RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Novi dokazi, pa obnova postupka http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191130/novi-dokazi-pa-obnova-postupka.html Osnovno državno tužilaštvo saopštilo je da nije tačno da je rukovoditeljka ODT-a u Podgorici, Ljiljana Klikovac, predstavnicima NVO "Voz neprebola" saopštila da nema interesa da se sudski postupak povodom željezničke nesreće iz 2006. obnovi. ]]>

Iz Tužilaštva su demantovali predsjednika te NVO Gorana Vojinovića, koji je danas kazao da im je "u četiri oka iz Tužilaštva Crne Gore saopšteno da nemaju interesa da se sudski postupak obnovi".

"Naprotiv, Tužilaštvo je preduzelo sve zakonske mjere, podnoseći u konačnom i zahtjev za zaštitu zakonitosti. Tužilaštvo je postupalo po prijedlogu za ponavljanje postupka koji je podnijela pomenuta NVO. Međutim, kako istim prijedlogom nijesu ponuđeni novi dokazi, niti nove činjenice o kojima Sud već ranije nije odlučivao, time nema uslova za ponavljanje postupka.", saopštila je portparolka ODT-a u Podgorici, tužiteljka Danka Ivanović-Đerić.

Ivanović Đerić objašnjava da je to zakonski uslov za ponavljanje postupka, pa se isti nije mogao ponoviti, o čemu su podnosioci prijedloga obaviješteni pismenim putem.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 22:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191130/novi-dokazi-pa-obnova-postupka.html
Peticiju potpisalo preko 2000 ljudi http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191109/peticiju-potpisalo-preko-2000-ljudi.html Elektronsku peticiju za ukidanje, kako se navodi, svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, do sada je potpisalo preko dvije hiljade ljudi, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve. ]]>

"Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina", kaže se u saopštenju.

U CPC očekuju da će broj potpisa vrlo brzo preći sedam hiljada čime bi se, kako su naveli, stekli uslovi da se pokrenu i formalne inicijative pred nadležnim državnim organima.

Oni su podsjetili da Peticiji mogu pristupiti i građani "koji nijesu baš vični elektronskom potpisivanju", i pozvali sve zainteresovane da je potpišu.

Peticija se, kako su kazali iz CPC, u Podgorici može potpisati u prostorijama Duhovnog centra, u bulevaru Kralja Nikole 128, radnim danima od 16 do 18 sati, kao i u prostorijama Crkvene opstine Podgorica, u ulici Sava Radunovica broj 4 , svakog dana od 17 do 19 sati.

Kotorani peticiju mogu potpisati u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Starom gradu, svakog dana od osam do 12 sati, a Cetinjani u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića od deset do 12 sati.

U ‎Nikšiću se peticija može potpisati u Ljetnjikovcu Kralja Nikole pod Trebjesom, svakog dana od deset do 12 sati, a u ‎Danilovgradu u Crkvenoj opštini i restoranu Lovac, od osam do 20 sati.

"Najostrije osuđujemo izjave i uvrede čelnika SPC protiv Peticije", kazali su iz CPC.

Kako su naveli, peticija je legitiman demokratski metod, prepoznat po svim međunarodnim standardima, da građani izraze svoj stav i apel državnim organima da riješe neko pitanje od društvenog značaja.

"Nazivati takav jedan legitiman i civilizacijski čin običnog građanina, budalaštinom, može samo neko ko u suštini prezire "malog" čovjeka, njegovo osnovno ljudsko pravo na slobodu mišljenja i govora", kaže se u saopštenju.

Navodi se da okoštala klerikalna struktura SPC ne razumije elementarna dostignuća savremenog svijeta, ne poštuje različitosti i pluralizam misli i ideja.

"I zato hoće da uguši svaku demokratsku inicijativu", dodaje se u saopštenju CPC.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 18:35:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191109/peticiju-potpisalo-preko-2000-ljudi.html
Proizvoditi bezbjednu i kvalitetnu hranu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191089/proizvoditi-bezbjednu-i-kvalitetnu-hranu.html U Berlinu je svečano otvoren najveći svjetski poljoprivredni skup - Sajam "Zelena nedjelja" i 10. Globalni forum za hranu i poljoprivredu. Otvaranju je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. ]]>

Simović je prisustvovao otvaranju sajma, na poziv ministra hrane i poljoprivrede SR Njemačke Kristijana Šmita. Sajam u Berlinu trajaće do do 28. januara. 

U prisustvu više od hiljadu zvanica i 60 ministara poljoprivrede iz svijeta, njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit otvorio je skup ukazujući na značaj zajedničkog odgovora na brojne izazove u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se uspostavio balans između rastuće globalne tražnje za hranom i očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Šmit je istakao potrebu da očuvanje biodiverziteta bude u vrhu agende budućeg zajedničkog djelovanja i kreiranja poljoprivrednih politika. To znači, kako je istakao, proizvodnju bezbjedne i kvalitetne hrane, pametnijim korišćenjem resursa, prije svega zemljišta i vode, uz ostvarivanje dobrobiti životinja.

Navodeći da se ovogodišnji skup u Berlinu održava u važnom trenutku za poljoprivrednike EU, trenutku kada se dizajnira nova Zajednička poljoprivredna politika (ZZP), evropski komesar je poručio da nova politika treba da bude i dalje zajednička, ali da je potrebno da se pojednostavi za farmere, odnosno da farmeri imaju efikasniju podršku sa manje birokratije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Simović se prilikom susreta sa ministrom hrane i poljoprivrede Njemačke Kristijanom Šmitom, zahvalio na pozivu da sa saradnicima učestvuje u radu Globalnog foruma.

Simović je tim povodom istakao da je crnogorska poljoprivreda značajno odmakla na putu ka EU i da je u tom pravcu veoma važno što će crnogorski poljoprivredni proizvođači uskoro početi da koriste IPARD program podrške. Simović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade Njemačke u procesu EU integracija Crne Gore, u raznim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekaš najavio je nastavak podrške te zemlje i konkretno ponudio pomoć u cilju jačanja sistema bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, kao i prenošenje iskustava i znanja u sprovođenju Zajedničke poljoprivredne politike EU, sa naglaskom na korišćenje EU fondova i podrške za mlade farmere. U tom cilju, on je pozvao eksperte iz Crne Gore da posjete Mađarsku.

Susret potpredsjednika Simovića sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom, bio je prilika da se razgovara o daljim aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana saradnje dvije zemlje, potpisanog u aprilu 2017. godine.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tokom sastanka sa crnogorskom delegacijom prenio je iskustvo hrvatske poljoprivrede nakon pristupanja EU i iskazao punu spremnost za prenošenje iskustava Crnoj Gori kako bi što uspješnije savladala dalji proces reforme u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Posebno je potenciran značaj prenošenja konkretnih iskustava u koncipiranju i implementaciji programa koji se finansiraju iz EU.

Potpredsjednik Simović danas je razgovarao i sa ministrom ruralnih poslova Estonije Tarmo Tamom, i tom prilikom je dogovoren nastavak saradnje, posebno u okviru potpisanog potpisanog sporazuma u oblasti poljoprivrede koji, između ostalog, podrazumijeva prenos iskustava u primjeni digitalne poljoprivrede.

Potpredsjednik Simović učestvovaće sjutra u radu 10. Samita ministara poljoprivrede koji se kao centralni događaj održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu (GFFA).

]]>
Fri, 19 Jan 2018 17:13:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191089/proizvoditi-bezbjednu-i-kvalitetnu-hranu.html
"Nema odgovornosti, slučaj ispolitizovan" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191101/nema-odgovornosti-slucaj-ispolitizovan.html Za smrt djevojčice Jelene Bogavac ne postoji subjektivna, ni objektivna odgovornost resornog ministarstva i ministra, saopšteno je danas na vanrednom presu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića i savjetnika premijera Srđana Kusovca. ]]>

Kako je saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare, na jučerašnjoj sjednici Vlade ocijenjeno je da je taj slučaj politizovan, i da su se slične informacije i ranije pojavljivale pred izbore.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović, kazala je da su nalazi obdukcije potvrdili da dijete nije umrlo od gladi, da nije imalo šećernu bolest i da nije koristilo insulin.

Ona je kazala da je insulin, koji je moguće jedino dobiti na recept, besplatan za sve, bez obzira na koji uzrast se odnosi.

Purišić je kazao da je Ministarstvo podnijelo Upravi za inspekcijske poslove zahtjev da sprovede kontrolu.

"Nalazom je utvrđeno da je došlo do administrativne greške, odnOsno da nije na vrijeme uručeno rješenje o jednokratnoj pomoći", rekao je Purišić.

On je najavio prekršajni postupak protiv ovlašćenog službenika Centra za socijalni rad koji nije na vrijeme dostavio rješenja o odobrenju jednokratne pomoći.

"Svi zahtjevi porodice Bogavac su odobreni, samo je u ovo slučaju napravljen propust", istakao je Purišić.

Šef Vladine Službe za odnose sa javnošću Srđan Kusovac kazao je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici konstatovala da je slučaj politizovan, i da ga je pratilo više dezinformacija u medijima.

"Konstatovano je da ovo nije prvi slučaj, i da su se slične informacije pojavljivale pred izbore", kazao je Kusovac.

Kako je naveo, Vlada je zaključila da "ne postoji ni subjetivna ni objektivna odgovornost ministra Purišića ni Ministartsva rada i socijalnog staranja".

Na pitanje da li Vlada planira da uradi nešto nakon izvještaja Tužilaštva, Kusovac je kazao da postoji organi u sistemu koji će da procijene da li je nešto potrebno preduzeti po pitanju ovog slučaja.

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo je saopštilo da se uzrok smrti djevojčice Jelene Bogavac ne može sa sigurnošču utvrditi, ali se može s velikom vjerovatnoćom zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti, takozvanom Sindromu naprasne smrti odojčadi – male djece, poznatijem kao SIDS.

 

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 16:47:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191101/nema-odgovornosti-slucaj-ispolitizovan.html
BP: Drobnjak prvi do krsta http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191098/bp-drobnjak-prvi-do-krsta.html Marko Drobnjak iz Bijelog Polja prvi je doplivao do Časnog krsta koji se nalazio u talasima Lima, povodom hrišćanskog praznika Bogojavljenja. ]]>

Sa Drobnjakom je plivalo još 28 takmičara među kojima i sedamnaestogodišnja djevojčica Ana Begović. Podižući Časni krst u znak pobjede Drobnjak je kazao da mu se ostvarila davnašnja želja da na Bogojavljenje „uzme“ krst.

Kako je rekao, osjećaj je divan, pogotovo što voda danas nije bila hladna u odnosu na prethodne dvije godine kada je takođe plivao za krst, a temperatura se kretala oko 15 podioka ispod nule.

Bogojavljensku svečanost pratio je veliki broj građanja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

]]>
Fri, 19 Jan 2018 16:17:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191098/bp-drobnjak-prvi-do-krsta.html
"Država bježi od brige za porodice stradalih" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191082/drzava-bjezi-od-brige-za-porodice-stradalih.html Tužilaštvo nema interes da se obnovi sudski postupak u slučaju željezničke nesreće na Bioču, a država bježi od brige za preživjele putnike i porodice stradalih, ocijenili su predstavnici nevladine organizacije (NVO) Voz neprebola. ]]>

Predsjednik NVO Voz neprebola, Goran Vojinović, kazao je na pres konferenciji, povodom obilježavanja 12 godina od željezničke nesreće na Bioču u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 putnika, da je sudski proces, u kojem je osuđen samo mašinovođa „sramotan i fingiran“.

„Tužilaštvo nema interesa da obnovi sudski proces. Pitamo se svih ovih godina, zašto? Država, takođe, nema interes da dođe do istine o uzrocima nesreće. Možda je bolje reći da želi da prikrije svoje greške i odgovornost za nesreću“, naveo je Vojinović.

On je rekao da zakonodavna, izvršna i sudska vlast ne postoje, kao ni, kako smatra, odgovorost onih koje te grane vlasti predstavljaju, kada je riječ o željezničkoj nesreći na Bioču.

„Mnoge stvari, informacije i događaji su državna tajna, čak i poslije 12 godina. Zašto? Država, koju predstavljaju institucije, bježi od brige za učesnike željezničke nesreće. Zašto?“, upitao je Vojinović.

On je kazao da je odnos društva, institucija, političkih partija, pojedinaca, udruženja, novinara ispod svakog nivoa profesionalnog rada i opšteg interesovanja da se dođe do istine u vezi nesreće na Bioču.

Vojinović je kazao da ni Kancelarija Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori, nije pokazala interesovanje za rješavanje problema porodica i preživjelih putnika.

On je podsjetio da je Osnovno državno tužilaštvo odbilo zahtjev za ponavljanje sudskog postupka i pored, kako je rekao, krucijalnih dokaza i nepobitne činjenice u vezi sa nesrećom.

„A ono što je nama rečeno u četiri oka, kada smo razgovarali sa Tužilaštvom jeste da ono nema interes da se sudski postupak obnovi. Zamislite, nema interes Tužilaštvo. Kakav li je to njihov posao i kakva li je njihova uloga u ovom društvu, ako nema interesa da se obnovi nešto što je činjenično i potkrijepljeno. Gospođa Ljiljana Klikovac nam je rekla da ne postoje opipljivi dokazi vezano za nesreću“, pojasnio je Vojinović.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 15:06:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191082/drzava-bjezi-od-brige-za-porodice-stradalih.html
Ašanin i Jovetić kandidati za člana Savjeta http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/190635/asanin-i-jovetic-kandidati-za-clana-savjeta.html Administrativni odbor jednoglasno je utvrdio blagovremenu i potpunu listu kandidata za člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG). ]]>


Univerzitet Crne Gore (UCG) za člana Savjeta RTCG je predložio redovnog profesora Medicinskog fakulteta Bogdana Ašanina, dok je Univerzitet Donja Gorica (UDG) predložio Ivana Jovetića.

Jedan od njih dvojice će na toj funkciji zamijeniti Nikolu Vukčevića, koji je razriješen zbog konflikta interesa.

Novoizabranom članu Savjeta RTCG mandat će trajati do isteka mandata sadašnjem sazivu tog tijela Javnog servisa - 19. juna 2019. godine.

Podsjećamo, u toku je postupak za izbor još jednog člana Savjeta RTCG, jer je Skupština krajem prošle godine razriješila Gorana Đurovića.

Umjesto Đurovića, novi član Savjeta Javnog servisa biće izabran na predlog nevladinog sektora iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 14:42:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/190635/asanin-i-jovetic-kandidati-za-clana-savjeta.html
Prioritet novi urgentni i drugi blok KCCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191071/prioritet-novi-urgentni-i-drugi-blok-kccg.html Novi urgentni blok, te drugi blok Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) prioritet su kad je riječ o projektima iz oblasti zdravstvenog sistema, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA. ]]>

Građanski pokret URA predstaviće u ponedjeljak Program reforme zdravstvenog sistema u Crnoj Gori. Poznati crnogorski hirurg Miodrag Caro Pavličić predvodio je tim eminentnih i priznatih domaćih stručnjaka, koji su u prethodnom periodu radili na izradi Programa.

Pavličić je danas saopštio da je za sprovođenje neophodnih reformi potrebna politička volja.

"Stoga mi u Građanskom pokretu URA predlažemo 44 koraka ka ozdravljenju sistema koja se odnose na politiku Ministarstva zdravlja, primarnu zdravstvenu zaštitu PZZ, regionalne bolnice i Klinički centar Crne Gore, dječju zaštitu, stomatologiju, finansiranje zdravstvenih kapaciteta i nabavku ljekova i medicinske opreme. Smatramo da su u ovom trenutku najprioritetniji zdravstveni projekti, odnosno preduslovi razvoja vrhunske medicine u Crnoj Gori i to izgradnja novog Urgentnog bloka sa smještajnim kapacitetima i operacionim salama i rekonstrukcija postojećeg KC i izgradnja novog II bloka KC za najsloženije programe", kazao je Pavličić.

Potpredsjednik Ure Miloš Konatar kazao je da "reforma zdravstvenog sistema, uz reformu ekonomsko-finasijskog sistema i sistema obrazovanja, predstavlja preduslov napretka Crne Gore i boljeg života građana".

"Naša vizija počiva na kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i ekonomski zbrinutim ljekarima i medicinskim radnicima, koji znaju svoje mjesto u sistemu i imaju volju da svoje znanje unaprijede i iskoriste kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Ovaj program, između ostalog, podrazumijeva obnovu i tehnološko unapređenje postojećih, kao i izgradnju novih, savremenih zdravstvenih institucija", ukazao je Konatar.

U Uri su, rekao je, svjesni ozbiljnosti problema i izazova sa kojima se naš zdravstveni sistem suočava i da je krajnje vrijeme da se problemi počnu rješavati.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:00:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191071/prioritet-novi-urgentni-i-drugi-blok-kccg.html
Metohija opet crnogorska, ako Bog da http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191026/metohija-opet-crnogorska-ako-bog-da.html Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da će Metohija "ako Bog da u budućim vremenima biti dio Crne Gore". ]]>

On je to izjavio na današnjem plivanju za Časni krst, do kojeg je, inače, prvi doplivao Ivan Stamatović.

Amfilohije je saopštio da je Kosovo srce i Crne Gore, navodeći da će Metohija, kako je kazao, ako Bog da u budućim vremenima biti dio Crne Gore, kao što je bila u prošlosti.

"Pripadaće ako Bog da u budućim vremena, bez obzira na one koji su izdali Metohiju i kralja Nikolu, gospodara Crne Gore. Ne može se na izdaji kralja Nikole graditi budućnost Crne Gore. To treba da znaju i oni koji sada vladaju, koji će vladati i u budućim vremenima", rekao je Amfilohije.

Ocijenio je i da su se Dukljani Montenegrini, a ne Crnogorci, odrekli nasljeđa Kralja Nikole. 

Inače, za krst je s "mišićima" danas plivao i Ivanov osmogodišnji sin Sava, kao i Nikolina Aćimić, koja je bila jedina ženska učesnica tradicionalnog plivanja na Bogojavljanje.

Mitropolit Amfilohije kazao je da su uz Ivana, pobjednici i Sava, kao najmlađi učesnik, i Nikolina, kao jedina djevojka koja je zaplivala u hladnoj Morači.

Stamatović je rekao da se prelijepo osjeća nakon pobjede, te da mu je ovo šesti put da pliva za Časni krst.

"Bilo je hadno, ali smo izdržali. Duša je topla", istakao je Ivan.

Plivanju za krst na ušću Ribnice u Moraču, na popularnim Skalinama, prisustvovao je veliki broj građana.

Učesnici su, neposredno pred početak, pjevali pjesme o Kosovu, a jedan od sveštenika pozvao je prisutne da se pomole za nedavno ubijenog Olivera Ivanovića.

Bogojavljanskom plivanju prethodila arhijerejska liturgija, koju u podgoričkom Hramu služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 12:15:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191026/metohija-opet-crnogorska-ako-bog-da.html
Dječijoj bolnici nova magnetna http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191066/djecijoj-bolnici-nova-magnetna-.html Direktorica Kliničkog centra (KCCG), Zorica Kovačević i Nikolas Alisa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), potpisali su ugovora o donaciji za kupovinu magnetne rezonance za Institut za bolesti djece, vrijedan 400 hiljada eura. ]]>

Kovačević je kazala da je neposredno za realizaciju ove donacije zaslužan ugled koji u UAE uživa bivši crnogorski premijer Milo Đukanović.

„Naša inicijativa je naišla na razumijevanje Đukanovića i za par mjeseci je realizovana.“, rekla je Kovačević nakon potpisivanja ugovora.

Ona je saopštila da je, osim doniranih 400 hiljada eura, KCCG obezbijedio još 100 hiljada eura prodajom starog aparata.

Kovačević je ukazala da Institut za bolesti djece sada ima aparat za mangentnu rezonancu koji je star deset godina, podležan čestim kvarovima i naglasila da potrebe crnogorskog zdravstva za ovom vrstom dijagnostike koriste sva djeca iz Crne Gore.

„Nabavkom ovog aparara stvoriće se uslovi da Insititut za boleti djece ima aparat kakav u okruženju samo ima Institut za majku i dijete u Beogradu“, rekla je Kovačević dodajući da je prošle godine urađeno tri hiljade snimaka magnetnom rezonancom.

Ona je rekla da je KCCG pokrenuo postupak javne nabavke aparata i da očekuju će u drugoj polovini marta on biti instaliran u Institutu za bolesti djece.

Kovačević se zahvalila Alisi što je u veoma kratkom roku realizovao značajnu donaciju koja je omogućila da Crna Gora modernu magnetnu rezonancu koja će biti korišćena za najmlađu populaciju.

Alisa se zahvalio Đukanoviću na inicijativi koju je predložio prije par mjeseci i rekao da je sa čašću i ljubavlju prema djeci i zemlji potrudio da donaciju što prije realizuju.

On je kazao da su veoma zadovoljni što su ovo uradili specijalno za djecu u Crnoj Gori i ponovio da će aparat biti jedan od najsavremenijih.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 12:07:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191066/djecijoj-bolnici-nova-magnetna-.html
Nalaz o smrti djevojčice dostavljen tužilaštvu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191064/nalaz-o-smrti-djevojcice-dostavljen-tuzilastvu.html Obdukcioni nalaz dvogodišnje djevojčice J.B., koja je nedavno preminula u Podgorici, je gotov i jutros je dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Zorica Kovačević. ]]>

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, naložio je prethodno da se ispitaju sva postupanja institucija koja pripadaju tom Vladinom resoru u vezi sa socijalnim statusom porodice preminule dvogodišnje djevojčice

Ministarstvo je objavilo da je Purišić utvrdio da je bilo propusta tokom uručivanja rješenja o socijalnoj pomoći.

Agencija za elektronske medije apelovala je na medije da poštuju pravo na privatnost porodice koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana, i poručila da će sanikcionisati sve koji prekrše standarde.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:55:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191064/nalaz-o-smrti-djevojcice-dostavljen-tuzilastvu.html
Crnogorskim studentima 30 stipendija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191062/crnogorskim-studentima-30-stipendija.html Raspisan je poziv za dodjelu 30 stipendija crnogorskim studentima, koje će obezbijediti Vlada Mađarske. ]]>  

Stipendije će se, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, dodijeliti na osnovu Programa saradnje za akademsku 2018/2019. godinu, koji su nedavno potpisali ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto. 

"Biće dodijeljeno 15 stipendija za pune osnovne studije, a prioritetne oblasti biće poljoprivreda, umjetnost i humanitarne nauke, društvene nauke, ekonomija i inženjerstvo. Potom 10 stipendija za pune magistarske studije, posebno u oblasti poljoprivrede, umjetnosti i društvenih nauka (prednost će imati kandidati iz oblasti nauke o arhivima i kulturne antropologije), inženjerstva, društvenih nauka i ekonomije, te 5 stipendija za pune doktorske studije u bilo kojoj oblasti", navode iz Šehovićevog resora. 

Stipendija, kako su pojasnili, obuhvata školarinu, smještaj u studentskom kampusu institucije domaćina ili iznos od 40.000 forinti mjesečno na ime participacije za smještaj, zdravstveno osiguranje, besplatno korišćenje biblioteke, mjesečni dodatak u skladu sa zakonskim odredbama koje utvrđuju dodatak za strane studente. 

"Zainteresovani kandidati trebalo bi da se prijave online, kako bi dobili korisničko ime i lozinku i pristupili aplikacionom formularu i uputstvima za formiranje dosijea. Pozivamo sve zainteresovane studente da se informišu na www.mps.gov.me – Stipendije i krediti", navode iz Ministarstva prosvjete

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 11:53:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191062/crnogorskim-studentima-30-stipendija.html
Alarmantna situacija u Željezari http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191053/alarmantna-situacija-u-zeljezari.html Situacija u nikšićkoj Željezari je teška i alarmantna, i više podsjeća na srednji vijek i robovlasničko doba, nego na 2018. godinu, ocijenjeno je iz Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF). ]]>

Podsjećamo, u nikšićkoj Željezari Toščelik 16. januara oko 23 sata eksplodirala je mina koja se nalazila u peći sa otpadnim željezom.

Iz DF-a i PzP-a su pozvali nadležne da shodno svojim ingerencijama počnu da primjenjuju zakonske norme, kako bi "preduprijedili nemile situacije i konačno zaštitili živote i prava radnika".

Pitali su i šta bi trebalo da se desi da država stane u zaštitu svojih građana.

Navodeći kako daju punu podršku obespravljenim radnicima u borbi za izgubljena radnička i ljudska prava, iz PzP-a i DF-a su saopštili da smo svjedoci "da je bezbjednost radnika na jako niskom nivou".

"Da su povrede radnika konstanta i kontinuitet, kao i da je proces proizvodnje veoma upitan", navode iz ove dvije partije, uz ocjenu da je sve to jasan pokazatelj da je "turski investitor loš poslodavac i da nema ozbiljan pristup, kada je u pitanju razvoj teške industrije".

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:56:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191053/alarmantna-situacija-u-zeljezari.html
U ponedjeljak počinje drugo polugodište http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191050/u-ponedjeljak-pocinje-drugo-polugodiste.html Drugo polugodište u crnogorskim školama počeće u ponedjeljak 22. januara, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. ]]>  

Iz resora Damira Šehovića saopšteno je da sve škole počinju sa radom, osim OŠ "Savo Pejanović", u kojoj je početak drugog polugodišta odgođen za dvije nedjelje. 

"U OŠ 'Savo Pejanović' registrovane su promjene na plafonima u nekoliko prostorija. Odmah nakon što je škola obavijestila Ministarstvo, preduzete su sve neophodne aktivnosti na izradi projekta sanacije i javnih nabavki", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navode i da će nastava u toj školi biti nadoknađena.

"Školskim kalendarom propisuje se početak nastavne godine, vrijeme organizovanja obrazovno-vaspitnog rada i klasifikacioni periodi u ustanovama u toku nastavne 2017/2018. godine“, navodi se u saopštenju.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:45:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191050/u-ponedjeljak-pocinje-drugo-polugodiste.html
Crnogorska Vikipedija dostigla 1000 jedinica http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191048/crnogorska-vikipedija-dostigla-1000-jedinica.html Riješeni smo da crnogorska Vikipedija, u mjeru u kojoj je moguće kontrolisati, bude što je moguće više naučna institucija iz koje će se moći pouzdano koristiti sadržaj u obrazovanju mladih u Crnoj Gori, a i pomoći starijim da nadoknade propušteno – kaže publicista Slobodan Jovanović. ]]>  

Priča o Vikipediji na crnogorskom jeziku je za Jovanovica počela onog trenutka kada je pročitao apel u medijima da se potpisima podrži postojanje crnogorske Vikipedije.
"Naravno, mi još nijesmo dobili Vikipediju, već inkubator, što bi odgovaralo pojmu probni period, i bitka još nije završena. Ona traje i sad" ističe Jovanović.

On naglašava da je grupi entuzijasta posebno bilo stalo da se u što kraćem roku napiše 1.000 jedinica u inkubator Vikipedije, što je uslov da inkubator preraste u pravu Vikipediju. Juče je taj cilj postignut.

"Formirali smo ad hok nekakvu ekipu i krenuli tako da smo uspjeli da za otprilike 20 dana uradimo 970 jedinica, a to je juče preraslo i na 1.000. Nažalost, ne mogu reći ime čovjeka koji nam je bio velika tehnička podrška, jer on sam ne želi da nam kaže svoj identitet. Jedino što mogu reći jeste da on za sebe kaže da je Crnogorac sa Kosova i da svu komunikaciju sa njim obavljam preko interneta. Moguće ga je pronaći pod viki nikom Ookuninusi."

Otprilike nas petoro ubacuje tekstove: Mario Đurović iz Njemačke, Aco Radoman, Ookuninusi, Slobodan Čukić i moja malenkost. Postoje još neki koji takođe ubacuju tekstove, ali to je manji broj. Teško da bih uspio da tako veliki broj tekstova isturim na Vikipediju da nijesam imao veliku podršku u Bobanu Batrićeviću i Srđi Martinoviću. Prosto smo se uigrali kao pravi tim. Boban je svakodnevno radio na tekstovima sa svojim prijateljima i slao mi ih, dok je Srđa svoju bogatu građu o crnogorskim oficirima i još ponekim crnogorskim istorijskim temama ustupio za Vikipediju.

"Bespredmetno je govoriti da bi bez toga teško dosegli cifru koju smo dosegli, zato su sve zasluge zajedničke. Kao što je i važna organizaciona podrška Daye, Darinke Ljubiše i Radoša Dubljanića"  kaže Jovanović.

Slobodan Jovanović vjeruje i nada se da će država imati sluha za važnost ovakvog projekta, s obzirom na to da do sada nijesu imali nikakvu komunikaciju s ljudima iz državne administracije.

"Nije samo pitanje 1.000 jedinica, jer smo ubijeđeni da će taj uslov biti ispunjen i dobijena Vikipedija, već se mora imati na umu da ostali u regionu imaju preko 100.000 jedinica, neki i do 200.000, te da slijedi mukotrpan rad na formiranju prave Vikipedije, koja će biti pravi izvor svih informacija."

Za to je potrebna saradnja svih naučnih i kulturnih kapaciteta, a i tim koji će svakodnevno raditi i na formiranju jedinica i na odbrani sadržaja od zlonamjernih, što nije ništa manji posao.

 

]]>
Fri, 19 Jan 2018 10:36:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191048/crnogorska-vikipedija-dostigla-1000-jedinica.html
CPC-u 58.000, SPC-u 44.000€ http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191020/cpc-u-58000-spc-u-44000.html Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tokom prošle godine opredijelilo je oko 200.000 eura crkvama i vjerskim zajednicama. ]]>  

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) iz državnog budžeta prošle godine opredijeljeno je 58.015,70 eura, i ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

CPC-u je pripalo oko 14.000 eura više u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koja je dobila 44.183,41 euro. Islamsku zajednicu država je prošle godine "pomogla" sa 55.888,31 euro.

Katoličkoj crkvi, koju čine Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija, ukupno je opredijeljeno 24.377,92 eura, dok je najmanje novca dobila Jevrejska zajednica, kojoj je pripalo 17.500 eura.

Raspodjelu novca vjerskim zajednicama potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić nazvao je “materijalizovanim cinizmom državne administracije, koja s visine prezire sve crnogorsko”.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić smatra da raspodjela ima isključivo ideološku konotaciju i da je usmjerena na to da se direktno miješa u kreiranje vjerske slike Crne Gore.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 07:40:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191020/cpc-u-58000-spc-u-44000.html
Nikšić: Ko će i kada postaviti branike? http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191014/niksic-ko-ce-i-kada-postaviti-branike.html Nezgoda koja se prije dva dana desila na pružnom prelazu na Malom mostu, u nikšićkom naselju Kličevo, otvorila je pitanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju budući da na konkretnom mjestu ne postoje zaštitni branici. Zapravo u Nikšiću je nekoliko takvih prelaza, većina njih na industrijskim kolosjecima koje koriste Željezara i rudnici Boksita i na njima nema branika, iako je to zakonom predviđeno. ]]>

Ovakve scene na pružnim prelazima u Nikšiću nažalost nijesu rijetke. U nezgodi koja se na Malom mostu u Kličevu desila prije dva dana mladić je srećom prošao sa lakšim povredama.

Prizori su to kojih sa sa kućnog praga tokom minule decenije nagledao i mještanin Mišo Golubović. Pružni prelazi bez branika veliki su problem kaže on, ali i nesavjensi vozači koji jure preko njih. U to smo se i sami uvjerili.

"Čovjek je tuda prošao sa mercedesom 80 na sat. Ne inetersuje ga jednostavno. Tako ljudi voze. Ili da se stave 'ležeći policajci' tu prije šina, nešto da se radi. Ovako se više živjeti ne može", rekao je Golubović. 

Iako Zakon o bezbjednosti željezničkog saobraćaja predviđa postavljanje branika, nijedan od prelaza kroz Kličevo nije obezbijeđen.

U Željeznićkoj infrastrukturi kažu da se radi o industrijskom kolosjeku i da to nije njihov problem.

"Putni prelaz Kličevo na kojem se prije par dana dogodio udes nije u nadleznosti ŽICG, već kompanije Rudnici Boksita Nikšić. Budući da je to njihov industrijski kolosjek, njihov je i putni prelaz koji su u obavezi po zakonima da obezbjedjuju i održavaju", saopštili su iz ŽICG.

Nadležnosti se međutim ograđuju i iz frime Uniprom metali koja sada gazduje rudnicima Bokista i čija se ruda odvozi pomenutim kolosjecima.

"Monte kargo preuzima rudu u Radnoj jedinici Gračanica, odvozi je i konstatuje zapisnikom preuzetu robu. Pružni prelaz Mali most je u vlasništvu Toščelika koji ne koristi usluge pruge, ali je prelaz obilježen saobraćajnom signalizacijom. Postavljanje rampi izvodi se po Zakonu o izgradnji objekata i uređenju prostora i nije u nadležnosti naše kompanije", navode iz Uniproma.

Nakon svega, postavlja se pitanje čija je onda nadležnost, te ko će i kada postaviti branike. Solomonsko rješenje na terenu je voz koji usporava i nesnosna buka sirena u blizini prelaza kaže Mišo. Vjeruje da će ipak neko postaviti rampe koje su nekad na tom mjestu i postojale.

"Evo stražara je tu nekadašnja. To je ostatak od pružnog prelaza. Međutim, sad je velika frekvencija vozova koji voze rudu i oni tu nešto moraju rješavati", dodao je Golubović.

Osim industrijskih u Nikšiću postoji i putnički kolosjek koji prolazi kroz Straševinu. Rampa na tom prealzu već sedmicu je u kvaru nakon što je nesavjesni vozač udario u u nju i oštetio je.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 23:06:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191014/niksic-ko-ce-i-kada-postaviti-branike.html
Došlo vrijeme da se porez plati http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191012/doslo-vrijeme-da-se-porez-plati-.html Građane Podgorice zbunjuju rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost, koja ovih dana stižu na njihove adrese. Iz Uprave javnih prihoda Glavnog grada saopštili su TVCG da su samo, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, pokrenuli postupke prinudne naplate za građane koji nijesu platili porez. Pravnici kažu da se na rješenja o porezu iz 2011. građani mogu žaliti administratoru, jer se radi o zastari. ]]>

Podgoričani ovih dana u velikom broju posjećuju Upravu lokalnih prihoda. Razlog su rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost.

I Mileta Anđelić je jedan od onih koji godinama nije plaćao porez državi, pa je sad na naplatu stiglo sve odjednom.

"Takve su bile prilike ili bolje reći neprilike da nijesam plaćao. Sad je došao dug da se plati. Dovorio sam se da po stotinu eura uplaćujem mjesečno, dok se ne odužim", kazao je Anđelić.

Neki su tu da prilože dokaz da su izmirili obaveze, ali su ipak dobili rješenje o prinudnoj naplati.

"Ovo mi je sve sad najedno stiglo, da će prinudnu naplatu da izvrše, a sve sam to platio. Ja sam sve to platio i sad ne mogu od gužve da čekam dva sata da im pokažem da sam platio", rekao je jedan od građana Podgorice.

Iz Glavnog grada su objasnili TVCG da je uprava u decembru 2016. donijela zaključke o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti za 2011, a u decembru 2017. rješenja za period od 2012. zaključno sa 2016.

"Ne postoji ni jedan slučaj da smo pokrenuli postupak prinudne naplate, a da nemamo podatak kada je obveznik primio osnovno rješenje o porezu. Postoje situacije da je građanin platio obavezu u periodu između izrade Rješenja o prinudnoj naplati i uručenja tog rješenja. Takođe, postoje situacije da je obveznik izvršio uplatu poreza, ali nije naveo godinu na koju se ta uplata odnosi ili banka preko koje je uplatio nije upravi dostavila tu informaciju, pa je odgovorni službenik tu uplatu 'vezao' za najstarije rješenje o porezu", saopšteno je iz Glavnog grada.

Pravno, moguće je da je za rješenja za plaćanje poreza iz 2011. nastupio rok zastare koji, potvrđuje za TVCG advokat Damir Lekić, građani ne moraju da plate.

"Kod relativnog roka zastrjelosti on se prekida svakom radnjom nadležnog organa tj. Poreske uprave. Znači on može da se prolongira do desetogodišnjeg roka. Stranka kad dobije prinudno o naplati može da traži pravi lijek. Može da podnese u roku od 15 dana žalbu glavnom administratoru, koji će naravno da preispita osnovanost tog prigovora, i ako je taj osnovan, prekinuće naplatu tog porez", kazao je Lekić.

Kako nagomilanim računima poreza danas nema kraja i da ne bi dara bila veća nego mjera, Mileta kaže ubuduće će porez plaćati redovno.

"Kad primim penziju prvo račune platim. Sad još ovo kad platim biću uredan", dodao je Anđelić.

I u Upravi javnih prihoda vjeruju da će građani nakon ovakvih mjera u budućnosti svoje obaveze prema državi izmirivati redovno. I advokat Lekić savjetuje isto, jer onda nas neće boljeti glava ni od računa, a ni od čekanja u redovima.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 21:41:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191012/doslo-vrijeme-da-se-porez-plati-.html
Služe li agencije za zloupotrebu? http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191009/sluze-li-agencije-za-zloupotrebu.html Agencije za privremeno ustupanje radnika uvode se prvi put u naše zakonodavstvo 2011. Iako je bilo predviđeno da poslodavac, nakon dvije godine, ugovor o radu na određeno, mora transformisati u ugovor na neodređeno i radnika zaposliti za stalno, do toga, u većini slučajeva, nije dolazilo. TVCG je pokušala da sazna da li se to novim Zakonom o radu, čije je usvajanje planirano do kraja godine, može promijeniti. ]]>

Radnike su u većini slučajeva, nakon dvije godine rada preko Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, poslodavci prebacivali na druge agencije i ponovo ih zapošljavali na određeno u nedogled. A zbog straha da ne ostanu bez posla za svoja prava nijesu se borili, tvrde u sindikatima. U agencijama to odbacuju.

"Ja mislim da generalno zloupotreba ne postoji. Zašto? Prvo najveći dio koji su se tokom sezone pogotovo zapošljavali radio je na crno. Ovo je potpuno legalizovani rad putem Agencija sa svim plaćenim obavezama i prema radnicima i prema državi", rekao je Maksim Gegović iz Agencije za zapošljavanje i ustupanje radnika.

"Poslodavci su angažovali jednu agenciju godinu, dvije. On formira svoju drugu agenciju - ćerku, pa onda istog tog zaposlenog angažuje preko te agencije i tako u nedogled", upozorava generalni sekretar Saveza Sindikata (SSCG), Duško Zarubica.

"Agencije za privremeno ustupanje zapošljenih su bile najzloupotrebljivaniji pravni institut", tvrdi generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

Jedan od predloga, prilikom izrade nacrta novog Zakona o radu, bio je da se agencije ukinu, a zapošljavanje radnika prepusti Zavodu za zapošljavanje. Međutim, nađen je kompromis: da se ugovor na određeno vrijeme produži sa dvije na tri godine.

"Ograničenje će biti u smislu da zaposleni neće moći da se ustupi korisniku više od jednog puta", rekao je Marko Ćipović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Novim predlogom zakona, ja sam potpuno saglasan sa tim to ne smije da bude dozvoljeno, ali mora se oročiti to vrijeme za koje će ljudi biti angažovani na određeno vrijeme, ali i to je mač sa dvije oštrice", tvrdi Gegović.

"Ovakvim rješenjem kao što je sada u nacrtu ovog Zakona o radu, mislim da će se smanjiti i broj tih agencija, jer prosto neće imati svi posla", smatra Zarubica.

Radnici koji godinama rade na određeno vrijeme, nijesu željeli pred našu kameru upravo zbog straha da ne ostanu bez posla.

Nacrt novog Zakona o radu trenutno se usklađuje sa drugim zakonima u državi, nakon čega će ga procijeniti i EU. Onda slijedi dorada i razmatranje u Skupštini.

Kada će početi da se primjenjuje nijesmo saznali. Ipak njegovo usvajanje planirano je do kraja godine.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 21:17:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/191009/sluze-li-agencije-za-zloupotrebu.html
Sjutra ugovor za magnetnu rezonancu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/190999/sjutra-ugovor-za-magnetnu-rezonancu.html Direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević i predstavnica Privredne komore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Nikolas Alisa, potpisaće sjutra ugovor o donaciji za kupovinu magnetne rezonance za Institut za bolesti djece, vrijedan 400 hiljada eura. ]]>

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je postojeći aparat za magnetnu rezonancu star više od deset godina i da se često kvari, kao i da je neadekvatan i spor za potrebe koje iziskuje dijagnostika djece.

"Zbog toga se KCCG obratio Alisi za podšku u nabavci novog aparata i naišao na njegovo razumijevanje", navodi se u saopštenju.

Vlada je, na sjednici sredinom decembra, razmotrila informaciju o potrebi nabavke magnetne rezonance za Institut za bolesti djece i obezbjeđenju donatorskih sredstava za to, s predlogom ugovora o donaciji između KCCG i Nikolasa Alise sa poslovnim partnerima iz UAE.

Vlada je usvojila informaciju, prihvatila ugovor o donaciji i ovlastila Kovačević da ga potpiše.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 19:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/190999/sjutra-ugovor-za-magnetnu-rezonancu.html