Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2015. 20:54   >>  20:46 1

PREDLOG ZAKONA

Zdravstvena zaštita jednaka za sve

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, čiji je osnovni cilj da obezbijedi održivost zdravstvenog sistema i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima svim građanima Crne Gore.

„Predloženim rješenjima istaknuta je posebna briga za zdravstveno i socijalno osjetljive i ugrožene kategorije stanovništva. Među predloženum rješenjima ističe se značajna novina u načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na ljekove sa Liste ljekova“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Pored osnovne liste ljekova koji se osiguranicima obezbjeđuju u potpunosti na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, predviđena je, kako je saopšteno, i dopunska lista sa ljekovima koji su terapijska paralela i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste.

„Novim zakonom predviđeni su mehanizmi za veću ekonomsku i finansijsku održivost, dostupniju zdrastvenu zaštitu racionalniji raspored opredijeljenih sredstava, a da se, pri tome, neće smanjiti obavezni obim usluga na teret sredstava zdravstvenog osiguranja“, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija.

„U diskusiji je istaknuto da će pojednostavljenjem procedura nova zakonska rješenja olakšati nastavak obrazovanja i pristup tržištu rada i doprinijeti većoj mobilnosti radne snage i razvoju cjeloživotnog učenja“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se uređuje ostvarivanje vjerskih sloboda i definiše pravni status registrovanih i drugih vjerskih zajednica.

„Tekst zakona, koji je izrađen u duhu viševjekovne crnogorske tradicije poštovanja međuvjerskih različitosti, tolerancije i sklada, usklađen je sa savremenim međunarodnim, a posebno evropskim standardima u oblasti slobode vjeroispovijesti“, navodi se u saopštenju.

Tokom rasprave je naglašeno da je Crna Gora je od obnove nezavisnosti puno uradila na očuvanju i unapređenju vjerskih sloboda i na uspostavljanju partnerskih odnosa sa vjerskim zajednicama.

„Potpisani su ugovori između Vlade i Svete Stolice, Islamske zajednice u Crnoj Gori i Jevrejske zajednice Crne Gore, a u toku su pregovori o ugovorima između Vlade i pravoslavnih crkava u Crnoj Gori. Novi zakon će obezbijediti kvalitetnije sprovođenje potpisanih ugovora i postaviti odgovarajući standard za potpisivanje novih“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, imajući u vidu i brojne aktivnosti u okviru procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga u susret očekivanoj pozivnici za članstvo u NATO, obaveze u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, kao i započetu realizaciju krupnih razvojnih projekata, odlučila da se i tokom avgusta u svim ministarstvima mora obezbijediti puni kontinuitet i ažurnost radnih aktivnosti, a naredna sjednica Vlade načelno je planirana za 20. avgust.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније