Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2015. 09:05 >> 11:43

JEVRIĆ O VODOVODIMA

Poskupljenjem hoće da rješe sve probleme

Postoji određena vrsta letargije u vodovodnom sektoru koja je zasnovana na relativno komoditetnom upravljanju gdje, umjesto da prioriteti budu aktivnosti na smanjenju gubitaka, zamjeni starih azbestnih cijevi, smanjenju troškova poslovanja i optimizaciji funkcionisanja vodovodnih preduzeća, osnovni poslovni pristup za rješavanje svih problema se kreira na najjednostavniji način- povećanjem cijena vode, kazao je Pobjedi Pobjedi direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

On je istkao da se voda iz Regionalnog vodovoda, odličnog kvaliteta, distribuira lokalnim vodovodnim preduzećima za cijenu od 0,29 eura po kubiku, što je nekoliko puta niže od cijene koju plaćaju građani. Upozorava da lokalni vodovodni sistemi nijesu spremno dočekali vodu iz Regionalnog vodovoda, sa izuzetkom Opštine Budva.

Jevrić je naglasio da će ova godina, iako hidrološki nepovoljna, sa stanovišta Regionalnog vodovoda biti najuspješnija od osnivanja od početka rada dijela ovog sistema za pet primorskih opština 2010.

"Kapacitet izgrađene prve faze regionalnog vodovodnog sistema je 1200 litara u sekundi. Na današnji dan se isporučuje 845 litara u sekundi, a istog dana prošle godine 432 litra u sekundi", kazao je on.

Direktor Regionalnog vodovoda je istakao da je to javno preduzeće u 2015.  po prvi put ima potpisane ugovore sa svih pet lokalnih vodovodnih preduzeća o kontinuiranoj isporuci vode tokom cijele godine, kao i ugovor o povremenoj isporuci vode Opštini Herceg Novi, uz korišćenje infrastrukture tivatskog vodovoda.

"Međutim, pet godina nakon puštanja u rad dijela prve faze Regionalnog vodovoda ovaj sistem ima godišnji nivo iskorišćenosti od 15 do 20 procenata što je svojevrstan paradoks, ako se uzme u obzir činjenica da na primorju istovremeno postoje desetine hiljada objekata koji ili nemaju vodu, ili se snadbijevaju vodom upitnog kvaliteta. Ti objekti se nalaze u neformalnim naseljima koja nemaju izgrađenu lokalnu komunalnu infrastrukturu, iako u njihovoj blizini postoje izgrađeni distribucioni odvojci za snabdijevanje vodom iz regionalnog sistema, pa je i više nego razumljiv apel stanovnika ovih naselja, koji se obraćaju i Regionalnom vodovodu, sa zahtjevom za rješavanje njihovih problema. Regionalni vodovod će, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, u narednom periodu uzeti u razmatranje mogućnosti proširenja lokalne komunalne infrastrukture u svim ovim naseljima, čemu će svakako biti podsticaj usvajanje zakona o legalizaciji neformalnih objekata u parlamentu", rekao je Jevrić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније