Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

31. 07. 2015. 14:26 >> 14:16
1

BOŠKOVIĆ-BAJRAMI

Kvalitetniji udžbenici za albanske đake

Regionalno rangiranje visokoškolskih ustanova uticaće na kvalitet obrazovanja, a reakreditacijom treba utvrditi koje od njih ne poštuju standarde, ocijenjeno je uz razgovoru ministara prosvjete Crne Gore i Kosova, Predraga Boškovića i Arsima Bajramija.

Bošković i Bajrami su danas u Podgorici razgovarali o problemima rada visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i na Kosovu. Bošković je novinarima nakon sastanka rekao da pojedine obrazovne ustanove ne rade u skladu sa standardima, iako posjeduju sve licence za rad.

"Kroz rangiranje regionalno visokoškolskih ustanova treba da utičemo na kvalitet obrazovanja i poštovanje standarda, i kasnije kroz reakreditaciju ustanovimo ko poštuje standarde a ko ne, jer će se oduzeti licenca onima koji ne poštuju", naveo je on.

Bošković je saradnju dva ministarstva ocijenio kao dobru, i najavio skoro potpisivanje sporazuma koji će omogućavati i lakše dobijanje posla za predstavnike albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori koji će se školovati na univerzitetima na Kosovu.

Prema njegovim riječima, tema razgovora su bili i problemi koje je albansko nacionalno vijeće iskazalo u Crnoj Gori, a koje se tiču udžbenika i kvaliteta njihovih prevoda.

"U saradnji crnogorskog Direktorata za manjinske zajednice i Albanskog nacionalnog vijeća izvršene su ispravke, i već od naredne školske godine djeca koja uče na albanskom jeziku imaće značajno bolje i kvalitetnije udžbenike", naveo je Bošković.

Bajrami je kazao da su Crna Gora i Kosovo strateški regionalni partneri i da sarađuju na svim nivoima obrazovanja jer je, kako je naveo, glavno pitanje u obje države povećavanje kvaliteta nastave.

"Saglasili smo se da zajednički razmotrimo šta možemo uraditi za povećanje kvaliteta nastave na albanskom jeziku i kako formirati što bolji profesorski kadar na nivou osnovnih i srednjih škola, jer mislim da je to ključ uspjeha", rekao je Bajrami.

On je rekao da je Kosovo spremno da primi što više studenata albanske zajednice, naročito na smjerovima za nastavnike.

"Kako bismo imali kvalitetan i kompetentan kadar predavača", dodao je Bajrami.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније