RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Unapređivaće saradnju sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270568/unapredjivace-saradnju-sa-islamskom-i-jevrejskom-zajednicom.html Vlada će, preko resornih ministarstava za ljudska i manjinska prava, prosvjete i kulture, kao i djelovanjem mješovitih komisija, nastaviti da unapređuje saradnju sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom. ]]>

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Objedinjeni izvještaj o radu Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori i o radu Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Kako se navodi, u diskusiji je iskazano zadovoljstvo uspješnim radom komisija i ostvarenim rezultatima.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom su, u skladu sa novim zakonskim rješenjima, definisane izmjena nadležnosti pojedinih ministarstava i organa državne uprave

Kako je saopšeno, donijeta je i Odluka o obrazovanju Komisije za procjenu rizika bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.

Odlukom je određen novi sastav, mandat članova i zadatak Komisije.

"Zadatak Komisije je da, u skladu sa Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, izvrši procjenu rizika za aerodrome Podgorica i Tivat, uz uvažavanje metodologije Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) i Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC)", kaže se u saopštenju.

Propisano je da Komisija procjenjuje rizik najmanje jednom godišnje, o čemu obavještava Nacionalni odbor za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, organ državne uprave nadležan za poslove vazdušnog saobraćaja i Agenciju za civilno vazduhoplovstvo.

Komisija se obrazuje na period od četiri godine.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Programa za realizaciju preporuka za unapređenje obrazovne politike 2019-2021 na osnovu rezultata studije PISA 2015, za 2019. godinu.

U Izvještaju je konstatovano da se u dosadašnjem toku sprovođenja Programa aktivnosti realizuju u skladu sa definisanim strateškim ciljevima.

"Budući da će naredno PISA testiranje biti organizovano 2021. godine, naglašeno je da je u narednom periodu neophodno posvetiti pažnju promovisanju značaja rezultata ovog testiranja za obrazovni sistem zemlje", navodi se u saopštenju.

Usvojen je Izvještaj o Strategije inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori 2019-2025, za 2019. godinu

Strategija uključuje principe, teorijska i praktična dostignuća u pravcu razvoja potencijala djece sa posebnim obrazovnim potrebama, ali i samog društva. Vodeće načelo Strategije je - Promocija, zaštita, osiguranje punog i ravnopravnog učešća sve djece sa posebnim obrazovnim potrebama u inkluzivnom obrazovanju, bez diskriminacije, isključivanja i na osnovu jednakosti sa drugima.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je podnio Vladi Usmenu informacija o sprovođenju Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

U raspravi je konstatovano da se Zakon uglavnom poštuje, i da su subjektima kod kojih je utvrđeno kršenje zakonskih odredbi određivane propisane kazne.

"Vlada je iskazala odlučnost i istrajnost u primjeni Zakona, kao i podršku nadležnim organima u obavljanju kontinuiranog inspekcijskog nadzora i dosljednog sprovođenja propisanih normi", saopštili su iz Vlade.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 21:55:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270568/unapredjivace-saradnju-sa-islamskom-i-jevrejskom-zajednicom.html
"Prevencija najvažnija, epidemiolozi pripravni" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270560/prevencija-najvaznija-epidemiolozi-pripravni.html Ljekar Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović saopštio je da su epidemiolozi u Crnoj Gori, iako nema potvrđenog slučaja da je neko zaražen koronavirusom, pripravni 24h. On je u emisiji "Zumiranje" na TVCG, objasnio da je u sprječavanju koronavirusa prevencija najvažnija. Jedna od takvih mjera je i nadzor osoba koje dolaze iz inostranstva, kaže Joksimović, ističući da je crnogorska inspekcija povukla sasvim normalne i racionalne poteze. ]]>

Miro Knežević, pomoćnik ministra zdravlja, ponovio je da je zdravstveni sistem Crne Gore potpuno spreman da pruži adekvatan odgovor u slučaju epidemije.

Upitan kada država može da reaguje i zabrani javna okupljanja, Knežević kaže da se situacija u državi i van države prati. 

"Još nemamo ni jedan slučaj zaraze virusom, za sada preporuke ne idu u tom smjeru, a kako će se situacija razvijati vidjećmo u budućnosti," naveo je Knežević.

Podsjeća da je formirano Nacionalno koordinaciono tijelo za praćenje situacije i u saradnji sa drugim institucijama svi su spremni da reaguju," istakao je Knežević.

Granična policija po dolasku u Crnu Goru putnike legitimiše, pokriveni su svi granični prelazi, i kopneni i morski i avio saobraćaj.

"Zatim ispunjavanjem upitnika dobijaju se informacije da li je osoba bila u kontaktu sa oboljelim ili dolazi sa područja koje je ugroženo. Osoba koja je pod nadzorom, je u obavezi da se dva puta u 24h javlja epidemiologu, te osobe borave u svojim kućama, nije potrebno da im se ograničava kretanje," naveo je Knežević, ističući da su predvidjeli sve šta da se radi ukoliko dođe do širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Joksimović objašnjava da aktivni zdravstveni nadzor ne znači samo javljanje ljekaru dva puta dnevno s obavještenjem kako se osoba osjeća. Dodaje i da mjera ograničavanja kretanja nije zakonski regulisana.

"Međutim kada kažete visoka je preporuka da ostanete kod svojih kuća, onda to uglavnom građani ispoštuju. Jer je to odgovorno prema zajednici, sebi, svojoj porodici. Kada još nemamo nijedan potvrđeni slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, mislim da su mjere zdravstvenog nadzora savim normalne i racionalne preporuke,"naveo je Joksimović.

Kaže da su epidemiolozi, koje se bave zaraznim bolestima u domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje, od pojave prvih   informacija od kraja decembra su u jednoj vrsti mobilnosti, pripremajući se na odgovor.

"U početku se nije znalo koliko će se virus širiti, pa je sa procjenom situacije i naš oprez rastao i odgovor na situaciju," rekao je Joksimović.

Joksimović kaže da je strah dobar, ali ne i pretjerani strah, jer panika, kako objašnjava, može da parališe i nada se da do toga neće doći.

Prije samo sedam dana i situacija u Italiji je bila potpuno drugačija, kaže Joksimović, dodajući da to pokazuje i koliko je situacija dinamična i kako se sve brzo mijenja.

"Ljekari su pripravni 24h dnevno," naveo je on.

"Pored redovnih aktivnosti koje nijesu male, imamo vanredno dešavanje na globalnom nivou, pojava novog oboljenja. To sve dovodi do toga da je neophodna stalnu komunikaciju sa građanima, ogroman je obim posla na ljekarima," naveo je on.

 

 

]]>
Thu, 27 Feb 2020 21:10:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270560/prevencija-najvaznija-epidemiolozi-pripravni.html
Burzan: Od mita prave istoriju http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270562/burzan-od-mita-prave-istoriju.html Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada nije stigao zahtjev ni pravnog ni fizickog lica za podizanje spomen-obilježja Svetom Simeonu Mirotočivom u Podgorici, saopštili su iz resora Televiziji Crne Gore. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nijesmo dobili odgovor da li su se obratili nadležnima zahtjevom za njegovo podizanje. Publicista Danilo Burzan za TVCG kaže da na lokaciji turske tvrđave Depedogen, na ušću Ribnice u Moraču, nikada nije bilo drugih građevina, a da je sve drugo mit. ]]>

Da li je na ušću Ribnice u Moraču zaista turska tvrđava ili Nemanjin grad kako tvrdi Srpska pravoslavna crkva - to je sporenje od vajkada, kaže Burzan.

"Na lokaciji turske tvrđave Depedogen nikada nije bilo drugih građevina. Međutim, mitomanija i priča o Nemanjinom gradu je nastavljena. Pošto to nije dalo rezultate sjetili su se da na toj lokaciji naprave nešto što je vlasništvo srpske crkve. Kupili su privatnu kuću od porodice Pejanović i njegovog komšije i dogradnjom, uzgred ne znam da li uz odobrenje, napravili vjerski objekat koji je prvo nazvan duhovni centra Sv. Simenona. Nedavno smo pročitali da je to preraslo u manastir Sv. Simenona", kaže Burzan.

A ispred manastira nalazi se i spomenik Sv. Simenona Mirotočivom.

"Time je trebalo dokazati da je to lokalitet koji velikosprpski promoteri nazivaju Nemanjinim gradom, odnosno da je to negdašnja tvrđava Ribnica, a zna se po biografiji Stefana Nemanje da je on bio u izbjeglištvu i da je rođen u Ribnici. Ali, veliko ali, Ribnica nikad nije bila varoš, nije bila grad, bila je rijeka, župa, odnosno oblast pored rijeke Ribnice. To je istorijski utvrđeno", ističe Burzan.

A da li je Mitropolija crnogorsko-primorska dobila odobrenje od nadležnih organa za podizanje spomenika Svetom Simeonu miroptočivom, kao i za prenamjenu privatno-stambenog objekta u Staroj varoši u manastir, odgovor nijesmo dobili. Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada tvrde da zahtjev nije upućen.

"Sekretarijatu za kulturu i sport nije stizao zahtjev, ni pravnog, ni fizičkog lica za podizanje spomen-obiljećja. Budući da isti nemamo u evidenciji, uputili smo prijavu Upravi za inspekcijske poslove, odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine da preduzme mjere u okviru svojih nadležnosti", saopštio je Sekretarijat.

Dok grad ne preduzme mjere, nekome je omogućeno da, kako tvrdi Burzan, prekraja crnogorsku istoriju.

"A to znači, evo spomenik Sv. Simeonu, evo manastira, evo tvrđave čiji se ostaci navodno zovu Ribnica, eto to je njegov rodni grad. Dakle, kockice su se složile i neko je uspio da od mita napravi istoriju i to će naši potomci, a nadam se da neće, prohvatiti zdravo za gotovo, da je to rodno mjesto Stefana Nemanje", poručuje Burzan.

Zato je više nego očigledno da je sve raženo planski, kako bi takve vjerovanje zaživjelo, zaključuje Burzan.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 20:59:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270562/burzan-od-mita-prave-istoriju.html
"Tužilaštvo da je aktivnije u predmetima u oblasti šumarstva" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270561/tuzilastvo-da-je-aktivnije-u-predmetima-u-oblasti-sumarstva-.html Pojedine nadležne institucije neadekvatno reaguju u predmetima koji se tiču kršenja Zakona u oblasti šumarstva, zbog čega bi Tužilaštvo trebalo da aktuelizuje rad na njima, ocijenjeno je iz Vlade. ]]>

Na današnjoj sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu za period 2019-2021. godine.

Navodi se da je međuresorsko Koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina, Poreske uprave i NVO sektora, sprovelo Akcioni plan.

"On sadrži preventivne mjere u cilju predupređivanja pojava koje spadaju u nelegalne aktivnosti; mjere monitoringa i detekcije u cilju aktivnog praćenja i otkrivanja nelegalnih aktivnosti i represivne mjere – čiji je cilj osiguravanje da počinioci nelegalnih aktivnosti budu procesuirani i kažnjeni na adekvatan način", kaže se u saopštenju.

Vlada je pozvala Tužilaštvo da aktuelizuje rad na predmetima koji su pokrenuti u vezi kršenja Zakona u oblasti šumarstva.

Vlada je usvojila Informaciju o ispunjenju pretpostavki u vezi sa upisom i plaćanjem akcijskog kapitala Crne Gore u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD), kroz generalno i selektivno povećanje kapitala.

Vlada je prihvatila generalno i selektivno povećanje kapitala Crne Gore u IBRD-u, tekst Memoranduma o propisima i Obrazac za upis akcija.

Kako je saopšteno, Vlada je dala saglasnost na Program rada i finansijski plan Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za ovu godinu.

Ocijenjeno je da visoke stope ekonomskog rasta i prihoda od turizma kao ključne privrede grane, povećanje broja noćenja i profil gostiju potvrđuju Crnu Goru kao kvalitetnu, prestižnu i sigurnu turističku i investicionu destinaciju.

"Vlada će nastaviti da vodi politiku i preduzima mjere kako bi imidž naše zemlje bio ne samo održan na ovako visokom nivou već i unapređivan", kaže se u saopštenju.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 20:31:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270561/tuzilastvo-da-je-aktivnije-u-predmetima-u-oblasti-sumarstva-.html
MVP: Građani da odgode putovanja http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270557/mvp-gradjani-da-odgode-putovanja.html Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore preporučilo je građanima da odgode putovanja u područja pogođena korona virusom (COVID-19) do popravljanja epidemiološke situacije. ]]>

Imajući u vidu broj oboljelih u NR Kini, Republici Koreji, Japanu, IR Iranu i drugim pogođenim područjima, a posebno u Italiji koja je registrovala nagli skok oboljelih u posljednjoj sedmici, crnogorskim državljanima se savjetuje da prate situaciju, te da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz MVP-a su naveli da će zbog povećanog interesovanja javnosti i medija, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti svakodnevno informisati javnost o najnovijim saznanjima vezano za virus.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje ukupan broj potvrđenih oboljelih COVID-19 je 82.167 (+1760/48h) od čega je u Kini 78.497 (+837 /48h) ili 95,53%. Broj novootkrivenih slučajeva u Kini u poslednjih 48h je 837 ili 47,55% svih novootkrivenih slučajeva.

Najpogođenija je pokrajna Hubei sa 65.596 (+810/248h ili 96,8% svih novooboljelih u Kini) oboljelih. Nakon Hubeia najpogođenije pokrajne su Guangdong: 1347 (+0); Henan: 1272 (+1); Zhejiang: 1205 (+0) pa Hunan: 1017 (+1). U pekingškoj oblasti registrovane su 410 (+10) oboljele osobe i pet smrtnih slučajeva (+1).

Ukupno je registrovano 2.801 (+93/48h) smrti. Umrlih u Kini je 2,744 sa najteže pogođenom pokrajnom Hubei (2.641 +78) smrti ili 96,24% svih umrlih u Kini). 57 registrovanih smrtnih slučajeva izvan glavne teritorije Kine su u Iranu (19), Južnoj Koreji (13), Italiji (12), Hong Kongu (2), Francuskoj (2), Japanu (3), Filipinima (1), Tajvanu (1) i na brodu "Diamond Princess" (4).

Nakon Kine najpogođenija je Južna Koreja sa 1.595 (+618/48h) oboljelih.

Situacija u Italiji: 

Prema posljednjim podacima, trenutno je zabilježeno 456 slučajeva sa 12 smrtnih slučajeva u ukupno 12 regona, od toga 305 u Lombardiji, 71 u Venetu, 47 u Emliji-Romanji, 16 u Liguriji, 3 u Pijemontu, 3 u Laciju (sva tri pacijenta puštena su iz bolnice oporavljena), 3 na Siciliji, 3 u Markeu, 2 u Toskani, 1 u Alto Adiđeu, 1 u Pulji.

 

]]>
Thu, 27 Feb 2020 19:55:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270557/mvp-gradjani-da-odgode-putovanja.html
Održane litije i molebani u više gradova http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270554/odrzane-litije-i-molebani-u-vise-gradova.html U više crnogorskih gradova, i večeras su održane litije u znak protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. ]]>

U Podgorici su, nakon molebana, litiju predvodili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit Ruske pravoslavne crkve u Kijevu Onufrije.

"Kada sam došao ovdje i vidio veliki broj ljudi, shvatio sam da ste ljepši i blagorodniji nego što sam zamišljao", rekao je Onufrije.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije kazao je nakon litije, da je mitropolit iz Ukrajine donio blagoslov Svetog Vladimira, duhovnog oca svih slovenskih naroda, koji je 988. krstio ruski narod u Dnjepru.

I Molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litijom centralnim gradskim ulicama u Nikšiću je iskazan protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jerođakon Roman iz manastira Ostrog, u besjedi na Trgu slobode, uporedio je nekadašnju ulicu bola i "stradanje Isusa Hrista u Jerusalimu sa crnogorskim ulicama kuda prolaze litije i stradanje Crkve".

"Svi smo tu jednom dušom i srcem sabrani oko imena Gospodnjeg i Časnog krsta njegovog. Branimo ono što nas brani, a to su svetinje koje su ambasade nebeskoga carstva u Crnoj Gori i luče koje sijaju", rekao je Roman.

Svetinje su, kako je kazao, i stubovi od neba do zemlje ”koje nas, kad im pristupimo, obnavljaju, preobražavaju, vaskrsavaju i puštaju svojim domovima, neuporedivo boljima i čestitijima nego kad smo tek u njih stigli”.

Litiju u Beranama večeras je predvodio jeromonah Ilarion, iguman manastira Draganac na Kosovu, dok se okupljenima obratio jeromonah Evstatije, sabrat manastira Đurđevi Stupovi.

"Mi ne branimo samo Crkvu, već i ljudsko dostojanstvo, pravni poredak naše države, a time i samu državu", poručio je otac Evstatije.

Bjelopoljci su i ovog puta šetali od Crkve Svetih apostola Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu, a litiju u Mojkovcu predvodio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, od hrama Hristovog roždestva.

Litije su održane i na Žabljaku, u Baru, Pljevljima, Herceg Novom.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 19:33:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270554/odrzane-litije-i-molebani-u-vise-gradova.html
Koronavirus: Ovo su mjere smanjenja rizika http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270552/koronavirus-ovo-su-mjere-smanjenja-rizika.html Širenje zaraze novom respiratornom bolesti čiji je uzrok novi korona virus zabrinuli su javnost, a Operativni štab za zaštitu i spašavanje donosi mjere smanjenja rizika kojih se treba pridržavati. ]]>

Obolijevanje izazvano novim koronavirusom (COVID-19) trenutno predstavlja globalnu javnozdravstvenu prijetnju. Radi se o obolijevanju koje izaziva potpuno nov virusza koji je po prvi put krajem decembra 2019-e utvrđeno da izaziva obolijevanje ljudi te je samim tim još uvijek prisutno dosta nepoznanica oko njega.


Ono što se pouzdano zna je da se virus uglavnom prenosi i širi preko a) direktnog kontakta sa infektivnim kapljicama koje nastaju prilikom kijanja i kašljanja zaražene osobe i b) indirektnim kontaktom preko kontaminiranih površina na kojima se virus može zadržati određeno kratko vrijeme.

Pravilo za prevenciju obolijevanja od novog koronavirusa je jednostavno: zaštitite sebe i druge tako što ćete se pridržavati smjernica i uputstava javno zdravstvenih vlasti – Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje. Posebnu pažnju na njih treba obratiti tokom putovanja u inostranstvo.

Sve osobe treba da se pridržavaju jednstavnih pravila higijene ruku i respiratorne higijene koja su istovremeno i mjere prevencije oboliijevanja od gripa i čitavog niza drugih respiratornih bolesti. Bitno je da se svi informišu iz validnih i pouzdanih izvora kako bi se spriječile glasine i neprovjerene informacije koje ovih dana kruže društvenim mrežama i internetom.

Ključni izvori informacija treba da budu:

− Institut za javno zdravlje Crne Gore:
o www.ijzcg.me/me/ncov

− Svjetska zdravstvena organizacija:
o http://www.euro.who.int/en/covid-19
o https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

− Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC):
o https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china


Dvije stvari sigurno neće spriječiti da obolite a to su stigma i diskriminacija drugih ljudi i to na osnovu boje njihove kože ili nacije. Sada je vrijeme kooperativnosti i saradnje, vrijeme da se sve snage udruže kako bi se zaštitilo zdravlje svih jer smo svi podjednako osjetljivi i podložni novom virusu.

OSNOVNI SAVJETI

Održavajte higijenu ruku što češćim pranjem sapunom i vodom ili dezinfekcijom preparatima na bazi alkohola.
Zašto? U slučaju da se virus nalazi na Vašim prstima pranje i dezinfekcija ruku će ga ukloniti i najvjerovatnije ubiti.

Šta znači „što češće“?

10 najbitnijih situacija nakon kojih treba obavezno prati ruke su:

1. Nakon izduvavanja nosa, kijanja i kašlja.
2. Prije i nakon njege oboljele osobe.
3. Prije, tokom i nakon pripremanja hrane.
4. Prije jela.
5. Prije i nakon tretiranja rane ili posjekotine.
6. Nakon upotrebe toaleta.
7. Nakon mijenjanja pelena ili higijene dijeteta koje je koristilo toalet.
8. Nakon kontakta sa životinjama, hranom za životinje ili životinjskim izlučevinama.
9. Nakon hranjenja životinja i kućnih ljubimaca.
10. Nakon odlaganja kućnog otpada.

Koji je najbolji način za pranje ruku?

Pranje ruku trebalo bi da traje dovoljno dugo, a najmanje 30-ak sekundi.

Kada kijate i kašljete prekrijte usta i nos laktom ili maramicom. Maramicu odbacite u kantu za otpadke sa poklopcem i operite ili dezinfikujte ruke.

Zašto? Na ovaj način onemogućićete virus da dospje u vazduh, a odatle i na različite površine. Ako kijate i kašljete u dlan, na taj način ćete kontaminirati sve površine koje dotaknete.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Zašto? Ako je virus na Vašim rukama, zato što ste na primjer njegovali oboljelu osobu ili ste dodirivali kontaminirane površine, dodirivanjem očiju, nosa i usta omogućavate ulazak virusa u Vaš organizam.

Pridržavajte se mjera socijalnog distanciranja: u socijalnim kontaktima održavajte najmanje 1 do 2 metra rastojanja između vas i osobe koja ima simptome.

Zašto? Kada neko kija ili kašlje, kapljice iz nosa i usta u kojima se nalazi virus, velikom brzinom dospjevaju u vazduh i imaju domet od oko jednoga metra tako da se sve osjetljive osobe koje se nađu u tom radijusu nalaze u opasnosti da budu zaražene.

 

SAVJETI ZA PUTNIKE U MEĐUNARODNOM SAOBRAĆAJU

Ako putujete u pogođena područja

Dobro se informišite prije odlaska na put, vodite računa o sopstvenom zdravlju i pridržavajte se svih smjernica Instituta za javno zdravlje.

Izbjegavajte konzumiranje sirovog ili nedovoljno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla.

  • Zašto? Sva sirova i termički neobrađena hrana izložena je mogućnošću kontaminacije virusom tako da je od posebnog značaja da se sa sirovim mesom, mlekom i drugim sirovim namirnicama životinjskog porjekla postupa na adekvatan način te da se iste termički dobor obrade.

Izbjegavajte kontakt sa životinjama na tržnicama i pijacama.

  • Zašto? Životinje su najverovatniji primarni izvor ovog obolijevanja a ljudi su se najvjerovatnije zarazili tokom bliskog i produženog kontakta sa životinjama. Posebno je bitno izbjegavati kontakt sa svim potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tečnostima na tlu ili površinama u prodavnicama i tržnicama.

Tražite medicinsku pomoć odmah ako kijate, kašljete ili imate poteškoće sa disanjem.

  • Zašto? Kada god imate visoku tjelesnu temperaturu, kašalj, kijanje i druge respiratorne tegobe od posebnog je značaja da se na vrijeme javite ljekaru dok ste na putovanju kako bi se na vrijeme mogla uspostaviti dijagnoza jer navedene tegobe mogu biti posljedica COVID-19. Bilo bi poželjno odlazak ljekaru najaviti telefonom kako bi se na vrijeme pripremio prostor za Vaš pregled.

Ako se vraćate iz pogođenih područja

Vodite računa o sopstevnom zdravlju i pratite respiratorne simptome. Na granici prijavite graničnom službeniku odakle dolazite i koja ste područja posjetili. Dobićete uputstva za postupanje i bićete stavljeni pod zdravstveni nadzor koji podrazumjeva da će Vaše stanje pratiti i nadležna zdravstvena služba. Ako tokom 14 dana po povratku razvijete simptome, o njima bez odlaganja telefonom obavjestite izabranog ljekara i Institut za javno zdravlje na brojeve telefona koje ste dobili prilikom ulaska u zemlju.

 

UPOTREBA MASKI

Kada koristiti maske

Ako nemate simptome – ne kijate, ne kašljete, nemate visoku tjelesnu temperaturu niti poteškoće u disanju, NEMATE potrebu da nosite zaštitnu masku.

  • Zašto? Ne postoje validni dokazi da će Vas maska zaštiti od infekcije, ali se jasno zna da nošenje maski kada ste zdravi može imati negativne efekte. Na primjer, maska može pružiti lažni osjećaj sigurnosti i učiniti da zaboravite da preduzimate druge važne radnje poput pranja ruku. Uz to, kada zdravi ljudi masovno kupuju maske uskraćuju ih onima kojima su potrebnije, a to su bolesni i zdravstveni radnici.

Ali ako kijate, kašljete imate visoku tjelesnu temperaturu ili poteškoće u disanju a posjetliste pogođeno područje ili bilu u kontaktu sa nekim ko je skorije doputovao, tada TREBA da nosite maske:

Kako da pravilno koristite zaštitne maske

Kada ste utvrdili da Vam je maska neophodna važno je da je pravilno nosite. Ako masku ne nosite pravilno, možete biti izloženi još većem riziku od infekcije.

Zapamtite: sama maska neće pružiti potpunu zaštitu ni Vama niti ljudima oko Vas, tako da ćete i dalje morati da pratite sve „jednostavne savete“ o higijeni ruku i disajnih puteva.

Stavljanje maske

• Stavite masku pažljivo tako da prekrije usta i nos.
• Zavežite masku tako da smanjite praznine između lica i maske.
• Dok nosite masku, ne dodirujte je prstima - posebno prednju stranu.
• Ako slučajno dodirnete masku, nakon toga obavezno operite ruke.

Skidanje maske

• Skinite vezice odpozadi bez dodirivanja prednje strane maske.
• Prvo uklonite ili odvezite donju vezu.
• Korišćenu masku stavite u plastičnu kesicu, zatvorite je i bacite u kantu za smeće odmah nakon što je uklonite.
• Operite ruke odmah nakon uklanjanja maske ili ako slučajno dodirnete korišćenu masku.
• Kada maska postane vlažna ili vlažna, zamijenite je novom - čistom.
• Nikada nemojte ponovo koristiti masku za jednokratnu upotrebu.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 19:07:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270552/koronavirus-ovo-su-mjere-smanjenja-rizika.html
Konkretna zaduženja u slučaju koronavirusa http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270549/konkretna-zaduzenja-u-slucaju-koronavirusa.html Zdravstveni sistem funkcioniše organizovano i sprovodi adekvatne preventivne mjere i aktivnosti u cilju suzbijanja eventualne pojave i širenja koronavirusa u našoj državi, konstatovano je na sastanku Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje. ]]>

"Kako je Operativni štab za zaštitu i spašavanje operativno multiresorsko tijelo, dogovoreno je da svako iz svoje nadležnosti preduzme neophodne radnje, kako bi uspješno odgovorili nekom složenijem scenariju, ukoliko se pojavi. U tom pogledu, predstavnici državnih organa u ovom štabu dobili su konkretna zaduženja u cilju analize raspoloživih resursa i priprema za organizovani odgovor ukoliko to situacija bude nalagala", saopšteno je iz Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Takođe, zaključeno je da odgovor na pojavu i širenje korona virusa mora biti sistemski, što podrazumijeva uključivanje svih kapaciteta kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

"U tom kontekstu, Operativni štab nalaže opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje da se sastanu i razmotre epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji, uz definisanje obaveza i zadataka koji se trebaju sprovesti na lokalnom nivou", piše u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, naglašena potreba za dobrom i pravovremenom komunikacijom i koordinacijom između svih organa na državnom i lokalnom nivou, kao i komunikacijom sa građanima.

Sa sastanka je upućen apel građanima da svoje aktivnosti i obaveze usklade sa preporukama nadležnih organa jer će na taj način dati puni doprinos smanjenju rizika od korona virusa.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 18:50:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270549/konkretna-zaduzenja-u-slucaju-koronavirusa.html
"Skupština Prijestonice da raspravlja o bezbjednosnoj situaciji" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270533/skupstina-prijestonice-da-raspravlja-o-bezbjednosnoj-situaciji.html Opštinski odbor DPS Prijestonice očekuje da će se po hitnom postupku zakaziti sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj će se raspravljati o bezbjednosnoj situaciji na Cetinju. ]]>

DPS Prijestonice najoštrije je osudio tragične događaje koji su se posljednjih dana desili na Cetinju kao i pokušaje ugrožavanja bezbjednosti građana.

“Svjedoci smo da je bezbjednosna situacija na Cetinju narušena i u tom smislu apelujemo na Upravu policije i nadležne državne organe da energično sprovedu aktivnosti, u okviru posebnih i ciljanih operativnih akcija, na suzbijanju svih vidova organizovanog kriminala. Država mora pokazati odlučnost i sposobnost da obezbijedi stabilnost, mir i sigurnost građana i imovine”, poručuju iz cetinjskog DPS-a.

Kašćelan: Obaveza da obezbijedimo bezbjedno okruženje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan najoštrije je osudio današnji tragični događaj u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a jedna povrijeđena.

"Osuđujemo svaki akt nasilja koji atakuje na ljudski život i kojim se ugrožava bezbjednost građana, javni red i mir. Svaki život ima neprocjenjivu vrijednost, pa je obaveza svih nas, a posebno nadležnih organa i službi da obezbijede sigurno i bezbjedno okruženje svim građanima", kazao je Kašćelan.

On je pozdravio odluku Skupštine Prijestonice Cetinje da zakaže hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatrala bezbjednosna situacija u gradu.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 17:10:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270533/skupstina-prijestonice-da-raspravlja-o-bezbjednosnoj-situaciji.html
Naučna ekspedicija stigla u Pljevlja http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270518/naucna-ekspedicija-stigla-u-pljevlja.html "Naučna ekspedicija" stigla je danas u Pljevlja. Gimnazija "Tanasije Pejatović" je domaćin prve ekspedicije. Učenici osnovnih i srednjih škola kao i zainteresovana javnost su u prilici da danas i sjutra u periodu od 11 do 15 sati unaprijede naučnu pismenost kroz izložbu Nobelovaca, eksperimente, prezentacije i interaktivne oglede. ]]>

"Ministarstvo nauke u saradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave promocijom nauke organizuje ovaj promotivmi događaj, koji ima za cilj da približi i predstavi nauku na zanimljiviji način", kazala je šefica kabineta u Ministarstvu nauke Đurđina Bulatović.

Direktorica Gimnazije "Tanasije Pejatović" Ljiljana Bajčetić istakla je veliko zadovoljstvo što je Ministarstvo nauke prepoznalo tu školu kao najbolje i pravo mjesto da upravo danas iz te škole započne jedan naučni karavan.

"I nama je izuzetno drago da smo baš mi prva stanica tog karavana“, istakla je Bajčetić i dodala da je sigurna da će među posjetiocima i učenicima biti budućih naučnika kojim će se ponositi njihova škola, grad Pljevlja i država Crna Gora.

Učenici su bili veoma zadovoljni programom „Naučne ekspedicije“ zahvaljujući kojem im je približen praktičan rad s kojim nemaju prilike da se upoznaju u okviru svakodnevne nastave.

Naučna ekspedicija nastavlja svoje putovanje i biće u Bijelom Polju 10. i 11.marta.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 16:13:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270518/naucna-ekspedicija-stigla-u-pljevlja.html
Za stipendije i studentske kredite 344.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270514/za-stipendije-i-studentske-kredite-344000-eura.html Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za januar i februar u iznosu 344.452 eura. ]]>

Za isplatu studentskih kredita za januar i februar obezbijeđeno je 277.634 eura, a kako ističu u Ministarstvu prosvjete, rata studentskog kredita kreće se od 37 do 53 eura, u zavisnosti od godine studija i prosječne ocjene iz prethodne godine studija.

"Studentski krediti isplaćuju se prema početnom slovu prezimena i to u filijalama HIPOTEKARNE BANKA (A,B,C,Č,Ć,D,Đ,DŽ), ADDIKO BANKE (E,F,G,H,I,J,K), PODGORIČKE BANKA (L,LJ,M), NLB BANKE (N,NJ,O,P) i ERSTE BANKE (R,S,Š,T,U,V,Z,Ž). Novac je obezbijeđen i za stipendije talentovanih učenika i najbolje studente za januar i februar školske 2019/2020. godine u iznosu 66.818 eura. Iznos rate stipendije za talentovane učenike je 57 eura, a za najbolje studente 86. Stipendije talentovanim učenicima i najboljim studentima se isplaćuju u filijalama Crnogorske komercijalne banke", navode u Ministarstvu.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 14:54:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270514/za-stipendije-i-studentske-kredite-344000-eura.html
Podrška dijaspore nikšićkom Dnevnom centru http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270503/podrska-dijaspore-niksickom-dnevnom-centru-.html Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović i pomoćnik direktora Ivan Jovović posjetili su Dnevni centar za djecu i porodicu "Defendologija" iz Nikšića koji funkcioniše u okviru Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore, te istakao da se naša udruženja u dijaspori rado odazivaju na pozive za podšku i pomoć udruženjima i pojedinicima, a posebno kada se radi o projektima od kojih će koristi imati djeca i mladi. ]]>

Dnevni centar je servis namijenjen djeci koja žive i rade na ulici ili su u riziku da to postanu. Kako ističu u saopštenju Uprave za dijasporu, radi se o licenciranom servisu dječje i socijalne zaštite, jedinom ove vrste u našoj zemlji.

Mitrović i Jovović razgovarali su sa predstavnicima ove nevladine organizacije koja već duže vrijeme pokušava da izgradi savremeni centar za djecu sa problemima u ponašanju, jer su ostali bez prostora u kome rade, ali i modelima pomoći i buduće saradnje.

Sasatanku u ime organizacije prisustvovali su Slavko Milić, predsjednik naučnog Odbora i Jelena Milić, direktorica Dnevnog centra kao i zaposleni ove organizacije.

Mitrović je, smatrajući važnim to što su na humanitarnom prijemu krajem prošle godine, koji je u Minhenu organizovalo odruženje "DeMonte", prikupljena značajna sredstva za izgradnju kapaciteta Dnevnog centra, izrazio nadu da će ovo udruženje uspjeti da pribavi nedostajuća sredstva kako bi uspjelo da implementira planirane programe od značaja za podršku djeci i mladima kojima je pomoć potrebna kao i za njihovo pravilno usmjeravanje ka zdravim stilovima života.

Uprava za dijasporu će, kako se navodi u saopštenju, nastojati da animira predstavnike crnogorske dijaspore kako bi pomogli i omogućili dalji nesmetani rad Dnevnog centra.

 

 

]]>
Thu, 27 Feb 2020 14:31:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270503/podrska-dijaspore-niksickom-dnevnom-centru-.html
Ribarima više novca za obnovu plovila http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270489/ribarima-vise-novca-za-obnovu-plovila.html Sektor ribarstva u ovoj godini imaće još snažniju podršku države, jer je agrobudžetom opredijeljeno 44 odsto više sredstava, nego u 2019, odnosno ukupno 2,24 miliona eura. Dio novca obezbijeđen i za obnovu plovila ribara. ]]>

Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, s obzirom na veliko prošlogodišnje interesovanje ribara da modernizuju svoja plovila, ove godine je Agrobudžetom opredijeljeno za 80.000 eura više novca za javne pozive za modernizaciju profesionalne ribolovne flote.

"Kroz tri objavljena javna poziva opredijeljena su sredstva od 280.000 eura. Ribari mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu od 50 odsto od ostvarene investicije, najviše do 10.000 eura kroz javne pozive za modernizaciju profesionalne flote za ulov demerzalnih i pelagičnih resursa. Na inicijativu profesionalnih ribara, prošlogodišnji maksimalni iznos bespovratnih sredstava u malom privrednom ribolovu povećan je sa 5.000 na 6.500 eura", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Kako se ističe, ribari su informisani da se u junu očekuje raspisivanje javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava kroz MIDAS 2 projekat, kroz koji će moći da realizuju veće investicije i da nabave nova plovila. Sve aktivnosti u pravcu pripreme kriterijuma za tu vrstu podrške, ribari će biti maksimalno uključeni, kako bi se definisali uslovi u skladu sa njihovim potrebama.

"Izazov sa kojim se ribari već duže vrijeme susreću, a tiče se nedostatka veza za plovila i ukupne lučke infrastrukture bio je nezaobilazna tema razgovora sa predstavnicima Ministarstva u svim gradovima gdje je predstavljen agrobudžet u sektru ribarstva, a to su Ulcinj, Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi. Informisani su da su započete aktivnosti kada je u pitanju ribarska luka u Ulcinju – Rt Đerane, kao i da se traže rješenja za ribarske luke i u drugim opštinama", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Posebna pažnja tokom razgovora sa ribarima posvećena je i problemu noćnog ronjenja i krivolova.

Predstavnici Ministarstva su istakli da će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima na eliminisanju ovih pojava, pojačavajući kontrolu na terenu u saradnji sa ostalim institucijama, posebno policijom. Jedna od budućih aktivnosti Radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova biće i borba protiv krivolova u noćnom ronjenju, dajući sve od sebe da rezultat bude sličan onom koji je postignut kada je u pitanju dinamit.

"Ministarstvo će se posebno pozabaviti i rješavanjem problema ribe koja se nalazi na tržištu, a potiče iz sportsko – rekreativnog ribolova. Novim Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi dodatno se uređuje ova oblast i pojačaće se kaznene mjere za počinioce. Radiće se i na boljoj saradnji sa Savezom sportskih ribolovaca i pojačaće se inspekcijska kontrola, kako bi se ispratio tok ribe koja se nalazi na tržištu", napominje se u saopštenju.

Predstavnici Direktorata za ribarstvo pozvali su profesionalne ribare da iskoriste dostupna finansijska sredstva, kako bi modernizovali svoja plovila i nabavkom novih alata povećali efikasnost, a samim tim i vrijednost ulova i poboljšali uslove za rad.

 

]]>
Thu, 27 Feb 2020 14:21:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270489/ribarima-vise-novca-za-obnovu-plovila.html
Čekamo pravdu 27 godina http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270496/cekamo-pravdu-27-godina.html Porodice otetih iz voza u Štrpcima 27 godina od tog zločina očekuju pravdu, ali se ona sada kao i ranije pokušava sakriti i zamagliti, saopštio je u ime porodica Mirsad Rastoder. ]]>

Rodbina otetih, građani i predstavnici više organizacija, položili su danas povodom 27 godina od zločina u Štrpcima, vijence i cvijeće u Bijelom Polju kod spomen obeliska, "Sat života" i u Podgorici, kod spomenika "Civilnim žrtvama ratova 1991. - 2001".

“I ove, kao i svih prethodnih godina, 27 februara, podsjećamo da porodice očekuju pravdu. Međutim, čini se da i danas, kao i ranije, ta pravda se pokušava sakriti, zamagliti. U sudske procese pokrenute sve je manje povjerenja jer se njihovim odugovlačenjem, potraga za istinom i pravdom samo udaljava”, rekao je Rastoder u Bijelo Polju.

On je kazao je da je samo zbog drugog i drugačijeg imena u ličnim dokumentima, iz voza izvedeno 20 putnika koji su kasnije svirepo mučeni i ubijeni kod Višegrada.

“Teško je poslije toliko godina ćutanja i okretanja glave vjerovati da u našem društvu ima još onih koji se identifikuju sa ideologijom koja je zbog nekog imaginarnog nebeskog carstva izabrala da u to ime čini zločine nad ljudima kojima su drugačije ime i nacionalni identitet bili jedina krivica”, naveo je Rastoder.

On je istakao da nije lako živjeti sve ove godine, koje su ih, kako je naveo, trošile svakog 27 februara.

“Bile su to godine i decenije, u kojima su mnogi načinjali stare rane. Rane koje će nas uvjek podsjećati na putnike iz voza 671, etničko čišćenje Bukovice, deportaciju izbjeglica,Kaluđerski Laz..itd”, naveo je Rastoder.

On je poručio da te rane nikada neće ni zamiriti dok se ne pronađu svi zločinci i nalogodavci. “Dok među nama ne progleda i onaj posljednji koji je spreman da zločine negira i na bilo koji način veliča izvršioce”, naveo je Rastoder.

On smatra da u stradanju putnika iz voza 671 ima mnogo poučne simbolike za one koji misle dobro i sebi i drugima u ovom društvu.

“Zločin u Štrpcima nije slučajan, on je samo dio plana genocidne politike koja je završila na osuđeničkoj klupi haškog tribunala.

Rastoder je naveo da je na svirep način ubijeno najmanje 20 civila Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić.

Kako je kazao ubijeni su i tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Rastoder je rekao da su posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Od tada nema pomaka u traganju za kostima žrtava.

On je podsjetio da osim Nebojše Ranisavljevića, koji je u septembru 2002. godine osuđen na 15 godina zatvora i koji je 2011. pušten na slobodu, tek krajem 2014. u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

U Beogradu optužnica je podignuta samo protiv petoro pripadnika vojske Republike Srpske. U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo optuženo je 11 osoba.

Rastoder je podsjetio da je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju.

Demir Ličina, kome se otac nalazio u vozu, kazao je je u Bijelo Polju da rodbina otetih zna, i da svi znajzu, da je istjerivanje pravde u ovom vremenu, slično hvatanju za užareno željezo ali da neće odustati do sudnjeg dana.

“U to ime zahvaljujemo se svima koji nas podržavaju, i visoko cijenimo saosjećanje i pažnju koju je porodicama otetih, prošle godie ukazao premijer Crne Gore premijer Duško Marković,sa saradnicima, koji je pokrenuo više aktivnosti koje su dale izvjesne rezultate” kazao je Ličina.

On je rekao da je odgovornos za zločin u Štrpcima i dalje na vladajućim struktrurama u tri države.

“Rodbina stradalih i građani, očekuju da Ministarstvo pravde, i pravosudni organi kontinuirano, prate šta se dešava na suđenjima za otmicu u Štrpcima i obavještavaju javnost o mogućem sudskom utvrđivanjeu istine i pravde sa kažnjavanjem odgovornih za zločin”, rekao je Ličina.

On je naveo da su porodice otetih ubijeđeni da bi u interesu Crne Gore, prava, pravde ali i rodbine otetih putnika, bilo važno obezbijediti prisustvo stručnog zastupnik koji bi pratio suđenje, podsticao i inicirao, moguće proširenje optužnice na osnovu iskaza i ponuđenih dokaza u sudskim procesima.

„Očekujemo od Vlade, Ministarstava i drugih nadležnih da kroz međudržavu saradanju, uz međunarodnu pomoć, pokrenu novo istraživanje jezera Perućac, koje krije tajnu mnogih zločina, kako bi i porodice otetih dočekale da se tijela stradalih pronađu, dopreme i dostojanstveno sahrane“, kazao je Ličina.

Predstvanik Foruma Bošnjaka Muslima Husien Ceno Tuzović kazao je u Podgorici da se Štrpci ne smiju zaboraviti zbog načina kako se sve to desilo.

„Platili su ceh nedužni ljudi koji su išli svojim porodicama a doživjeli ono što je malo ko vjerovao“, kazao je Tuzović.

Predstavnik Savjeta Muslimana Crne Gore kazao je da ove kao i prethodnih godina izražavaju pijetet prema žrtvama i da se taj zločin nikada ne zaboravi.

On smatra da je važno napominjati na ove zločine kako bi buduće generacije znale šta se sve desilo i da su to stvari koje se više ne smiju ponoviti.

Cvijeće na spomenik u Podgorici položili su predstavnici porodica žrtava, Savjeta Bošnjaka, Savjeta Muslimana, Forumu Bošnjaka muslimana, Građanske alijanse.

Prilog: Milica Kapa, TVCG

]]>
Thu, 27 Feb 2020 13:20:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270496/cekamo-pravdu-27-godina.html
Bolnice spremne, maske stižu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270478/bolnice-spremne-maske-stizu.html Crnogorski zdravstveni sistem spreman je za eventualnu pojavu koronavirusa, a u KCCG i bolnicama ima dovoljno mjesta za eventualni smještaj oboljelih, kazao je ministar zdravalja Kenan Hrapović, nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Poručio je i da zbog koronavirusa nema mjesta panici, a građani kako je dodao, trebalo bi da budu dodatno oprezni. Na konferenciji za medije je saopšteno i da zaštitnih maski nema u apotekama, ali će ih biti. Poručeno je i da nije predviđen dolazak kineskih radnika u Crnu Goru. ]]>

Kasarna u Zoganju u Ulcinju, predviđena je da bude karantin za koronavirus, ali to kako dodaje Hrapović, neće biti jedina lokacija.

“U narednim danima proglasićemo još neke lokacije za smještaj zdravih osoba”, naveo je Hrapović, na konferenciji za medije.

On je pojasnio i da nije najavljen dolazak radnika iz Kine. Kompanija CRBS treba da dostavi plan dolaska kineskih radnika u Crnu Goru, a kako dodaje Hrapović, svaki dolazak radnika mora da bude najavljen.

“Prije dolaska u Crnu Goru radnici moraju biti 14 dana u karantinu u Kini, po dolasku u Crnu Goru biće pod dodatnim nadzorom još 14 dana”, naveo je Hrapović. To je, kako je kazao Hrapović, jedina procedura koja omogućava dolazak radnika iz Kine.

Maski nema, ali će ih biti

U Crnoj Gori je trenutno oko 80 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša i dodao da je taj broj iz sata u sat promjenljiv.

“Izvjesno je da će se virus širiti. Naš je zadatak da što dalje spriječimo širenje, da ga odložimo”, kazao je Mugoša i dodao da je do sada, zbog koronavirusa anketirano više od 2.450 ljudi, koji su došli iz područja pogođenih koronavirusom.

“Do sada 848 ljudi je stavljeno pod nadzor i praćeno cijelo vrijeme”, kazao je Mugoša i dodao da je bilo nekoliko sumnjivih slučajeva.

On je istakao i da u apotekama trenutno nema maski, ali će ih kako dodaje biti.

"Naš zdravstveni sistem je opskrbljen, u apotekama će biti maski, trenutno na tržištu se teško nabavljaju, ali se preduzimaju sve mjere da se nabave i prema uvjeravanjima dobavljača maski će biti", kazao je Mugoša i ponovio da maske treba da nose oboljeli, a ne zdravi. 

“Ne preporučuje se da maske stavljaju zdravi, već da ih stavljaju bolesni”, poručio je Mugoša. On je naveo i da testova za koronavirus ima dovoljno.

Tri dodatne klinike za smještaj oboljelih

IZ KCCG su poručili da raspolažu sa dovoljnim brojem mjesta na Klinici za infektivne bolesti. Predviđeno je i prošrenje kapaciteta po potrebi.

Direktor KCCG Jefto Eraković je kazao da su našli tri dodatne klinike, na koje bi mogle eventualno da budu smještene zaražene osobe.

“KCCG je apsolutno spreman da zbrine pacijente, kako je bilo i do sada”, naveo je Eraković.

Eraković je ponovio da su juče uradili jednu simulaciju kada su postavili dva šatora pored Klinike za infektivne bolesti za potrebe zaposlenih.

Raste vjerovatnoća pojave koronavirusa

Hrapović je kazao i da se vjerovatnoća da koronavirus dođe u Crnu Goru povećava, uprkos mjerama koje se sprovode.

On je naveo da laboratorije Instituta za javno zdravlje posjeduju sve potrebne dijagnostikume da nesmetano i samostalno sprovode dijagnostiku novog koronavirusa.

“Zdravstveni sistem je organizovan, funkcionalan i operativan da odgovori na sve. Rizik po zdravlje se smatra umjerenim”, kazao je Hrapović.

Ministar je naveo i da ukoliko se pojavi neka osoba zaražena koronavirusom, sve službe u Crnoj Gori će biti spremne da odgovore tom zadatku.

“Kao prvo to je KCCG, koji raspolaže dovoljnim kapacitetima na Infektivnoj klinici, a po potrebi smo razradili dodatne scenarije da se određene klinike u KCCG dodatno osposobe i kadrom i opremom”, objasnio je Hrapović.

 

 

 

 

]]>
Thu, 27 Feb 2020 11:01:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270478/bolnice-spremne-maske-stizu.html
Opel astra Marku Asanoviću iz Podgorice http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270488/opel-astra-marku-asanovicu-iz-podgorice.html Marko Asanović iz Podgorice dobitnik je automobila Opel astra enjoy, u okviru nagradne igre Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), a on je preuzimajući ključeve pozvao građane da redovno izmiruju račune za struju, jer na taj način, kako je kazao, mogu da dobiju vrijedne nagrade. ]]>

Asanović, kome su danas predstavnici EPCG uručili ključeve autobobila Opel astra enjoy, je dobitnik glavne nagrade nagradne igre "Zlatni tim: energija koja pokreće".

