Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2015. 15:10 >> 15:00
11

ODLUKA SKUPŠTINE PG

Spomenik vojvodi Mirku do kraja godine

Spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću i crnogorskim junacima biće podignut krajem godine u Podgorici,odlučili su odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada .Opozicija smatra da će spomenik dovesti do podjele naroda, s druge strane, gradonačelnik Slavoljub Stijepović ističe da je taj spomenik dokaz i simbol crnogorske državnosti.

Odlukom koalicije na vlasti u Glavnom gradu, krajem godine počeće izgradnja spomenika starijem bratu knjaza Danila i ocu kralja Nikole velikom vojvodi Mirku Petroviću, koji je slavu je stekao kao vojskovođa u velikoj pobjedi nad brojnijom turskom vojskom na Grahovcu 1858, a predvodio je i crnogorsku vojsku u pohod na Kuče 1856.

Spomenik-obelisk vojvodi Mirku stajao je u centru Podgorice do 1918, kada je srušen. 

"Tridesetdvije godine je stajao taj spomenik i nikom nije smetao i niko nije htio da ga ruši. Nijesu ga 1918.  srušili ni Kuči i nije on srušen zbog 1856. On je srušen jer je bio odraz crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala i Crna Gora, kao simbol crnogorske državnosti i kao simbol borbe crnogorskih junaka za tu državnost. Treba da se ponosimo tim junacima i tim djelima. I jasno je da ga mi vraćamo tamo gdje mu je mjesto”, kazao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Osim odbornice Pozitivne Crne Gore Tamare Bajić, koja je bila uzdržana, svi opozicionari su bili protiv odluke o vraćanju spomenika velikom vojvodi, koji je 1856. predvodio crnogorsku vojsku u pohodu na Kuče. To je ,kako objašnjavaju istoričari, bio odgovor tadašnjeg Cetinja na dugogodišnje protivljenje dijela Kuča državotvornoj vlasti Petrovića. Opozicionari smatraju da podizanje spomenika vrijeđa Kuče kojima su stradali preci. 

”Podignimo ga svi zajednički na Cetinje,onamo gdje mu je mjesto. A ne u Podgorici da dijelimo Podgoričane i Kuče”, kazao je odbornik Mitar Vuković i prenio poruku onih Kuča koji se protive odluci o podizanju spomenika velikom vojvodi, da bi trebalo podići spomenik žrtvama stradalim u pohari.

Vujošević: Vojvoda se ogriješio od Kuče, ali se izvinio

Odbornik DPS-a Momčilo Vujošević smatra da je "bilo grijeha prema Kučima", ali je istakao da je Mirko Petrović ličnost od istorijskog, državnog i društvenog značaja za Crnu Goru

”Tačno je da je vojvoda Mirko Petrović napravio grijeh prema Kučima,ali morate priznati da je sin vojvode Mirka napravio crkvu pokajnicu gdje su se Petrovići izvinili Kučima i oni su prihvatili izvinjenje. Ne možemo spomenik graditi samo za jedno pleme, samo za jednu naciju, nego spomenik radimo za sve zajedno”, kazao je on

U odluci piše da će se spomenik, kameni obelisk visok 10 metara, nalaziti na Trgu Republike. Odbornici skupštine Glavnog grada drugog dana zasijedanja donijeli su i više odluka iz komunalnih oblasti i urbanizma. Gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da će uprava Glavnog grada tokom ljeta raditi bez odmora,kako bi za jesen spremili tendere za nekoliko važnih objekata ,među kojima je i kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Aleksandra Đurović, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније