Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 08. 2015. 08:41   >>  08:31

KRAJEM AVGUSTA

Utvrdiće glavne saobraćajnice Z.Balkana

Na bečkom samitu "Zapadno-balkanske šestorke“ sa zvaničnicima Evropske unije (EU), koji bi trebalo da se održi krajem avgusta, predviđeno je konačno utvrđivanje glavne saobraćajne mreže regiona Zapadnog Balkana, a razmatraće se i konkretni infrastrukturni projekti na utvrđenim koridorima.

„Povrđivanje autoputa Bar-Boljare, i u dijalogu sa EU, kao ključnog koridora za Crnu Goru, dodatno nas utemeljuje u neophodnost investiranja u ovakve projekte, koji su od suštinskog i kapitalnog značaja, a koji predstavljaju interes svih građana“, kazao je za Pobjedu, šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 21 – Transevropske mreže, Zoran Vukašinović.

Vukašinović je saopštio da je Crna Gora prezentovala svoje prioritetne pravce za proširenje Trans-evropske saobraćajne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan, i to autoput Bar-Boljare, jadransko-jonski koridor, pruga Bar-Vrbnica, pruga Podgorica-Tirana, Luka Bar i aerodrom Podgorica.

Vukašinović smatra da autoput Bar-Boljare predstavlja saobraćajnu kičmu države i doprinijeće boljoj povezanosti Crne Gore sa regionom i zemljama EU.

„Izgradnjom autoputa doći će do povećanja ekonomskog prosperiteta. Uzimajući u obzir konfiguraciju terena i zahtjevnost ovakvog projekta, Crna Gora će izgradnjom autoputa postati dio evropske saobraćajne porodice u dijelu saobraćajne otvorenosti i uklanjanja saobraćajnih barijera“, ocijenio je Vukašinović.

Prema njegovim riječima, Berlinski proces predstavlja poseban podsticaj trasiranju razvoja infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana.

Posebno ohrabruje i konkretizacija ove podrške kroz najavljenih milijardu EUR ulaganja u glavnu saobraćajnu i energetsku infrastrukturu regiona, u narednih nekoliko godina, kako kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir, tako i kroz druge instrumente finansiranja od strane EU.

Vukašinović je podsjetio da je Vlada je u februaru formirala Nacionalnu investicionu komisiju čiji je osnovni zadatak da, na osnovu predloga resornih ministarstava, sačini predlog sveobuhvatne jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata na osnovu koje će Evropska komisija donositi dalje odluke o tome koji će projekti biti finansijski podržani u skladu s definisanim prioritetima na nivou države.

„Crna Gora u ovom trenutku sa raspoloživim kapacitetima sprovodi ambiciozan plan neophodan za definisanje prioritetnih projekata, a svakako će se u narednom periodu raditi na usavršavanju i dopuni kapaciteta, kako bi se stvorili preduslovi za realizaciju prioritetnih projekata“, rekao je Vukašinović.

On smatra da je ovom trenutku teško dati preciznu procjenu koji je iznos sredstava potreban za kvalitetno povezivanje sa Evropom u sve tri oblasti, iz razloga što je Crna Gora u postupku kandidovanja projekata, kako za izradu projektno-tehničke dokumentacije na osnovu koje se mogu dati preciznije informacije o cijeni koštanja, tako i iznalaženja adekvatnih modela finansiranja i potencijalnih investitora za predložene projekte.

„Sinhronizovanje naših aktivnosti s aktivnostima zemalja regiona kroz saradnju u okviru Transportnog opservatorijuma Jugoistočne Evrope (SEETO-a) i razvojem indikativnog proširenja TEN-T-a na susjedne zemlje Zapadnog Balkana dovešće do postizanja boljeg ekonomskog rasta i do poboljšanja poslovne konkurentnosti i investicione atraktivnosti“, smatra Vukašinović.

On je naveo da se rekonstrukcija željezničke pruge Bar-Beograd nameće se kao projekat od obostranog ekonomskog interesa, a sredstvima koje je donirala Vlada Italije, kompanija Italferr je uradila studiju o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju ove željezničke linije.

Prema toj studiji, ukupan iznos neophodan za prioritetne radove na crnogorskom dijelu pruge Beograd-Bar iznosi 139 miliona EUR.

Ukupna vrijednost dosadašnjih ulaganja, crnogorski dio pruge Beograd-Bar iznosi 50 miliona EUR.

„Kao rezultat ulaganja dobili smo oko 40 odsto remontovane pruge Vrbnica-Bar, odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama, odnosno smanjenje vremena putovanja i kašnjenja vozova, a takođe je obuhvaćena i rekonstrukcija dijela signalno-sigurnosnog sistema, telekomunikacione opreme i zamjena djelova kontaktne mreže“, rekao je Vukašinović.

On je dodao da je u periodu od 2016. do 2025. godine planirano da se remontuje cjelokupna mreža na ruti Vrbnica –Bar.

Prema njegovim riječima, procijenjeni budžet za taj posao je 250 miliona EUR, od čega su nedostajuća sredstva 184,5 miliona EUR, a obezbijeđena sredstva 64,5 miliona EUR.

Za rekonstrukciju i elektrifikaciju pruge Podgorica - državna granica sa Albanijom, ukupne dužine od 25 km, potrebno je, kako je procijenjeno, 35 miliona EUR.

Nikšićka pruga je kompletno remontovana, a crnogorski dio pruge Beograd- Bar od granice sa Srbijom do Kolašina samo gornji stroj.

Vukašinović je podsjetio da je u oblasti energetskog transporta planiran je projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim kablom jednosmjerne struje, vrijednost investicije je oko 850 miliona EUR, a rok za realizaciju kraj 2016. godine.

U planu je, kako je dodao, i projekat izgradnje novih interkonektivnih vodova za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Bosne i Hercegovine i/ili Srbije kao i projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda, dužine 530 km, a vrijednost investicije 610,5 miliona EUR.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније