Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 08. 2015. 16:50 >> 16:42
5

ZAHTJEV NVO

Semafori da promovišu toleranciju prema LGBT

Nevladine organizacije (NVO) “Hiperion” Nikšić, “LGBT Forum Progres” i “LGBTIQ Socijalni Centar” iz Podgorice uputile su inicijativu lokalnim vlastima NIkšića i Podgorice da svjetlosna signalizacija na raskrsnicama bude u funkciji socijalne inkluzije i prihvatanja LGBT osoba tokom mjeseci u kojima će se održati povorke ponosa.

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja. 

Alternativa, u slučaju starijih svjetlosnih uređaja, je da se naljepnica sa muško-muškim parom ili žensko-ženskim parom postavi na odgovarajuću poziciju semofora koja usmjerava kretanje i ponašanje pješaka u saobraćaju. 

“Učesnicima u saobraćaju će sve to biti dodatno zanimljivo. Vjerujemo ne samo da će se povećati bezbjednost poštovanja signalizacije i propisa, kroz povećanju pažnju, već i skrenuti pažnja javnosti da LGBT osobe i istopolni parovi postoje u tim sredinama i crnogorskom društvu i da treba promovisati inkluziju i prihvatanje različitosti kao najveću vrijednost. Poslednjih godina u evropskim prijestonicama i evropskim većim gradovima prilikom održavanja javnih okupljanja i manifestacija LGBT zajednice, posebno Povorki ponosa, razvila se praksa snažne, vidljive, podrške lokalnih vlasti tim događajima. Između ostalog ta podrška se ogleda i kroz odluku gradskih vlasti da svjetlosna signalizacija na raskrnicama bude u funkciji promocije inkluzije i prihvatanja LGBT osoba”, navodi se u saopštenju NVO.

Oni su pozvali Igora Lukšića, da u svojstvu predsjednika vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, podrži tu inicijativu i odgovarajućom preporukom ohrabri lokalne vlasti u Podgorici i Nikšiću da je prihvate.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније