Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

04. 08. 2015. 14:03 >> 13:54

ŠEGRT PORUČIO

Centar za autizam prevazilazi nadležnosti sistema

Osnivanje nacionalnog centra za autizam prevazilazi ingerencije zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, poručio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt.

„Ideja je kvalitetna, ali je potrebno napraviti uslove i formirati to kako će se koncept napraviti i tretirati u okviru države, ne samo unutar jednog sektora“, kazao je Šegrt agenciji Mina.

Crnogorski parlament usvojio je prošle sedmice dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima je predviđeno osnivanje nacionalnog centra za autizam, kao visokospecijalizovane javne ustanove za unapređenje psihosocijalnih metoda i postupaka u tretmanu tih osoba.

Dopune su predložili poslanici Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović, koji smatraju da bi se formiranjem nacionalnog centra za autizam stvorile neophodne pretpostavke za unapređenje tretmana tih osoba i njihovih porodica.

Ministarstvo zdravlja je, kako je saopštio Šegrt, dalo negativno mišljenje po tom osnovu zbog toga što institucija takvog karaktera ne može biti dio državnog zdravstvenog sistema, kako je to predloženo.

“Postojanje takve institucije je apsolutno za svaku podršku, ali je to institucija multisektorska ili multidisciplinarna“, kazao je Šegrt.

On je dodao da je, po zakonu i filozofiji osnivanja zdravstvenih institucija, riječ o institucijama gdje se omogućava liječenje i zdravstvena usluga.

Šegrt je objasnio da bi u tom centru, mimo toga, postojale usluge socijalne inkluzije ljudi, eventualno radnog osposobljavanja i nekih naučnih istraživanja, traženje uzroka nastanka neuroloških ili psiholoških problema do kojih dolazi ili koji su korijen nastanku autizmu.

Prema njegovim riječima, u državnom zdravstvenom sistemu postoje specijalnosti, ljudi, kadar i institucije u kojima se može dijagnostikovati stanje i gdje se provodi terapijski postupak.

„Sve ostalo što oni predlažu i što je dobro u toj budućoj instituciji da bude prevazilazi ingerencije zdravstvenog sistema“, ocijenio je Šegrt, pojašnjavajući da tu dolaze i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, eventualno Ministarstvo prosvjete u smislu edukacije, kao i Ministarstvo nauke, jer bi to trebalo da bude i naučna ustanova.

Prema njegovim riječima, to je razlog zašto je resorno Ministarstvo dalo negativnu ocjenu na taj predlog Zakona, a ne, kako je dodao Šegrt, i na ideju.

On je ukazao na to da je potrebno formirati koncept rada centra u okviru države, jer je, ponovio je Šegrt, riječ o multisektorskoj instituciji.

„Ideja je kvalitetna, ali je potrebno napraviti uslove i formirati to kako će se koncept napraviti i tretirati u okviru ukupno države, ne samo unutar jednog sektora“, pojasnio je Šegrt.

On je kazao da nije skeptik i da se uvijek trudi da gleda u budućnost i da se kroz znanje i doškolavanje edukuje, ali, kako je dodao, da bi se tako nešto realizovalo, treba i narasti.

„Podrška na svaki način ideji i konceptu, ali treba zajedničkim snagama ukupno iz države da se ide prema toj ideji i njenoj realizaciji“, zaključio je Šegrt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније