Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2015. 11:12 >> 11:17
35

STANJE NEDOPUSTIVO

Cdu: SPC mora plaćati porez

Činjenica da srpska crkva u Crnoj Gori djeluje potpuno van crnogorskog poreskog sistema, nedopustiva je i neodrživa, ocijenili su iz Crnogorske demokratske unije (Cdu).

Vlada je u četvrtak utvrdila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se uređuje ostvarivanje vjerskih sloboda i definiše pravni status registrovanih i drugih vjerskih zajednica.

U Cdu smatraju da će donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti prilika da se javnost bliže upozna sa svim aspektima neodržive i nelegalne situacije koja se tiče vjerskih zajednica i prava vjernika u Crnoj Gori.

„Cdu će se javno i odlučno suprotstaviti pokušaju da se kroz nova zakonska rješenja ozvaniči postojeće stanje, posebno kada je riječ o statusu vjerskih zajednica i državnoj imovini koja je nezakonito uzurpirana“, saopšteno je iz te stranke.

Prema njihovim riječima, javna i parlamentarna rasprava o tim pitanjima ne smiju proći bez jasnog određenja svih političkih subjekata da li žele i smiju da vjekovima sticanu, čuvanu i branjenu crnogorsku imovinu prepuste onima koji negiraju i crnogorsku državu i njenu kulturnu i duhovnu baštinu.

„Biće to prilika i da se prozbori i o tome na koji je volšebni način državna imovina otuđena i ko je za to odgovoran“, kaže se u saopštenju.

U Cdu smatraju da je položaj vjerskih zajednica pitanje od izuzetnog značaja, jer je multietnički karakter Crne Gore i zajednički život, tolerancija i međusobno razumijevanje pripadnika raznih konfesija, kao i agnostika i ateista, jedno od temelja civilizovanog i demokratskog društva.

To je, kako su naveli, materija koja se odnosi na temeljna ljudska prava i kao takva je značajna za sve crnogorske građane.

Iz Cdu su pozdravili namjeru Vlade da se konačno reguliše naplata poreza na sve prihode koje ostvaruju vjerske zajednice, kroz privredne aktivnosti i donacije. 

„Opšte poznata činjenica da srpska crkva u Crnoj Gori djeluje potpuno van crnogorskog poreskog sistema, nedopustiva je i neodrživa. Porez se mora plaćati, i tu ne pomažu kletve i zastrašivanja“, poručili su iz te stranke.

Kako su naveli, pozicija Cdu je jasna - nikada neće prihvatiti devastaciju crnogorske duhovne baštine, „niti se pomiriti sa eloksiranom bravarijom i sličnim besprizornim uništavanjem i degradacijom crnogorskih bogomolja“.

„Nećemo nikada smetnuti s uma da Crna Gora ne može biti slobodna dok i za Crnogorce ne budu obezbijeđena i garantovana sva prava u njihovoj sopstvenoj državi, uključujući slobodu vjeroispovijesti“, naglasili su iz Cdu.

Iz te partije su ocijenili da je obnova i slobodno djelovanje crnogorske crkve temeljno pitanje za postojanje i održivost Crne Gore kao slobodne i samostalne drzave. „Protivnici naše države i negatori svega crnogorskog to veoma dobro znaju, zato i imamo ovo što imamo kada je o crkvi i pravima vjernika riječ“.

„Bez obzira na postojeće stanje, dok ova i s njima povezana pitanja ne budu regulisana, porez ovoj državi moraju plaćati svi, pa i ona vjerska organizacija koja našu državu i ne priznaje“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније