RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Slab zemljotres kod Nikšića https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339094/slab-zemljotres-kod-niksica.html Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 4 sata i 52 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 km istočno od Stubice nedaleko od Nikšića. "Jačina zemljotresa u hipocentru (zarištu) iznosila je 2,9 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od III-IV stepena Merkalijeve skale (MCS)", navodi se u saopštenju Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Prema preliminarnim podacima obrade, žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 22 km.

"Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne stete u epicentralnom području", kazali su iz Zavoda.

]]>
25.10.2021T07:14:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339094/slab-zemljotres-kod-niksica.html
Drljević o Javnom servisu https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339075/drljevic-o-javnom-servisu.html Koliko su obavezujuće poruke iz Brisela o radu Javnog servisa, kakva je vizija transformacije naše medijske kuće, standardi profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja - samo su neka od pitanja za predsjednika Savjeta RTCG dr Veselina Drljevića u emisiji Link.

Svakog radnog dana od 9,00 do 9,30 emisija Link je na programu Radija CG, istovremeno se može pratiti i na TVCG i na portalu rtcg.me.

Urednica sjutrašnjeg Linka je Gorica Vukicević. 

]]>
25.10.2021T07:05:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339075/drljevic-o-javnom-servisu.html
Novi asfalt u Opštini Petnjica https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339076/novi-asfalt-u-opstini-petnjica.html Sa novim parom cipela vremešni Zito Ličina prošetao je po još uvijek svježem asfaltu. Za njega je to dan za slavlje. Novim putem koji je dobilo selo biće povezane dvije mjesne zajednice i zaseoci sa oko 300 domaćinstava. I obuća će se sačuvati. A za nju su vezane slike 82-godišnjeg starca i sve do danas višesatnog hoda po blatnjavim stazama.

Sa novim parom cipela vremešni Zito Ličina prošetao je po još uvijek svježem asfaltu. Za njega je to dan za slavlje. Novim putem koji je dobilo selo biće povezane dvije mjesne zajednice i zaseoci sa oko 300 domaćinstava. I obuća će se sačuvati. A za nju su vezane slike 82-godišnjeg starca i sve do danas višesatnog hoda po blatnjavim stazama.

Ličina kaže kako se sjeća da im je majka pravila obuću. 

"Odemo do Petnjice u školu i vratimo se, a na nogama već nemamo ništa. Za hodanje je bilo katastrofa. Ako ti se dijete razboli, morao si da ga nosiš do Berana", rekao je Ličina. 

Zitovu sudbinu dijelili su mnogi mještani sela Radmanci. Zbog loših uslova za život taj petnjički kraj ostao je bez većine stanovnika. I upravo su  nekadašnji pečalbari zaslužni što je selo, po prvi put u svojoj istoriji, dobilo asfalt.

Ličina kaže da novi asfalt za njih znači kao autoput. 

"Ovo sad nama izgleda kao da smo u Podgorici ili Beogradu", kaže Ličina. 

Oko želje da u svom zavičaju stvaraju što bolje uslove za život okupljen je veliki broj Petnjičkih iseljenika. Poput Hasa Ličine nijesu zaboravili svoje ognjište. Zato su investirali u gradnju puta kroz Radmance. U  radove vrijedne preko 70 hiljada eura dijaspora je uložila 35 odsto sredstava.

Haso Ličina kaže da su ranije mogli da tim krajem prolaze samo na konjima. 

"A sada možemo lakše, imamo asfalt", naveo je Ličina.

Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica, navodi da je ovaj projekat dokaz da dijapsora nije zaboravila svoj kraj. 

"Dijapsora je u prošloj godini uložila pola miliona eura", kazao je Agović. 

Sve više je iseljenika koji se vraćaju na svoje ognjište. Među njima je i Haso Ličina koji je 3 i po decenije proveo u Švajcarskoj. Sve te godine nije zaboravljao svoje porijeklo niti zanemario kraj  u kojem je ponikao. Riješeni da poboljšaju život u Radmancima, iz dijaspore  nastavljaju da spajaju ljubav prema selu i mogućnosti za njegov dalji razvoj.

 

]]>
24.10.2021T21:37:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339076/novi-asfalt-u-opstini-petnjica.html
Priznanje za Nemanju Živaljevića https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339072/priznanje-za-nemanju-zivaljevica.html Novinar RTCG Nemanja Živaljević osvojio je diplomu Interfera na 26. izdanju Internacionalnog festivala reportaže i medija. Živaljević je nagrađen za reportažu Goranka, dok je drugi naš novinar Darko Bulatović ušao u uži izbor u kategoriji društveno odgovornih reportaža. 

Dobitnik GRAND PRIX-a ovogodišnjeg gestivala Interfer i najvišeg priznanja, statue Zlatne NIKE, za 2021. godinu je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, za reportažu "Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost", u produkciji redakcije Sputnjik.

]]>
24.10.2021T20:33:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339072/priznanje-za-nemanju-zivaljevica.html
Obdaništa kompanija da ponovo zažive https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339068/obdanista-kompanija-da-ponovo-zazive.html A da bi obezbijedili egzistenciju, pored podizanja djece - moramo i da radimo. Kako bi svojim zaposlenima pomogle, nekada su kompanije u Crnoj Gori imale svoja obdaništa. Takva praksa odavno je poznata u razvijenom svijetu, a da li će ponovo zaživjeti i kod nas? Sagovornici Dnevnika TVCG kažu da je neophodna adekvatna infrastruktura i zakonska regulativa. Izazovi hiljade žena rješeni su ubrzo nakon spajanja tadašnjeg Pamučnog kombinata i Trikotaže 1978. u Titeks. U krugu fabrike otvoren je vrtić za djecu zaposlenih što je bilo pun pogodak, priča za našu televiziju nekadašnji predsjednik Sindikata fabrike Vidak Đuranović.

"Pored onog normalnog i minimalnog da je imao sobe za spavanje kuhinju imao je a on se nalazio iza ovog objekta veliki park sa kompletnim sadržajem koji je bio potreban djeci", kazao je Đuranović.

Ovo je danas ostalo od njega... Ali i sjećanje Đuranovića da je djeci pružao sve što je bilo potrebno - od bogatog sadržaja do posebne brige i njege. Što je još važnije, procenat bolovanja je opao.

"To je bilo ogromno rasterećenje ne samo za roditelje nego za jedan kompletan sistem jer samo zadovoljan radnik mogao je da pravi doprinos. Da je takva praksa i danas poželjna, smatraju naše sugrađanke", poručio je Đuranović.

"Znajući da su im djeca u blizini, sigurnost zaposlenih raste, potom i produktivnost, ističe psihološkinja Jasmina Đukić Pavićević. Prema nekim istraživanjima, i do 20 odsto.

"Kada vi imate organizaciju, instituciju, korporaciju, menadžment koji brine o vama i o vašoj porodici na taj način se povećava lojalnost kod zaposlenog prema menadžmentu, firmi i povećavanjem lojalnosti, povećava se motivacija za rad", poručila je Đukić Pavićević.

Takvom praksom, kompanija postaje prepoznata kao poželjan poslodavac. No, neophodna je adekvatna zakonska regulativa, te učešće relevantnih institucija, kažu u Uniji poslodavaca.

"Potreban je dakle zakonodavni okvir koji tu oblast preczno regulišeuključujući i ona pitanja koja se ondose npr radi podsticaja od strane opštineodnosno jedinice lokalnih samouprava, zajednička ulaganja, subvencije zaprivredne subjekte i slično", istakla je iz Unija poslodavaca Zvezdana  Olujić.

Neizostavno je i da kompanija dobije licencu resornog ministarstva i nacionalni program rada.

"Zavod daje dozvolu i stručnu preporuku nacionalnom savezu za obrazovanje oprogramu samom programu rada predškolske ustanove privatne i pri kompanijama a Ministarstvo prosvjete sve ostale standarde koji treba da se zadovolje uslovi, prostorije, nastavna sredstva stručni kadar", istakao je načelnik u Zavodu za školstvo Radoje Novović.

Ako je i neka kompanija u našoj zemlji planirala aktivnosti za realizaciju ove ili slične ideje, epidemija ih je zasigurno poremetila. Sigurno je i to da pozitivna reakcija neće izostati ukoliko ovakva praksa u Crnoj Gori ponovo zaživi.

]]>
24.10.2021T19:50:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339068/obdanista-kompanija-da-ponovo-zazive.html
Srzentić sa sekretarkom za medije Bijele kuće https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339055/srzentic-sa-sekretarkom-za-medije-bijele-kuce.html Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić , tokom boravka Sjedinjenim Američkim Državama, razgovarala je sa sekretarkom za medije Bijele kuće Džen Psaki o globalnim izazovima koji opterećuju medije i novinare, građenju otvorene i transparentne Vlade i ulozi koje vladine politike mogu imati na suzbijanju širenja lažnih vijesti, kao i o većem oznaživanju žena u javnoj administraciji. Psaki je, ističe Srzentić na svom Tviter nalogu, inspiracija mnogim djevojčicama i djevojkama, i igra ključnu ulogu u prvom ženskom seniorskom komunikacionom timu u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena.

"Džen Psaki pomjera granice otvorenosti, a svojim preciznim i jednostavnim stilom, uvažavajući novinare i njihovo pravo da pitaju, približava na dnevnom nivou ljudima u svakom dijelu Amerike politike koje za njihovo dobro kreira Bijela kuća", navela je Srzentić.

]]>
24.10.2021T16:55:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339055/srzentic-sa-sekretarkom-za-medije-bijele-kuce.html
Dogovorena saradnja sa Njemačkom u telemedicini https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339052/dogovorena-saradnja-sa-njemackom-u-telemedicini.html Crna Gora će biti prva država Zapadnog Balkana sa kojom će Njemačka ostvariti saradnju u oblasti telemedicine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Saradnja je, kako navode, dogovorena tokom prvog prisustva delegacije naše zemlje Svjetskom zdravstvenom samitu koji se održava u Berlinu.

Pilot projekat dogovorila je, ističu, ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović sa predstavnicima Instituta Robert Koh i Univerzitetske bolnice Charité.

"Telemedicina je jedan od osnovnih elemenata savremene medicine. Kroz pilot projekat kog će Crna Gora sprovoditi sa Institutom Robert Koh i Univerzitetskom bolnicom Charité nastojaćemo da uvežemo cijeli Zapadni Balkan što će biti korak dalje na putu ka članstvu u EU", kazala je ministarka Borovinić Bojović.

]]>
24.10.2021T16:05:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339052/dogovorena-saradnja-sa-njemackom-u-telemedicini.html
Sistemske promjene bitnije od visine kazne https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339050/sistemske-promjene-bitnije-od-visine-kazne.html Sistemske promjene bitnije su od visine sankcije u prevenciji krivičnih djela protiv polne slobode djece i nemoćnih, ocijenile su advokatica Maja Živković i izvršna direktorica udruženja Roditelji, Kristina Mihailović. One smatraju da je opravdana odluka Odbora za rodnu ravnopravnost da podrži izmjene Krivičnog zakonika, kojim su predviđene strože kazne za djela protiv polne slobode djece i nemoćnih.

Živković je agenciji MINA kazala da Crnu Goru karakteriše blaga kaznena politika, pa izrečena sankcija često ne odgovara težini učinjenog krivičnog djela.

“Nalazim za opravdano predviđanje strožih sankcija za krivična djela protiv polne slobode. Praksa je pokazala da sistem ne funkcioniše dobro, za šta su propisane sankcije samo jedan od problema, možda ne i glavni”, rekla je Živković.

Ona je navela da se mora detaljno analizirati stanje i postupanje uključenih organa, kako bi se njihova uvezanost poboljšala, ali i kako bi ti organi sami radili na na prevenciji i adekvatnijem djelovanju.

“Ne može se očekivati da samo sankcije budu od značaja za specijalnu i generalnu prevenciju, već državni organi moraju prepoznati i svoju ulogu i početi da djeluju na više polja”, smatra Živković.

Kako je navela, praksa je pokazala da, u većini slučajeva, raspon sankcija nije bio adekvatan, a postoji problem i u prepoznavanju olakšavajućih i otežavajućih okolnosti.

“Često se dešava da sud, osobi koja je izvršila obljubu nad djetetom, kao olakšavajuću okolnost nađe to što ta osoba ima djecu, a zbilja je upitno može li se ova okolnost tretirati kao olakšavajuća”, kazala je Živković.

Prema njenim riječima, pooštravanje kaznenih mjera ne doprinosi prevenciji u značajnom procentu.

“Jedan od problema je nepostojanje mogućnosti za adekvatan rad sa žrtvama i počiniocima, kako bi se pomoglo i jednima i drugima”, kazala je Živković.

Ona smatra da bi trebalo razmotriti zakonska rješenja drugih zemalja, kao što je izricanje mjera zabrane počiniocima.

“Primjera radi, zabrane približavanja nekim mjestima gdje borave djeca, zabrane rada sa djecom, sve zavisno od konkretnog slučaja”, dodala je Živković.

Ona je ocijenila da provjeravanje osuđenih, uz poštovanje njihovih prava i uz mogućnost ukidanja provjera kada se procjeni opravdanost, može biti od pomoći i samom osuđenom.

Mihailović je agenciji MINA kazala da je odluka Odbora za rodnu ravnopravnost dugo očekivana.

“Mi već predugo čekamo da se Skupština i Plenum izjasne po tom pitanju. Nadam se da će se što prije izjasniti Odbor za pravosudni sistem i da ćemo što prije imati i konačnu odluku Parlamenta da se pooštri kaznena politika”, rekla je Mihailović.

Ona je dodala da je predlog izmjena zakona stigao u Parlament u junu, od kada se čeka usvajanje.

“Zaista predugo za tako važnu stvar a to je, u stvari, samo prvi korak ka stvaranju ambijenta koji štiti djecu, odnosno kažnjava i evidentira počinioce”, ocijenila je Mihailović.

Ona smatra da predloženo zakonsko rješenje samo po sebi ne može značajno uticati na prevenciju tih krivičnih djela, već da se moraju preduzeti brojne druge aktivnosti.

Kako je navela, kaznenu politiku u određenim segmentima treba još pooštriti, a mora se još dosta toga uraditi, počev od adekvatnog registra.

„Onda se neće dešavati da neko ko je već osuđivan, nakon što uradi slično djelo bude osuđen prekršajno na dva mjeseca”, smatra Mihailović.

Ona je kazala da je važno nadziranje osoba koje služe kaznu, kao i ukidanje novčanog sankcionisanja za takva krivična djela.

“Ima još stvari koje bi morale da se mijenjaju i podrazumijevaju, kao što je nemogućnost izricanja olakšavajućih okolnosti za ova djela”, ocijenila je Mihailović.

Ona je rekla da su ponuđene izmjene bolje nego zakonsko rješenje koje je na snazi, ali i da postoji problem u sprovođenju aktuelnog Krivičnog zakonika.

“Da su za pojedina djela dosuđivane maksimalne kazne, ili čak kazne koje su na optimalnom nivou, bilo bi i sada moguće reći da imamo kaznenu politiku koja nije tako loša”, smatra Mihailović.

Ona je istakla da su u sudskoj praksi do sada često propisivane kazne koje su ispod zakonskog minimuma.

“Kad bi se i ova postojeća zakonska rješenja primjenjivala kako treba, moglo bi se reći da te kazne i nijesu toliko niske, iako smo, naravno, potpuno saglasni da im treba promjena”, kazala je Mihailović.

]]>
24.10.2021T15:19:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339050/sistemske-promjene-bitnije-od-visine-kazne.html
Obrok na Marezi, pa put Sahare https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339026/obrok-na-marezi-pa-put-sahare.html Centar za zaštitu i proučavanje ptica je i ove, kao i prethodnih godina u ovo vrijeme, prstenovao ptičice koje ovih dana prelijeću naše prostore. Krenule su iz sjevernih krajeva kontinenta, a na Marezi će odmoriti nekoliko dana u obilju bobica i insekata i site krenuti na put preko Sredozemlja i cijele Sahare. Na Marezi će dobiti svoju ličnu kartu s podacima o identitetu.

Ptičice u Podgorici ostanu po nekoliko dana, jer Mareza obiluje hranom, a najviše slatkim bobicama od kojih dobiju na masi i snazi za dugo putovanje do podsaharske Afrike.

Hvataju se na mrežu, što je možda malo stresno, ali ništa ozbiljno ili opasno.

Prstenovanje će se nastaviti još nekoliko dana. Ukoliko imate dijete koje voli ptice i želi da nauči ponešto, obratite se CZIP - u koji pruža mogućnost kontakta sa ovim divnim stvorenjima.

Saša Radović, RTCG

]]>
24.10.2021T09:55:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339026/obrok-na-marezi-pa-put-sahare.html
Rekordni minus prirodnog priraštaja https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339022/rekordni-minus-prirodnog-prirastaja-.html Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Monstata, u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na cjelokupnu 2020. godinu porastao je 660 odsto. Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCH), demograf Mileva Brajušković Popović, kazala je da su pored korone i socioekonomskog faktora dva ključna razloga za to - pad fertiliteta i povećano očekivanje trajanja života.

Brajušković Popović istakla je da je pitanje demografiskih problema jako kompleksni, te da podaci jesu zabrinjavajući, ali i sasvim očekivano.

"Crna Gora je zašla u postranzicionu demografsku etapu, korona ostavila veliki uticaj, i iako izuzmemo broj žrtava korone u odnosu na ukupan broj preminulih, imamo negativan prirodni priraštaj - minus 493 za prvih sedam mjeseci povde godine", kaže Brajušković Popović.

 Dodala je da kasnimo sa rješavanjem ovog pitanja, čiji korjeni vuku 45-50 godina ranije.

"Svjedoci smo i da se sve veći broj ljudi bori sa sterilitetom. Država bi kroz mjere populacione politike trebala da pomogne tim parovima. To bi trebalo da bude standard", navela je Brajušković Popović. 

Istakla je i uticaj religije, odnosno visoku sekularnost koju danas imamo.

Uloga djece, kako je navela, takođe važna.

"Danas djeca ne učestvuju u privređivanju, što je ranije bio slučaj, ali danas je visoka cijena podizanja djece", kazala je ona uz isticanje socio-ekonomskih faktora.

Naročito alarmantni podaci su za Pljevlja i Nikšić, a  Brajušković Popović navodi da su upravo socio-ekonomski faktori bili ključni za migracije iz ovih gradova. 

 

]]>
24.10.2021T09:24:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339022/rekordni-minus-prirodnog-prirastaja-.html
Ministarka zdravlja sa direktorima KCCG i IJZCG u Berlinu https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339018/ministarka-zdravlja-sa-direktorima-kccg-i-ijzcg-u-berlinu.html Na poziv vlasti Njemačke i Univerzitetske bolnice Charité, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović predvodiće crnogorsku delegaciju koja će prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita, koji danas počinje u Berlinu i trajaće do 25. oktobra.

Samit će zvanično biti otvoren na ceremoniji tokom koje će govoriti, između ostalih, ministar zdravlja Njemačke Jens Spahn, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Ključne teme, kako je saopšteno iz Ministarstva, biće produbljivanje saradnje i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Svjetski zdravstveni samit održava se od 2009. godine kada je obilježeno 300 godina od osnivanja prestižne Univerzitetske bolnice Charité. Upravo je sa ovom bolnicom Klinički centar Crne Gore ranije formirao Savez kliničkih saradnika i u okviru dogovorene saradnje već od novembra 2021. godine ljekari i medicinsko osoblje iz Crne Gore usavršavaće se na ovoj prestižnoj klinici.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović je sa kolegama, tokom posjete Berlinu, počela pregovore i o mogućnosti telemedicine, odnosno pregleda naših pacijenata od strane njemačkih stručnjaka uz pomoć specijalizovanih robota.

"Podsjećamo, tokom posjete Berlinu, ministarka zdravlja Crne Gore je najavila donaciju Njemačke našoj državi u vidu terapije za početni stadijum COVID infekcije koja je vrijedna preko tri miliona i sto hiljada eura. Takođe, direktor Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić potpisao je Memorandum o saradnji sa direktorom Instituta Robert Koh u Berlinu, prof. dr Lotarom H. Vilerom", navode iz Ministarstva. 

U crnogorskoj delegaciji koja boravi u Berlinu je i šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović.

 

 

 

 

]]>
24.10.2021T08:38:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/339018/ministarka-zdravlja-sa-direktorima-kccg-i-ijzcg-u-berlinu.html
Ajkunićima potrebna pomoć da ne ostanu na ulici https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338857/ajkunicima-potrebna-pomoc-da-ne-ostanu-na-ulici.html Smailu Ajkuniću naređeno da sruši baraku u kojoj živi sa suprugom i dvoje male djece od tri godine i 17 mjeseci. Zahvaljujući NVO Akcija za ljudska prava, bar za sada je rušenje barake odgođeno, no to nije dugoročno rješenje.

Četvoročlanoj porodici Ajkunić izgorjela je baraka na Koniku, nakon čega su iznajmili stan koji su morali da plaćaju 100 eura mjesečno. Zbog nedostatka novca, otac i suprug Smail Ajkunić svojim rukama, kako kaže od muke, izgradio je kućicu na državnom zemljištu. Komunalna inspekcija Glavnog grada naredila je rušenje u roku od 24 sata. Na takvu odluku odmah je reagovala Akcija za ljudska prava koja je za sada uspjela da odgodi rušenje. Martina Markolović iz te organizacije kaže da su dobili rješenje kojim je Komunalna inspekcija donijela odluku da se ipak spriječi privremeno rušenje te barake.

“I na taj način je za sada porodica Ajkunić obezbijeđena, odnosno nije na ulici,” kazala je ona.

Smail Ajkunić za Radio Crne Gore kaže da nikada ne bi izgradio baraku na državnom zemljištu da nije sa porodicom ostao na ulici.

“Iz socijalnog nemam nikakve pomoći, 30 ili 40 eura samo daju jedan dječiji dodatak. Ni to ovog puta nijesam primio. Nemam ništa, nemam da dam ni svojoj djeci da jedu nego pozajmljujem negdje euro, negdje dva, i tako proilazimo,” kazao nam je Smail.

Akcija za ljudska prava uputila je dopis gradonačelniku Ivanu Vukoviću i nadležnim službama da hitno pomognu porodici Ajkunić.

“Kako, pa prvo obezbjeđivanjem nekog alternativnog smještaja gdje će oni imati osnovne egzistenciojalne uslove,” rekla je Markolović.

Smailova supruga Tanja apeluje na sve dobre ljude da pomognu njenoj porodici koja se našla u teškoj materijalnoj situaciji.

“Ako je neko u mogućnosti da nam pomogne da obezbijedimo taj krov,” zamolila je Tanja.

Konačnu odluku o rušenju barake donijeće Upravni sud.

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

]]>
24.10.2021T07:52:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338857/ajkunicima-potrebna-pomoc-da-ne-ostanu-na-ulici.html
Podrška konceptu Digitalne akademije https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338994/podrska-konceptu-digitalne-akademije.html Zajednička misija Crne Gore i UNICEF je poboljšanje kvaliteta života i osnaživanje djece kao lidera budućnosti,  ukazano je nakon sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić sa predstavnicima te agencije Ujedinjenih nacija (UN). Srzentić je na Tviteru navela da se sa predstavnicima UNICEF sastala tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama. Srzentić je rekla da su danas digitalne vještine esencijalne, a da se digitalne vještine u obrazovanju oslanjaju na snažan sistem.

"Svim djevojčicama i dječacima u Crnoj Gori moramo pružiti šansu da digitalne vještine razvijaju od ranog djetinjstva, i da u tome budu ravnopravni/e sa svojim vršnjacima iz razvijenih zemalja, a mi dodatno raditi na infrastrukturi da bi svaki dom imao pristup internetu", navela je Srzentić.

S tim u vezi je, kako je istakla, sa predstavnicima agencije UN razgovarala o digitalizaciji u obrazovanju i sinergiji javnog i privatnog sektora.

"Takođe, predstavila sam im koncept Digitalne akademije u Crnoj Gori, za koju ćemo dobiti njihovu punu podršku", rekla je Srzentić.

Po njenom sudu, plan je da se pristup globalnoj platformi UNICEF za učenje "Learning Passport", u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke kulture i sporta, omogući svoj djeci u Crnoj Gori.

"To je novi nivo iskustva u učenju, kroz digitalizovani nastavni plan i program sa udžbenicima koji jos više osnažuje učenice i nastavnike", tvrdi Srzentić.

Ona je rekla da će iskoristiti podršku agencije UN u dijelu razvoja Data Insights sistema, kako bi izgradili banku podataka i imali detaljne uvide i informacije na bazi kojih će se, u saradnji sa civilnim i akademskim sektorom, razvijati bolje politike, programi i servisi za djecu i mlade.

„To će biti jedan od mojih predloga na idućem Savjetu za prava djeteta", navela je Srzentić.

]]>
23.10.2021T20:52:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338994/podrska-konceptu-digitalne-akademije.html
Nacrt zakona o porijeklu imovine naredne sedmice https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338992/nacrt-zakona-o-porijeklu-imovine-naredne-sedmice.html Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predstaviće naredne sedmice nacrt zakona o porijeklu imovine, uz nacrt izmjena i dopuna nekoliko drugih zakona, kako bi taj propis mogao da bude adekvatno implementiran, saopšteno je Portalu RTCG iz Vlade Crne Gore. Dan nakon što nacrt zakona bude predstavljen, počeće javna rasprava, koja bi trebalo da traje 20 dana. Ključna novina u nacrtu ovog zakona je uvođenje mogućnosti građansko-pravnog oduzimanja imovine. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predložiće uvođenje mogućeg oduzimanja imovine nakon finansijske istrage od tužilaštva, a u kojoj bi učestvovali i drugi organi. Cilj je građanski postupak u kojem bi teret dokazivanja bio na subjektu istrage a ako ishod bude takav da ne može da dokaže porijeklo imovine, ona bi prešla u ruke države.

Prema prvobitnom predlogu, finansijskoj istrazi podlijegala bi imovina vrijedna preko 50 hiljada eura, s tim što postoje predlozi da donja granica bude 100 hiljada. U pripremi nacrta tim crnogorske vlade imao je pomoć Savjeta Evrope i britanskih eksperata.

]]>
23.10.2021T20:33:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338992/nacrt-zakona-o-porijeklu-imovine-naredne-sedmice.html
Saobraćaj sve intenzivniji, đaci nisu bezbjedni https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338983/saobracaj-sve-intenzivniji-djaci-nisu-bezbjedni.html Bez signalizacije, trotoara i ograde uz magistralu, đaci Osnovne škole Ilija Kišić u Zelenici nijesu bezbjedni. Saobraćaj je veoma intenzivan na tom međunarodnom putnom pravcu koji djeca nekontrolisano prelaze i van pješačkog prelaza.

]]>
23.10.2021T19:59:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338983/saobracaj-sve-intenzivniji-djaci-nisu-bezbjedni.html
Zgrada Predsjednika u plavom https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338989/zgrada-predsjednika-u-plavom.html Povodom 24. oktobra - Dana Ujedinjenih nacija, zgrada Predsjednika Crne Gore večeras je osvijetljena u plavo.

 

]]>
23.10.2021T19:32:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338989/zgrada-predsjednika-u-plavom.html
Povrijeđeno autorsko pravo u filmu "Svjedok božje ljubavi" https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338974/povrijedjeno-autorsko-pravo-u-filmu-svjedok-bozje-ljubavi.html Privredni sud Crne Gore utvrdio je da su autorke dokumentarnog filma "Svjedok božje ljubavi" na Televiziji Crne Gore povrijedile autorsko pravo Toma Babovića korišćenjem njegove muzičke kompozicije u tom filmu.

]]>
23.10.2021T16:10:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338974/povrijedjeno-autorsko-pravo-u-filmu-svjedok-bozje-ljubavi.html
Traže istrage, ali i da ljekari pokažu humanost https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338935/traze-istrage-ali-i-da-ljekari-pokazu-humanost.html Zbog smrti porodilje A.Š.H. danas je u podne održan protest ispred Opšte bolnice Bar. Sa skupa su poručili da traže da se ispitaju svi sporni slučajevi, ali i da ljekari pokažu humanost - da znaju da se ophode prema pacijentima.

Porodilja je preminula u srijedu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović kazala na konferenciji za medije da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom kovidom-19.

“Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, navela je Radulović i dodala da detalje ne može da iznosi zbog zaštite privatnosti.

]]>
23.10.2021T13:25:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338935/traze-istrage-ali-i-da-ljekari-pokazu-humanost.html
Ljekare ne proglašavati krivcem unaprijed https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338960/ljekare-ne-proglasavati-krivcem-unaprijed.html Menadžment i ljekari Opšte bolnice Bar zatražili su da se ekspertizom nezavisne stručne komisije provjeri postupanje osoblja te zdravstvene ustanove u slučaju smrti porodilje. Takođe, traže da se nijedan ljekar unaprijed na proglašava krivcem.

"Razumijemo bol njene porodice i prijatelja, kao i sumnju svih dobronamjernih ili manje dobronamjernih ljudi, da je njena smrt posljedica ljekarskog nemara ili nestručnosti, ali ipak tražimo da se ni jedan ljekar unaprijed ne proglašava krivcem. Zato zahtijevamo da nezavisna stručna komisija utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem i saopšti ih crnogorskoj javnosti", navodi se u saopštenju bolnice. 

Ističu da, kada dođe do komplikacija pojave disfunkcije, otkazivanja vitalnih organa, "čak i najveće medicinsko znanje i ljekarsko zalaganje postaje nedovoljno da bi se spasio život".

"Nažalost, nedobronamjerni i nestručni ljudi od ovog događaja žele da naprave aferu i bez ikakvih dokaza optuže ljekare Barske bolnice, koji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da do ovog neželjenog ishoda ne dođe. Zato još jednom ponavljamo zahtjev da se postupanje ljekara Barske bolnice u ovom slučaju, provjeri ekspertizom nezavisne stručne komisije", dodaje se. 

Podsjećaju da Komisija Ministarstva zdravlja ispituje slučaj

Porodilja je preminula u srijedu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović kazala na konferenciji za medije da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom kovidom-19.

“Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, navela je Radulović i dodala da detalje ne može da iznosi zbog zaštite privatnosti.

 

]]>
23.10.2021T12:38:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338960/ljekare-ne-proglasavati-krivcem-unaprijed.html
Vlasti efikasnije i brže da sprovode preporuke EK https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338957/vlasti-efikasnije-i-brze-da-sprovode-preporuke-ek.html Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je zadovoljan stavovima u Izvještaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru koji se odnose na tu instituciju, ocjenjujući ih i kao obavezu da unapređuje rad u narednom periodu, rekao je ombudsman Siniša Bjeković.

U Izvještaju EK se navodi da se Ombudsman i dalje doživljava sa najboljim uticajem i povjerenjem u pogledu promocije i zaštite prava građana, a kapaciteti institucije za rješavanje pritužbi i kvalitet njenih odluka nastavili su da se poboljšavaju.

"Vlasti treba sistematičnije, efikasnije i brže da sprovode preporuke Ombudsmana", navodi se u Izvjestaju i konstatuje da je ojačana komunikacija sa javnošću kao i vidljivost aktivnosti.

“Moramo biti zadovoljni onim što je rečeno u Izvještaju u vezi sa institucijom Zaštitnika, ali takođe stojimo čvrsto nogama na zemlji, jer to shvatamo kao nešto što nas unapređuje, ali i obavezuje što se tiče rada u narednom periodu”, kazao je Bjeković agenciji MINA.

On je rekao da je očigledno da su međunarodne institucije uključujući i EK primijetile vidan napredak u svim oblastima i da se on temelji i na iskustvima građana i nevladinog sektora.

“Ta iskustva pokazuju znake povjerenja u Zaštitnika i posebno raduje što su zabilježeni referentni slučajevi iz kojih se može zaključiti kakav je njegov stav o pojedinim važnim društvenim pitanjima”, ocijenio je Bjeković.

On ističe da je primijećen i kontinuirani finansijski nedostatak da se obave sve one funkcije koje su u mandate Ombudsmana.

Prema njegovim riječima, i u ovom izvještaju otvorilo se pitanje odnosa državnih organa prema Zaštitniku, koji je promjenjiv i različit od institucije do institucije.

“Uočili smo trend da se na zahtjeve Zaštitnika u poslednje vrijeme odgovara sa zakašnjenjem i posle naših urgencija. Neki organi prihvatili su trend po kom ombudsman izdaje neobavezujuće preporuke, pa da u skladu sa tim mogu da se ponašaju jer neće trpjeti posljedice”, upozorio je Bjeković.

On je podsjetio da je, kada je u pitanju organizacija vlasti i generalno ustrojstvo državnih organa, Ombudsman Ustavom određen kao institucija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda i samo to bi bilo dovoljno da se odgovorno odnose prema njegovim mišljenjima.

“Da li o nekoj stvari mislimo isto to je drugo pitanje, možda u instituciji Ombudsmana sa neke institucionalne strane nijesu prijemčiva sva ona shvatanja ili način ostvarivanja prava pred drugim organima, što ne znači da treba da se miješamo gdje nam nije mjesto”, kazao je Bjeković.

Prema njegovoj ocjeni, ako je intervencija Zaštitnika Ustavom i zakonom predviđjena, a državni organi ne poštuju takvu njegovu poziciju, onda se ne postavlja više pitanje da li je to odnos prema Ombudsmanu, već to postaje pitanje odnosa prema državi.

“To podrazumijeva i implementaciju naših preporuka jer one nisu date s ciljem da se neko kazni, već da se otkloni situacija koja uzrokuje povredu ljudskih prava i sloboda”, rekao je Bjeković.

On je kazao da institucija Ombudsmana nije kaznena ekspedicija, već korektiv vlasti i tako shvaćena može da donese samo dobro.

“Odgovorna vlast, poštujući naše preporuke, dokazuje svoju odgovornost ali i čini građanina zadovoljnim, omogućivši mu uživanje prava”, kazao je Bjeković.

On je naglasio da su poslednje vrijeme čvrsto vezani za praksu Evropskog suda za ljudska prava i “tu pokušavamo naći idealnu matricu kako treba da izgleda postupanje institucije u svim oblastima”.

“To traži inoviranje znanja, a kao bitan novi kvalitet ističem i pomak u kadrovskim kapacitetima i činjenicu da sada imamo izbalansiranost među sektorima i vrlo kvalitetnu materijalnu i kadrovsku bazu za jedan duži rok”, rekao je Bjeković.

On je, u vezi povjerenja u tu instituciju, ocijenio da postoji raskorak između onog što građanin očekuje i onog što može Ombudsman u skladu sa zakonom.

Kako je kazao, postoje često očekivanja građana da se u svakoj ranjivoj situaciji posredstvom Zaštitnika riješi njihov problem.

“Kada nemamo zakonski osnov za postupanje damo savjet koji pravni put da koriste kako bi svoje pitanje riješili na najefikasniji način. Taj rad ostaje najnevidljiviji dio našeg postupnja, a kada bi se to vrednovalo i kvalifikovalo naši rezultati bi imali još veću podršku, ne samo građana već i drugih subjekata, uključujući i EK”, rekao je Bjeković.

On je upozorio da institucija Ombudsmana, ali i druge koje se bave zaštitom ljudskih prava, moraju da harmonizuju primjenu standarda ljudskih prava jer oni moraju biti jednaki.

]]>
23.10.2021T12:17:00 +0100 Društvo https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/338957/vlasti-efikasnije-i-brze-da-sprovode-preporuke-ek.html