Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2015. 19:58 >> 19:50

PAŽIN PORUČIO

Sa Timom istražitelja protiv kriminala

Saradnja organa za sprovođenje zakona kroz mehanizam Tima istražitelja osnovna je pretpostavka uspješne borbe protiv teških oblika kriminaliteta, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde, Zorana Pažina sa direktorima nadležnih organa čiji će predstavnici činiti taj Tim.

On se danas sastao sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, direktorom Uprave carina Vladanom Jokovićem, direktorom Poreske uprave Milanom Lakićevićem, direktorom Uprave za spriječavanje pranja novca i finansiranja terorizma Veskom Lekićem i predstavnikom Vojne policije Tadijom Miškovićem.

„Saradnja crnogorskih organa za sprovođenje zakona kroz mehanizam Tima istražitelja, direktno odgovornog Glavnom specijalnom tužiocu, osnovna je pretpostavka uspješne borbe protiv teških oblika kriminaliteta“, ocijenjeno je na sastanku.

Pažin je kazao da je novousvojeno zakonodavstvo i institucionalna nadgradnja u krivično-pravnoj oblasti dobra osnova za ostvarivanje početnog bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„U ovoj fazi ostvarivanja rezultata na terenu, ključni preduslov je intenzivna saradnja nadležnih institucija“, ocijenio je Pažin.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, pozvao direktore nadležnih agencija da redovno neposredno sarađuju sa glavnim specijalnim tužiocem i njegovim timom, opredijele najkompetentnije predstavnike agencija na čijem su čelu za članove budućeg tima istražitelja i pruže institucionalnu podršku tim naporima u okviru svojih nadležnosti.

U saopštenju se navodi da je Katnić informisao sagovornike o zadovoljavajućoj dinamici ispunjavanja preduslova za punu operativnost Specijalnog državnog tužilaštva, ukazujući na konkretne izazove koje je potrebno prevazići na međuinstitucionalnom nivou, kako bi se u što kraćem roku ostvarili što bolji rezultati.

„Direktori nadležnih institucija objasnili su procedure postupanja organa na čijem su čelu, prepoznajući već u ovoj fazi prostor za dalji napredak kada je riječ o efikasnijoj međuinstitucionalnoj saradnji sa tužilačkom organizacijom, kao i metode unaprjeđenja te saradnje“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, učesnici sastanka saglasili su se da je potreban veći stepen proaktivnosti, koji podrazumijeva preduzimanje radnji iz nadležnosti svih relevantnih institucija uz odgovarajuću dinamiku koja prati pojedine faze saradnje.

Sastanku je prisustvovao i oficir za vezu Agencije za poreze i prihode Ujedinjenog Kraljevstva, Adam Kingsgejt kao odgovorno lice na projektu direktne podrške te Agencije i Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori u njenim naporima da opremi, podrži i inspiriše institucije na što djelotvorniji odgovor na prijetnje koje dolaze od najtežih oblika kriminala.

„Kingsgejt je prihvatio da projekat podrške Ujedinjenog Kraljevstva treba da bude fokusiran na intenzivne obuke za praktične detektivske vještine budućih pripadnika zajedničkog tima, u oblasti vođenja finansijskih istraga, rukovođenja predmetima i razmjene i korišćenja obavještajnih podataka“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније