RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Rast broja oboljelih povećava rizik od komplikacija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200864/rast-broja-oboljelih-povecava-rizik-od-komplikacija.html U Crnoj Gori ove godine među oboljelima od morbila nijesu registrovane ozbiljne komplikacije, ali ako se njihov broj bude povećavao vjerovatnoća komplikacija, pa i smrtnih ishoda, biće veća, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). ]]>

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, u poslednjih par godina ovo je prvi put da se Evropska nedjelja imunizacija obilježava u situaciji kada je na teritoriji Crne Gore registrovano obolijevanje od morbila.

„Zdravstveni profesionalci, i posebno roditelji mislili su i nadali se da više neće imati priliku vidjeti i osjetiti opasnost od morbila, i da su naša djeca upravo zahvaljujući imunizacijama zaštićena i sigurna“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su podsjetili da je Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu koja je, zbog velikog broja vakcinisane djece - i preko 95 odsto u određenim godištima, bila pošteđena obolijevanja od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Danas, kako su kazali, većina roditelja u Crnoj Gori i dalje uredno vakciniše svoju djecu.

„Ali u situaciji kada je bio prisutan višegodišnji pаd оbоlijеvаnjа оd bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, i kada ih dugi niz godina nijesmo ni registrovali, došlo je do pogrešnog uvjerenja da se nеkе zаrаznе bоlеsti više ne javljaju, da su dio prоšlоsti, da nijesu opasne, da nе prеdstаvljајu prijеtnju po zdravlje djece i da se protiv njih ne treba vakcinisati“, naveli su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, tako su vakcine postale žrtva sopstvenog uspjeha, i upravo zbog toga su se morbili „vratili“.

„Na svu sreću, ove godine među oboljelima od morbila nijesmo registrovali ozbiljne komplikacije i najteže ishode, ali ako se broj oboljelih bude povećavao, vjerovatnoća komplikacija, pa i smrtnih ishoda će biti veća“, upozorili su iz IJZ.

Kako su naveli, u Crnoj Gori je tokom prošle godine 90 odsto roditelja djece rođene 2016. uredno vakcinisalo svoju djecu sa sve tri doze petovalentne vakcine, pri čemu je makar jednu dozu popularnog „pentaksima“ primilio preko 95,5 odsto djece.

„Iako su rezultati nešto slabiji kada se radi o broju djece u drugoj godini života koja su vakcinisana protiv malih boginja, njihov broj je ove godine za gotovo 900 veći nego u istom periodu lani, ali je i dalje daleko od nivoa potrebnog da se spriječi masovno oboljevanje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, uprkos svim neodumicamai lažnim informacijama lako dostupnim po internetu, većina roditelja u Crnoj Gori shvata značaj vakcinacija i dovodi djecu na vakcinaciju.

Iz IJZ su upozorili da određeni broj djece vakcinu prima u uzrastu kasnijem nego što je predviđeno, što je potencijalno opasno jer, između ostalog, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno od zaraznih bolesti i povećava rizik da oboli od potencijalno jako opasnih bolesti.

„Najviše rezerve roditelji imaju prema MMR vakcini, što je i logično s obzirom na sadržaj društvenih mreža na kojima protivnici vakcinacija netačno povezuju ovu vakcinu sa nekim razvojnim poremećajima iako su moderna nauka, medicina i iskustva iz prakse davno dali odgovore o karakteristikama ove vakcine uključujući i jasan opis svih neželjenih reakcija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, uprkos obolijevanju od morbila, i dalje postoje neodgovorni pojedinci, posebno u regionu, koji iz njima znanih razloga šire iskrivljene informacije i unose paniku među roditelje pozivajući na nevakcinaciju djece.

Iz IJZ su podsjetili da je Velika Britanija zbog pada obuhvata vakcinama početkom 21. vijeka doživjela veliku epidemiju malih boginja, da Rumunija i Srbija trenutno bilježe najveću epidemiju morbila u posljednjim godinama, a slična je situacija i sa Italijom i nekim drugim razvijenim državama Evrope.

„Samo u Evropskoj uniji je od morbila preminulo 57 osoba a u Srbiji 15 što je posebno tragično imajući u vidu da su svi smrtni ishodi mogli biti spriječeni pravovremenom vakcinacijom“, kazali su iz te zdravstvene ustanove.

Oni su naglasili da je neodgovorno i krajnje opasno zanemarivati značaj vakcina.

„Posebno je opasno voditi se za lažnim informacijama koje veoma lako utiču na donošenje pogrešnih odluka o vakcinaciji, što sve može imati dalekosežne posljedice“, upozorili su iz IJZ.

Kako su kazali, u 21. vijeku svaka osoba, a posebno dijete, ima pravo i mora da bude obezbijeđeno najvećim mogućim stepenom razvijenosti zdravstvene zaštite.

Iz IJZ su istakli da vakcine upravo predstavljaju dio savremene zdravstvene zaštite, i kao takve su ključne za siguran početak života, adekvatan rast i razvoj djece.

„U interesu je svih koji se bave očuvanjem i unaprjeđenjem zdravlja i prava djece, a posebno budućih i mladih roditelja, da udruže snage da se odupru navali pogrešnih informacija i da se izbore za najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu djece“, poručili su iz Instituta.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 18:32:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200864/rast-broja-oboljelih-povecava-rizik-od-komplikacija.html
Ne slažem se sa izjavom Pažina o RTCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200862/ne-slazem-se-sa-izjavom-pazina-o-rtcg.html Član Savjeta RTCG Mimo Drašković saopštio je da nije saglasan sa ocjenom potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da je u radu Javnog servisa prisutan ozbiljan napredak u razvijanju profesionalizma i etičkih standarda. ]]>

Pažin je, na pres konferenciji sa šefom Delegacije EU u Podgorici Aivom Oravom, kazao da je iskreno zabrinut izvještajem JUFREX-a u kome se konstatuje da je RTCG preuzela tradicionalno opozicija u Crnoj Gori. Pažin je još kazao da „Javni servis treba da bude važna kohesiona snaga društva, a ne poligon za politička nedmatenja vlasti i opozicije“.

Drašković je ocijenio da je teško vjerovati da i jedan segment crnogorskog društva može biti lišen politike.

"Što se tiče izjave potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, pažljivo sam je pročitao i lično ne dijelim njegov stav. Nijesam tačno razumio šta je do kraja htio da kaže, jer sam u prvom dijelu razumio da je prepoznata jedna opoziciona politika a nakon toga, u nastavku izjave da on čestita menadžemntu RTCG. Ne dijelim taj stav, a pri tom ne znam da li je to njegov lični stav ili je to stav Vlade CG," kazao je Drašković za Skala radio.

On ipak ne vjeruje da je to i Vladin stav, zato što je samo prije 20 dana u intrvjuu koji je dao Javnom servisu, kako navodi, premijer Duško Marković kazao da je Javni servis u jednom momentu upao u opštu političku scenu gdje se treba takmičiti ko je više opoziciono nastrojen".

Na izjavu potpredsjednika Pažina da veoma pažljivo prati program Javnog servisa i konstataciju ozbiljnog napretka u razvijanju profesionalizma i etičkih standarda na čemu im čestitao menadžmentu RTCG sa nadom da će istrajati u tim plemenitim nastojanjima, Drašković je odgovorio da je posljednji koji je pozvan da bude bilo čiji tumač izjava i psihoanalitičar i da ne želi da ulazi u glavu bilo čiji i bilo koga ko nešto izjavljuje.

On je ocijenio da "direktna obmana javnosti, lažiranje podataka istraživanja o gledanosti, koje su čelnici Javnog servisa priznali i jasno kazali da su uradili i pokušali da tu priču stave ad akta putem javnog izvinjenja, niti je profesionalno, niti moralno, a najmanje je plemenito."

"Po mom mišljenju to se zove korupcija i samo iz tih razloga sa zadovoljstvom i nedvosmisleno mogu reći da se zaista ne slažem sa tim mišljenjem i zapažanjem gospodina Pažina“. Da ne govorimo o angažovanju novinara u projektu koji radi CGO gdje jedna NVO, odnosno bilo koja NVO plaća naše novinare da rade određene priloge," zaključio je Drašković.

Inače, grupa nevladinih organizacija (NVO) podnijela je Skupštini inicijativu za pokretanje postupka za razrješenje Draškovića kao člana Savjeta RTCG Mima Draškovića zbog, kako navode, javnog političkog djelovanja.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora su naveli da je Drašković javno podržao predsjedničkog kandidatu Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na promotivnom skupu u Bijelom Polju.

„Javno objavljivanje činjenice ukazuje da je Drašković povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na sprječavanje interesa i ograničavanja u vršenju javne funckije“, navodi se u Inicijativi koju su podnijele 22 NVO.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore uputiće Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) inicijativu 22 nevladine organizacije (NVO), koje su tražile da se utvrdi da li je član Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Mimo Drašković prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, javnom podrškom predsjedničkom kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću. Odbor je odlučio da inicijativu dostavi ASK, od koje će zatražiti da nakon sprovedenog postupka dostavi odboru mišljenje da li su utvrdili postojanje eventualnog sukoba interesa.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 17:58:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200862/ne-slazem-se-sa-izjavom-pazina-o-rtcg.html
"Netačni navodi koje je citirao Pažin" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200852/netacni-navodi-koje-je-citirao-pazin.html Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin je citirao nalaze iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori, koji je pripremila radna grupa JUFREX-a, koji nijesu tačni, kazao je direktor Media centra Goran Đurović. ]]>

Kako je saopštio Đurović, u Analizi je navedeno: `Politička previranja 2016. godine su rezultirala privremenom Vladom u kojoj su vladajuća partija i opozicija morale da dijele vlast u obimu kao nikada prije. Jedan od zahtjeva opozicije odnosio se na promjene u rukovodećoj strukturi RTCG i više prostora za imenovanje članova Savjeta koji nijesu blisko povezani sa dominantnom strankom. Rezultat je bio sastav Savjeta koji je, po prvi put, kontrolisala tradicionalna opozicija. Taj novi Savjet je odmah imenovao generalnog direktora, koji je sa druge strane na brojne važne pozicije postavio pojedince drugačijeg političkog pedigrea.`

"Crnogorska javnost, a i gospodin Pažin, zna da je 2016. zahtjev opozicije u pregovorima o održavanju parlamantarnih izbora bio vezan za podnošenje ostavke tadašnje direktorice TVCG Radojke Rutović. Nije bilo nikakvog zahtijeva opozicije koji se odnosio na promjene u Savjetu RTCG. Rezultat pregovora vlasti i opozicije bilo je podnošenje ostavke bivše direkorice Rutović i njenih koleginica. Nije bilo nikakvih izmjena u Savjetu RTCG tako da je netačan nalaz da je Savjet RTCG `po prvi put kontrolisala tradicionalna opozicija", kazao je on.

Đurović je poručio i da je  netačno da je nekakav novi Savjet RTCG odmah imenovao generalnog direktora koji je na važne pozicije postavio pojedince “drugačijeg političkog pedigrea.”

"Savjet RTCG imenovan je u junu 2014. i nije se mijenjao sve do nezakonitih smjena u novembru i decembru 2017.  Taj isti Savjet RTCG je, većinom glasov,a izabrao Rada Vojvodića za generalnog direktora 2015.a smijenio ga u decembru 2016.Taj isti Savjet RTCG je izabrao Andrijanu Kadiju za generalnu direktoricu u martu 2017.  što jasno ukazuje na činjenicu da su netačni nalazi koji govore o navodnoj kontroli `tradicionalne opozicije`. Ukoliko se autori ove Analize ne ograde od ovog dijela dokumenta, koji je generalno posmatrano dobar, smatraćemo da su netačni podaci unijeti za potrebe Demokratske partije socijalista kako bi, na osnovu netačnih navoda, opravdali svoje protivzakonito djelovanje i smjene u Savjetu RTCG", saopštio je direktor Media centra.

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:50:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200852/netacni-navodi-koje-je-citirao-pazin.html
Ljekari da prijave svaku sumnju na nasilje http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200848/ljekari-da-prijave-svaku-sumnju-na-nasilje.html Ljekari u Crnoj Gori treba da prijave svaku povredu za koju se sumnja da je nastala nasiljem u porodici, poručeno je sa okruglog stola "Zaštita od porodičnog nasilja u sistemu zdravstva u Crnoj Gori". ]]>

Direktorica SOS Podgorica Biljana Zeković rekla je da se često dešava da se vide povrede na djetetu, a da se uopšte ne obrati pažnja da bi roditelj mogao da uradi tako nešto, i dodala da je postoji velika dilema zdravstvenih radnika da li da prijave sumnju za nasilje.

"To je suštinski problem, vrlo često dobijamo odgovor od ljekara šta ako se na kraju ispostavi da povrede nije nanio roditelj, onda se oni loše osjećaju, ili će možda imati neprijatnosti sa porodicom", rekla je Zeković na okruglom stolu.

Prema njenim riječima, takve stvari moraju da se prevaziđu.

Ljekar iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Miloš Ivanović je kazao da se svakodnevno susreće sa svim oblicima nasilja, uključujući i porodično nasilje.

Ivanović je rekao da sva medicinska dokumentacija i pristup zdravstvenog radnika pacijentu mora da bude suptilan, pažljiv, tačan.

On je naveo da je tačno ispisivanje medicinske dokumentacije vrlo bitno, da bi se na taj način pomoglo kolegama iz tužilaštva i suda.

"Često pacijenti koji su žrtve nasilja, bilo da dođu u hitnu medicinsku pomoć, što je češći slučaj, su većinom pod nekim osjećajem stida, i većina njih ne želi da priča o problemu", dodao je on.

Sudija za prekršaje u Podgorici Milorad Popović je kazao da u Crnoj Gori nema dovoljno kapaciteta za smještaj i psihičko liječenje osoba koje su izvršili nasilje u porodici.

Popović je naveo da zaštitne mjere u državi nijesu zaživjele u pravom smislu riječi, pa se izriče mjera o obaveznom psihijatrijskom liječenju u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa ili liječenje na slobodnom.

"Sudije za prekršaj se susreću sa problemom smještaja lica kojima je potrebno liječenje od zavisnosti, a kako država ne raspolaže dovoljnim kapacitetima, onda se predlaže mjera liječenja u Kliničkom centru na odjelenju psihijatrije", rekao je Popović.

On je dodao da je to odjelenje zatvorenog tipa i da okrivljeni može svakog časa da ga.

Iz Centra za socijalni rad Jovana Dacić rekla je da je vrlo važna multidisciplinarna i multisektorska saradnja instutcija u rješanjanju nasilja u porodici.

"U skladu sa protokolom o zaštiti od nasilja, formirani su multidisciplinarni timovi, čija je funkcija da se zajedničkom saradnjom riješi na najadekvatniji način pojedini slučajevi i da se žrtvi pruži optimalna i maksimalna pomoć", kazala je Dacić.

Ona je navela da je Centar za socijalni rad ustanova koja žrtvi pruža materijalnu i nematerijalnu pomoć, smještaj i druge usluge u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

"U našoj praksi se susrećemo sa kompleksnom problematikom, a to nije samo pitanje nasilja u porodici, već i pitanje zanemarivanje djece, psihičko i fizičko zlostavljanje djece", rekla je Dacić.

Ona je navela da je akcenat da se pruži psihosocijalna podrška, pomoć, savjetodavno usmjeravanje, kako bi se se žrtva informišala o svojim pravima, pruži adekvatna zaštita, upućivanje i uključivanje drugih institucija.

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 14:16:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200848/ljekari-da-prijave-svaku-sumnju-na-nasilje.html
Upis prvaka u ponedjeljak http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200838/upis-prvaka-u-ponedjeljak.html Upis u prvi razred osnovne škole počeće u ponedjeljak, 23. aprila. Upisuju se djeca rođena 2012. godine ona koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Novina u ovoj godini je teritorijalni princip. ]]>

Kako napominju iz Ministarstva prosvjete, upis po teritorijalnom principu znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja ili ulice.

"Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu", kazali su iz ministarstva.

Procedura upisa biće realizovana kao i prethodnih godina, u tri koraka.

"Zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole", navodi se u saopštenju. 

Usljed početka primjene teritorijalnog principa, dodaju iz ministarstva, jedan dio roditelja ili staratelja biti dužan dostaviti i potvrdu o prebivalištu.

"Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti oni roditelji/staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta. Takođe, potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji/staratelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne", ističu iz ministarstva.

Kako su pojasnili, ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

"Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis. Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 13:16:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200838/upis-prvaka-u-ponedjeljak.html
Izložba vodenog svijeta u Kotoru http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200821/izlozba-vodenog-svijeta-u-kotoru.html Izložba fotografija i eksponata biljnog i životinjskog vodenog svijeta "Vodena čarolija", autora Nade Bubanje i Katarine Burzanović biće otvorena večeras u 19 sati u JU Kulturnom centru „Nikola Đurković“ Kotor. ]]>

"`Vodena čarolija` govori o vodenom živom svijetu sa prostora Crne Gore. Akcenat izložbe je na vodenim biljkama i ribama kako slatkovodnih basena, tako i mora. Izlozba je edukativnog karaktera i namijenjena je širokoj publici ali prvenstveno djeci školskog uzrasta", istakli su iz Kulturnog centra.

Kako su kazali, svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 18. maja 2018.

"Cilj izlozbe je informisati širu javnost o ljepotama tj. čaroliji vodenog svijeta koji zivi u vodi i na vodi kao i pokazati prirodne ljepote tih ekosistema. Ihtioloska zbirka Prirodnjačkog Muzeja Crne Gore broji nešto preko 100 eksponata, Od toga su dvije trećine mokri preparati, a ostatak dermoplasticnipreparati. Veliki dio zbirke je zaostavština nekadašnjeg Zavoda za zaštitu prirode. Sve vrste iz zbirke su sa područja Crne Gore", naglasili su iz Kulturnog centra.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:40:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200821/izlozba-vodenog-svijeta-u-kotoru.html
Osnovci će očistiti Risanski park http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200817/osnovci-ce-ocistiti-risanski-park.html Kotorska osnovna škola "Veljko Drobnjaković" obilježiće sjutra Svjetski dan Dan planete zemlje akcijom čišcenja Risanskog parka, kroz projekat "Edukacijom i aktivizmom za ljepši grad i bolju budućnost" koji realizuje NVO Naša akcija pod pokroviteljstvom Opštine. ]]>

"Već sljedećeg dana, u nedjelju, 22. aprila sa početkom u devet časova, škola se kao jedan od partnera NVO Naša akcija pridružuje akciji čišcenja Risanske obale", istakli su iz "Naše akcije".

Kako su kazali, ta NVO s partnerima je istog dana i domaćin mladim volonterima iz NVO Euromost iz Bijelog Polja, koji će svojim radom doprinijeti uređenju Risanskog zaliva.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:00:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200817/osnovci-ce-ocistiti-risanski-park.html
Šteta od vjetra 110 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200802/steta-od-vjetra-110-hiljada-eura.html Rožajska Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda završila je obilazak oštećenih domaćinstava. Šteta od olujnog vjetra koji je sredinom marta zahvatio to područje procijenjena je na 110 hiljada eura. ]]>

Opštinska komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, završila je obilazak 39 rožajskih domaćinstava koja su pretrpjela štete nastale prilikom nevremena koje je polovinom marta zahvatilo to područje, kada je snažan vjetar, olujne jačine, pričinio velike štete uglavnom na individualnim stambenim objektima.

Prema riječima Irfana Tahirovića, člana komisije, šteta je procijenjena na 110.000 eura.

"U predhodnih skoro mjesec, Komisija je na osnovu podnijetih zahtjeva obišla 39 domaćinstava koja su pretrpjela štetu od nevremena", kazao je Tahirović.

Najviše štete, kako je kazao, vjetar je nanio domaćinstvima u selima, Jablanica, Vuča, Crnča i Klanac kao i na gradskom području u ulici "Oslobođenja", odnosno Kovačkoj mahali.

"Na individualnim objektima od nevremena su uglavnom stradali krovovi ali ima i drugih oštećenja. Štete koje su nastale na infrastrukturi-lokalnim putevima i elektromreži, nijesu obuhvaćeni ovim izvještajem", kazao je Tahirović.

On je rekao da će konačan spisak oštećenih objekata i procjenu štete, Opštinska komisija, proslijediti nadležnoj vladinoj komisiji koja odlučuje o isplati tih šteta, podnosiocima zahtjeva.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 20 Apr 2018 08:34:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200802/steta-od-vjetra-110-hiljada-eura.html
Sakupljen novac za kuću Ledinića http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200797/sakupljen-novac-za-kucu-ledinica.html U organizaciji Humanitarne organizacije Rožaje i Humanitarne organizacije "Izvor" uz podršku lokalne uprave i nekoliko susjednih opština, održano je veoma uspjšno donatorsko veće za izgradnju kuće devetočlanoj porodici samohrane majke Nermine Ledinić, na kojoj je prikupljeno oko 50.000 eura. ]]>

Prema riječima predstavnika ovih humanitarnih organizacija, donatorskom skupu su prisustvovali čelnici opština Berane, Petnjica i Rožaje, Dragoslav Šćekić, Samir Agović i Ejup Nurković, što je humanitarnoj akciji dalo veći značaj o čemu svjedoči suma prikupljenih sredstava. Iako su prije više od tri godine najavljivali da će Ledinićima, koji godinama žive u svega desetak kvadrata, bez vode i osnovnih uslova za život, predstavnici lokalne vlasti nijesu uradili ništa da se toj porodici obezbijedi krov nad glavom.

Obraćajući se prisutnima, Nurković se zahvalio svojim kolegama iz Berana i Petnjice što su podržali ovu akciju i poručio da će lokalna uprava pomoći realizaciju projekta. On je pozvao ljude iz dijaspore da pomognu svojim donacijama kako bi Ledinićima što prije bio obezbijeđen stambeni prostor.

Šćekić je kazao da mu je drago što je dio donatorske večere u kojoj su učestvovali i članovi Moto kluba "Sokolovi" iz te opštine.

"Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali ovoj akciji i uvijek ćemo biti tu da pomognemo onoliko koliko je to u našoj moći, naročito kada se radi o humanosti. Apelujem na sve koji mogu i koji su u prilici da organizuju slične akcije kako bi smo pomogli onima kojima je pomoć potrebna a posebno djeci i samohranim roditeljima", kazao je Šćekić.

Adrović je kazao da je donatorsko veće u Rožajama potvrdilo da u Crnoj Gori postoji spremnost da se pomogne ljudima u nevolji i da je opština Petnjica zainteresovana da pomaže u ovakvim prilikama.

"Naše prisustvo je najbolji dokaz da želimo da budemo dio humanih akcija a ovo veče je dokaz da u Crnoj Gori postoje ljudi koji su spremni da pomognu i da je na nama da radimo i podstičemo humanost jer je to obaveza cijelog društva. Mi ćemo dodatno raditi na ovom slučaju i animirati naše ljude iz dijaspore kako bi pomogli ovoj porodici da dobije skromne uslove za život", kazao je Adrović.

Dragoljub Popović ispred "Sokolova" kazao je da je prikupljeno dosta novca i da se na donatorskoj večeri odazvalo dosta privrednika koje su pozvali na ovaj humani događaj.

Predstavnik Humanitarne organizacije Rožaje, Jusuf Ćatović koji duži period pomaže porodici Ledinić, kazao je da ova porodica nekoliko godina živi u nehumanim i eškim materijalnim uslovima.

"I pored toga što ovoj porodici pomažemo, ta pomoć za njih nije dovoljna. Odlučili smo da uz pomoć dobrih i humanih ljudi pokušamo da sprovedemo akciju kako bismo ovoj porodici obezbijedili solidne uslove za život", kazao je Ćaotivić zahvaljujući se svim učesnicima donatorske večeri.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 20 Apr 2018 08:01:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200797/sakupljen-novac-za-kucu-ledinica.html
Kalavera čestitala Mehanizmu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200773/kalavera-cestitala-mehanizmu.html Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Henoveva Ruiz Kalavera čestitala je Javnom servisu Crne Gore i redakciji Mehanizma na prestižnoj evropskoj nagradi za istraživačko novinarstvo ]]> U poruci koju je Kalavera objavila na Tviteru navodi se da Evropska unija podržava istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu.

"Sloboda izražavanja je fundamentalna vrijednost Evropske Unije i neraskidivo je povezana sa daljim napretkom na putu ka članstvu u EU", istakla je ona. 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 19:07:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200773/kalavera-cestitala-mehanizmu.html
Održana "Fešta od zdravlja" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200735/odrzana-festa-od-zdravlja.html Festival "AlterMedi Fest" i prva međunarodna manifestacija "Fešta od zdravlja" održani su 15. aprila u Budvi. ]]>

Festival je posvećen promociji alternativnih i tradicionalnih metoda i tehnika liječenja, organske hrane, prirodne organske kozmetike, kućnih aparata za vegane.

Takođe su promovisane i razne sportske discipline - joga, folklor. To je prva manifestacija u Crnoj Gori koja okuplja i terapeute - iscjelitelje i izlagače iz zemlje i okruženja.

Učestvovalo je 15 izlagača, i preko 100 učesnika u programu.

Učestvovali su i članovi brazilskig Kulturnog centra iz Podgorice na čelu sa Sidnei Fuimacha, trenerom Capoeire, uz brazilski Bum Bum i fit dance.

Posjetioce su na noge podigli latino plesovi u izvođenju plesnog kluba Sonrisa iz Podgorice.

Događaj, koji je obilježio Feštu od Zdravlja je zasigurno nastup bubnjara afričkih i indijanskih šamanskih bubnjeva iz Zagreba.

Publika u Crnoj Gori se po prvi put susrela sa iscjeljujućim zvukovima drevnih ritmova. Spektakularan nastup koji nikog nije ostavio ravnodušnim.

Organizator Festivala AlterMedi Fest i Fešte od zdravlja je Institut "Bijeli lotos", NVO iz Budve, idejni tvorac je predsjednica Instituta Gabrijela Zajac, holistički terapeut.

NVO Institut "Bijeli lotos" se bavi promocijom tradicionalnih i alternativnih metoda liječenja, zdrave hrane, organske hrane, organske kozmetije, ljekovitog bilja, kroz razne radionice, seminare, predavanja i organizivanjem manifestacija. Jedan od ciljeva Instituta "Bijeli lotos" je i vođenje registra terapeuta-iscjelitelja kako bi se zaštitio njihov rad i pokretanje zdravstvenog turizma.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 17:43:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200735/odrzana-festa-od-zdravlja.html
"Cilj Zakona snaženje nezavisnosti Savjeta RTCG" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200763/cilj-zakona-snazenje-nezavisnosti-savjeta-rtcg.html Vlada je posvećena snaženju normativno-institucionalnog okvira slobode medija, pa je već pokrenula izradu nacrta zakona o medijima, o izmjenama i dopunama Zakona o Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), čiji je cilj osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i imenovanja članov kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. ]]>

On je dodao da je cilj tih zakona dodatno usklađivanje okvira sa visokim međunarodnim standardima i dobrom praksom.

Bogdanović je rekao da je cilj Zakonu o RTCG, osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i imenovanja članova.

„Nedavno prezentovana Analiza medijskog sektora u Crnoj Gori sa preporukama za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije (EU), sadržala je upravo većinu razloga zbog kojih se Vlada odlučila na izmjenu Zakona o medijima i Zakona o RTCG“, istakao je Bogdanović.

On je rekao da Izvještaj Evropske Komisije (EK) u dijelu koji se odnosi na oblast slobode izražavanja posmatraju sa posebnom pažnjom.

„Za svaku zemlju pristupnicu EU, pitanje slobode medija je od izuzetne važnosti, pa je tako razumljivo i poželjno interesovanje javnosti i svih subjekata medijskog sistema“, ocijenio je Bogdanović.

On je kazao da Izvještaj EK, Analizu Savjeta Evrope i izradu zakona posmatraju kao komplementarne procese u unapređenju ambijenta slobode medija, s obzirom na to da je većina datih preporuka već unijeta u nacrte tekstova zakona na kojima rade.

“Ovi tekstovi biće, svakako, predmet javne rasprave i odgovarajuće međunarodne ekspertize, čime želimo da otvorimo prostor svim zainteresovanim stranama da svojim sugestijama i prijedlozima doprinesu izradi što kvalitetnijih akata”, rekao je Bogdanović.

On je ponovio da sloboda medija, uz prava, podrazumijeva i odgovornosti.

“Tako da s pažnjom čitamo i ocjenu o potrebi odgovorne samoregulacije gdje EK navodi da “jedan dio odgovornosti u tom pogledu moraju da snose i sami mediji odnosno medijska zajednica”, zaključio je Bogdanović.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 17:12:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200763/cilj-zakona-snazenje-nezavisnosti-savjeta-rtcg.html
Predmet Zdravi stilovi života uvesti kao obavezan http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200762/predmet-zdravi-stilovi-zivota-uvesti-kao-obavezan.html Informacije koje učenici dobijaju izučavanjem predmeta Zdravi stilovi života mogu biti od presudne važnosti za izmjenu mortalitetne slike kod mladih, zbog čega je potrebno uvrstiti taj predmet kao obavezan u školskom sistemu, ocijenjeno je na okruglom stolu nevladine organizacije Juventas. ]]>

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Mladi zdravstveni edukatori“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Ministarstva finansija Crne Gore.

Saradnik na javno-zdravstvenim projektima u nevladinoj organizaciji Juventas, Jovan Dašić, kazao je da je projekat „Mladi zdravstveni edukatori“ baziran na promociji zdravih stilova života i izbornog predmeta Zdravi stilovi života, kao i, kako je pojasnio, promociji postojećih populacionih savjetovališta sa ciljem poboljšanja životnih uslova mladih u Crnoj Gori.

On je istakao da je cilj tog projekta bio poboljšanje životnih uslova mladih u Crnoj Gori, kroz jačanje vještina, podizanje svijesti o rizičnom ponašanju i povećanje nivoa informisanosti o zdravim stilovima života.

„Gojaznost, neprestana upotreba telefona i pametnih uređaja, kao i slaba fizička aktivnost doveli su do brojnih oboljenja osnovaca. Potrebno je da djeca u osnovnim školama imaju časove korektivne gimnastike, umjesto kolektivnih sportova koji pogoduju samo malom broju talentovanih. I dok u mnogim crnogorskim školama nedostaju adekvatne sale, rekviziti i sprave, profesori fizičkog obrazovanja zapažaju da su djeca sve manje motivisana i motorički sposobna da vježbaju na časovima“. poručio je on.

Profesorica Zdrave ishrane i dijetetike u medicinskoj školi u Podgorici, Dejana Milić, saopštila je da jedna četvrtina djece uzrasta do sedam godina ima prekomjerenu tjelesnu težinu, dok je svaka deseta djevojčica gojazna.

„Najnovije istraživanje koje je radio Institut za Javno zdravlje na uzorku 1.754 ispitanika, uzrasta do sedam godina, pokazuju da jedna četvrtina djece ima prekomjerenu tjelesnu težinu. Svaka deseta djevojčica je gojazna u uzrastu od sedam godina“, kazala je Milić.

Ona je kazala da su djeca u ruralnim sredinama djeca su manje gojazna, dok se bilježi veći stepen gojaznosti kod djece u urbanim sredinama.

„Djeca su fizički aktivnija vikendima nego radnim danima, ali značajniji statistički podatak pokazuje da djeca radnim danima više vremena provode ispred televizora nego vikendom“, rekla je Milić.

Specijalista sportske medicine, Sašenko Ćeranić, kazao je da postoji sveobuhvatan problem u edukaciji djece o zdravim stilovima života, a tiče se, kako je naveo, prosvjete i roditelja.

„Sada djeca nemaju gdje da se bave sportom, a takođe je i spavanje jako bitan faktor razvoja djece, jer spavanje od deset do 12 sati naveče je važnije od 12 do 6 sati, kada djeca rastu i razvijaju se. Problem su i roditelji, jer misle da što je dijete krupnije, to je zdravije“, ocijenio je Ćeranić.

On je istakao da su drastične dijete koje se preporučuju djeci pogrešne, jer se, kako je kazao, na taj način stvara mogućnost za nove probleme, kao što su anoreksija i bulimija.

„Rekreacija i sport su važni u svim uzrastima. Ako se procjeni da dijete nije za sport, psiholog je vrlo važan faktor, jer se djeca u dobu do šest godina psihički traže“, poručio je Ćeranić.

On je kazao da je gojaznost ozbiljan problem, o kojem ljudi nemaju dovoljno znanja.

„Sportom se ne može, bez adekvatne ishrane, smanjiti tjelesna težina. Tu je značajan problem i to što su djeca okrenuta kompjuterima, ne druže se međusobno, nema šetnje i rekreacije“, ocijenio je Ćeranić.

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 16:45:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200762/predmet-zdravi-stilovi-zivota-uvesti-kao-obavezan.html
Tajlandska princeza posjetila Cetinje http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200759/tajlandska-princeza-posjetila-cetinje.html Crna Gora i Tajland raspolažu izuzetnim turističkim i kulturnim resursima, što je dobra osnova za uspostavljanje saradnje, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i tajlandske princeze Maha Čakri Sirindhorn na Cetinju. ]]>

Princeza Sirindhorn posjetila je Muzej kralja Nikole, a potom Istorijski i Umjetnički muzej Narodnog muzeja Crne Gore.

"Nakon susreta sa ministrom Bogdanovićem i obilaska institucija kulture, princeza Sirindhorn je naglasila kako je impresionirana Crnom Gorom, a prije svega njenim prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom, koja je - kako je dodala - vidljiva na svakom koraku", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Tokom posjete Muzeju kralja Nikole, tajlandska princeza Sirindhorn zapisala je "Hvala vam što ste mi pokazali dvorac sa važnim i fascinantnim pričama o vašoj zemlji".

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 16:19:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200759/tajlandska-princeza-posjetila-cetinje.html
Trećina studenata novinarstva se ne vidi u medijima http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200756/trecina-studenata-novinarstva-se-ne-vidi-u-medijima.html Skoro svaki treći student novinarstva sebe ne vidi u tom poslu, već u PR-u ili nekoj drugoj struci, pokazalo je istraživanje Sindikata medija Crne Gore (SMCG) u saradnji sa Fakultetom političkih nauka. ]]>

Poptredsjednik SMCG, Radomir Kračković, kazao je da skoro polovina studenata upisuje novinarstvo zato što je riječ o njihovom poslu iz snova ili zbog želje da budu društveno angažovani, što znači da imaju visoko mišljenje o ovoj profesiji.

„Neophodno je raditi na tome da se taj stepen motivacije zadrži na visokom nivou i kasnije, posebno kada i praktično počnu da se bave novinarstvom“, istakao je Kračković, prenosi Mina.

Studenti, kako je rekao, generalno ne percipiraju novinarstvo kao profitabilnu profesiju.

„Za vrlo mali broj njih to je i motiv za upis, što znači da su više vođeni željom za promjenu i radom u javnom interesu, nego ličnom dobiti“, kazao je Kračković.

Prema njegovim riječima, zabrinjava podatak da gotovo svaki treći student novinarstva sebe ne vidi u ovom poslu, već u PR-u ili nekoj drugoj struci.

Kada su u pitanju očekivanja od budućeg radnog mjesta, Kračković je kazao da se svaki drugi budući novinar nada da će moći da napreduje u karijeri i zarađuje dovoljno za normalan život.

Kako je istakao, zabrinjava podatak da svaki treći student novinarstva sebe u budućnosti vidi na televiziji kao novinara koji se bavi zabavnim programom.

„Mogući razlog za to je i činjenica da posljednjih godina sve veći udio medija svoj program bazira na vijestima sa estrade“, smatra Kračković.

On je kazao da više od polovine anketiranih misli da je stanje u crnogorskom novinarstvu loše, kada su u pitanju uslovi rada, kao i da studenti na višim godinama lošijim ocjenjuju položaj novinara.

Za 43% odsto studenata novinarstvo posao iz snova

Autorka istraživanja, Bojana Laković Konatar, kazala je da su studente pitali koja je bila njihova motivacija da upišu studije novinarstva.

„Najveći broj njih je želio da bude društveno angažovan (45 odsto), a za 43 odsto novinarstvo predstavlja posao iz snova. Skoro četvrtina anketiranih nije znala šta bi drugo mogla da upiše. Istraživanje je pokazalo da je svega sedam odsto ispitanika bilo motivisano platom“, rekla je Laković Konatar.

Ona je kazala da je, što se tiče očekivanja koja studenti imaju od studija, 40 odsto njih kazalo da očekuju da se osposobe za rad u medijma.

„Čak 26 odsto studenata očekuje da na fakultetu stekne kontakte i nađe posao u struci, i to najviše očekuju studenti prve godine. Svaki peti ispitanik očekuje da stekne opšte znanje o novinarstvu. Bez očekivanja od fakulteta je 12 odsto ispitanih a takvo mišljenje uglavnom imaju studenti druge i treće godine“, kazala je Laković Konatar.

Upitani da ocijene koja je vrsta opšteg znanja važna za novinare, anketirani studenti novinarstva saglasni su da je to poznavanje kulture, politike, jezika, istorije, ekonomije i prava. Najmanji broj anketiranih (15 odsto) smatra da je novinarima potrebno znanje iz prirodnih nauka.

Čak 87 odsto anketiranih studenata kazalo je da je, u toku studija, obavljalo praksu u medijima, ali se njihovi odgovori razlikuju u pogledu zadovoljstva tom praksom.

„Praksu je kao dobru ili veoma dobru ocijenilo čak 43 odsto anketiranih, dok je njih 21 odsto mišljenja da praksa nije bila ni dobra ni loša. Da je praksa bila loša smatra 15 odsto ispitanika, dok sedam odsto njih praksu ocjenjuje kao veoma lošu“, navodi se u istraživanju.

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 15:37:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200756/trecina-studenata-novinarstva-se-ne-vidi-u-medijima.html
CG unapređuje graničnu bezbjednost http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200755/cg-unapredjuje-granicnu-bezbjednost.html Crna Gora u kontinuitetu unapređuje graničnu bezbjednost, kao i sistem migracija i azila, kazao je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović. ]]>

Pejanović je, u razgovoru sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori Mitjom Močnikom, podsjetio da je Vlada formirala Koordinacioni odbor koji kontinuirano prati aktivnosti definisane Planom djelovanja u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica.

Pejanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao da je Vlada formirala međuresorski Operativni tim, i definisala obaveze nadležnih institucija u slučaju masovnog priliva migranata.

On je podsjetio da su rekonstruisana dva policijska objekta, i da je u pripremi adaptacija trećeg, na granici sa Albanijom.

“Uprava policije permanentno sprovodi Plan pojačanog nadzora državne granice, kroz pojačano prisustvo patrola na granici i kontrolnim tačkama glavnih puteva prema granici”, kazao je Pejanović.

On je dodao da se Plan sprovodi i nizom realizovanih akcija, u zemlji i sa međunarodnim partnerima, a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, procesuirana su 73 lica, članova kriminalnih mreža koje su djelovale na teritoriji Crne Gore.

Pejanović naveo je da je Crna Gora uskladila svoje zakonodavstvo sa najvišim evropskim standardima iz te oblasti donošenjem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i Zakona o strancima.

“Kao i kroz punu operativnost Direkcije za prihvat i smještaj stranaca koji traže međunarodnu zaštitu i Prihvatilišta za strance, koji funkcionišu u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, zajednički je konstatovana neophodnost jačanja regionalne saradnje u slučaju promjene rute kretanja migranata i dosljednog sprovođenja potpisanih sporazuma o readmisiji (vraćanju i prihvatanju) lica koja su bez dozvole boravka.

Močnik je govoreći o ilegalnim migracijama i otvaranju nove takozvane „obalske“ rute ukazao na značaj adekvatnog djelovanja i blagovremenog preduzimanja aktivnosti i kazao da je zainteresovan za aktivnosti koje Crna Gora preduzima o tom važnom pitanju.

Sagovornici, kako je saopšteno, očekuju da će se zajedničkim aktivnostima, a uz podršku relevantnih međunarodnih subjekata, pružiti adekvatan odgovor u borbi protiv ilegalnih migracija.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 15:24:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200755/cg-unapredjuje-granicnu-bezbjednost.html
Regionalnom saradnjom protiv kriminala http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200751/regionalnom-saradnjom-protiv-kriminala.html Tijesna pravosudna saradnja država regiona, uz adekvatnu regionalnu policijsku saradnju, predstavlja ključ uspjeha u borbi protiv organizovanog kriminala, ocijenjeno je na sastanku ministara pravde Crne Gore i Srbije, Zorana Pažina i Nele Kuburović. ]]>

Pažin i Kuburović razgovarali su danas u Podgorici o mogućnostima za unapređenje saradnje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jačanja kapaciteta pravosuđa i zajedničke borbe protiv najtežih oblika kriminala.

Pažin je izrazio punu spremnost Crne Gore da sa Srbijom podijeli svu ekspertizu i iskustva stečena tokom dosadašnjeg procesa pregovaranja u oblasti vladavine prava.

"Istaknuto je da je saradnja dva ministarstva u oblasti evropskih integracija i razmjena iskustava u sprovođenju strateških dokumenata i zakona od velikog značaja za dalji dinamičan napredak obje zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji", kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, zahvalio Kuburović na spremnosti Srbije da Crnoj Gori ustupi informacioni sistem čija će implementacija značajno unaprijediti rad u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Pažin se naročito interesovao za postupanje nadležnih organa Srbije u slučajevima lica koja Crna Gora potražuje putem međunarodnih Interpolovih potjernica.

Naglasio je važnost tijesne regionalne saradnje, kako bi bjeguncima od pravde bilo onemogućeno da utočište pronađu u zemljama regiona.

"U tom smislu ocijenjeno je naročito značajnim postupanje nacionalnih kancelarija Interpola, budući da se mehanizmi međunarodne pravne pomoći aktiviraju, posredstvom ministarstava pravde, tek nakon hapšenja lica koja se potražuju po međunarodnim potjernicama", kaže se u saopštenju.

Kuburović, koji boravi u Crnoj Gori na poziv Pažina, susrela se i sa čelnicima crnogorskog pravosuđa.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 14:12:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200751/regionalnom-saradnjom-protiv-kriminala.html
Vlada podržala ugovor sa RTCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200750/vlada-podrzala-ugovor-sa-rtcg.html Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i Radio televizije Crne Gore (RTCG), objavljeno je na Tviter nalogu te institucije. ]]>

Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i Radio Televizije Crne Gore (RTCG), koji će se primjenjivati od ove do 2021. ima za cilj da poveća transparentnost rada Javnog servisa, saopšteno je ranije iz Vlade Crne Gore uz tvrdnju da to neće ugroziti finansijsku nezavisnost RTCG.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 14:01:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200750/vlada-podrzala-ugovor-sa-rtcg.html
Sajber bezbjednost u vrhu nacionalnih prioriteta http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200747/sajber-bezbjednost-u-vrhu-nacionalnih-prioriteta.html Pitanje bezbjednosti u sajber prostoru je u vrhu državnih prioriteta i Crna Gora je definisala nacionalnu regulativu u toj oblasti, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović. ]]>

Ona je rekla da je oblast sajber bezbjednosti usklađena sa legislativnim okvirom Evropske unije i smjernicama i strateškim dokumentima NATO-a.

Pribilović je govorila na panelu "Povjerenje i sigurnost", na temu regionalnog i međunarodnog partnerstva za bezbjedan i siguran sajber prostor, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju.

"Savremeni izazovi oličeni u sajber napadima, konstantan rast broja usluga koje javni i privatni sektor pružaju putem interneta, zavisnost nacionalnih ekonomija i infrastrukture od informaciono-telekomunikacionih tehnologija, nametnuli su potrebu da pitanje sajber bezbjednosti bude prioritet", kazala je Pribilović.

Pribilović je kazala da će se u skladu sa usvojenom Strategijom sajber bezbjednosti i pratećeg Akcionog plana, preduzimati aktivnosti na planu implementacije definisanih strateških prioriteta.

Prema njenim riječima, unapređenje partnerskih odnosa na regionalnom i međunarodnom planu nalazi se pod posebnom pažnjom, u cilju efikasnijeg odgovora na sajber prijetnje.

"Vjerujem i da će inicijative o harmonizaciji zakonodavnih rješenja u oblasti sajber bezbjednosti zemalja Zapadnog Balkana i inicijative za saradnju između nacionalnih CIRT timova pružiti novi kvalitet na planu daljeg snaženja partnerstva za bezbjedan i siguran otvoren sajber prostor", kazala je Pribilović.

Ona je naglasila da, bez obzira o kojoj zemlji, regionu ili organizaciji je riječ, cilj mora biti isti – stabilan ekonomski rast, prosperitet i sigurnost.

"Za sve ovo, neophodno je i da vlade imaju zaštićenu digitalnu infrastrukturu, odnosno da djeluju u sigurnom sajber prostoru", zaključila je Pribilović.

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je predstavnike vlada iz regiona i zemalja članica Evropske unije (EU) koje učestvuju u Berlinskom procesu, predstavnike Evropske komisije (EK), Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao i predstavnike informatičke industrije i kompanija koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade.

Kako je saopšteno, cilj je ostvarivanje konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

U okviru Digitalnog samita u Skoplju organizovan je izložbeni sajam (EXPO) koji predstavlja jedinstvenu priliku kompanijama u digitalnoj industriji da predstave inovativne proizvode i usluge, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, koji će uzeti učešće na Samitu.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 13:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200747/sajber-bezbjednost-u-vrhu-nacionalnih-prioriteta.html
Srednje obrazovanje steklo 6,4 hiljade učenika http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200744/srednje-obrazovanje-steklo-64-hiljade-ucenika.html U Crnoj Gori je na kraju školske 2016/2017. godine srednje obrazovanje steklo 6,4 hiljade učenika, pokazuju podaci Monstata. ]]>

Iz Monstata su naveli da je treći stepen stručnosti steklo 389 učenika, a četvrti 6.031.

Opšte srednje obrazovanje – gimnaziju završilo je 2.205, a stručne škole 4.215 učenika.

"Od ukupnog broja redovnih učenika koji su završili srednju školu 49,6 odsto su ženskog pola, a 50,4 odsto muškog", navodi se u saopštenju.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 13:22:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/200744/srednje-obrazovanje-steklo-64-hiljade-ucenika.html