Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 08. 2015. 11:54 >> 11:45
5

POVODOM "OLUJE"

Obilježiće "Dan sjećanja" i u Podgorici

Na predlog Vladâ Republike Srbije i BiH entiteta Republike Srpske, 5. avgust je dan proglašen Danom žalosti. Dan sjećanja na stradanje Srba, povodom 20. godina od hrvatske vojne akcije „Oluja“, obilježava se prvi put, a osim u Srbiji i u Republici Srpskoj, obilježiće se i u Crnoj Gori

Savez udruženja raseljenih i izbjeglih i Informativni portal IN4S, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Podgorici, sjutra će, u 20 sati u Knjižari Matice srpske u našem glavnom gradu, organizovati „Veče sjećanja na stradale i prognane Srbe“.

Najavljeno je da će tokom večeri biti emitovan dokumentarni film o akciji „Oluja“, a prisutnima će se obratiti protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske Bogoslovije i Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori.

Podsjetimo, dok se u Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Srbi s obje strane Drine će 5. avgust obilježiti kao Dan sjećanja na stradanje i progon Srba.

Odlukom koja je donesena na nedavno održanoj zajedničkoj sjednici, srpke i vlade Republike Srpske, taj je dan proglašen i Danom žalosti.

Dan sjećanja i dvije decenije od stradanja Srba u akciji "Oluja" 1995. godine biće obilježen u utorak veče centralnom manifestacijom na mostu u Sremskoj Rači, koji dijeli Bosnu i Hercegovinu od Srbije, gdje će premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik simbolično baciti vijenac u rijeku i preći taj most. Patrijarh srpski Irinej će potom služiti parastos.

"Očekujemo više hiljada građana. To je naš način da kažemo svijetu koliko nas boli, da kažemo šta mislimo o ovome i da kažemo da je 'Oluja' za nas zločin", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin.

U Hrvatskoj će ove godine "Oluja" prvi put biti obilježena vojnom paradom u Zagrebu, a dan kasnije i u Kninu, tradicionalnom proslavom tokom koje će pjevati Marko Perković Tompson i biti otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franje Tuđmanu.

U akcijama “Bljesak” i “Oluja” hrvatske snage su 1995. godine povratile kontrolu nad 18 odsto teritorije zemlje, koju su od 1991. godine držali srpski pobunjenici. Tokom “Oluje” ubijeno je više od 600 uglavnom starih srpskih civila, dok je u Srbiju izbjeglo više od 200 hiljada ljudi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније