Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2015. 15:15   >>  15:05 12

VELIKI DAN

CPC: Danas bogosluženja u šest crkava

U povodu sjutrašnjeg praznika svetoga proroka Ilije, danas su mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i svještenstvo i monaštvo CPC-a vršili bogosluženja u šest crkava u kojima će služiti i sjutra - u crkvi svetoga Nikole u Milijevićima, svetoga Jovana bogoslova u Petrovom Dolu, svetoga Save u Krajnjem Dolu, svetoga Ivana Crnojevića na Cetinju, kapeli svetoga Petra cetinjskoga na Cetinju i crkvi svetog Petra cetinjskoga u Kotoru.

“Ovo je bio veliki dan za Crnogorsku crkvu, da crnogorsko svještenstvo istovremeno služi u šest crkava, jer je Crnogorska crkva u posljednje dvije decenije prošla težak put, a s njom i svi koji su nosili svoj krst koji ih je sljedovao”, saopštili su iz CPC-a.

Mihailo je, u obraćanju vjernicima, istakao, kao zakletvom obavezan i odgovoran pred Bogom i narodom, da s ponosom može da kaže da Crnogorska crkva danas ima trojicu vladika - po jednog u Beču, Argentini i na Cetinju, četvoricu svještenika u Italiji, i to trojicu u Rimu i jednoga u Kaljariju na Sardiniji, jednog u Beču, četvoricu na Cetinju, dvojicu u Podgorici i jednoga u Nikšiću, trojicu kandidata za svještenika, pet ipođakona i trojicu studenata teologije.

Mitropolit je istakao da CPC ima crkvu u Kotoru, nedavno osvještanu crkvu na Cetinju, a da je u toku pripremni proces za dodjelu povoljne lokacije u samom gradu Podgorici za sabornu crkvu. Kako je kazao, u Nikšiću teku pripreme za renoviranje prostorija dodijeljenih crkvenoj opštini i izgradnju manastira u Riśem dolu.

“Dok će za svih 60 manastira i 600 crkava koje su nezakonito upisane u vlasništvo beogradske patrijaršije voditi spor do njihovog konačnog povraćaja u državno vlasništvo”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније