RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Nikšićani ponovo na krovu Evrope http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209452/niksicani-ponovo-na-krovu-evrope.html Tri člana PSD Javorak iz Nikšića Dragutin Vujović, Vasko Rabrenović i Jelena Jovanović, kao i pripadnik Gorske službe spasavanja Jahorina Miro Kalem Kamćo popeli su na najviši vrh Evrope. ]]>

Oni su osvojili Elbrus (5642m) po izuzetno lošem vremenu, temperatura je išla i do -30 stepeni, a vidljivost je bila svega 20-tak metara.

"Drago se sa vrha spustio na skijama, a Vasko na bordu. Sa njima u ekipi je bio i Zeljko Kovačevic koji im je pravio društvo na aklimatizaciji na CegetiI koji je skijao sa 4750 metara sa Skale Pastuhova", navodi se na Fejsbuk stranici PSD Javorak.

To je treća uspješna ekspedicija Javorka na najviši vrh Evrope. Povratak ekipe se očekuje 24. jula.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 16:44:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209452/niksicani-ponovo-na-krovu-evrope.html
Savković: Nećemo dozvoliti kategorizaciju http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209450/savkovic-necemo-dozvoliti-kategorizaciju.html Korisnice naknada za majke troje i više djece održale su danas protest ispred Skupštine. ]]>

Poručuju da kategorizaciju neće da dozvole, bilo da se radi o majkama koje su bile u radnom odnosu prije ostvarivanja tog prava, o onima koje su na Zavodu za zapošljavanje ili su bile korisnice penzija.

Predstavnica Kordinacionog odbora bivših korisnica naknada, Željka Savković, poručila je da neće odustati od protesta dok im se ne vrati doživotno stečenih 70 i 40 odsto prosječne zarade.

Podsjetimo, oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja.

Procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci (do kraja tekuće godine) u iznosu od oko 3,56 miliona eura. Tu su uključena i sredstva za doprinose.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 16:17:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209450/savkovic-necemo-dozvoliti-kategorizaciju.html
Manjim opštinama više novca za razvojne projekte http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209448/manjim-opstinama-vise-novca-za-razvojne-projekte.html Premijer Duško Marković čestitao je danas građanima i rukovodstvu Šavnika Dan opštine uz ocjenu da je riječ o lokalnoj zajednici koja uspješno funkcioniše i dosljedno sprovodi Vladine politike. ]]>

"Vi dajete primjer kako se odgovorno treba ponašati prema Državi i resursima i to svi vide. Zato će Opština Šavnik i ubuduće imati svu podršku Vlade. Vaši zahtjevi su skromni, a efekti dobri i vidljiviji nego drugdje", rekao je Marković na sastanku sa predsjednicima opštine Mijomirom Vujačićem i Skupštine opštine Jugoslavom Jakšićem i sa potpredsjednikom Opštine Vlatkom Vukovićem.

Iz Vlade je saopšteno da je rukovodstvo Šavnika informisalo premijera da Opština pravovremeno i uredno izvršava sve svoje obaveze i da realizuje više razvojnih projekata u oblastima poljoprivrede i turizma pri čemu su kao posebno perspektivni projekti istaknuti Park prirode, gradnja malih hidroelektrana i biznis zona sa kompletnom infrastrukturom.

"Na sastanku je zajednički zaključeno da razvoj Šavnika leži prvenstveno u valorozaciji vodnih i poljoprivrednih resursa kao i u razvoju turizma", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Vlade je, pomenuvši primjere Šavnika, Andrijevice i Mojkovca, konstatovao da se male opštine najodgovornije ponašaju prema državnom novcu i poručio da Vlada ohrabruje takav pristup i da će nači načina da takvim lokalnim zajednicama poveća izdvajanja za razvojne projekte.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 16:06:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209448/manjim-opstinama-vise-novca-za-razvojne-projekte.html
Novi za NVO izdvaja 70 hiljada eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209442/novi-za-nvo-izdvaja-70-hiljada-eura.html Predstavnici hercegnovskih nevladinih organizacija, njih četrdesetak danas su u Opštini Herceg Novi potpisali ugovore o 45 projekata vrijednih 70 hiljada eura. ]]>

Kako je saopšteno iz te lokalne samouprave, projekti se tiču kulturne baštine, razvoja lokalne zajednice, omladine i starih lica, podrške osobama sa invaliditetom, edukacije, sporta i zaštite životne sredine.

"Na ovaj način, Opština Herceg Novi nastavlja praksu podrške radu i razvoju nevladinih organizacija, prepoznajući njihov značaj, pokretačku snagu i orjentisanost ka napretku lokalne zajednice kojoj pripadaju", navodi se u saopštenju.

Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nije imala lak zadatak prilikom ocjenjivanja projekata i programa rada, kazao je nakon potpisivanja sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

"Ukupna sredstva Budžetom opredijeljena za ovu namjenu raspodijeljena su poštujući Odluku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, i to projektima nevladinih organizacija koje su se ranije pokazale kao dobar saradnik lokalne uprave u različitim oblastima, a ove godine su se javile na Konkurs i podnijele urednu dokumentaciju", obrazložio je Klasić.

Ugovori su potpisani na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata za 2018. godinu, koja je donijeta je u skladu sa Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama i nakon raspisanog Javnog konkursa za raspodjelu sredstava iz Budžeta Opštine Herceg Novi opredijeljenih nevladinim organizacijama u 2018. godini.

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 15:03:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209442/novi-za-nvo-izdvaja-70-hiljada-eura.html
Ovo su savjeti ljekara za vrele dane http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209440/ovo-su-savjeti-ljekara-za-vrele-dane.html Ljeto kao najtoplije doba godine može da izazove zdravstvene tegobe, posebno osjetljivim kategorijama stanovništa kao što su djeca, hronični bolesnici i starije osobe, upozorili su iz Udruženje domova zdravlja (UDZ), i savjetovali građanima da se pridržavaju preporuka ljekara. ]]>

Kako su kazali iz Udruženja, visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti koje donosi ljeto.

„Zato je neophodno prilagoditi i promijeniti način života, od ishrane i odijevanja, do drugačijeg rasporeda aktivnosti“, kaže se u saopštenju UDZ.

Navodi se da nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima, kao i nekorišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, a u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom.

Iz UDZ su kazali da je, bez obzira na tip kože, najvažnije pridržavati se osnovnih preventivnih mjera.

„Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom, koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimum 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja“, naveli su iz Udruženja.

Preporuka je i sunčati se postepeno, uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima u periodu od deset do 16 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, kao i oboljeli od šećerne bolesti.

Takođe, savjetovali su iz UDZ, treba oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima i nošenje sunčanih naočara s UV zaštitnim slojem.

Oni su podsjetili da je, zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti tijelu i koži potrebna veća količina vode, pa zato treba piti najmanje dva litra dnevno.

Preporuka ljekara je da se tečnost unosi polako, u malim količinama, i da se izbjegavaju alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja samo pojačavaju dehidrataciju.

Iz UDZ upozoravaju i da su ljeti česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrabežom kože i velikim bolnim otokom.

Kako su naveli, u većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.

Osjetljive grupe da budu na oprezu

Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim problemima, pa iz UDZ navode da je tim osjetljivijim grupama najvažnije da se pridržavaju savjeta ljekara i konsultuju se sa njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

Oni su savjetovali građanima da, u slučaju da osjete tjeskobe dok su vani, traže pomoć i što prije uđu u hladniji prostor.

"Pijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć“, kaže se u saopštenju.

Iz UDZ preporučuju obavezno savjetovanje sa doktorom u slučaju drugih tegoba, ili ako opisane tegobe duže traju.

Kako su kazali, tokom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica.

„Ljeti, zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja, pa bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica“, upozorili su iz Udruženja.

U toplim danima bi, kako su naveli, trebalo maksimalno pojednostaviti pripremu jela - upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i, po mogućnosti, svakodnevno pripremati svježe obroke.

Posebnu pažnju, prema njihovim riječima, treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Kad su obroci u pitanju, treba jesti češće, ali manje količine i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno da sobna temperatura bude ispod 30 stepeni

Iz Udruženja su savjetovali građanima da nastoje da rashlade prostor u kojem žive, i da bi bilo idealno da sobna temperatura bude ispod 30 stepeni Celzijusa danju i ispod 22 stepena noću.

Oni su naglasili da je to posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.

„Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite prozore tokom noćnih i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja temperatura niža i na taj način smanjite količinu toplog vazduha unutar stana ili kuće“, kazali su iz UDZ.

Danju, kako su naveli, treba zatvorit prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema suncu, a navući zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 14:47:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209440/ovo-su-savjeti-ljekara-za-vrele-dane.html
Reformisati zdravstveni sistem http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209430/reformisati-zdravstveni-sistem.html Primarni sistem zdravstvene zaštite u Crnoj Gori sveden je na "štancovanje" uputa za sekundarni i tercijarni nivo i ne obavlja svoju ulogu, ocijenio je izvršni direktor Građanskog pokreta (GP) URA, Zoran Mikić. ]]>

On je kazao da su loše reforme u zdravstvu dovele da se zdravstvene usluge dominantno pružaju na sekunadarnom i posebno tercijarnom nivou (Klinički centar (KC)) "što ne samo da znatno poskupljuje cijenu zdravstvene usluge već i sistem stvara nedostupnim, neefikasnim i podložnim korupciji".

Mikić je naveo, da je prema analizi Fonda za zdravstveno osiguranje, više 30 odsto (697 kreveta) posteljenog fonda nije bilo iskorišćeno prošle godine.

"Zdravstveni sistem u Crnoj Gori funkcioniše po principu protočnog bojlera. Paradoksalno zvuči podatak da je prazno 697 kreveta, a da pojedine opšte bolnice i klinike u sklopu KC ne primaju pacijente. Uz to, veliki je period čekanja za pojedine medicinske intervencije a i ogromne su liste čekanja na pojedinim klinikama KC", kazao je on.

Mikić je ocijenio da zdravstveni sistem ne može biti dobar ako se 50 odsto svih bolničkih pregleda i više od 60 odsto operacija obavi u KC.

On je kazao da je URA je u januaru predstavila program reforme sistema zdravstva pod nazivom "Zdravstvo za sve".

Mikić je naveo da se efikasan i kvalitetan zdravstveni sistem obezbjeđuje adekvatnom organizacijom i podjelom svih nivoa sistema: primarnog, sekundarnog, tercijarnog, dopunjavnajem kapaciteta između nivoa, kao i usvajanjem i poštovanjem jedinstvene medicinske doktrine.

"Neophodno je stvoriti uslove da se u prvoj fazi oko 70 odsto ukupne zdravstvene zaštite sprovodi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", kazao je on.

Mikić je dodao da bi država trebala da više novca izdvaja za zdravstvo ali i da krene u projekat rekonstrukcije postojećeg KC i izgradanje Drugog bloka sa većim smještajnim kapacitetima i novim operacionim salama za najsloženije zdravstvene programe.

On je naveo da je potrebno što hitnije krenuti u kadrovsku i tehnološku obnovu bolnica sekundarnog nivoa, odnosno napraviti strategiju kadrovskog popunjavanja bolnica tog nivoa kako bi mogle pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

"U cilju rasterećenja KC i promjene poraznih brojki koje je pokazala analiza Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenju bolničkih kapaciteta neophodno je uspostaviti i standardizovati jedinice za gastroenterologiju i patologiju u regionalnim bolnicama", zaključio je Mikić.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 14:34:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209430/reformisati-zdravstveni-sistem.html
Dan državnosti čestitali najveći svjetski zvaničnici http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209437/dan-drzavnosti-cestitali-najveci-svjetski-zvanicnici.html Najveći svjetski zvaničnici čestitali su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Dan državnosti 13. jul. ]]>

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping u čestitki navodi da se odnosi dvije zemlje razvijaju brzo i dosljedno, uz neprekidno produbljivanje međusobnog političkog povjerenja.

"Naša saradnja u ekonomiji i trgovini, saobraćajnoj infrastrukturi, kineskoj tradicionalnoj medicini i drugim oblastima postigle su pozitivan napredak", kazao je Đinping.

On je veliku pažnju posvetio razvoju odnosa NR Kine i Crne Gore.

"Želim da zajedno sa Vama pojačam strateško spajanje dviju zemalja u okviru zajedničke izgradnje projekta 'Pojas i put', unapređujem produbljivanje kinesko-crnogorskih prijateljskih odnosa i saradnje na dobrobit naših naroda", navodi se u čestitki predsjednika Kine.

Predsjednik Indije, Ram Nat Kovind u čestitki ističe tople i prijateljske veze koje Indija i Crna Gora uživaju.

"Uvjeren sam da će naše dvije vlade nastaviti rad na daljem jačajnju bilateralnih odnosa", navodi se u čestitki Kovinda.

Dan državnosti Crne Gore Đukanoviću čestitali su i predsjednici članica Evropske unije.

Predsjednik SR Njemačke Frank-Valter Štajnmajer u čestitki navodi da je Crna Gora proteklih godina postigla značajne uspjehe, počela pristupne pregovore sa Evropskom unijom u junu 2012. i pristupila NATO-u u junu 2017. Štajnmajer je istakao značaj nastavka procesa reformi, i još jednom potvrdio podršku Njemačke na tom putu kao prijatelja i partnera.

Čestitke su uputili i predsjednici Grčke Prokopis Pavlopulos, Bugarske Rumen Radev, Rumunije Klaus Verner Johanis, Slovačke Andrej Kiska, Austrije Aleksandar Fan der Belen i Letonije Rajmonds Vejonis.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš istakao je da su Ujedinjene nacije obogaćene raznolikošću njenih članica i da je zajednička misija ojačana kada se narodi udruže u podržavanju vrijednosti utemeljenih Poveljom.

"U vremenu globalnih izazova, ali i potencijala, ovi ideali služe kao 'lijepak' koji nas spaja", kazao je u čestitki Gutereš.

Dan državnosti Crne Gore čestitali su predsjednici Azerbejdžana Ilham Alijev, Republike Jermenije Armen Sarkisijan, Uzbekistana Čavkat Mirzijojev, Islamske Republike Iran Hasan Rohani, Narodne Demokratske Republike Alžir Abdelaziz Buteflik, kralj Maroka Muhamed VI, kralj Abdulah II od Jordana, kralj Kraljevine Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud, krunisani princ, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Kraljevine Saudijske Arabije Muhamed bin Salman bin Abdulaziz el Saud, sultan Omana Kabus bin Said, japanski car Akihito, generalna guvernerka Kanade Žuli Pajet, predsjednik Sjedinjenih Meksičkih Država Enrike Penja Nijeto, predsjednik Švajcarske Konfederacije Alain Berset i Princ i Veliki Majstor Suverenog Malteškog Reda Đakomo Dela Tore del Tempio di Sanguineto.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 14:11:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209437/dan-drzavnosti-cestitali-najveci-svjetski-zvanicnici.html
Memorandum o čišćenju neeksplozivnih ubojnih sredstava http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209438/memorandum-o-ciscenju-neeksplozivnih-ubojnih-sredstava.html Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ustanove za jačanje ljudske bezbijednosti (ITF) potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti čišćenja teritorije od neeksplozivnih ubojnih sredstava. ]]>

Iz MUP-a je saopšteno da je Memorandumom zvanično otpočela saradnja na projektu pomoći u oblasti čišćenja teritorije od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), zaostalih iz prethodnih ratova.

Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Mirsad Mulić, kazao je da će potpisivanjem memoranduma Vlada Crne Gore u saradnji sa ITF-om u naredne dvije godine opremiti magacine za skladištenje NUS-a i poligona za njihovo uništavanje.

„Od sredstava projekta čija je vrijednost 1,75 miliona USD finansiraće se i istraživanje tunela Potkop u Herceg Novom, koji je na samom završetku Drugog svjetskog rata bio miniran i srušen, a u čijoj su blizini turistički objekti, poput Porto Montenegra, Porto Kumbora i turističkog kompleksa Luštica“, rekao je Mulić.

Direktor ITF, Tomaž Lovrenčič je kazao da je uvjeren da će se realizacija projekta imati pozitivan socijalni, ekonomski i ekološki uticaj na život građana Crne Gore i njihovu životnu okolinu.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Mitja Močnik, kao i predstavnik Kancelarije za bilateralnu saradnju i odbranu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Brian Mcllenan, čija je Vlada glavni donator projekta.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 13:53:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209438/memorandum-o-ciscenju-neeksplozivnih-ubojnih-sredstava.html
Sertifikati o znanju Italijanskog i u CG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209429/sertifikati-o-znanju-italijanskog-i-u-cg.html Ministar prosvjete Damir Šehović i novoimenovani ambasador Italije u Crnoj Gori Nj. E. Luka Zelioli dogovorili su ubrzane aktivnosti kako bi crnogorski studenti koji žele da studiraju u Italiji međunarodni sertifikat o znanju italijanskog jezika, mogli dobiti i u Crnoj Gori. ]]>

"Crna Gora i Italija jačaće saradnju u obrazovanju kroz zajedničke aktivnosti koje će biti zasnovane na potpisanom Sporazumu o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja", zaključeno je na današnjem sastanku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, tokom sastanka potvrđene su namjere o jačanju odnosa u oblasti obrazovanja kroz, između ostalog, aktivnosti na promociji italijanskog jezika u Crnoj Gori.

"Dogovoreno je da se ubrzano radi kako bi se crnogorskim studentima koji žele da studiraju u Italiji omogućilo da međunarodni sertifikat o znanju italijanskog jezika, koji je preduslov za studije u Italiji, mogu dobiti i u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ambasador je, kako se dodaje, istakao zadovoljstvo činjenicom da se italijanski jezik izučava u 47 osnovnih i 22 srednje škole u Crnoj Gori.

Zeliola najavio je i aktivnosti na jačanju saradnje u oblasti studentskih razmjena.

"Sagovornici su se saglasili da je do sada urađeno dosta na polju saradnje u obrazovanju, posebno kada se uzme u obzir da već sada svake godine vlada Italije dodjeljuje kandidatima iz Crne Gore izvjestan broj studentskih stipendija", navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako su kazali, kroz program Tempus i Erasmus + najviše sarađuje sa univerzitetima iz Italije.

"Sastanak je zaključen saglasnošću da će predstavnici obije strane kontinuirano pratiti zajedničke aktivnosti i kroz pomenuti sporazum raditi na njihovom širenju", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 12:22:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209429/sertifikati-o-znanju-italijanskog-i-u-cg.html
Funkcionalno zdravstvo ili ostavka http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209428/funkcionalno-zdravstvo-ili-ostavka.html Grupa građana Saša Mijović, uputila je pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću u kojem ga pozivaj da obezbijedi funkcionalno zdravstvo ili podnese ostavku. ]]>

"Pozivamo vas da obezbijedite da sistem zdravstvene zaštite funkcioniše u skladu sa potrebama građana i da svaki građanin bude u adekvatnom roku zdravstveno zbrinut, ili priznajte da nijeste u stanju da to uradite i podnesite ostavku", navodi se u pismu.

Brojni su, kažu, primjeri onih koji ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu u razumnom roku i roku koji zahtijeva brzina reagovanja u skladu sa prirodom bolesti usljed čega se, dodaju, velikom broju pacijenata stanje pogorša, a određeni broj njih i umre prije nego li dočeka zakazani termin.

"Građani Crne Gore nijesu čitav radni vijek odvajali od plate i uplaćivali zdravstveno osiguranje da bi na preglede čekali po pola i više godine. Nedopustivo je da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše tako da građani mogu da umru prije nego što dođ na red za pregled", poručuje Grupa građana Saša Mijović.

U prilogu su dostavili Uput pacijentkinje iz Kolašina kojoj je nakon pregleda kod izabranog doktora 18. jula specijalitički zakazan za 25. decembar.

"To znači da ona za ovaj pregled treba da čeka više od pola godine", navodi se u saopštenju.

Iz Grupe Građana su podsjetili da je od prethodnog pregleda ljekara specijaliste prošlo još više i da će razlika između jednog i drugog pregleda ljekara specijaliste biti devet i po mjeseci.

"Zato vas pitamo, hoćete li vi snositi odgovornost ako se pacijentkinji ili nekom drugom pacijentu pogorša zdravstveno stanje čekajući na preglede kod ljekara specijaliste, i šta ćete kazati njenim i članovima porodica koji su u istoj ili još goroj situaciji, ukoliko im pomoć stigne prekasno?", navodi se u pismu ministru Hrapoviću.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 11:49:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209428/funkcionalno-zdravstvo-ili-ostavka.html
Bolje regulisati rad spasilaca, kupači oprez http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209410/bolje-regulisati-rad-spasilaca-kupaci-oprez.html Nakon što se prije dva dana kod Ulcinja utopio Rožajac, devetnaestogodišnji A.D, Uprava pomorske sigurnosti apelovala je na građane ali i na spasioce, koji imaju licence i rade na brojnim plažama duž crnogorskog primorja, da budu oprezniji, jer je ovog ljeta u Crnoj Gori zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva. ]]>

Posebno je kritično mjesto, čini se, Ada Bojana i Ulcinj, gdje je more otvoreno, pa uslijed nevremena kupači lakše dođu u opasnost saopštio je za portal Antena M direktor Uprave Safet Kočan.

Kako saznaje Antena M danas bi nadležne institucije, odnosno predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Morskog dobra, Opštine Ulcinj i Uprave pomorske sigurnosti, trebalo da održe sastanak na kojem će sumirati rezultate turističke sezone.

Za Antenu M Kočan kaže da je situacija alarmantna te da se mora bolje regulisati rad spasilaca.

"Ja sam inicirao sastanak, zvao sam i Upravu za inspekcijske poslove i Morsko dobro da vidimo kako uozbiljiti sve mlade koji rade kao spasioci da vidimo kako, na koji način regulisati njihov rad. Baš je u jednom dijelu Ulcinja i Ade Bojane bilo dosta slučajeva davljenja i uslijed nevremena," saopštio je Kočan.

Kočan je podsjetio i na jedan raniji slučaj kada se, takođe uslijed nevremena, utopio mladić iz Nikšića.

"Kada smo pronasli nesrećnog mladića iz Nikšića koji se utopio, na istom mjestu pronašli smo još jednog mladića kojeg smo jedva spasili. Srećom pravovremenom reakcijom naše Uprave, spasili smo tog mladića koji je iz sebe izbacio litar i po vode kada smo ga odvukli na obalu," saopštio je Kočan.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 09:37:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209410/bolje-regulisati-rad-spasilaca-kupaci-oprez.html
Popravljen aparat za zračenje http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209407/popravljen-aparat-za-zracenje.html Na Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore juče je popravljen aparat za spoljašnje zračenje, saopšteno je iz Kliničkog centra. ]]>

"Nakon odklanjanja kvara aparat je u punoj funkciji i pacijenti su nastavili sa terapijom zračenja planiranom dinamikom", saopšteno je iz KCCG.

Podsjetimo, aparat za zračenje u kvaru je bio od 15. jula.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 09:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209407/popravljen-aparat-za-zracenje.html
Neiskorišćeno 697 bolničkih kreveta http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209397/neiskorisceno-697-bolnickih-kreveta.html Analiza Fonda za zdravstveno osiguranje o obimu rada i korišćenja kapaciteta Kliničkog centra i opštih bolnica, pokazala je da preko 30 odsto (697 kreveta) posteljenog fonda nije bilo iskorišćeno u 2017. godini. ]]>

U analizi Fonda se ističe da se proces rada bolničke zdravstvene zaštite sagledava kroz obim rada, odnosno koršićenja kapaciteta bolnica, kao što je broj ispisanih bolesnika, broj bolničkih dana, prosječna dužina bolničkog liječenja, iskorišćenost posteljnog fonda.

Na drugoj starni, tokom čitave godine prisutne su žalbe pacijenata i građana na dužinu čekanja na pregled i dijagnostičke pretrage, što je pokazao i izvještaj o radu Ministarstva zdravlja za prošlu godinu, prema kojem je uputilo prigovor 1.200 pacijenata, piše Dan.

"Bitan pokazatelj rada bolnica je i iskorišćenost posteljnog fonda, koja je u 2017. godini bila 69,73 odsto. To znači da je od ukupno 2.302 postelje, u prosjeku dnevno bilo slobodno 697 postelja. Prosječan broj usluga na dnevnom nivou je izračunat na osnovu efektivnih radnih dana koji je 230, tj. nijesu uračunati neradni dani. Prema analizi, vidi se da je u 2017. godini, u bolničkim zdravstvenim ustanovama liječeno 77.774 pacijenata, od čega je 46,96 odsto u opštim bolnicama, 45,16 procenta u Kliničkom centru CG, i 7,88 u specijalnim bolnicama. Ukupno ostvareni broj bolničkih dana je 585.856, sa prosječnom dužinom liječenja 7,53 dana, koja je najveća kod specijainih bolotca (24,16), dok je najmanja u Kliničkom centru (5,43)", ističu u analizi.

Iz Fonda objašnjavaju da je u opštam bolnicama dnevno slobodno bilo 375 postelja (35,66 odsto), u Kliničkom centru 218 postelja (29,44) i kod specijalnih bolnica 104 (20,35 odsto).

 

]]>
Thu, 19 Jul 2018 07:31:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209397/neiskorisceno-697-bolnickih-kreveta.html
Oko 600 majki primaće od 193 do 336 eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209396/oko-600-majki-primace-od-193-do-336-eura.html Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja, propisano je izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje. ]]>  

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić detaljnije je pojasnio sadržinu predloženog zakona, ističući da je akt promijenjen zato što ova kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade po osnovu rođenja troje ili više djece uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

“Na ovaj način se sada u potpunosti izjednačavaju u pravnom statusu”, rekao je on, prenosi Pobjeda.

Prema predloženom zakonu, majkama će se retroaktivno isplatiti naknada, počevši od 30. juna 2017. godine.

Za pomenuti broj korisnica naknada (za oko njih 600) procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci (do kraja tekuće godine) u iznosu od oko 3,56 miliona eura.

Tu su uključena i sredstva za doprinose navedeno je u predloženom zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a nešto veće primanje, od 264 eura, imaće majke koje su primale platu u neto iznosu od 200 eura do 350 eura. Najveći iznos 336 eura predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Takođe je precizirano da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina.

Korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 07:22:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209396/oko-600-majki-primace-od-193-do-336-eura.html
Bez centa u džepu obišao 26 država http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209392/bez-centa-u-dzepu-obisao-26-drzava.html Da je moguće putovati svijetom bez novca svjedoči 24-godišnji mladić iz Kazahstana, Sergej Bondarenko. Posljednje četiri godine putuje stopom, pješke, ako mu neko kupi kartu - autobusom, brodom ili avionom. Trenutno je u Crnoj Gori, a sa ruksakom na leđima obišao je 25 država. Krajnji cilj mu je Amerika. O svojim avanturama planira da napiše knjigu. ]]>  

Crna Gora mu je 26. zemlja na njegovoj mapi.

Za Javni servis kaže da je moguće putovati bez novca i dodaje: "Ali je teško. Moraš biti spreman na to da ćeš spavati na ulici i da ćeš osjetiti glad, ali sve što treba je da si prijateljski raspoložen prema ljudima i da si uvijek s osmjehom. Kad se smiješiš, drugi su otvoreniji prema tebi i žele da ti pomognu“.

Na putu živi od onoga što mu ljudi daju. Za Crnogorce kaže da su dobroćudni i prijateljski raspoloženi prema njemu.

"Moj princip je da nikada ne tražim novac od ljudi, zato što to ne volim. Sve sto tražim je voda ili hrana", priča Bondarenko. 

Sergej je obišao sve gradove na crnogorskoj obali. U Podgorici spava u šatoru u centru grada. Sve što mu treba nosi u ruksaku.

"Tu je šator, solarna baterija kojom mogu da napunim i mobilni telefon i laptop. Upotrebljavam sajt kaučsurfing, tako mogu da se okupam i operem veš“, kaže on.

Pređeni put pokazuju zastavice država na ruksaku. Njegov krajnji cilj je Amerika.

"Počeću novi život u SAD-u. Napisaću knjigu o svojim avanturama u kojoj ću opisati sve ljude koje sam sreo. Knjiga će govoriti o tome da je na ovom svijetu mnogo više dobra nego zla“, kaže Sergej.

Do sada je ovaj mladić iz Kazahstana prešao 165.000 kilometara po Aziji i Evropi. Za sebe kaže da je beskućnik, ali i najbogatiji čovjek jer svuda na svijetu ima prijatelje.

Marija Radulović, RTCG

]]>
Thu, 19 Jul 2018 06:59:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209392/bez-centa-u-dzepu-obisao-26-drzava.html
Izvrsnost u nauci i istraživanjima presudna http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209339/izvrsnost-u-nauci-i-istrazivanjima-presudna.html Izvrsnost u nauci i istraživanjima presudna je za promjenu modela rasta Zapadnog Balkana i prelazak na ekonomiju znanja i dodatne vrijednosti zasnovanu na inovacijama, ocijenjeno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC). ]]>

Oni su kazali da bi se na taj način doprinijelo zatvaranju ekonomske podjele između Zapadnog Balkana i Evropske unije i osiguralo da region bude spreman da se suoči sa pritiscima konkurentnosti.

Viša stručnjakinja RCC-a, Vanja Ivošević, smatra da je program Evropske komisije za finansiranje istraživanja i inovacija, Horizont Evropa, ključni instrument, koji može omogućiti istraživačima iz Zapadnog Balkana saradnju na istraživanjima svjetske klase i sa vodećim istraživačkim institucijama iz članica EU.

"Međutim, ekonomije Zapadnog Balkana suočene su sa problemom nedovoljnih kapaciteta za ravnopravno takmičenje sa državama članicama EU, koje imaju veće, dobro finansirane i sjajne istraživačke sisteme", rekla je Ivošević.

Ona je dodala da postoje dodatne mjere koje bi mogle preduzeti institucije EU kako bi riješile neke od problema sa kojima su suočene zemlje Zapadnog Balkana i koji su im zajednički sa nekima od novih članica EU.

Ivošević je podsjetila da je RCC spreman da podrži proces pripreme zajedničkog stava o Horizontu Evropa i lobističke aktivnosti vlada država Zapadnog Balkana.

Ministarstva nauke šest ekonimija Zapadnog Balkana pripremila su i objavila inicijalnu izjavu o učešću Zapadnog Balkana u programu Horizont Evropa, vrijednom 100 milijardi eura za finansiranje istraživanja i inovacija.

"Ne dovodeći u pitanje kriterijume izvrsnosti u odabiru projekata za Horizont Evropa, tražimo da ulaganja u istraživanja i inovacije budu ravnomjerno geografski raspoređena širom Evrope, uključujući Zapadni Balkan kao regiju u procesu pristupanja. Da bi se pomoglo u ispunjavanju obećanja o dijeljenju izvrsnosti, tražimo da se za taj instrument izdvoji tri odsto“, navodi se u inicijalnoj izjavi.

Iz RCC-a su kazali da region pozdravlja naglasak na inovacijama, uz poziv da one obuhvate obe vrste inovacija - evolucionarne i revolucionarne, kako bi se osiguralo da firme i istraživačke institucije širom Evrope mogu koristiti predviđene inovacione instrumente za strateški rast i otvaranje radnih mjesta.

Predstavnici RCC-a smatraju da se idalje povećava jaz u istraživanjima i inovacijama između EU i Zapadnog Balkana, čije je prevazilaženje od ključnog značaja za osiguravanje razvoja izvrsnosti u nauci i visoko kvalitetnom obrazovanju zasnovanom na istraživanjima.

"U tom cilju, ministri iz regije su u svom predlogu pozdravili ciljeve programa Horizont Evropa, ističući važnost značajnog povećanja ulaganja u istraživače, uključujući mlade, i istraživačku infrastrukturu kao preduslova za izgradnju dugoročne i održive izvrsnosti u istraživanjima, ali i podsticanje prekograničnog takmičenja u istraživanjima zasnovanog na izvrsnosti, kako bi se najbolji istraživači okupili i sarađivali u najsavremenijim istraživanjima širom Evrope“, navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 22:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209339/izvrsnost-u-nauci-i-istrazivanjima-presudna.html
Strategija za suzbijanje terorizma do kraja godine http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209347/strategija-za-suzbijanje-terorizma-do-kraja-godine.html U toku su intenzivne aktivnosti na izradi Startegije prevencije i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2019-2022, i Akcionog plana 2019-2020, za njeno sprovođenje sa rokom realizacije do kraja tekuće godine, konstatovao je Nacionalni međusektorski operativni tim za praćenje sprovođenja te Strategije. ]]>

Strategija se radi u partnerstvu sa predstavnicima Misije OEBS-a i Savjeta Evrope u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlde Crne Gore, sjednicom je predsjedavao rukovodilac Operativnog tima i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović, a sjednici su prisustvovali članovi Operativnog tima iz Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Ministarstva odbrane i Generalštaba, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Poreske uprave.

Na sjednici su usvojeni, zapisnik sa prethodne sjednice Operativnog tima, i prijedlozi XIV šestomjesečnog izvještaja Vladi Crne Gore, i I i II kvartalnog izvještaja Birou za operativnu koordinaciju aktivnosti organa obavještajno bezbjednosnog sektora o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2015 – 2018., i Akcionog plana 2017. - 2018.

"Operativni tim je konstatovao da su u toku intezivne aktivnosti u partnerstvu sa predstavnicima Misije OEBS-a i Savjeta Evrope u Crnoj Gori na izradi dokumenata Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2019-2022, i Akcionog plana 2019-2020, za njeno sprovođenje sa rokom realizacije do kraja tekuće godine", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 21:12:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209347/strategija-za-suzbijanje-terorizma-do-kraja-godine.html
U vrijeme Mundijala TVCG najgledanija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209353/u-vrijeme-mundijala-tvcg-najgledanija-.html Prvi program Televizije Crne Gore bio je najgledaniji tokom juna, kao i u prvih petnaest dana jula, pokazala su mjerenja Crnogorskog Telekoma i Agencije ISPOS. Taj period obilježilo je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a Javni servis je prenosio sve 64 utakmice, uz specijalne emisije kao i izvještaje naših reportera sa završnice Mundijala. Gledaoci TVCG bili su u prilici da prvi put gledaju Mundijal u HD formatu. ]]>

Finalni duel između Francuske i Hrvatske, u pojedinim trenucima meča, na programima TVCG, gledalo je više od 100 hiljada ljudi.

Ljubitelji fudbala mogli su od 14. juna do 15. jula da uživaju u majstorijama najboljih svjetskih fudbalera, a u Crnoj Gori najviše pažnje, osim finala, privukli su dueli Srbije i Švajcarske, Islanda i Hrvatske, kao i polufinalni meč "Trikolora" i Belgije.

Tako je Prvi program TVCG dospio u žižu interesovanja gledalaca, znantno nadmašujući ostale televizijske kuće tokom juna i prve polovine jula.

TVCG je prenosila sve 64 utakmice s Mundijala, od kojih je samo jedna prikazana u odgođenom terminu. Emitovano je oko sto sati prenosa utakmica, kao i više od 50 sati studijskog programa u 29 specijalnih emisija u kojima su gosti analizirali najbitnije momente s prvenstva kao i suđenje, a naši reporteri iz Moskve poslali su i 27 priloga koji su prikazani u informativnim i emisijama posvećenim Svjetskom prvenstvu.

Takođe, Javni servis prvi put je emitovao Mundijal u HD formatu na posebnom programu, na kojem će i dalje biti prikazivani najbitniji sportski sadržaji, poput Evropskog prvenstva u vaterpolu koje je u toku.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 15:46:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209353/u-vrijeme-mundijala-tvcg-najgledanija-.html
Obnovljivi izvori energije pretvoreni izvore profita http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209351/obnovljivi-izvori-energije-pretvoreni-izvore-profita.html U Crnoj Gori obnovljivi izvori energije pretvoreni su u obnovljive izvore profita pojedinaca koji su povezani sa vlašću, a građani plaćaju cijenu njihovog bogaćenja kroz račune za struju, ocijenila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović Marković. ]]>

Ona je danas, na regionalnoj konferenciji o malim hidroelektranama – evropski standardi i praksa u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koju je organizovao MANS, kazala da se u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini dešavaju slične prakse kada su u pitanju male hidroelektrane.

„Sa jedne strane, u svakoj od te tri države vlasnici malih hidroelektrana su ljudi koji su blisko povezani sa donosiocima odluka, odnosno sa vlašću. U svakoj od te tri države postoje subvencije vlasnicima malih hidroelektrana, koje vraćaju svi građani i iskazuju se na njihovim računima za električnu energiju“, navela je Ćalović Marković.

Prema njenim riječima, u svakoj od te tri države, u procesu izgradnje tih malih hidroelektrana i nakon njihovog puštanja u funkciju, dešava se „izuzetna devastacija životne sredine i u nekim slučajevima nestaju i cijele rijeke i to onemogućava život lokalnih zajednica“.

„Sa druge strane, u svakoj od te tri države, država ima vrlo malo koristi. Iznosi koji su plaćeni za koncesije su mizerni u odnosu na subvencije koje im plaćaju građani, broj zaposlenih je izuzetno mali, čak porezi na profit u jednom veoma unosnom biznisu koji se plaćaju državi su veoma mali“, istakla je Ćalović Marković.

Ambasador Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da Unija naglašava integrisanje mini hidroelektrana sa životnom sredinom, kako bi se, kako je naveo, minimizirao njihov negativni efekat po životnu sredinu.

On je ukazao da Strategija o integrisanju i energiji ima za cilj da se smanji za 20 odsto potrošnja energije do 2020, kao i da bi do te godine petina sveukupne potrošnje električne energije trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora energije – hidroenergije, vjetroenergije, solarne energije i biomase.

„U Izvještaju o napretku u Crnoj Gori se pokrenula ova tema na pravi način i predstavlja važan segment priče napretka Crne Gore na putu ka EU. Stavljen je akcenat na izradi novih projekata o izradi mini hidroelektrana, ali da budu u skladu sa EU direktivama, sa važnim interesima po pitanju zaštite životne sredine. Svi novi projekti moraju uzeti u obzir njihove lokacije i najbolje prakse u Evropi kada je u pitanju procjena uticaja na životnu sredinu. Takođe, i na mjere za smanjivanje štete po životnu sredinu“, istakao je Orav.

Prema njegovim riječima, kako bi se postigli ovi rezultati, važno je da Crna Gora nastavi sa harmonizacijom nacionalne legislative sa Direktivom o obnovljivim izvora energije.

„Moraju se jačati kapaciteti pogotovo kad je u pitanju inspekcijski nadzor i to na lokalnom i nacionalnom nivou“, poručio je Orav.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 15:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209351/obnovljivi-izvori-energije-pretvoreni-izvore-profita.html
Direct Media novi vlasnik Pink M televizije http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209334/direct-media-novi-vlasnik-pink-m-televizije.html Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) izdao je saglasnost za promjenu vlasničke strukture Pink M televizije. Novi vlasnik biće dioničarsko društvo "Direct Media" iz Beograda. ]]>

Ovim će "Direct media" postati stopostotni vlasnik privrednog društva "Pink International Company" d.o.o. takođe iz Beograda.

"Savjet Agencije je ovakvu odluku donio jer je utvrđeno da planiranom promjenom vlasničke strukture, neće doći do kršenja odredbi Zakona o elektronskim medijima vezanih za nedozvoljenu medijsku koncentraciju imajući u vidu da je Agencija izvršila sve provjere vlasničke strukture budućeg vlasnika emitera opšteg televizijskog programa 'TV Pink M'", navodi se u saopštenju AEM-a.

Savjet Agencije je usvojio i Izvještaj o finansijskom poslovanju za prvo polugođe 2018. godine.

"Agencija za elektronske medije je u prvom polugođu 2018. godine ostvarila ukupan prihod od 473.010,58 €, sa ukupnim rashodom od 385.824,83 €, što znači da je ostvarena pozitivna razlika u iznosu od 87.185,75 €. U izvještajnom periodu, Agencija je uspjela da obezbijedi efikasno funkcionisanje i ostvarivanje planiranih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Rezultat je, kako su kazali, ostavren zahvaljujući stalnoj internoj kontroli, mjesečnoj analizi prihoda i rashoda i praćenju likvidnosti poslovanja.

"Ključni pokazatelj poslovanja i njihovo poređenje sa Finansijskim planom za 2018.g. na koji je Skupština Crne Gore dala saglasnost ukazuje da se on u potpunosti sprovodi", dodaju iz AEM-a.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 13:23:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/209334/direct-media-novi-vlasnik-pink-m-televizije.html