Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2015. 15:04 >> 14:54
1

IZ "SPONE" PORUČUJU

Ne zatvarajte, već ojačajte, fakultete na sjeveru

Studenti smatraju da fakultetske jedinice Univerziteta Crne Gore koje su otvorene na sjeveru ne treba gasiti, već suprotno - njegovati i dodatno ojačati, jer je to jedan od poteza kojim se, između ostalog, može smanjiti broj iseljenika iz te regije, smatraju Petar Pantović i Stefan Jokić iz NVO "Spona".

"Upućujemo apel nadleznim državnim organima da forsiraju redovno održavanje predavanja koja se, nerijetko, odlažu zbog obaveza nastavnog kadra na matičnim fakultetima. Takođe, smatramo da Univerzitet Crne Gore treba da na području sjevera otvori još neki od fakultetskih jedinica koje već postoje u Podgorici, čime će dati doprinos mladima sa sjevera države da se, ravnpravno sa vršnjacima iz bogatijih crnogorskih sredina, kvalitetno školuju i ostanu da žive u gradovima iz kojih su potekli", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali, osim na čelnike Univerziteta i Vlade, apeluju i na aktuelne lokalna uprave u Pljevljima, Bijelom Polju i Beranama da se angažuju po tom pitanju i omoguće mladima sa sjevera da se kvalitetno školuju u tim gradovima.

"Apelujemo na predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da ne dozvoli gašenje Mašinskog fakulteta u toj opštini jer, koliko god da košta servisiranje potreba te fakultetske jedinice u Pljevljima, mnogo je skuplji odlazak mladih Pljevljaka iz njihovog grada. Obraćamo se i predsjedniku Opštine Bijelo Polje Aleksandru Žuriću s molbom da najbrojnija opština na sjeveru države, a u skaldu sa realnim potrebama tržišta rada na sjeveru, uđe u proces otvaranja još jedne visokoškolske ustanove u tom gradu u kojem je, prema zvaničnim statističkim podacima, najizraženija migracija stanovništva, posebno mladih, prema drugim regijama u Crnoj Gori", saopšteno je.

Iz "Spone" traže i od predsjednika Opštine Berane Dragoslava Šćekića da ne dozvoli da se gase fakultetske jedinice u tom gradu, u kojem su, u sjevernom regionu, počele prvo i da se otvaraju.

"Shodno tome, želimo i da se angažuje kako bi se Dom studenata, koji je, već dvije godine, skoro završen, konačno uselio, odnosno kako bi u njega, već ovog septembra, ušli oni za koje je i pravljen- studenti, a ne da i dalje hiljade kvadrata učionica, amfiteatara, studentskih soba i ostalih sadržaja bude prepušteno propadanju", smatraju Pantović i Jokić.

Oni su istakli da se zatvaranjem državnih fakulteta ne postiže ušteda, već suprotno.

"Tako dodatno otvarate vrata privatnim fakultetima u kojima, uz dužno poštovanje, mislimo da nije isti kriterijum pohađanja nastave i dobijanja ocjena, a to je, za budućnost naše države, nešto najskuplje što se može desiti, dok je o iseljavanjima mladih sa ovog područja suvišno i govoriti", objasnili su.

Iz "Spone" su podsjetili da su u Crnoj Gori visokoobrazovne ustanove otvorene u deset gradova ,od toga sjeverna regija se moze pohvaliti sa fakultetskim jedinicama u tri opštine, a interesantno je i da se o zatvaranju fakultetskih jedinica govori samo za one koje su otvorene upravo na području najsiromašnijih crnogorskih regija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније