RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo.html "Nadomak rješenja za izlazak iz krize u Institutu" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533046/nadomak-rjesenja-za-izlazak-iz-krize-u-institutu.html Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema, kazao je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević tokom posjete Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu. U sklopu intenzivnog procesa rada na iznalaženju rješenja za status Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, Pavićević koji je istovremeno i predsjednik vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta, kao i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, posjetili su Institut po drugi put u svom dosadašnjem mandatu, kako bi "u direktnoj komunikaciji sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, pojasnili pristup u rješavanju ovog zapuštenog i kompleksnog problema i izložili precizan plan koraka koje je Komisija definisala nakon svega mjesec ipo dana od formiranja."

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, suočavajući se sa izazovnim zadatkom, pod pritiskom vremenskih rokova i u malom manevarskom prostoru nakon blokade računa Instituta od glavnog povjerioca beogradske Jugobanke u stečaju, Komisija je temeljno razmotrila sve preostale opcije, isključujući stečaj.

"Rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći jeste Plan spašavanja i restrukturiranja tj. Rebrendiranja koji podrazumijeva 3 koraka i to:
pomoć male vrjednosti od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil eura koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo", istakli su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapredjenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu.

Institut bi, tvrde, na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

U otvorenom razgovoru sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, Pavićević je, navode u saopštenju, detaljno izložio sve neophodne korake ovog plana kao i vremenske rokove s uvjerenjem da je Komisija za rješavanje statusa Instituta koju je ova Vlada formirala sredinom februara ove godine, svojom posvećenošću i ozbiljnošću već sada uradila za Institut više nego nekoliko prethodnih vlada.

Pavićević je, kako navode iz Vlade, imajući u vidu eskalaciju krize u obliku najavljenog štrajka, naglasio da su došli po treći put za kratko vrijeme kako bi ih uvjerili da nijesu pristupili "ležerno ovom krupnom izazovu" kako bi kamuflirali problem ili simulirali rješenje, već da predano rade da bi očuvali Institut.

"U interesu 5 000 domaćih pacijenata, u interesu njegove konkurentnosti na stranom tržištu, u interesu države i svih zaposlenih. Da bi izašli iz ove dramatične situacije kao pobjednici, potrebno nam je prije svega povjerenje, konsenzus svih involviranih strana i još samo malo strpljenja. Uz puno razumijevanje za egzistencijalne probleme s kojima se nose zaposleni zbog tri neisplaćene plate, daleko je veći rizik primijeniti parcijalna i ad hoc rješenja koja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema. Tu smo da vas uvjerimo da Komisija i Vlada krajnje odgovorno i posvećeno pristupaju situaciji dok s vaše strane očekujemo da na bazi međusobnog povjerenja i stalne komunikacije, uz malu dozu dodatnog strpljenja, dođemo do rješenja koje će biti kvalitativni iskorak u poslovanju i dugoročna dobit za državu, pacijente i zaposlene u Institutu. Jer, svaki problem koji se rješava neadekvatno postaje samo veći", naveo je Pavićević.

Kako navode u saopštenju, on je uvjerio sagovornike da bez nepotrebnih ‘’floskula’’ o značaju Instituta, i Komisija koja se njime intenzivno bavi kao i Vlada, nemaju strateških dilema oko njegovog opstanka, uz imperative da se rješenje mora naći unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse.

Pavićević i Šimun su saglasni u tome da tužbe zaposlenih, najava štrajka i eventualni prekid poslovanja uz minimum procesa rada, samo mogu ubrzati stečaj od koga se Institut nalazi samo na jedan korak.

"Uprkos činjenici da su prispjeli dugovi u iznosu koji premašuje 22 miliona eura stigli na naplatu baš onoj vladi koja ničim nije doprinijela sunovratu Instituta, ali će ta ista vlada učiniti sve što je u njenoj moći, u razumnom vremenu, da do toga ne dođe", navodi se u saopštenju Vlade.

Šimun je, navode, dodatno uvjerio sagovornike da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade.

‘’Već su učinjeni odlučujući pomaci i vrlo jasno se nazire put izlaska iz krize te bi bilo pogubno u ovom momentu da se nekim nepromišljenim i nepotrebnim koracima ugrozi projekat spašavanja Instituta‘’, istakao je Šimun.

On je rekao da će Ministarstvo zdravlja nastojati da uskladi cijene koje država plaća Institutu za domaće pacijente sa cijenama za inostrano tržište i da će u stalnoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji sa menadžmentom Instituta "učiniti sve što je potrebno da se olakša i unaprijedi poslovanje."

Šimun je, takođe, naglasio naglasio da "niko, pa ni premijer ne dovodi u pitanje opstanak Instituta" niti će Vlada dopustiti da Institut doživi sudbinu nekih drugih državnih preduzeća i ustanova koje su bile prepuštene lošoj privatizaciji u najgorem momentu svoga postojanja.

Kako dalje navode, predsjednica Sindikata dr Marija Obradović izjavila je da su Pavićević i Šimun jedini potpredsjednik Vlade i jedini ministar koji su posjetili Igalo, "posvetili mu odgovarajuću pažnju i ozbiljno pristupili rješavanju problema"

"Štrajk nije naša opcija i naš izbor. To je iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih. Mi svi volimo Institut i ne bi bili ovdje da se ne posjedujemo empatiju prema našim pacijentima i da se ne nadamo boljim danima", kazala je ona.

Zoran Kovačević, direktor instituta Igalo se, kako se navodi u saopštenju Vlade, zahvalio na iskrenom razgovoru, transparentnom predstavljanju realnih opcija u spašavanju Instituta kao i na ozbiljnosti i konstruktivnom partnerstvu koje bi moglo vratiti Institut na puteve nekadašnje slave.

"Nakon svega što smo čuli od predstavnika Vlade i u šta smo imali prilike da se uvjerimo, jasno je da ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju. Jasno je da, što se prije deblokira račun Instituta, prije će krenuti proces ozdravljivanja ustanove, na dobrobit pacijenata, svih zaposlenih i akcionara", naveo je on.

Iz Vlade zaključuju da su Pavićević i Šimun obećali da će ostati u dnevnoj komunikaciji sa Institutom sve do konačne i formalne odluke Vlade o izabranom modelu spašavanja.

]]>
18.03.2024T21:48:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533046/nadomak-rjesenja-za-izlazak-iz-krize-u-institutu.html https://rtcg.me/upload/ https://rtcg.me/upload/
Milatović na iftaru: Različitosti su temelj naprednog društva https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533042/milatovic-na-iftaru-razlicitosti-su-temelj-naprednog-drustva-.html Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je večeras iftaru u Podgorici, u organizaciji ambasade Turske.

Milatović je na iftar došao sa svojom suprugom Milenom. 

Iftaru je prisustvovao i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i ambasador Turske Bariš Kalkavan.

Milatović je poručio da je večerašnji iftar još jednom potvrdio da ne postoje veći ideali od međusobnog poštovanja i uvažavanja različitosti.

 

"Ovo su upravo najčvršći temelji ravnopravnog i naprednog društva. Vjernicima islamske vjeroispovjesti želim da u danima Ramazana, svečano i u duhu bogatstva religije provedu praznične dane, ispunjavajući ih mirom, radošću i rahatlukom", zaključio je Milatović.

]]>
18.03.2024T21:33:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533042/milatovic-na-iftaru-razlicitosti-su-temelj-naprednog-drustva-.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/21/28/47/1652974/thumbs/2877988/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/21/28/47/1652974/thumbs/2877985/thumb3.jpg
Vraćanje radne nedjelje za Demokrate neprihvatljivo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533011/vracanje-radne-nedjelje-za-demokrate-neprihvatljivo.html Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković istakao je da je odluka o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, koja bi djelimično vratila radnu nedjelju, za tu stranku neprihvatljiva. Kako navodi Leković u saopštenju, odluka Socijalnog savjeta da privremeno odustane od razmatranja predloga o izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, koji bi djelimično vratio radnu nedjelju i organizuje konsultacije sa poslaničkim klubovima u Skupštini, kako bi se ponovo provjerio stav po ovom pitanju, a kako bi, kao odgovorni ljudi, Socijalnom savjetu i svima ostalima u tom poslu uštedjeli dragocjeno vrijeme, osjećaju potrebu da odmah reaguju.

"Poslanički Klub Demokratske Crne Gore ovom prilikom ističe svoj više puta ponovljeni, dosljedni i čvrsti stav protiv uvođenja radne nedjelje u bilo kojem obliku. Smatramo da je slobodan dan od izuzetnog značaja za radnike, te da bi bilo kakva promjena koja bi dovela do gubitka tog slobodnog dana za nas bila neprihvatljiva. Ističemo svoje duboko poštovanje prema radničkim pravima i važnosti prava svakog radnika da ima slobodan dan, posebno nedjeljom, kako bi mogao provesti vrijeme sa svojom porodicom, odmoriti se i 'napuniti baterije' za buduće radne izazove. Smatramo da je očuvanje ovog slobodnog dana ključno za očuvanje ravnoteže između radnog i privatnog života, kao i za opšte dobro radnika i društva u cjelini", navodi Leković.

Demokrate su, kako dodaje, duboko svjesne važnosti porodičnih vrijednosti i smatramo da je nedjelja preodređena za okupljanje i zajedničko provođenje vremena, što ima pozitivan uticaj na socijalne veze i blagostanje porodica.

"Ostajemo principijelni u svom stavu i vjerujemo da, dok god o tome budu odlučivale Demokrate i ako to bude zavisilo od naših poslanika, neradna nedjelja neće biti dovedena u pitanje i neće biti radna. Ovo je pitanje koje se tiče osnovnih radničkih prava i socijalne pravde i Demokrate će se boriti da se ti principi ne samo sačuvaju, već i značajno unaprijede u narednom periodu", navode u saopštenju.

 

 

]]>
18.03.2024T20:06:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/533011/vracanje-radne-nedjelje-za-demokrate-neprihvatljivo.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/19/48/39/1652849/thumbs/2877500/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/19/48/39/1652849/thumbs/2877497/thumb3.jpg
Najveći izvor dezinformacija društvene mreže https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532994/najveci-izvor-dezinformacija-drustvene-mreze.html Povjerenje građana i dalje uživaju tradicionalni mediji, dok ih mladi sve manje koriste kao izvor informacija, poručeno je s prezentacije istraživanja "Medijska pismenost u Crnoj Gori" koju je organizovala Agencija za elektronske medije. Već postoje inicijative za uvođenje medijske pismenosti kao školskog predmeta. Da je medijska pismenost samo odbrambeni mehanizam za dezinformacije i manipulacije poručeno je sa prezentacije istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori u organizaciji Agencije za elektronske medije. No podaci o medijskoj pismenosti naših sugrađana još uvijek nisu na zadovoljavajućem nivou.

Tamara Vujović, ministarka kulture i medija ističe da nažalost, i dalje se ne možemo pohvaliti rezultatima kada je u pitanju stanje medijske pismenosti.

"Crna Gora se 2021. godine našla na samom dnu ljestvice kada je u pitanju medijska pismenost. Ovi podaci treba da zabrinu", kazala je Vujović.

A podaci pokazani na današnjoj prezentaciji pokazuju da Crna Gora ima indeks 12,2 od 25 na ljestvici medijske pismenosti. Svaki telefon je medij, a svaki građanin izvor informacija, pa stoga ne čudi činjenica da petina stanovništva provede više od 6 sati na internetu, a čak 60 odsto njih kao najveći izvor dezinformacija vidi u društvenim mrežama.

"Jedan citat, muškarca od 19 do 25 godina koji kaže da na Tviteru izađe informacija čim se nešto desi. Nakon 10 sekundi možete nešto naći o tome. Ovaj citat nam zapravo govori kakve su nove generacije. Nalazi fokus grupa potvrđuju da se odgovornost za širenje dezinformacija dominantno vezuje za društvene mreže", kazao je Vladimir Raičević iz IPSOS-a.

Nalazi pokazuju i da većina građana vjeruje da su mediji politički obojeni. Iako veliki broj građana internet vidi kao izvor informacija, potvrdu traže u tradicionalnim medijima.

Povjerenje od 60 odsto ima televizija kao medij, radio 45. Istraživanje je pokazalo i da godine takođe igraju ulogu, pa starije osobe vjeruju onome što im se plasira, dok polovina mladog stanovništva ne vjeruju medijima.

Sunčica Bakić ispred AEM-a ističe da se istovremeno suočavamo sa okolnostima da naš obrazovni sistem ne proizvodi kritički orijentisane pojedince.

"Željela bih da ukažem na dva elementa ovog istraživanja. Prvo je ulaganje u edukaciju u školama, osposobljavanje učenika da dešifruju poruke u medijima je najvažnije. Misija OEBS-a će nastaviti da podržava edukaciju mladih. Drugi element je pravilo profesionalnih novinara koji moraju da pružaju građanima informacije utemeljene na činjenicama", naglasila je šefica Misije OEBS-a Dominik Vag.

Ministarka kulture i medija kazala je da postoji inicijativa uvođenja medijske pismenosti kao predmeta u osnovnim i srednjim školama, a najavljeno je i formiranje nacionalnog savjeta za medijsku pismenost.

 

]]>
18.03.2024T20:00:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532994/najveci-izvor-dezinformacija-drustvene-mreze.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/19/56/602/1652780/thumbs/2877173/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/19/56/602/1652780/thumbs/2877170/thumb3.jpg
Uskladiti zakone u pogledu granice za odlazak u penziju https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532954/uskladiti-zakone-u-pogledu-granice-za-odlazak-u-penziju.html Na četvrtoj redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Slobodan Mikavica, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, razmatrana je inicijativa za usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, kako bi oba zakona propisala da ista iznosi 67 godina. Unija poslodavaca je, kako navode u saopštenju, pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima.

"Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedjelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta", navode u saopštenju.

Na današnjoj sjednici sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2.

"Iako je Savjet, na bazi ranije Preporuke Socijalnog savjeta Crne Gore, trebalo da diskutuje o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, navedeno je odloženo na zahtjev člana Savjeta, ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja. O ovoj temi će se diskutovati na posebnoj tematskoj sjednici Savjeta. Ovim Izmjenama i dopunama uvela bi se dodatna izuzeća od zabrane obavljanja djelatnosti trgovine nedjeljom, tako da bi se trgovina na veliko i malo mogla obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decemba do 31. januara. Trgovci će biti u mogućnosti da obavljaju trgovinu u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedinice lokalne samouprave. U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvela bi se obaveza trgovca da omogući zaposlenom koji obavlja rad nedjeljnom da kao dan sedmičnog odmora korisiti prvu narednu subotu, u skladu sa opštim propisima o radu", navode u saopštenju sa sjednice Socijalnog savjeta.

Razmatrana je inicijativa za usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, kako bi oba zakona propisala da ista iznosi 67 godina.

Unija poslodavaca je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima. Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta.

Sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficjenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2.0.

 

]]>
18.03.2024T17:29:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532954/uskladiti-zakone-u-pogledu-granice-za-odlazak-u-penziju.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/17/58/492/1652633/thumbs/2876609/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/17/58/492/1652633/thumbs/2876606/thumb3.jpg
Studenti nedovoljno informisani o ratnim dešavanjima 90-ih https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532894/studenti-nedovoljno-informisani-o-ratnim-desavanjima-90-ih.html Da studenti nijesu dovoljno informisani o ratnim dešavanjima 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije, pokazalo je istraživanje agencije Damar i Inicijative mladih za ljudska prava. Čak 90,6 odsto ispitanika kazalo je da je važno znati šta se dešavalo u prošlosti. Kao prve asocijacije na sukobe iz 90-ih, naveli su Srebrenicu, NATO bombardovanje i Kosovo. Većina studenata, kroz formalno ili neformalno obrazovanje, djelimično je naučila o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, uglavnom od starijih generacija, preko društvenih mreža i portala. Stoga i većina ispitanika smatra da u obrazovni sistem treba uvrstiti lekcije o dešavanjima iz 90-ih.

Da je važno da se zna o dešavanjima iz prošlosti više smatra 90,6 odsto ispitanika.

Hakile Resulbegović iz agencije "Damar" ističe da je najveći broj ispitanika kazao da je važno da znaju zbog prevazilaženja konflikta i kulturnog obogaćivanja.

Kao prve asocijacije na sukobe iz 90-ih ispitanici su naveli Srebrenicu, NATO bombardovanje i Kosovo.

"Podaci kažu da su Srbi i Muslimani po mišljenju anketiranih imali najviše žrtava tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kao najčešći uzrok ratnih zločina studenti su naveli ektremizam i nacionalne 22,8 odsto, etničke i vjerske tenzije 22,4 odsto, te zbog političke ambicije i moći", kazala je Resulbegović.

Studenti su upitani i da li su upoznati s ratnim zločinima koji su se desili na teritoriji Crne Gore, a svega 28,4 odsto kazalo je da jeste.

"Najveći dio njih je čuo za Morinj, Bukovicu, deportaciju, Kaluđerski laz, NATO bombardovanje. Imamo veći dio ispitanika koji ne znaju koji je zvaničan stav Crne Gore po ovom pitnaju", istakao je Resulbegović.

Takođe, većina studenata kaže da nijesu informisani o naporima Crne Gore u suočavanju s prošlošću.

 

]]>
18.03.2024T16:36:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532894/studenti-nedovoljno-informisani-o-ratnim-desavanjima-90-ih.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/16/32/379/1652529/thumbs/2876217/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/16/32/379/1652529/thumbs/2876214/thumb3.jpg
"Obilasci obrazovno-vaspitnih ustanova najznačajniji segment djelovanja" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532897/obilasci-obrazovno-vaspitnih-ustanova-najznacajniji-segment-djelovanja.html Obilasci obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori predstavljaju najznačajniji segment djelovanja i jedino na taj način, zajedno, možemo raditi na unapređenju kvaliteta obrazovnog procesa, što mora biti prioritet cjelokupnog društva, poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Anđela Jakšić Stojanović. Ona je posjetila danas opštinu Tuzi i obišla JU OŠ „29. novembar“ u Dinoši, potom JU OŠ „Mahmut Lekić“, JU OŠ „Jedinstvo“ u selu Skorać i Gimnaziju „ 25. maj“.

U razgovoru sa direktorima, nastavnicima i vannastavnim osobljem ovih ustanova, ministarka se u direktnoj komunikaciji sa direktorima škola, nastavnicima, vannastavnim osobljem i učenicima upoznala sa najznačajnijim rezultatima rada ovih ustanova, ali i izazovima sa kojima se suočavaju.

"Posjetu ministarke i tima Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, iskoristili su i učenici koji su tokom razgovora iznijeli svoje predloge i sugestije koji se odnose na unapređenje kvaliteta obrazovnog procesa", saopšteno je iz MPNI.

]]>
18.03.2024T16:05:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532897/obilasci-obrazovno-vaspitnih-ustanova-najznacajniji-segment-djelovanja.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/16/36/371/1652523/thumbs/2876196/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/16/36/371/1652523/thumbs/2876193/thumb3.jpg
Ova godina ključna i za Crnu Goru i za politiku proširenja EU https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532862/ova-godina-kljucna-i-za-crnu-goru-i-za-politiku-prosirenja-eu.html Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa ambasadorkom Norveške u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi, Kristin Melsom. Kako je istaknuto tokom sastanka odnosi dvije države su dobri i prijateljski, ali postoji prostor za unaprjeđenje saradnje u brojnim oblastima. Ministar je, kako navode u saopštenju, ukazao na napredak ostvaren na evropskom putu, ocijenivši da je ova godina ključna, kako za Crnu Goru, tako i za politiku proširenja uopšte. S tim u vezi, istakao je da Crna Gora odlučno nastavlja sa reformama, sa ciljem što skorijeg zatvaranja jednog broja poglavlja, što bi bio dobar znak i za region i EU.

"Ambasadorka Melsom je ocijenila da Crna Gora napreduje i da je posvećenost reformama jasna, kao i da je Norveška, kao prijateljska zemlja i saveznica spremna da pruži potrebnu podršku u ispunjavanju kriterijuma iz evropske agende. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim izazovima, istakavši važnost NATO-a, kako u pogledu jačanja stabilnosti i bezbjednosti, tako i u kontekstu vrijednosti koje Aliansa predstavlja i afirmiše", navode u saopštenju Ministarstva.

Obostrano je ocijenjeno da, pored veoma dobre bilateralne saradnje, postoje i intenzivni
kontakti dvije zemlje u okviru multilateralnih foruma, a na toj liniji, bilo je riječi o kandidaturi
Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027.

]]>
18.03.2024T15:26:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532862/ova-godina-kljucna-i-za-crnu-goru-i-za-politiku-prosirenja-eu.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/15/27/795/1652448/thumbs/2875929/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/15/27/795/1652448/thumbs/2875926/thumb3.jpg
Dogovorena nabavka opreme za nadzor šumskih i zaštičenih područja https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532820/dogovorena-nabavka-opreme-za-nadzor-sumskih-i-zasticenih-podrucja.html Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) potpisali su Sporazum za nabavku opreme koja će poboljšati nadzor i unaprijediti upravljanje zaštićenim područjima u zemlji. Kako navode u saopštenju Ministarstva, riječ je o inovativnoj opremi za digitalizaciju monitoringa šumskih područja, ukupne vrijednosti preko 50 hiljada eura.

"Pomenuta aktivnost je dio projekta 'Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori'. Kroz uvođenje NFC tehnologije za označavanje i praćenje drveća, biće omogućen trajni monitoring i kontrola, uz mogućnost ažuriranja podataka u realnom vremenu. Tagovanjem drveća doprinosimo sprečavanju nelegalne sječe šume. Sva stabla će biti označena fizičkim tagom sa jedinstvenim ID zapisom, koji sadrži sve potrebne detalje poput vrste drveta, starosti, obima, fotografije i slično. Kroz sistem će biti moguće i dodavanje različitih modula, kako bi se proširile informacije koje se prepoznaju kao relevantne. Ovakav način označavanja stabala obezbjeđuje praćenje cjelokupnog životnog ciklusa", objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, posljedice klimatskih promjena i prenamnožavanja potkornjaka u NP Prokletije, tokom 2023. dovele su do velikog isušivanja stabala, pa je projektom predviđena i kupovina feromonskih klopki, koje za cilj imaju mokro hvatanje potkornjaka koji dovodi do sušenja stabala smrče, te na taj način mogu omogućiti efikasnije upravljanje ovim ekosistemima.

 

 

]]>
18.03.2024T14:44:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532820/dogovorena-nabavka-opreme-za-nadzor-sumskih-i-zasticenih-podrucja.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/14/3/137/1652342/thumbs/2875449/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/14/3/137/1652342/thumbs/2875446/thumb3.jpg
Sjutra predstavljanje Agrobudžeta https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532826/sjutra-predstavljanje-agrobudzeta.html Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće sjutra Agrobudžet za ovu godinu, vrijedan oko 75 miliona eura. Na konferenciji povodom predstavljanja Agrobudžeta, medijima će se obratiti resorni ministar Vladimir Joković.

Konferencija će se održati u zgradi Vlade u deset sati.

Vlada je Agrobudžet, vrijedan 75,06 miliona eura, usvojila na prethodnoj sjednici.

Iz nacionalnog budžeta biće izdvojeno 51,35 miliona eura, iz donacija 15,56 miliona, a iz kreditnih sredstava 8,15 miliona eura.

Iz Vlade su ranije kazali da se Agrobudžetom stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, a u tom smislu i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama, u cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva.

Agrobudžetom se izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i za podršku mjerama ruralnog razvoja.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, ribarstvo, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

]]>
18.03.2024T14:42:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532826/sjutra-predstavljanje-agrobudzeta.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/14/9/828/1652370/thumbs/2875626/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/14/9/828/1652370/thumbs/2875623/thumb3.jpg
Od velikog kašlja preminula jedna osoba, registrovano 799 slučajeva obolijevanja https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532724/od-velikog-kaslja-preminula-jedna-osoba-registrovano-799-slucajeva-obolijevanja-.html Jedna osoba je preminula od posljedica velikog kašlja - pertusisa, a za četiri i po mjeseca u Crnoj Gori je registrovano 759 slučajeva obolijevanja od te bolesti, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Ta osoba je, kako navode, preminula 12. marta.

"Prema dostupnim podacima preminula osoba je bila uzrasta 80 godina, iz Podgorice, bolovala je od više hroničnih oboljenja kardiovaskularnog i respiratornog sistema i liječena je u Specijalnoj bolnici (SB) Brezovik", ističe se u saopštenju IJZCG.

Iz te institucije su naveli da su od početka novembra 2023. godine zaključno sa 17. martom, registrovali 759 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja.

"Kod 669 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 90 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim. Među registrovanim slučajevima (759), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (280), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (125), 16-20 godina (112), 6-10 godina (104), 1-5 godina (84), preko 65 godina (23), ispod 1 godine (18) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (13)", kazali su iz IJZCG.

Naveli su da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (549), potom u Baru (38), Danilovgradu (36), Beranama (32), Nikšiću (22), Budvi (13), Cetinju (13), Kotoru (13), Bijelom Polju (9), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Zeti (6), Ulcinju (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Petnjici (1), Plavu (1) i Pljevljima (1).

"Od sredine decembra do 17.03.2024. su od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Beranama, Nikšiću, Budvi, Cetinju, Bijelom Polju, Tivtu i Herceg Novom. Od registrovanih slučajeva (759), kod 711 (preko 90%) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). Nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa je da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom (primljena 3+1 doza vakcine) zaštite djeca ispod pet godina starosti", naveli su iz IJZCG.

Prema informacijama dostupnim IJZCG od početka decembra u Crnoj Gori je zbog pertusisa hospitalizovano 48 osoba od kojih je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

"Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod pet godina (32) i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo deset hospitalizovanih i djeca uzrasta od jedne do pet godina među kojima je bilo 22 hospitalizovanih. Među hospitalizovanima (48), 45 osoba nije bilo vakcinisano ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina", piše u saopštenju.

Iz IJZCG navode da je veliki kašalj oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

"Pored njih, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od jedne do pet godina. Adolescenti, odrasli i potpuno vakcinisana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine i koji imaju neka pridružena hronična oboljenja/stanja", poručili su iz IJZCG.

Posebno apeluju na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije (izbjegavanje bliskih kontakata sa bebama i malom djecom kada imamo simptome respiratorne infekcije ili striktno pravilno nošenje maske ukoliko kontakt ne možemo izbjeći, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

"Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica. Podsjećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbjeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbjeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi", piše u saopštenju.

Vezano za podatak od 759 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja i podatak da je hospitalizovano 48 osoba, iz IJZCG su napomenuli da je sistem prijavljivanja zaraznih bolesti dinamičan, te da prikazani podaci odražavaju broj prijava u trenutku izrade izvještaja, kao i geografsku distribuciju oboljelih na osnovu dostupnih podataka u tom trenutku.

"Podaci o broju oboljelih se ažuriraju sedmično, kada se izvrše i potrebne korekcije na osnovu informacija koje se dobiju tokom epidemiološkog ispitivanja", zaključuje se u saoptenju IJZCG.

 

]]>
18.03.2024T12:02:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532724/od-velikog-kaslja-preminula-jedna-osoba-registrovano-799-slucajeva-obolijevanja-.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/4/9/14/493/1635021/thumbs/2874455/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/4/9/14/493/1635021/thumbs/2874452/thumb3.jpg
Nacionalizam i političke ambicije najviše doprinijeli sukobima u SFRJ https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532709/nacionalizam-i-politicke-ambicije-najvise-doprinijeli-sukobima-u-sfrj.html Genocid u Srebrenici, NATO bombardovanje i zločin na Kosovu prve su asocijacije crnogorskih studenata na sukobe iz 90-ih godina, pokazalo je istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava u Crnoj Gori (YIHR). Istraživanje pod nazivom "Percpecija i stavovi studenta o ratnim zločinima" je za potrebe YIHR-a sproveo Institut Damar od 5. do 15. februara.

Rezultati istraživanja su pokazali da oko 38 odsto ispitanika smatra da se teme vezane za dešavanja iz 90-ih često spominju u javnosti, a 31,6 odsto da se o tim temama govori rijetko.

Navodi se da 5,8 odsto ispitanika nije moglo tačno odgovoriti na pitanje, što ukazuje a potencijalnu nejasnoću ili nedostatak svijesti o ovim temama.

Analiza odgovora na pitanje o genocidu pokazuje opštu saglasnost da genocid uključuje sistematsko uništavanje grupa ljudi na osnovu nacionalnosti, etničke, rasne ili vjerske pripadnosti, i da predstavlja jedan od najtežih zločina protiv čovječnosti.

Istraživanje je pokazalo da nema jednog krivca za sukobe, već se odgovornost često pripisuje različitim entitetima i faktorima.

Da je nesposobnost lidera Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) da pronađu mirno rješenje razlog za ratove na prostoru bivše SFRJ smatra 16,7 odsto ispitanika, a 16 odsto njih je kao značajan faktor navelo nacionalističke ideologije i propagandne kampanje u svim republikama.

Prema rezultatima istraživanja, 14,2 odsto ispitanika kao odgovorne za ratove vidi političko rukovodstvo Srbije, 12,3 odsto smatra da su krivi naslijeđeni međuetnički konflikti i istorijski sporovi, a 12 odsto međunarodna zajednica i velike sile.

“Unutrašnje ekonomske i socijalne tenzije kao faktor je navelo 9,5 odsto ispitanika, dok je političko rukovodstvo pojedinih republika, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i drugih, takođe spomenuto, ali s manjim procentima”, piše u rezultatima istraživanja.

Genocid u Srebrenici, NATO bombardovanje i zločin na Kosovu ističu se kao najznačajniji događaji, sa visokim procentom ispitanika koji ih navode kao prve asocijacije na sukobe iz 90-ih.

“Genocid u Srebrenici je najčešće spominjan, sa 27 odsto ispitanika koji su ga istakli kao prvi događaj koji im pada na pamet. NATO bombardovanje je navelo 23,7 odsto ispitanika, a zločin na Kosovu 11,8 odsto”, navodi se u rezultatima.

Ostali događaji koji su pomenuti, ali s manjim procentima, su, između ostalog, napad na Dubrovnik, opsada Sarajeva, akcija Oluja, Zločin u Štrpcima, opsada Vukovara, deportacija bosanskih izbjeglica iz Crne Gore.

Istraživanje je pokazalo da postoje različite percepcije o tome koliko se zna istina o ključnim događajima.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, većina ispitanika, 58 odsto vjeruje da se zna istina o NATO bombardovanju, dok 27,6 odsto ima suprotno mišljenje.

“Za genocid u Srebrenici, 44,6 odsto ispitanika smatra da se istina zna, dok 38,2 odsto misli da se ne zna. Što se tiče zločina na Kosovu, 35,2 odsto ispitanika smatra da se zna istina, dok 43,2 odsto misli da se ne zna istina”, piše u rezultatima istraživanja.

Za napad na Dubrovnik, 39,2 odsto ispitanika vjeruje da se zna istina, dok 39,4 ima drugačije mišljenje.

Istraživanje je pokazalo da za neke događaje poput zločina u logoru Lora, zlostavljanja zarobljenika u logoru u Morinju, zločina u pljevaljskoj Bukovici i ubistva civila u Kaluđerskom lazu, postoji manje povjerenja u istinitost, sa većim procentom ispitanika koji misle da se istina ne zna.

Prema mišlenju anketiranih ispitanika Srbi, Muslimani i Bošnjaci identifikovani su kao narodi s najvećim brojem žrtava.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 30,9 odsto ispitanika navelo Srbe kao narod s najvećim brojem žrtava, Muslimane 26,2 odsto, a Bošnjake 23,7 odsto.

“Ukoliko bi se kumulativno posmatrali podaci za Muslimane i Bošnjake, taj procenat bi bio 49,9 odsto i oni bi bili narod koji je imao najveći broj žrtava u ratovima u bivšoj SFRJ”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Prema rezultatima, 7,7 odsto ispitanika je kao odgovor navelo Hrvate, 3,6 odsto Albance, dok je 2,5 odsto ispitanika mišljenja da su u ratovima najveći broj žrtava imali Crnogorci.

Istraživanje je pokazalo da postoji podijeljeno mišljenje o ulozi Crne Gore u ratovima.

“Dio ispitanika, njih 9,4 odsto, smatra da je Crna Gora bila agresor tokom tih ratova, dok 14,6 odsto ispitanika smatra da je bila na strani agresora”, navodi se rezultatima

Prema nalazima istraživanja, 20,4 odsto ispitanika smatra da se Crna Gora branila tokom ratova, a značajan broj ispitanika, 32,8 odsto, nije mogao procijeniti ulogu Crne Gore tokom ratova.

Da Crna Gora nije učestvovala u ratovima na prostoru bivše SFRJ izjavilo je 21,8 odsto ispitanika, a samo jedan odsto je navelo drugačiji odgovor koji nije specifično definisan.

Prema istraživanju, oko 25 odsto ispitanika izjavilo je da su čuli za ratni zločin na teritoriji Crne Gore, dok je 33,2 odsto njih reklo da nijsu upoznati s takvim događajem.

“Značajan broj ispitanika, oko 41,2 odsto, nije bio siguran ili nije imao informacija da li se takav događaj dogodio na teritoriji Crne Gore”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Prema rezultatima, najviše prepoznatljivih zločina su zločini u Morinju i Bukovici, sa procentom od 17,2 odsto, a slijedi zločin u Štrpcima, sa procentom od 14,8 odsto.

“Deportacija je takođe prepoznata od strane značajnog djela ispitanika (13,3 odszo), dok su zločin Ubistvo porodice Klapuh i NATO bombardovanje imali srednji stepen prepoznatljivosti (8,6 odsto).

Zločin u Velici i Kaluđerski laz su manje poznati, a najmanje prepoznatljiv zločin je Šahovići, za koji je čulo svega 1,6 odsto ispitanika.

Rezultati istraživanja pokazuju da 12 odsot ispitanika smatra da je zvanični stav Crne Gore prema ratovima iz 90-ih bio ispravan, dok 17 odsto smatra da je neispravan.

Anketirani ispitanici su kao ključne faktore koji su doprinijeli sukobima na prostoru bišve SFRJ naveli etničke i vjerske napetosti, nacionalizam, kao i političke ambicije.

“Nacionalizam i ekstremizam prednjače, sa 22,8 odsto ispitanika koji smatraju da su ove ideologije važne u nastanku ratnih zločina, a 22,4 odsto je etničke i vjerske tenzije označulo kao ključni faktor”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Kako se dodaje, 17,1 odsto ispitanika je kao ključni faktor identifikovao političke ambicije i borbu za moć.

Ostali faktori kao što su nedostatak pravde, ekonomska nerazvijenost, međunarodna umješanost, nedostatak obrazovanja i traume iz prethodnih konflikata takođe su navedeni, ali u manjem procentu.

Istraživanje je pokazalo da postoji različiti stepen upoznatosti ispitanika sa međunarodnim sudovima, s većinom koja je svjesna njihovog postojanja ali nije detaljno informisana o radu.

Većina ispitanika podržava suđenje pred međunarodnim sudovima, dok postoji i značajan broj onih koji preferiraju domaće sudove ili primjenu principa pomirenja.

Istraživanje je pokazao da su ogorčenje i bijes dominantna osjećanja među ispitanicima prema optuženima ili osuđenima za ratne zločine.

Ispitanici smatraju da politički interesi dominiraju medijskim sektorom u Crnoj Gori, a stavovi o medijskom izvještavanju o ratnim zločinima variraju.

Prema rezultatima, većina ispitanika, 39, 4 odsto, izražava skepticizam i smatra da medijsko izvještavanje često propušta važne informacije.

“Dio ispitanika (18,4 odsto) smatra da je medijsko izvještavanje uglavnom pristrasno i neobjektivno, dok 14,2 odsto vjeruje da se mediji obično trude biti obuhvatni i objektivni, ali postoje slučajevi neprofesionalnog izvještavanja”, navodi se u rezultatima.

Dodaje da sa manji broj ispitanika (11,4 odsto) vjeruje da je medijsko izvještavanje obuhvatno i objektivno u vezi s ratnim zločinima, dok oko 16,6 odsto nije sigurno u svoj stav o ovom pitanju

Ispitanici su kao glavne izvore informacija o dešavanjima iz 90-ih naveli roditelji ili starije generacije (21,9 odsto) i internet (18,9 odsto).

]]>
18.03.2024T11:46:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532709/nacionalizam-i-politicke-ambicije-najvise-doprinijeli-sukobima-u-sfrj.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/11/14/858/1652027/thumbs/2874347/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/11/14/858/1652027/thumbs/2874344/thumb3.jpg
Romske porodice u Baru traže krov nad glavom https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532685/romske-porodice-u-baru-traze-krov-nad-glavom.html Članovi romskih porodica, koje su nakon tragedije pod Volujicom, boravile na Ivanovim koritima, jutros su protestovali ispred zgrade Opštine Bar. Naser Bisljimi rekao je za Portal Bar info da od Opštine Bar traže smještaj. On ističe da spavaju na ulici i da se djeca razbolijevaju.

“Moja unuka ne može da diše, ima osam mjeseci, ne smije da spava na ulici. Četvoro nam je izgorjelo. Mi hoćemo smještaj”, decidan je, dodajući da im je obećano pristojno mjesto za život.

Bisljimi podsjeća da su očekivali da će za 15 dana dobiti krov nad glavom “a od toga nema ništa, kao što nije bilo ni tokom proteklih 25 godina ”.

“Poslali su nas u šumu, na Ivanova korita. Sva djeca su se razboljela,” dodao je.

Okupljeni su tražili da im se obezbijedi smještaj, ističući da će, u protivnom, insistirati da spavaju u zgradi Opštine.

Bisljimi objašnjava da ih je ukupno 84 (petoro braće sa djecom i unucima) i da će čekati dok im se neko od predstavnika lokalne uprave ne obrati. Istakli su da im “Žene Bara” obezbjeđuju hranu, namirnice dobijaju i od Crvenog krsta, ali “nikakvog načina nemaju, ni za kuvanje, ni za higijenu”.

Nakon dvadesetak minuta, samostalni savjetnik za manjinska prava u Opštini Bar, Naser Kraja je okupljenima saopštio da će njihovu delegaciju primiti zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda, a novinarima je poručio da će poslije sastanka izdati saopštenje.

Podsjetimo, u požaru koji je 15. februara, u ranim jutarnjim satima izbio u naselju ispod brda Volujica, život su izgubile četiri osobe – B. K. (50), S. B. (17), Dž. B. (15) i A. B. (11).

 

]]>
18.03.2024T11:08:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532685/romske-porodice-u-baru-traze-krov-nad-glavom.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/11/31/291/1651929/thumbs/2874029/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/11/31/291/1651929/thumbs/2874026/thumb3.jpg
Anđelka Magovčević pobjednica literarnog konkursa https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532648/andjelka-magovcevic-pobjednica-literarnog-konkursa-.html Anđelka Magovčević, učenica VIII razreda OŠ “Kekec” iz Sutomora napisala je najbolji literarni rad na temu "Voda za mir" i tako postala pobjednica konkursa Uprave za vode Crne Gore koji je nastao u saradnji sa Fondacijom “Čini dobro”. Konkurs je organizovan povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

Drugo mjesto je pripalo Anastasiji Matović, učenici VIII razreda OŠ “Kekec” iz Sutomora, a treće Zoji Zečević, učenici VIII razreda OŠ “Druga osnovna škola” iz Budve.

"Stručna komisija razmatrala je i pregledala 44 pristigla literarna rada u poetskoj, proznoj i dramskoj formi prema sljedećim kriterijumima: originalnost i kreativnost; jezička virtuoznost; sposobnost autora da prenese svoje misli na efektan način; dubina razumijevanja teme; svijest o značaju ovog prirodnog resursa; struktura i naracija. Procjenjivana je struktura rada, tok priče i kako su autori uspjeli održati pažnju čitalaca kroz svoje literarne kompozicije", piše u saopštenju.

Pravo učešća na konkursu imali učenici i učenice sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola koje primjenjuju Međunarodni program "Eko škole", tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja "Zelena zastava" ili su se prijavile za pilotiranje pomenutog programa.

]]>
18.03.2024T10:06:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532648/andjelka-magovcevic-pobjednica-literarnog-konkursa-.html https://rtcg.me/upload//media/2022/11/18/10/30/108/1257960/thumbs/2873655/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2022/11/18/10/30/108/1257960/thumbs/2873652/thumb3.jpg
Upriličen iftar u Rožajama: Prilika za jačanje međuljudskih odnosa https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532645/uprilicen-iftar-u-rozajama-prilika-za-jacanje-medjuljudskih-odnosa.html Ideja umrežavanja i snaženja naših međusobnih veza bila je osnov za organizovanje ramazanske večere- iftara što predstavljanja važan bošnjački običaj u toku mjeseca posta, milosti i darežljivosti.

Domaćin iftara bio je Mr Sead Šahman, a prisustvovali su uglavnom rožajski intelektualci i privrednici mlađe generacije, ali i gosti iz dijaspore i regiona: Selman Sijarić, privrednik porijeklom iz Crne Gore koji živi i radi u Njemačkoj; Redžep Kolić, privrednik porijeklom iz Crne Gore koji živi i radi na Kosovu; Amina Kavazović, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH; Dr Amer Bralić, molekularni biolog i preduzetnik; Erdan Muković, dipl. ecc -privrednik; Velid Matović, dipl. ecc- privrednik; Mr Haris Kurtagić, bankar; Aida Luboder Kalić, dipl. pravnica; Armin Kardović, dipl. pravnik- privrednik; Admir Dacić, dipl. ecc - privrednik; Edita Dedeić Šahman, prof. engleskog jezika i odbornica u Skupštini opštine Rožaje; Melisa Kalač Kurtagić, dipl. spec. u oblasti psihologije; Safet Šahman, dipl. ecc- privrednik; Ljutvija Bato Kalač, dipl. pravnik; Arben Jakupi, dipl. ecc- privrednik; Dževdet Kokan Luboder, predsjednik NVO “Runolist” Rožaje; Semir Bećiragić, dipl. menadžer u turizmu i ugostiteljstvu; Omer Matović, zdravstveni radnik- RTG tehničar.

Skupu su prisustvovali i Nikola Zirojević, poslanik u Skupštini Crne Gore, Naim Gjokaj, državni sekretar Ministarstva javne uprave, kao i ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović.

Iftarsko druženje iskorišteno je i za razmjenu mišljenja i vođenja dijaloga o brojnim društveno-političkim temama, kao i posvećenost modelima buduće saradnje.

]]>
18.03.2024T10:03:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532645/uprilicen-iftar-u-rozajama-prilika-za-jacanje-medjuljudskih-odnosa.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/10/29/630/1651833/thumbs/2873586/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/10/29/630/1651833/thumbs/2873583/thumb3.jpg
Pekić: Izbor Radovića nezakonit, odluka Demokrata mudra https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532603/pekic-izbor-radovica-nezakonit-odluka-demokrata-mudra.html Izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije bio je nezakonit, smatra Ivan Pekić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore. Očekuje brzu reakciju Upravnog suda u vezi sa izborom v.d. direktora policije. Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, ocijenio je zrelom i mudrom jučerašnju odluku Demokrata da oroči podršku vladi do juna.

Pekić ocjenjuje da kulminacija oko sektora bezbjednost traje možda i pola godine. Smatra da je premijer Milojko Spajić u slučaju izbora v.d. direktira policije napravio grešku.

"Ono što je apsolutno problematično sa aspekta izbora v.d. direktora Uprave policije. Par stvari je diskutabilno, posebno sa aspekta da je to urađeno u telefonskoj sjednici u nedjelju veče, kada vlada i ne radi. Ne razumijem i nerazumnjivo mi je apsolutno, jer gospodin Aleksandar Radović je neko ko je u punom mandatu, nije v.d. pomoćnika direktora Uprave policije i vlada imala vrlo jasnu i preciznu situaciju koja je mogla da ga postavi za vršioca dužnosti direktora Uprave policije do izbora novog. Ovo što se uradilo apsolutno je, pravni galimatijas i vidjećemo koje će konsekvence iz ovoga izaći. Ja mislim da će Upravni sud apsolutno donijeti odluku da je nezakonito postavljen. Smatram da vlada nije morala posezati za ovakvim koracima", kazao je Pekić u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Na pitanje o najavljenoj tužbi Demokrata, sagovornik TVCG je kazao:

"Moj stav je da je on apsolutno nezakonito postavljen. E sad, da li ima elementa krivičnog bića djela apsolutno vlade, mislim da tu nema, jer kada uzmete u obzir da je situacija koja je apsolutno nerazrađena, prvenstveno zakonu, jer Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo jasno u članu 16 propisuje na koji način se bira direktor Uprave policije, a to je tamo vrlo jasno i precizno propisano."

Pekić smatra i da su izuzetno mladi ljudi došli na pozicije ministara i da bez iskustva i dobrih savjetnika oko sebe, prave kardinalne greške.

"Kada jedan ministar izgovori i obeća nešto javno, mora toga da se drži. Sjetite se da smo imali i tada izjavu aktuelnog ministra pravde da će podnijeti ostavku ukoliko se ne smijeni gospodin Šuković. Pa se sjetite onda da smo imali niz takvih nekih obećanja aktuelnih političara i na kraju nismo nigdje osjetili onu moralnu odgovornost koju bi trebali političari u Crnoj Gori da imaju..."

Dodaje da je očigledno da je na prvom mjestu politička kontrola bezbjednosnog sektora.

"Smatram da je sve one optužbe koje su se iznijele Odboru za bezbjednost i odbranu potrebno provjeriti. I smatram da glavni specijalni tužilac gospodin Novović ima obavezu da formira predmet za onako vrlo ozbiljno optužbe svog prvog saradnika gospodina Šukovića, a onda i aktuelnog ministra vlade gospodina Andreja Milovića, da se utvrdi izbijanjem da li tu postoji elemenata za krivično djelo ili ne, da se odbace sumnje i da naprosto imamo povjerenje u gospodina Šukovića ili gospodina Milovića, da li su oni kredibilni da rukovode tim vrlo važnim pozicijama u Crnoj Gori. Ono što je vrlo važno je da ne smijemo ostavljati ispod tepiha ovakve stvari, radi se o vrlo ozbiljnim optužbama, kada vas neko sa takvih adresa optužuje da ste u konekciji sa organizovanim kriminalnim grupama", rekao je Pekić.

 

 

]]>
18.03.2024T09:00:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532603/pekic-izbor-radovica-nezakonit-odluka-demokrata-mudra.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/8/59/517/1651728/thumbs/2873184/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/8/59/517/1651728/thumbs/2873181/thumb3.jpg
Put Jezerine – Lubnice od danas otvoren za saobraćaj https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532517/put-jezerine--lubnice-od-danas-otvoren-za-saobracaj.html Predsjednik Vlade Milojko Spajić, sa ministrima Filipom Radulovićem, Vladimirom Martinovićem i direktorom Uprave za saobraćaj Radomirom Vukasanovićem obići će put Jezerine - Lubnice i tunel „Klisura“ koji će danas biti pušteni u saobraćaj.

Režim probnog rada podrazumijeva da će saobraćaj biti omogućen svakim danom u periodu od 7 do 18 časova, dok će zabrana saobraćaja do daljnjeg važiti za teretna vozila i vozila za prevoz opasnih materija.

"Radovi na projektu izgradnje tunela „Klisura“ i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine (ukupne dužine 14,44 km) su podijeljeni na četiri dionice i to: Lubnice, koji obuhvataju rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 km u okviru koje je predviđena izgradnja galerije dužine 80 m; Jelovica, koji obuhvataju rekonstrukciju puta u dužini od 3,01 km; Klisura, koji obuhvataju rekonstrukciju puta u dužini od 3,87 km u okviru koje je predviđena izgradnja tunela dužine 2.814 m i mosta dužine 98 m i Jezerine, koji obuhvataju rekonstrukciju puta u dužini od 0,95 km", objasnili su iz Vlade.

Nakon problema na izgradnji puta Lubnice – Jezerine, koji su bili izraženi u prethodnom periodu, svi građevinski i asfalterski radovi na otvorenoj trasi i u tunelu „Klisura“ kroz Bjelasicu su završeni.

Shodno agendi premijer će se, sa saradnicima, u 14 sati obratiti medijima.

]]>
18.03.2024T08:10:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532517/put-jezerine--lubnice-od-danas-otvoren-za-saobracaj.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/17/20/19/815/1651479/thumbs/2872230/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/17/20/19/815/1651479/thumbs/2872227/thumb3.jpg
Zastoji, višegodišnje rekonstrukcije, raskinuti ugovori... https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532579/zastoji-visegodisnje-rekonstrukcije-raskinuti-ugovori-.html Priču o putnoj infrastrukturi u Crnoj Gori prethodnih godina obilježili su raskidi ugovora sa izvođačima, probijanje rokova, protesti mještana... Donosimo pregled ključnih tačaka sa crnogorskih puteva.

Rožaje - Špiljani

Rekonstrukcija 18 i po kilometara puta od Rožaja do Špiljana traje tri i po godine. Radovi su počeli u avgustu 2020, a rokovi su probijani zbog korone, neblagovremene eksproprijacije zemljišta i rata u Ukrajini, kažu iz Uprave za saobraćaj. Ugovorena cijena radova je bila oko 23 miliona eura. U međuvremenu je porasla za 4 miliona eura.

Novi rok za završetak radova je 15. jun. Za prethodna kašnjenja nema penala, a svaki prekoračeni dan, nakon novog roka, izvođača će koštati 0,1 odsto ugovorene vrijednosti radova.

U toku ove zime, iako smo imali najtopliji januar u prethodnih 70 godina i mnogo sunčanih dana, bez snijega, kompanija Štrabag nije izvodila radove. Radovi su nastavljeni 1. marta.

Vrulja - Mijakovići

Zbog nezavršene izgradnje puta Vrulja – Mijakovići Uprava za saobraćaj je raskinula ugovor sa izvođačem radova i pokrenula postupak aktiviranja garancije.

"Ostala su neizgrađena još dva mosta dužine 156 i 126 metara. Takođe, na jednoj dionici puta ostala je izrada preostale kolovozne konstrukcije i saobraćajne opreme i signalizacije", kazai je Radomir Vuksanović, direktor Uprave za saobraćaj.

Uprava za saobraćaj pokrenula je proceduru za raspisivanje novog javnog poziva za odabir novog izvođača radova. Trenutno ne znamo dokle se stiglo s tim.

Bulevar Budva - Tivat

Između Tivta i Budve ljeti za 24 sata prođe i do 30.000 vozila. Veliki zastoji i kilometarske kolone su uobičajena pojava.

Izgradnja bulevara izmedju ta dva grada počela je prije skoro šest mjeseci i onda ubrzo stala. Tome se odlučno protivi dio mještana Grblja. Kažu da će svim dozvoljenim sredstvima braniti svoju imovinu jer smatraju da će im uslovi života biti narušeni.

Nakon pauze, radovi su nedavno nastavljeni. Neizvjesno je kako će se graditi kroz Radanoviće, Kovačko Polje i Lastvu grbaljsku. Pitanje je i da li će bulevar zaista rasteretiti saobraćaj jer se na ulazima u Tivat i Budvu očekuju gužve zbog tzv. uskog grla.

Za izgradnju bulevara uzet je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 54 miliona eura. Rok za završetak radova je februar 2026.

Kolašin - Berane

Rekonstrukcija dionice puta od Jezerina do Lubnica, dužine 14 kilometara, uključujući tunel Klisura, trajala je 5 godina. Radove je izvodila firma Euroasfalt. Loša procjena terena kroz koji tunel prolazi i nedostatak bitnih projekata za izgradnju razlozi su ogromnog kašnjenja radova.

Sada se čeka dozvola tehničke komisije za puštanje u saobraćaj dionice koja će putovanje od Kolašina do Berana skratiti 40 kilometara.

]]>
18.03.2024T07:57:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532579/zastoji-visegodisnje-rekonstrukcije-raskinuti-ugovori-.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/7/57/502/1651676/thumbs/2872997/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/7/57/502/1651676/thumbs/2872994/thumb3.jpg
LNG terminal samo ako bude gasne infrastrukture https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532403/lng-terminal-samo-ako-bude-gasne-infrastrukture.html Prostorni plan Crne Gore do 2040. godine definisaće koridore za gradnju neophodne saobraćajne infrastrukture. Izazov za planere uz geografske karakteristike i konfiguraciju terena su i brojna zaštićena područja, istakla je u emisiji "Mirno more" na Radiju Crne Gore rukovoditeljka izrade prostornog plana Svetlana Jovanović. "Možda se čini ambicioznim što mi u narednom periodu planiramo završetak ovog postojećeg auto-puta. Novi auto-put Jadransko-jonski, kontinentalni u središnjem dijelu države, primorsku brzu saobraćajnicu i brzu saobraćajnicu u sjevernom regionu. Želimo da infrastrukturno, posebno saobraćajno, Crnu Goru povežemo bolje unutar svoje teritorije, da napravimo konekcije sa regionom, sa svim državama u okruženju i samim tim sa Evropom, sa panevropskim koridorima", kazala je Jovanović.

Prostorni plan ima cilj da se targetiraju svi razvojni državni potencijali, među kojima je svakako i Luka Bar, koja se mora sa zaleđem adekvatno povezati sa saobraćajnicama i željeznicom. Značaj je te luke prepoznati i kroz plan obalnog područja Crne Gore iz 2018. kada je urađena i detaljna razrada tog dokumenta.

"I vi ćete naći u nacrtu plana, u dijelu koji govori kratko o pomorskoj privredi, razvojne ciljeve da je na prvom mjestu unapređenje povezanosti i poslovanja Luke Bar, ali i razvoju unapređenja Luke Kotora, razvoju opšte morskog brodarstva, modernizacija prenamjena nekih kapaciteta za servisiranje brodova itd. Znači, cio sistem moramo imati zaokružen da bi razvoj išao dinamičnije u pravom smjeru", navodi Jovanović.

Barani su se na javnoj raspravi oštro usprotivili gradnji LNG terminala. Problematično je, smatraju, seizmika tog prostora i uticaj na životnu sredinu.

Rukovoditeljka izrade prostornog plana ističe da bi se taj objekt gradio samo ukoliko Crna Gora ili zemlje regiona instaliraju gasnu infrastrukturu.

"U ovom planu ćemo jako istaći da kad se uopšte bude razmišljalo o izgradnji te infrastrukture, moraju se strogo poštovati pravila udaljenosti od naselja, bezbjednosti, stanovništva itd. Tako da će svi neki planovi koji dođu i nakon donošenja ovog plana imati velike obaveze da brinu kako stanovnicima Bara, tako i stanovništvu čitave Crne Gore", kazala je Jovanović.

Na posljednjoj opštinskoj javnoj raspravi u metropoli crnogorskog turizma, Budvani su poručili da nijesu za gradnju vjetroelektrane na Brajićima i brze ceste na planiranom koridoru.

"Konkretno u tom području su i ranije tražili da se taj koridor brze saobraćajnice podigne na nešto visočije kote, tzv. sjeverna-paštrovska varijanta. To je i urađeno, međutim je bilo dosta pitanja na temu da li bi eventualno ta trasa brze saobraćajnice ugrozila neka naselja, njihove atare, eventualno crkve itd. Pa smo dugo o tome razgovarali i obećali da još što detaljnije malo sagledamo. Na ovakvom prostoru kakav je Crna Gora nije lako provući te koridore", istaka je ona. 

Često su, ističe Svetlana Jovanović, u koliziji želje građana i državnih ciljeva.

"Generalno bi morali da shvatimo da ono što je javno dobro prepoznamo kao i sopstveni interes, a da prosto taj privatni interes koji ne osporavamo naravno, ipak stavimo u drugi plan. Bez namjere da oštetimo nekoga, ali javni interes nešto što moramo svi shvatiti kao i sopstveni", zaključuje Jovanović. 

Javne rasprave o prostornom planu Crne Gore nastavljaju se od 21. marta, tematskim okruglim stolovima u organizaciji Privredne komore i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

]]>
18.03.2024T06:45:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532403/lng-terminal-samo-ako-bude-gasne-infrastrukture.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/17/14/18/963/1651074/thumbs/2870790/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/17/14/18/963/1651074/thumbs/2870787/thumb3.jpg
Neiskusni vozači i velika brzina najčešći uzroci nesreća https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532556/neiskusni-vozaci-i-velika-brzina-najcesci-uzroci-nesreca.html U nekoliko posljednjih dana teški udesi dogodili su se na našim putevima u kojima je poginulo više osoba, pa i jedan petnaestogodišnjak.

Uzroci ovakvih dešavanja mahom leže u nepoštovanju saobraćajnih propisa i neprilagođenoj brzini, kaže za Radio Crne Gore sudski vještak saobraćajne struke Igor Radojević.

"Na otvorenom putu, kao što su se ove nezgode zadnjih dana dešavale, najčešći uzrok je brzina i neprilagođena vožnja", rekao je Radojević.

On pominje i iskustva u regionu. 

"Mladi vozači, zato što nemaju iskustva i brzina spoj su jkoji nije održiv. U regionu, čini mi se da zakon prepoznaje da mladi vozači ne mogu upravljati vozilima samostalno do 20. godine bez prisustva starijeg vozača pored sebe", kazao je Radojević.

Građani kao glavne uzroke povećanog broja udesa navode brzinu, alkohol, telefon i nepažnja.

Da bi se smanjio broj udesa neophodno je preventivno djelovati, smatraju i stručnjaci i građani.

"Da utičemo na svijest vozača, da se ne upravlja vozilima pod dejstvom alkohola, i da se brzina prilagodi uslovima puta. Znači, svjedoci da kada god se rade neke akcije, policijske kontrole za ograničenje brzine, da je broj nezgoda manji", smatra vještak.

Građani smatraju da je potrebno ooštriti kazne i povećati kontrolu.

A preventivnim djelovanjem policije na autoputu je uhapšen 23-godišnjak, koji je tamo gde je brzina ograničena na sto, vozio brzinom od 186 km na sat.

]]>
18.03.2024T06:28:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/532556/neiskusni-vozaci-i-velika-brzina-najcesci-uzroci-nesreca.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/0/35/724/1651642/thumbs/2872849/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/18/0/35/724/1651642/thumbs/2872846/thumb3.jpg