Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

03. 08. 2015. 21:19   >>  21:11

ZA SJEVER

Pokrenuće peticiju za dječji dodatak

Nevladine organizacije (NVO) sa sjevera pokrenuće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u vezi sa dodjelom dječjeg dodatka djeci koja pohađaju školu, a roditelji su im nezaposleni.

Kako je saopšteno iz NVO Euromost, inicijativu će pokrenuti peticijom građana u opštinama na sjeveru države koju će proslijediti Skupštini i njenom predsjedniku, Ranku Krivokapiću, skupštinskom odboru za zdravstvo,rad i socijalno staranje, kao i svim poslaničkim klubovima.

Kako se navodi u saopštenju, od njih će zatražiti da se na prvom narednom sastanku odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, razmatra taj predlog i na narednoj sjednici Skupštine, kroz izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uvrsti u dnevni red i izglasa. 

“Ove nedjelje pokrenućemo inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, i to peticijom građana u opštinama na sjeveru Crne Gore, a u vezi dodjele dječjeg dodataka svoj djeci u Crnoj Gori koja pohađaju školu, a čiji roditelji ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja, a nalaze se na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena lica”, kazala je koordinatorka za socijalna pitanja, Mirela Spahić.

Prema njenim riječima, peticiju i predlog proslijediće i Ministarstvu rada i socijalnog staranja od kog će tražiti da ga podrži.

Kako je dodala Spahić, tražiće i podršku delegacije Evropske unije u Podgorici, UNICEF-a, kao i njemačke Ambasade u Crnoj Gori, s obzirom na to da se radi o djeci koja su ugrožena, čiji su roditelji nezaposleni i nemaju nikava primanja, a samim tim ta djeca teško mogu i pohađati školu. 

U saopštenju se navodi da će, u slučaju da se usvoji takav predlog kroz izmjenu i dopunu Zakona o dječjoj zaštiti, doprinijeti da se više djece upisuje u škole, da djeca nastavljaju dalje školovanje i nakon završetka osnovnog školovanja, naročito u seoskim područjima, a koja do sada, kako se dodaje, nijesu mogla zbog teške materijalne situacije u svojoj porodici. 

Kako se navodi, prema podacima koje su prikupili tokom pripreme tog predloga, većina korisnika dječjeg dodatka bi bio iz opština sa sjevera Crne Gore, gdje je nezaposlenost velika, kao i siromaštvo.

U saopštenju se kaže da bi korisnici dodatka bile i porodice sa sjevera koje su se u ovoj godini prijavili na azil, čime bi se, kako se dodaje, polako stvarao i uslov za njihov eventualni povratak u svoju državu. 

Potpisi građana će se, kako se navodi, prikupljati u svim opštinama na sjeveru države preko aktivista NVO, a biće pokrenuta i onlajn peticija. 

“Ujedno pozivamo i ostale kolege iz opština iz centralnog i južnog regiona koje se bave podrškom i pomoći djeci i roditeljima, da se pridruže ovoj akciji NVO sa sjevera i da svi zajedno damo doprinos i pomognemo djeci koja teško žive i nemaju mogućnost da se školuju”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније