RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Put do Štedima u završnoj fazi http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250353/put-do-stedima-u-zavrsnoj-fazi.html Izgradnja puta Rožaje – Štedim, koja predstavlja preduslov za početak radova na novom ski centru na Hajli, ulazi u završnu fazu, saopšteno je iz Uprave javnih radova. ]]>

 

“U okviru petog, finalnog segmenta izgradnje ove saobraćajnice, za koji je Vlada obezbijedila blizu 1,1 milion eura, radnici građevinskog preduzeća Tofi iz Rožaja probili su i posljednjih 1,2 kilometra i došli do lokacije Štedim, gdje su planirani bazna stanica sa pratećim sadržajima i oprema za žičaru”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je dinamika radova, koji su počeli krajem juna, u ovom trenutku u skladu sa ugovorenim obavezama, pa se očekuje da uskoro za asfaltiranje bude spremno svih 7,2 kilometra puta.

“U toku je izgradnja betonskih propusta preko rijeke Crnje, a ukoliko vremenske prilike dozvole, moguće je da do kraja godine bude postavljen i asfaltni sloj”, dodaje se u saopštenju.

 

Uprava javnih radova potpisala je 1. jula sa sarajevskim preduzećem Strucon ugovor o izradi idejnog rješenja, glavnog projekta i izgradnju šestosjedne isklopive žičare na lokalitetu Hajla, po principu “projektuj i izgradi” i izradu idejnog rješenja ski staza, u vrijednosti od devet miliona eura.

“Za kompletnu investiciju, uključujući pristupne saobraćajnice i druge sadržaje, Vlada će u naredne tri godine izdvojiti oko 16 miliona”, zaključuje se u saopštenju.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 16:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250353/put-do-stedima-u-zavrsnoj-fazi.html
Vatrogasci vježbali gašenje podrumskih prostorija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250348/vatrogasci-vjezbali-gasenje-podrumskih-prostorija.html Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi održali su juče u prostorijama simulaciju gašenja zapaljenih podrumskih prostorija i traženja alternativnog ulaza sa evakuacijom. ]]>

Vježbu je vodio vođa odjeljenja, Vladimir Pejović, a učestvovalo je osam vatrogasaca – spasilaca pripadnika DVD „Bijela“ i 6 vatrogasaca – spasilaca Službe zaštite i spašavanja.

"U prvoj vježbi i nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi u kojoj su korišćena dva vatrogasna vozila, penjanje vatrogasnim stepenicama sa vatrogasnim crijevima tj. traženje alternativnog ulaza uz korišćenje pjene za gašenje i evakuacija iz istog prostora. U drugoj vježbi, nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi korišćenja dreger aparata (izolacionih - disajnih) u zatvorenom prostoru koji gori i gdje je vidljivost ravna nuli – orjentacija u zadimljenom prostoru. Tom prilikom su korišćene dimne bombe i može se reći da je simulacija odgovarala stvarnoj situaciji, tj. realnoj situaciji zadimljenosti prostorija", istakli su iz Opštine Herceg Novi.

Vježba je trajala dva sata i tokom vježbe je potrošeno 20 litara pjene za gašenje  i četiri dreger aparata ( izolacioni – disajni ).

"Svi učesnici su bili zadovoljni sa vježbom jer se među njima nalazi određeni broj pripadnika sa manjim iskustvom u ovoj službi, tako da je ova vježba imala veliki edukativni značaj. Sledeće sedmice će se nastaviti sa vježbama, a biće organizovane obuke u vađenju i transportovanju povrijeđenih lica iz automobila prilikom saobraćajnih udesa", objasnili su iz Opštine.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 15:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250348/vatrogasci-vjezbali-gasenje-podrumskih-prostorija.html
Spašeni migranti, trudnica i dva muškarca http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250344/spaseni-migranti-trudnica-i-dva-muskarca.html Ekipa Gorske službe spašavanja uspjela je da pronađe izgubljene migrante, koji su tražili pomoć nakon što su preko planine Orjen pokušali da pređu u BiH i potom zalutali. ]]>

"Ekipa Gss-a je odmah po pozivu krenula u potražnu akciju i pronašla migrante na lokalitetu brda Vrbanj,", istakli su iz GSS.

Kako su kazali, spašeni su Mohamed Jamo (1987.), Mohanad Alaham (1983.)  i trudnica Čekal Amal (1887.), koji su dva dana bili na Vrbnju i bili su vidno iscrpljeni.

Migranti u pratnji spasilaca stigli u Herceg Novi gdje su predati ekipi Hitne pomoći i nadležnim organima. 

U akciji sudjelovali pripadnici Službe zaštite HN i Uprave policije.

 

 

]]>
Thu, 22 Aug 2019 14:41:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250344/spaseni-migranti-trudnica-i-dva-muskarca.html
Preventivnim mjerama za vjerski mir http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250339/preventivnim-mjerama-za-vjerski-mir.html Nacionalni operativni tim za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT) će nastaviti da preduzima kako preventivne, tako i proaktivne mjere, kako bi doprinio da Crna Gora ostane prepoznata kao mjesto mirnog zajedničkog života različitih nacija i religija. ]]>


To je saopštio rukovodilac Nacionalnog operativnog tima i nacionalni koordinator Dragan Pejanović povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovijesti i uvjerenju, koji se na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN prvi put obilježava ovog 22. avgusta.

"Međunarodni dan nas podsjeća na one koji su, nažalost, bili žrtve nasilja zasnovanog na religiji i uvjerenju, širom svijeta, i da je zloupotreba religije jedan od glavnih pokretača radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, bez pravljenja predrasuda prema bilo kojoj religiji", navodi se u saopštenju.

Iz NOT-a su saopštili da su sloboda vjeroispovijesti i uvjerenja osnovna prava čovjeka zagarantovana Ustavom Crne Gore i najznačajnijim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

"Svaki pojedinac i svaka grupa imaju pravo da na siguran i slobodan način ispoljavaju svoju vjeru i uvjerenja". navodi se u saopštenju.
Fenomenu nasilnog ekstremizma, koji može uticati na mir i bezbjednost građana, Vlada Crne Gore je posvetila posebnu pažnju formiranjem NOT, koji uključuje predstavnike resornih organa i predstavnike nevladinog sektora.

" Donošenjem Strategije i pratećeg Akcionog plana Crna Gora je iskazala spremnost da se protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije bori na sistemski način", kazali su iz NOT-a.

Imajući u vidu kompleksnost ove pojave NOT je u saradnji sa civilnim društvom i uz podršku Misije OEBS-a u decembru 2018. godine pokrenuo Nacionalnu platformu za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, koja okuplja predstavnike nadležnih državnih institucija, predstavnike lokalnih samouprava, medija, političkih partija, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, akademske zajednice i pojedince koji mogu doprinijeti suzbijanju ove pojave.

"!Platforma ima za cilj da kroz dijalog različitih segmenata društva omogući bolje razumijevanje, kako bi se kao društvo u cijelini borili protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije", saopšteno je iz NOT-a i dodaje:

"Napori koje Crna Gora ulaže nastaviće se i ubuduće, kako kroz jačanje postojećih mehanizama, tako i kroz kreiranje novih, s posebnim fokusom na mlade, kako bi ih zaštitili od negativnih društvenih uticaja i kako bi postali produktivni članovi društva koji prepoznaju i poštuju prave vrijednosti."

 

]]>
Thu, 22 Aug 2019 13:53:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250339/preventivnim-mjerama-za-vjerski-mir.html
"Uskoro ćemo naći investitora za Mavrijan" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250337/uskoro-cemo-naci-investitora-za-mavrijan.html Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić saopštio je da će Opština ubrzo pronaći investitora za izgradnju turističkog kompleksa na Mavrijanu, prenosi Ul-info. ]]>

Sredinom jula on je kazao da je na tom brdu iznad uvale Valdanos, na površini od oko 63 hektara, planirana gradnja tri luksuzna hotela i 105 vila, koji bi ukupno imali oko pet hiljada kreveta, te marinu.

Nrekić je rekao da će Opština tražiti saglasnost Ministarstva finansija za prodaju svog dijela zemljišta, koje se procjenjuje na oko 20 miliona eura.

“To je put da Opština izađe iz blokade u kojoj smo od sredine prošlog mjeseca”, dodao je on.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 13:10:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250337/uskoro-cemo-naci-investitora-za-mavrijan.html
Stanković stupio na dužnost ambasadora u Argentini http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250324/stankovic-stupio-na-duznost-ambasadora-u-argentini.html Ambasador Srđan Stanković predao je akreditivna pisma predsjedniku Argentine Maurisiju Makriju, čime je stupio na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Buenos Airesu. ]]>

"Nakon svečane ceremonije, ambasador Stanković je položio vijenac na spomenik argentinskom generalu i nacionalnom heroju San Martinu", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

San Martin je predvodio južnoamerički pokret za nezavisnost.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 11:10:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250324/stankovic-stupio-na-duznost-ambasadora-u-argentini.html
"Ukloniti grafite, procesuirati vandale" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250319/ukloniti-grafite-procesuirati-vandale.html Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopštila je da izražava najstrožiju osudu zbog skrnavljenja episkopskog dvora Eparhije ostroško - nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u Nikšiću i očekuje da će počinilac, ili više njih, vandalskog čina biti brzo otkriveni i efikasno procesuirani. ]]>

"I ovom prilikom ukazujemo da je neprihvatljiv bilo koji čin kojim se vrijeđaju ili na drugi način uznemiravaju osjećanja vjernika, negira i/ili ugrožava vjerska pripadnost. Taj, kao i ostali incidenti u kojima se ispisivanjem grafita i parola ili u svim sličnim neprimjerenim reakcijama, izražava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, opominju nas da je potrebno više raditi na snaženju vrijednosti tolerancije i poštovanja vjerskih sloboda i osjećanja", poručili su iz institucije Ombudsmana.

Kako su kazali, osim efikasnih istraga i procesiranja vandala, utvakvim situacijama važno je i pravaovremeno otklanjanje grafita, jer se time otklanja i dilema o opredijeljenosti i posvećenosti zajednice da osudi i sankcioniše ovakve ispade.

"Institucija Zaštitnika, kada god je u saznanju za ovakve i slične incidente, reagovala je i reagovaće sa istom porukom osude i apela prema javnosti o nužnosti i važnosti poštovanja prava i sloboda pripadnika svih konfesija kao i uvažavanja različitih stavova, mišljenja i osjećanja, u cilju očuvanja međuvjerskog i nacionalnog sklada i suživota – što je oduvijek bila jedna od temeljnih vrijednosti i karakteristika naše države", navodi se u saopštenju.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 09:47:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250319/ukloniti-grafite-procesuirati-vandale.html
"DF-u namjera da naruši odnose CG sa državama okruženja" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250316/df-u-namjera-da-narusi-odnose-cg-sa-drzavama-okruzenja.html Crnogorska vojska garant je mira i stabilnosti zemlje i njenih građana, i doprinosi globalnom miru djelujući u okviru NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. ]]>

Komentarišući stavove Demokratskog fronta (DF) da je patroliranje albanskih policajaca na crnogorskoj teritoriji nije u skladu sa sporazumom dvije države, iz Ministarstva su kazali da taj DF i njegovi lideri vode negativnu kampanju protiv vojske.

Iz tog vladinig resora su naveli da DF to radi preko svojih stranačkih saopštenja i njima bliskih medija iz okruženja kako bi kompromitovali Crnu Goru i njene institucije.

„Cilj im je narušavanje bezbjednosti zemlje, narušavanje međunacionalnog i multietničkog sklada i dobrosusjedskih odnosa sa državama iz okruženja“, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima DF je u političkoj agoniji i unutar stranačkog nereda koji ih gura u destrukciju Crne Gore.

„Oni sopstvenu državu često ne priznaju i rado bi je vidjeli kao 27. izbornu jedinicu neke „Velike Srbije“, pa zbog toga ne reagujemo na njihove navode“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su kazali, ovoga puta reaguju jer atakuju na najveće vrijednosti koje baštini Crna Gora, kao što je suživot različitih vjera i nacija i dobrosusjedski odnosi.

„Sastav Vojske Crne Gore odslikava državu u svim njenim tradicionalnim i savremenim vrijednostima, i upravo zato u kontinitetu ima najveće povjerenje i podršku građana“, poručili su iz tog vladinog resora.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 09:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250316/df-u-namjera-da-narusi-odnose-cg-sa-drzavama-okruzenja.html
Bez uprave zgrade, vlasnici stanova mogu biti kažnjeni http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250309/bez-uprave-zgrade-vlasnici-stanova-mogu-biti-kaznjeni.html Vlasnici stanova moraju organizovati upravu zgrade, a ukoliko to ne urade komunalna inspekcija može da ih kazni od 500 do 10.000 eura, precizirano je u Zakonu o održavanju stambenih zgrada koji je usvojen krajem prošle godine, a naglašeno je i da je svaki vlasnik stana obavezan da snosi troškove redovnog održavanja, odnosno da mjesečno uplaćaje najmanje 0,20 eura po kvadratu. ]]>  

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja iz Ministarstva turizma i održivog razvoja Marko Čanović kazao je za Pobjedu da je svaki etažni vlasnik dužan da snosi troškove redovnog održavanja, nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi i urbanističkoj parceli, srazmjerno veličini svog stana u odnosu na čitavu zgradu.

"Zakonom je propisana obaveza svih etažnih vlasnika da organizuju organe upravljanja stambene zgrade, kao I sankcije koje su propisane u slučaju neizvršenja. Kontrolu radi komunalni inspektor i za ovaj prekršaj propisana je mogućnost izricanja novčane kazne za prekršaj u iznosu od 500 do 10.000 eura", kazao je Čanović.

Zakon propisuje da u slučaju da etažni vlasnici nijesu obrazovali organe upravljanja u skladu sa zakonom, nadležni organ lokalne uprave je dužan da imenuje, na zahtjev jednog ili više etažnih vlasnika ili po službenoj dužnosti, privremenog upravnika.

"Privremeni upravnik je etažni vlasnik ili drugo fizičko lice, privredno društvo, odnosno pravno lice registrovano za obavljanje poslova upravljanja i održavanja stambene zgrade i imenuje se na vrijeme do tri mjeseca. Zadatak privremenog upravnika je da organizuje organe upravljanja, pomogne etažnim vlasnicima da organizuju održavanje i da na neki način uvede u obaveze koje imaju po zakonu", objašnjava Čanović.

Najveći broj izmjena i dopuna zakona, kaže on, urađen je u dijelu preciziranja odredbi koje se odnose na definisanje nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, zatim instituta privremenog upravnika, precizirana su ovlašćenja inspektora, odnosno mjere inspekcijskog nadzora...

"Regulisane su obaveze upravnika u dijelu obavljanja hitnih radova, kao i preciziran pojam upravnika. Precizirana je obaveza organa lokalne uprave u dijelu obavljanja hitnih radova na stambenoj zgradi, te obaveze investitora u dijelu obaveza obavještavanja inspekcije i utvrđena obaveza upravnika da pokrene postupak prinudne naplate ukoliko etažni vlasnik tri mjeseca uzastopno ne plaća zakonom ustanovljenu obavezu", objašnjava Čanović.

Precizirane su, dodaje on, i odredbe koje propisuju način otvaranja zajedničkog računa stambene zgrade, kao i obaveze privremenog upravnika koje ima u procesu formiranja organa upravljanja.

"Precizirane su i odredbe koje se tiču pitanja načina odlučivanja etažnih vlasnika, odredbe koje propisuju kvorum za donošenje odluka, te odredbe koje definišu nužne investicione i hitne radove", kazao je Čanović.

]]>
Thu, 22 Aug 2019 07:54:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250309/bez-uprave-zgrade-vlasnici-stanova-mogu-biti-kaznjeni.html
Stanovi skuplji, potražnja raste http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250286/stanovi-skuplji-potraznja-raste.html Kvadrat stana u novogradnji od početka godine skuplji je skoro 18 odsto, pokazuju podaci Monstata. U agencijama za nekretnine kažu da je skok cijena, na jugu i u Glavnom gradu, uslovila povećana ponuda luksuznih stanova, ali i veliko interesovanje stranaca. Očekivanje je da će cijene nekretnina rasti i u narednom periodu. ]]>

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Glavnom gardu, prema podacima Monstata je nešto viša od 1200 eura. Da su cijene u Podgorici veće, ali i da je ponuda raznovrsnija, kažu i u agecijama za nekretnine.

“I naš je utisak takav da je došlo do porasta cijena u Podgorici u količini, možda negdje oko 10 posto”, kazala je iz agencije za nekretnine Milena Damjanović.

Zanimljivo je da se stanovi u Glavnom gradu kupuju za iznajmljivanje, a svega 10- tak odsto za stanovanje.

“Većina kupaca su naši ljudi. 99 odsto kupaca su ljudi koji žele da investiraju neki novac da bi imali povrat od te zakupovine, takođe naši gastrabajteri koji su povezani i ljeti dođu i kupe nešto u CG, i nekoliko stranaca što iz Turske i drugih zemalja”, kaže Andrijana Mijušković iz druge agencije.

Najskuplji kvadrat stana u novogradnji je i dalje na primorju. Statističari su izračunali da je za kupovinu nekretnine na jugu potrebno iskeširati u prosjeku skoro 1400 eura za kvadrat. No, podaci agenata su nešto drugačiji.

“Što se tiče primorja cijene su porasle od novih projekta koji se nalaze na prvoj liniji mora, tih nekih rezidencijalnih kao što je Porto novi, Luštica, Portomontenegro. Činjenica je da će takvi projekti imati te visoke cijene, ali da će to uzrokovati da će drugi projekti starogradnja, izuzev onih koji su blizu rizorta da neće imati povećanje cijena2, kaže Mijušković.

Za razliku od Podgorice, gdje najviše stanova pazare naši građani, na primorju su za kupovinu nekretnina uglavnom zainteresoavni stranci.

“Što se tiče primorja tu je došlo značajnije do porasta cijena, samim interesovanjem Rusa, Ukrajinaca, Evropljana posebno Francuza. I Turci su zainteresovani kao kupci nekretnina. Oni idu na ekskluzivu ili ono što će oni da grade#, kazala je Damjanović.

Upravo zbog toga agenti za nekretnine očekuju dalji rast cijena stanova u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata u središnjem regionu stan u novogradnji se može kupiti za nešto manje od 700 eura po kvadratu,dok je na sjeveru prosječna cijena kvadratnog metra blizu 900 eura.

Biljana Rovčanin, TVCG

]]>
Thu, 22 Aug 2019 07:27:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250286/stanovi-skuplji-potraznja-raste.html
Za projekte nevladinih organizacija 75 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250265/za-projekte-nevladinih-organizacija-75-hiljada-eura.html Opština Herceg Novi izdvojila je 75 hiljada eura za 47 projekata nevladinog sektora, a odnose se na kulturnu baštinu i razvoj lokalne zajednice. ]]>

Kako je saopšteno, predstavnici hercegnovskih nevladinih organizacija (NVO) potpisali su danas ugovore o finansiranju projekata sa Opštinom, koji se odnose na kulturnu baštinu, razvoj lokalne zajednice, omladinu i stare osobe, podršku osobama sa invaliditetom, edukaciji, sportu i zaštiti životne sredine.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić i član Komsije za raspodjelu sredstava NVO Tamara Vujović kazali su da lokalna samouprava nastavlja da podržava rad i razvoj NVO.

Iz Opštine Herceg Novi kazali su da spadaju u gradove koji iz budžeta odvajaju najviše novca za pomoć NVO.

Kako su dodali, za sprovođenje ideja za koje su članovi Komisije ocijenili da su odlične, svrsishodne i progresivne, ponekad nedostaje znanja o tome na koji način i gdje može da se aplicira.

Tim povodom, kako su naveli iz Opštine Herceg Novi, ove godine podržana su i dva projekta čiji je cilj obuka drugih NVO o načinima apliciranja i dobijanja sredstava, ne samo na otvorenim konkursima ministarstava, već i EU fondova i inicijativa, kao i ambasada drugih zemalja u Crnoj Gori.

]]>
Wed, 21 Aug 2019 18:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250265/za-projekte-nevladinih-organizacija-75-hiljada-eura.html
Zabrinjavajuće razmjere anticrnogorske histerije http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250258/zabrinjavajuce-razmjere-anticrnogorske-histerije.html Crkveni odbor CPC ističe da je skrnavljenjem episkopskog dvora Eparhije ostroško-nikšićke, na kojem su nepoznati vandali, pod okriljem noći, kao što vandali i kukavice rade, iscrtali oscile na zidovima dvora, samo dio anticrnogorske histerije koja posljednjih mjeseci poprima zabrinjavajuće razmjere. ]]>

Kako se dodaje, združene političke i medijske snage u zemlji i van nje, svakodnevno, bez zazora i stida, manipulišu, kleveću, vrijeđaju sve što nosi prefiks "crnogorskog", uz mlaku reakciju države Crne Gore, njenih institucija i pojedinaca.

"Zato i ne čudi što je najnoviji incident uperen protiv vjernika CPC, dočekan u opštoj ćutnji svih onih koji se, tobože, bave ljudskim pravima i slobodama. Nema reakcija nevladinog sektora, medija koji se deklarativno zovu nezavisnim. Nema osude niti jedne institucije sistema, posebno ombudsmana, a, izuzev saopštenja nikšićkog DPS-a, LS i SD-a, niti jedna druga partija, crnogorske ili građanske provinijencije, nije našla za shodno da reaguje i osudi čin vandalizma prema vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, koji, zajedno sa ostalim poštovaocima naše crkve, u Episkopskom dvoru u Nikšiću, žive životom vjere, suživota, bratske ljubavi i sloge", napominju u CPC.

"Nikakvi grafiti, prijetnje, ucjene, nikakve ovozemaljske sile, neće pokolebati one koji znaju đe su, odakle su i kojoj crkvi pripadaju. I sam Episkopski dvor, nekadašnji Ljetnikovac kralja Nikole iz 1880.godine, obnovljen sa mnogo ljubavi i poštovanja, predat u vlasništvo CPC, svjedok je slavne crnogorske istorije, svjedok jednog posebnog vremena i ljudi, na koje smo beskrajno ponosni i koje nam niko ne može uzeti. Od države Crne Gore, kojoj tako vjerno služimo, kao što je Crnogorska autokefalna crkva kroz vjekove uvijek radila, očekujemo pravdu i istinu, očekujemo procesuiranje odgovornih i, prije svega, rješavanje pitanja i položaja naše crkve u državi u kojoj živimo", zaključuje se u saopštenju Crkvenog odbora CPC.

]]>
Wed, 21 Aug 2019 13:27:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250258/zabrinjavajuce-razmjere-anticrnogorske-histerije.html
Grade kanalizaciju u Kovačkoj dolini http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250251/grade-kanalizaciju-u-kovackoj-dolini.html Izgradnja fekalne kanalizacije za naselje Kovačka dolina na Žabljaku, za koju je Uprava javnih radova juče potpisala ugovor sa preduzećem "Temko" iz Nikšića, počeće narednih dana, saopštavaju iz ove Vladine uprave. ]]>

Vlada Crne Gore će u realizaciju ovog projekta investirati oko 229 hiljada eura, a ugovorom je predviđeno da izvođač sve radove završi u roku od tri mjeseca od dana uvođenja u posao.

"Imajući u vidu činjenicu da interesovanje za naseljavanjem Kovačke doline raste iz godine u godinu, prepoznata je potreba izgradnje fekalne kanalizacije, u cilju poboljšanja kvaliteta života stanovnika ovog kraja i doprinosa zaštiti životne sredine. Projekat obuhvata zemljane i završne radove, kao i postavljanje kanalizacionih cijevi i priključaka u dužini od blizu kilometar. Nakon što bude izgrađena, nova mreža će biti priključena na postojeću fekalnu kanalizacionu infrastrukturu na Žabljaku", ističu u Upravi javnih radova.

]]>
Wed, 21 Aug 2019 12:21:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250251/grade-kanalizaciju-u-kovackoj-dolini.html
Daju zamah novom sektoru u privredi http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250239/daju-zamah-novom-sektoru-u-privredi.html Ministarstvo nauke kroz svoje programe i konkurse pruža podršku ranim i zrelijim inovacijama, kako bi se pokrenula ekonomija znanja i dao zamah potpuno novom talasu u crnogorskoj privredi baziranom na nauci i inovacijama. ]]>

To je, u intervjuu za PR Centar, saopštila vd generalne direktorice za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić.

Ona je rekla je da je tokom ljeta otvoren Konkurs za inovativne grantove, koji je, kako je pojasnila, najvažniji instrument podrške inovativnoj djelatnosti, kojim se dodjeljuje 100 hiljada eura po jednom grantu.

„Ukupan iznos finansiranja je 700 hiljada eura. Traži se i određeni procenat sufinansiranja od strane učesnika u projektu, a učesnici su privredna društva, naučno-istraživačke institucije, koje na ovom projektu mogu da ostvare saradnju na inovaciji koja je već dostigla određeni nivo zrelosti. Dakle, nije u pitanju inovacija koja počinje od nule, već je u fazi grubog prototipa i cilj je da se sa takvom inovacijom dođe do proizvoda ili usluge spremnih za tržište“, objasnila je Žižić.

Konkurs, kako je rekla, traje do 20. septembra, a projekti se tiču prije svega oblasti prioriteta Strategije pametne specijalizacije Crne Gore.

„Postoje tri vertikalna prioriteta i jedan horizontalni. Prioriteti se tiču energetike i održive životne sredine, poljoprivrede i zdravstvenog turizma, dok su horizontalne tehologije informaciono-komunikacione, koje omogućavaju osavremenjavanje privrednih grana koje su više tradicionalne. U ovim oblastima dominantno treba da budu inovacije koje mogu da naprave značajniji uticaj i da imaju dobru perspektivu za plasman na crnogorskom tržištu i šire“, kazala je Žižić.

Prema njenim riječima do 15. septembra će biti otvoren Konkurs za strateško partnerstvo u sprovođenju pred-akceleracijskog programa za inovativne startapove.

„Kroz ovaj konkurs hoćemo da uspostavimo saradnju sa organizacijama koje su spremne da organizuju podršku za startap timove. Ta podrška se sastoji u tome da startap timovi, koji počinju sa nekom inovativnom idejom, zahvaljujući mentorskoj podršci i ekspertizi koju dobijaju kroz ovaj program, mogu da testiraju svoju ideju, da je provjere na tržištu, tehnički unaprijede. Cilj je da se na kraju programa, koji traje četiri, pet mjeseci, dođe do dvije-tri inovacije koje pokazuju dobru perspektivu za dalji razvoj“, objasnila je Žižić.

Ona je navela da je tokom ljeta otvoren i Konkurs namijenjen nevladinom sektoru, a za nevladine organizacije koje djeluju na polju nauke i inovacija.

„Projekti mogu da se predaju do 20. septembra a naziv konkursa je „Nauka, ekonomija, društvo“. Projektima bi trebalo da se omoguće modeli saradnje između naučnoistraživačkih ustanova, šireg društva i privrede. Tako da pozivamo nevladine organizacije da se detaljnije informišu o konkursu i da se prijave“, poručila je Žižić.

Ona je podsjetila da je Konkurs za uspostavljanje centara izvrsnosti bio otvoren krajem prošle godine i da je sada u fazi evaluacije.

„Imamo sedam programa, koji su prošli u drugu fazu evaluacije i ona će biti organizovana od 28. do 30. avgusta. Sve naše evaluacije su međunarodne, nezavisne, tako da smo u prvoj fazi imali 14 jako dobrih evaluatora iz inostranstva, a sada ćemo u drugoj fazi imati tri evaluatora visokog ranga, koji će raditi intervju sa onima čiji su projekti ušli u drugu fazu. Očekujemo da ćemo u oktobru moći da donesemo odluku o finansiranju jednog do dva centra izvrsnosti u iznosu od million eura“, rekla je Žižić.

Kriterijumi za ocjenjivanje su, kako je navela, naučna izvrsnost, kvalitet programa i usklađenost sa Strategijom pametne specijalizacije, kao i impakt koji mogu da naprave u privredi ili javnom sektoru putem naučnih istraživanja.

Ministarstvo nauke, kako je istakla Žižić, pokušava da pokrije cijeli lanac inovacija, od ranih do zrelijih i ima više različitih instrumenata za različite ciljne grupe i faze nauke i inovacija.

„Kroz naše programe pokušavamo da pružimo podršku u različitim fazama ciklusa inovacija. U ranoj fazi inovacija pružamo podršku za startap timove, koji mogu biti već registrovana preduzeća ili timovi koji planiraju osnivanje preduzeća. Kroz inovativne grantove pružamo podršku za zrelije inovacije, a kroz program centara izvrsnosti pružamo podršku za krupnije mulidisciplinarne timove, koji imaju priliku da putem nauke daju podršku poslovnom ili javnom sektoru“, kazala je Žižić.

Programi Ministarstva nauke, kako je rekla, predstavljaju način kako se ekonomija znanja može pokrenuti i potrebno je sve više državnih fondova i privatnih investicija.

„Zakonskim izmjenama koje planiramo u narednom periodu podstaći ćemo i privatne investicije u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, kako bi se dao zamah jednom potpuno novom toku u našoj privredi, koji je baziran na nauci i inovacijama. Informaciono-komunikacione tehnologije su veoma bitne i dominantne u ovom sektoru. Nadamo se da će svi naši programi i konkursi da daju podršku jednom novom talasu u našoj privredi“, rekla je Žižić.

]]>
Wed, 21 Aug 2019 10:30:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250239/daju-zamah-novom-sektoru-u-privredi.html
Toplije učionice, bolji uslovi za školarce http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250220/toplije-ucionice-bolji-uslovi-za-skolarce.html Osnovci i srednjoškolci u nekoliko crnogorskih škola novu školsku godinu započeće u boljim i kvalitetnijim uslovima, a hladne zimske dane provodiće u toplijim učionicama, pišu Dnevne novine. ]]>

U nekim školama rekonstruisani su toaleti, podovi, zamijenjena je bravarija, a sve s ciljem stvaranja ljepših uslova za naše osnovce.

Ove školske godine crnogorske đake će školski objekti dočekati u novom ruhu. Nakon izvršenih 30 i više vrijednih rekonstrukcija, sve je spremno za nesmetano odvijanje nastave koja počinje 2. septembra.

"Samo u prethodnih nekoliko mjeseci rađeno je na preko 25 rekonstrukcija nešto veće vrijednosti, te niz rekonstrukcija koje bismo mogli nazvati sitnijim”, kazala je za Dnevne novine PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Novi toaleti i učionice

Tako je, ističe ona, u "Oktoih” školi u Podgorici rađena rekonstrukcija toaleta, dok je Osnovna škola "Sutjeska” dobila dvije nove učionice.

"Poznato je da je na podgoričkoj školi 'Sutjeska' rađeno na krovu kroz donaciju Sjedinjenih Američkih Država, ali je novina za javnost da je rađeno i na enterijeru i dobijanju dvije nove učionice, što je investicija koju je finansiralo Ministarstvo prosvjete. Dodatno, u školi 'Milorad Musa Burzan' sredstvima iz donacije rađena je rekonstrukcija svih podova i unutrašnje bravarije”, rekla je Lekić.

U školi "Đoko Prelević” na Ublima, rađeno je na rekonstrukciji krova i zamjeni kompletne spoljašnje stolarije.

"U školi 'Dragiša Ivanović' rađena je zamjena unutrašnjih vrata. Dodatno, pripremaju se i radovi u 'Pavle Rovinski', 'Vlado Milić', 'Maksim Gorki', 'Božidar Vuković Podgoričanin” i mnogim drugim podgoričkim školama”, navodi Lekić.

Brojni radovi i u Pljevljima

Prema njenim riječima, ove godine je veliki broj investicija realizovan i u pljevaljskoj opštini.

"Tako su u toku radovi na rekonstrukciji sale i krova na sali u pljevaljskoj gimnaziji 'Tanasije Pejatović', te toaleti u školi, po modelu sufinansiranja. Rađeno je i na rekonstrukciji škole u Odžaku u Pljevljima kroz donaciju SAD u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a izvođeni su radovi i na školi 'Boško Buha' u Pljevljima grijanje”, ističe Lekić.

Takođe, u školi u BukoviciPljevlja, radi se obimna rekonstrukcija školskog objekta u saradnji sa SAD. Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je oko 40.000 eura za rekonstrukciju krova te škole, dok će se ostali radovi finansirati iz donacije SAD. "Dodatno, u 'Jakub Kubur' u Pljevljima radiće se rekonstrukcija područnog odjeljenja koje je oštećeeno usljed požara”, predočila je Lekić.

U “Džafer Nikočević” u Gusinju je u završnoj fazi izgradnja školskih sportskih terena, a u OŠ “Meksiko” u Baru rađeno je grijanje.

“U OŠ 'Mladost' u Tivtu izvršena je zamjena bravarije na kompletnoj školi u saradnji sa opštinom Tivat, a u OŠ 'Braća Labudović' u Nikšiću je rađena rekonstrukcija kompletnog sistema grijanja. U školi 'Marko Miljanov' u Bijelom Polju privode se kraju radovi na rekonstrukciji školske sportske sale i uređenju terena oko sale. I u školi 'Ilija Kišić' u Zelenici rađeno je na uređenju enterijera”, navela je Lekić. 

]]>
Wed, 21 Aug 2019 07:02:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250220/toplije-ucionice-bolji-uslovi-za-skolarce.html
Akcija za pomoć i nikšićkoj djeci http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250179/akcija-za-pomoc-i-niksickoj-djeci.html Humanitarna akcija Udruženja Roditelji "Podijelimo", jer zajedno možemo više proširena je i na Nikšić, a zainteresovani mogu da pomognu socijalno ugroženoj djeci da se pripreme za novu školsku godinu. ]]>  

Iz Udruženja Roditelji pozvali su sve koji žele da podrže akciju da doniraju pribor i opremu za školu, toplu očuvanu garderobu i obuću.

Kako je saopšteno, donacije će biti podijeljene porodicama koje su na evidenciji udruženja Roditelji.

“Humanitarna akciju Podijelimo, jer zajedno možemo više, koju Udruženje Roditelji organizuje u avgustu, od ove godine je proširena i na Nikšić, gdje zainteresovani mogu donirati na nekoliko načina i tako pomoći socijalno ugroženoj djeci da se pripreme za novu školsku godinu”, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da zainteresovani koji žele da podrže akciju donaciju mogu ostaviti u Igračkoteci i Razvojnom centru u Nikšiću, uz prethodni poziv na broj telefona 063 493 493, jer Igračkoteka tokom ljeta radi samo za vrijeme održavanja radionica.

“Osim toga, biće omogućen i još jedan vid doniranja, u saradnji sa Domaćom trgovinom. Od 26. do 31. avgusta u njihovom marketu Conto, u ulici Rudo polje bb, biće postavljena korpa u koju će zainteresovani građani imati priliku da ostave donacije”, navodi se u saopštenju.

Sve informacije o načinima doniranja i onome što je najpotrebnije da se obezbijedi pružaće volonteri Udruženja Roditelji i Alfa centra, koji su se pridružili akciji.

“Udruženje prikuplja donacije iz svih opština, a o prevozu i dostavi koji već godinama za naše humanitarne aktivnosti obezbjeđuje kompanija Montenomaks C&L obavijestićemo direktno sve zainteresovane pojedince i organizacije”, naveli su iz Udruženja Roditelji.

]]>
Tue, 20 Aug 2019 22:39:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250179/akcija-za-pomoc-i-niksickoj-djeci.html
"Laž je da ću biti crnogorski patrijarh" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250208/laz-je-da-cu-biti-crnogorski-patrijarh.html Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da ne postoji bilo kakva mogućnost da bude na čelu Crnogorske pravoslavne crkve. ]]>

Mitropolit Amfilohije je, u intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS), rekao da ima svog patrijarha Irineja, kojeg jedino i priznaje za svog patrijarha, kao i da bi nešto drugo bilo samo ako bi "izgubio svijest, savjest i pamet".

"Novi patrijarh (smijeh)? To je apsolutna laž. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži pronose. Ja imam patrijarha moga, pošto sam bio jedan od kandidata, ja sam predao patrijarhu Irineju u svoje vreme u Saboru patrijarško dostojanstvo, jer sam zamjenjivao patrijarha Pavla i Bog mi je svjedok što sam srećan do dana današnjeg, da me mimiošla ta čaša, da bih ostao ovdje. I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski .

Na pitanje da bi Zakonom o slobodi vjeroispovijesti manastiri Morača, Đurđevi stupovi, Petrova crkva mogli da postanu vlasništvo države Crne Gore, kazao da se ogromna većina naroda odupire tom predlogu zakona, te da je 100.000 ljudi potpisalo peticiju tražeći da se taj zakon ne primjenjuje.

"Oni, recimo, mogu da traže crkve, po tom njihovom principu, koje su građene za vrijeme kralja Nikole, ali šta će manastirima Morača, Savina, Ostrogom, Ostrog je bio sjedište Zahumsko-hercegovačke mitropolije za vrijeme Svetog Vasilija, šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine", naveo je mitropolit Amfilohije.

]]>
Tue, 20 Aug 2019 20:40:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250208/laz-je-da-cu-biti-crnogorski-patrijarh.html
Uz pomoć vojske rekonstruišu seoske puteve u Kolašinu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250204/uz-pomoc-vojske-rekonstruisu-seoske-puteve-u-kolasinu.html Na području kolašinske opštine, pripadnici vojske u saradnji sa lokalnim komunalnim preduzećem intezivno rekonstruišu seoske puteve, koji vode prema katunima, ka Sinjajevini i Moračkim planinama. Na Javorje se, napokon, može doći kolima, a to je kažu stočari uslov opstanka na tom području. ]]>  

Do podnožja Javorja nedavno je put asfaltiran, ali do brojnih katunskih naselja, nije se moglo doći kolima. Zahvaljujući Vojsci Crne Gore i kolašinskom Komunalnom preduzeću, sada se do svakog domaćinstva može, ne samo terenskim već i luksuznim kolima. A to domaćinima katuna, znači mnogo.

Poboljšanje uslova života na selu, jedan je od prioriteta lokalne samouprave rekao je predsjednik Opštine Milosav Bulatović.

On kaže da je rekonstruisano mnogo puteva na teritoriji Kolašina.

Krsto Čabarkapa, TVCG

]]>
Tue, 20 Aug 2019 19:43:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250204/uz-pomoc-vojske-rekonstruisu-seoske-puteve-u-kolasinu.html
Od septembra nova faza kapitalnih investicija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250174/od-septembra-nova-faza-kapitalnih-investicija.html Opština Tivat, od septembra, ulazi u novu fazu realizacije velikih kapitalnih investicija: izgradnju kružnih tokova, saobraćajnice MR2 i sportskog – rekreativnog kompleksa, saopštio predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac na 30. sjednici Skupštine opštine. ]]>

“Eksproprijacija 3.900 metara kvadratnih od privatnog vlasnika u svrhu izgradnje sportsko-rekreativnog centra, o čemu se danas izjašnjava i Skupština je pokazatelj da Opština u ovom mandatu ništa nije prodala ali jeste kupila. U sljedećih nekoliko dana biće raspisan tender za izgradnju tri kružna toka, vrijednosti 1,8 miliona eura. Sva procedura za raspisivanje tendera za izgradnju MR2 je okončana – projekat je kompletiran, eksproprijacija i revizija urađeni“, rekao je Kusovac.

Prema njegovim riječima, Opština Tivat se, iako ima relaksiran budžet i kako bi što prije počela investiciju u bulevar i kružne tokove, odlučila na kratkotoročnu pozajmicu 1,5 milion eura sa kamatom od 15 hiljada.

Predsjednik je saopštio da su odabrani i izvođači radova na četiri važna projekta – na izgradnji prve faze šetališta Belani, Cacovo, turističko-informativne signalizacije i sportskih terena u Donjoj Lastvi.

“Sve što je obećano i kada su u pitanju djeca i osnovne škole je ispunjeno i biće ispoštovano. Za školu u Krtolima je izabrana agencija za izradu novog glavnog projekta škole, Opština će pripremiti glavne projekte u školama u Donjoj Lastvi i Gradiošnici, i ponuditi ih Ministarstvu prosvjete na dalje odlučivanje. Ali nećemo čekati nikoga bar kada su glavni projekti u pitanju“, rekao je Kusovac tokom diskusije o informaciji o ostvarenim prihodima i rashodima Opštine Tivat za period 1.januara – 30.juna.

Prema podacima sekretarijata za finansije, trenutno ostvarenje budžeta iznosi 59,8 procenata, odnosno 13,4 miliona eura. Izvršenje obaveza, kako je saopštila sekretarka za finansije Rajke Jovićević, iznosi 45,26 odsto, odnosno 7,8 miliona eura.

Govoreći o investicijama realizovanim tokom mandata, Kusovac je naveo rekonstrukciju objekta JU Centra za kulturu, adaptaciju objekta JU Muzej i galerija, rekonstrukciju Sokolskog doma – DTV Partizan, izgradnju saobraćajnica MR1, asfaltiranje lokalnih puteva, rekonstrukciju šetališnih staza i trotoara, izgradnju potpornih zidova u Gornjoj Lastvi, saobraćajnice Cacovo, i odmaklu izgradnju Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

“Pored ostalog, nastaviće se i izgradnja šetališta Lungo Mare Krašići, urađene su značajne nabavke poput nabavke kamiona za odvoz smeća, kombinovane građevinske mašine za Komunalno, vatrogasnog specijalnog vozila, te natkrivanje sportskog terena za boćanje u Gradiošnici, rekonstrukcija trga u Radovićima, i radovi na asfaltiranju postojeće dionice od kružnog toka do Solila. Nema malih i velikih investicija, postoje problemi koje treba riješti a mi ih rješavamo”, rekao je predsjednik Opštine.

Odbornici su usvojili predloge Odluka o podizanju spomen-obilježja postavljanjem spomen – ploče Branku Briniću, Dragu Miloviću i Antu Staničiću, Odluke o izmiještanju spomen-ploče poginulim radnicima “Arsenala” Tivat i o izmještanju spomen – ploče sa tekstom o podršci radnika Arsenala pobuni mornara u Boki 1918. godine Tivat.

Usvojeni su i predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o povjeravanju upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila Društvu sa ograničenom odgovornošću “Parking servis“ Tivat i Izvještaj o radu DOO „Autobuska stanica“ Tivat sa finansijskim i izvještajem revizora kao i Predlog Odluke o raspodijeli dobiti DOO „Autobuska stanica“ Tivat za 2018.godinu.

Usvojeni su i predlog Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda za Opštine Kotor i Tivat, te Plan zaštite od zemljotresa na teritoriji opštine Tivat sa procjenom rizika od zemljotresa na teritoriji opštine Tivat.

Odbornici su izglasali i Predloge Odluke o pokretanju postupka izgradnje stambenih objekata, i Odluke o pristupanju kupovine zemljišta.

Usvojena je i Odluka o imenovanju privremenog Upravnog odbora Javne ustanove “Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju – Tivat, koji čine Nataša Lutovac (predsjednica) i članice Nađa Backović i Vedrana Petković.

Odbornici su usvojili i odluku o imenovanju predsjednika/ce i članova/ca Žirija za dodjelu Novembarske nagrade, javnih priznanja i nagrada. Predsjednica Žirija je Jovanka Vujačić, a u žiriju su Marko Petričević, Ana Matijević, Petar Matijević, Zoran Kruta, Andrija Petković i Ružica Lazarević.

Na sjednici je razmatrana Informacija u vezi kratkoročnog zaduživanja Opštine Tivat.

]]>
Tue, 20 Aug 2019 14:46:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250174/od-septembra-nova-faza-kapitalnih-investicija.html
VCG i policija za sigurniju granicu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250166/vcg-i-policija-za-sigurniju-granicu.html Zajedničke patrole pripadnika Vojske Crne Gore i policije duž jednog dijela naše granice, u rejonu graničnog prelaza Božaj, pravi je primjer kako dvije institucije mogu zajednički da sarađuju, kako bi obezbijedili bezbjednost i sigurnost svih naših građana i teritorije države Crne Gore, rekao je ministar odbrane Predrag Bošković. ]]>  

On je, s ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem obišao mješovite patrole Vojske i Policije, koje rade na obezbjeđenju i zaštiti državne granice sa Albanijom.

"Danas smo ministar Nuhodžić i ja obišli ovaj rejon, i ne samo ovaj dio naše granice, već kompletan dio od granice sa Kosovom do granice sa Albanijom, i uvjerili se da upravo Vojska i Policija zajednički rade na potpunom obezbjeđenju i maksimalno mogućoj zabrani nelegalnih prelazaka naše granice. Upravo ovakve zajedničke patrole daju mogućnost da se zajedničkim radom uvježbavaju procedure i sve ono što je bitno kako bi se na kvalitetniji i bolji način obezbijedila naša granica, a na nama je da im unaprijedimo uslove za rad i boravak u ovim objektima”, istakao je Bošković.

Govoreći o angažovanju Policije i Vojske na zaštiti državne granice od ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, Nuhodžić je saopštio da su mješovite patrole, od avgusta do decembra 2018. godine, spriječile oko 2.000 lica da ilegalno uđu u Crnu Goru.

"Uvjerili smo se da pripadnici Policije i Vojske profesionalno i posvećeno izvršavaju zadatke, poštujući zakonske propise i odnoseći se na human način prema migrantima", naglasio je Nuhodžić.

On je podsjetio da Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu radi na unapređenju tehničke opremljenosti Granične policije, uz značajnu podršku Vlade i Evropske komisije, a u skladu sa standardima Šengena i Šengenskim akcionim planom.

"Kontrolisane i sigurne granice doprinose većoj bezbjednosti svih naših građana i svih gostiju koji borave u Crnoj Gori, a to je, ujedno, i naš najbolji doprinos bezbjednijem regionu i bezbjednijoj Evropi", istakao je Nuhodžić.

Vojska Crne Gore, od avgusta prošle godine, na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, daje ispomoć graničnoj policiji na čuvanju državne granice i angažovana je u kontroli pograničnog pojasa i državne granice sa Albanijom u zoni graničnog prelaza Božaj.

Granicu kontrolišu mješovite patrole Uprave policije i Vojske Crne Gore, prvenstveno kako bi bili spriječeni ilegalni prelasci granice sa Albanijom, ali i druge nezakonite radnje na granici i u pograničnom pojasu.

Obilasku karaule prisustvovali su zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Svetozar Brajković i pomoćnik direktora Uprave policije za sektor Granične policije Vesko Damjanović.

]]>
Tue, 20 Aug 2019 13:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/250166/vcg-i-policija-za-sigurniju-granicu.html