On je kazao da je bio veoma srećan i iznenađen kad je saznao da je dobitnik glavne nagrade nagradne igre EPCG.

"Svi smo bili iznenađeni i porodica i prijatelji kad smo saznali, jer to nismo očekivali. Nismo ni pretpostavljali da može da se desi. Više godina sam član Zlaznog tima. Zahvaljujem se EPCG i pozivam sve građane da redovno izmiruju račune za struju, jer na taj način može i da se dobije vrijedna nagrada", rekao je Asanović.

Rukovodilac Korisničkog centra EPCG, Marko Burić, čestitao je svim dobitnicima vrijednih nagrada.

"Pokrenuli smo zlatnu energiju, a posebno me raduje činjenica što konstantno, u dužem vremenskom periodu, u bazi imamo oko 55 odsto potrošača koji su redovne platiše. Sva domaćinstva, članovi Zlatnog tima ostvaruju i popust od 13 odsto na vrijednost obračunate aktivne energije na računima za utrošenu električnu energiju", istakao je Burić.

On je pojasnio da su svi članovi Zlatnog tima, koji su ujedno i korisnici servisa "Elektronski račun", bili u posebnoj bazi za izvlačenje dobitnika deset električnih trotineta Xiaomi.

"EPCG svojim kupcima nudi servis 'Elektronski račun' koji omogućava da se račun dobija mejlom odmah po završetku obračuna, bez čekanja poštara. Trenutno ovaj servis koristi 20.155 članova Zlatnog tima, od kojih smo deset obradovali popularnim prevoznim sredstvom, električnim trotinetom. Servis je jednostavan za aktiviranje i besplatan, imamo ukupno blizu 40 hiljada zadovoljnih e-bill korisnika", rekao je Burić.

On je podsjetio da su električni trotinet Xiaomi dobila domaćinstva iz Podgorice, Kotora, Budve, Tivta i Herceg Novog.

Nagradna igra "Zlatni tim: energija koja pokreće" počela je 9. januara i trajala do 31. januara. Nagradna igra je organizovana za članove Zlatnog tima, odnosno sva domaćinstva koja su 31. januara imala stanje duga 0 eura.

Izvlačenje dobitnika nagradne igre je organizovano 20. februara, a u bazi za izvlačenje našlo se 202.050 domaćinstava, članova Zlatnog tima.

Glavnu nagradu, automobil Opel astra enjoy, dobilo je domaćinstvo sa pretplatnim brojem 19397776 iz Podgorice.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 12:27:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270488/opel-astra-marku-asanovicu-iz-podgorice.html
Zločin u Štrpcima da konačno dobije sudski epilog http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270486/zlocin-u-strpcima-da-konacno-dobije-sudski-epilog.html Suočavanje s prošlošću, rasvjetljavanje svih zločina i posvećen odnos državnih institucija prema porodicama stradalih, samo su neki od preduslova na putu ka suštinskoj demokratizaciji društva, saopšteno je iz Bošnjačke stranke povodom 27 godina od otmice i ubistva 19 putnika u Štrpcima. ]]>

Iz BS-a podsjećaju da se danas navršava 27 godina od otmice i ubistva 19 putnika bošnjačke nacionalnosti iz voza 671 koji se kretao na relaciji Beograd-Bar.

"Apelujemo na nadležne pravosudne institucije da ovaj slučaj konačno dobije sudski epilog. Smatramo da je 27 godina čekanja na mnoge odgovore u vezi sa ovim zločinom neprihvatljivo dugačak period, što samo povećava bol i tugu porodicama ubijenih", navodi s u saopštenju.

Koliko god da je prošlo od tog zločina, ističu, on ne može zastariti.

"Ostaće upamćeno da su nedužni ljudi ubijeni samo zbog biljega svog imena. Državne institucije moraju učiniti sve da se procesuiraju nalogodavci i počinioci ovog zločina i na taj način pokazati da je suočavanje s prošlošću preduslov na putu ka demokratizaciji društva. Obaveza je Crne Gore i njenih institucija obezbjeđivanje socijalne i društvene brige o članovima porodica nastradalih", saopšteno je iz BS-a.

Bošnjačko vijeće: Nećemo odustati

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i ove godine obilježava godišnjicu zločina u Štrpcima, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Bijelom Polju i Podgorici, sa velikim i hitnim apelom nadležnim institucijama da riješe ovaj slučaj kako bi budućim generacijama bilo dokazano da ovakvi zločini ne mogu i ne smiju biti oprošteni i da se nikada nikome ne smiju više dogoditi.

"Pitanje oprosta i pomirenja, nije stvar prošlosti već sadašnjosti, te će nam taj put odrediti budućnost. Samo osuđujuće presude kod rodbine žrtava mogu djelimično izbrisati osjećaj neostvarene pravde. Nećemo odustati sve dok i posljednji organizator i počinitelj zločina u Štrpcima ne bude priveden pred lice pravde. Kad se ostvari pravda pitanje oprosta i pomirenja dolazi u obzir, a do tada zločin u Štrpcima predstavlja bolnu ranu, koja je još uvijek otvorena, za sve Bošnjake bez obzira gdje žive", saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

URA: "Štrpci" i poslije 27 godina čekaju pravdu

Ni poslije 27 godina suočavanje sa prošlošću u slučaju “Štrpci” nije dovršeno a to je jedini put kojim se mogu iscijeliti bolne rane porodica žrtava i staviti tačka na taj slučaj, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA povodom obilježavanje dvadesetsedmogodišnjice od zločina u Štrpcima.

"Zločin u Štrpcima je još jedan u nizu onih koji nas opominje da se nijesmo na odgovarajući način odnijeli prema ratnim zločinima koji su se događali na ovim prostorima. Ni 27 godina od tog stravičnog događaja većina porodica žrtava nije saznalo šta se desilo sa posmrtnim ostacima njihovih najbližih. 27 godina poslije imamo samo dvije pravosnažne presude povodom ovog zločina, dok su oni koji su bili tada na vlasti i time direktno snosili odgovornost za ovaj slučaj, i danas na istim pozicijama“, podsjećaju u GP URA.

Oni poručuju da će se i dalje u okviru svojih moći snažno zalagati da se ovaj slučaj dovede do kraja, otkriju pravi počinioci a da porodice žrtava konačno dočekaju pravdu, koja je po izreci, kažu iz ove partije, spora ali dostižna.

SDP: Zločin u Štrpcima da bude opomena

Ovaj zločin nam svima mora biti opomena da se devedesete godine više nikada ne ponove, niti da bilo kome dozvolimo da naruši multietnički i multikonfesionalni sklad, odnosno građanski koncept države, kao jednu od najvećih vrijednosti današnje Crne Gore, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP).

Zločin u Štrpcima, kako su kazali, podsjeća ih na tragična dešavanja i strahote rata ali i posebno ukazuje i upozorava na to da vrijeme nakon rata nije donijelo pravdu za žrtve i njihove porodice.

"SDP, kao partija čiji je koncept evropske, multietničke i građanske Crne Gore postao na sreću vrijednost zapisana u našem Ustavu neće dozvoliti da se zaborave zločini, niti da se zapostavi prije svega moralna obaveza ovoga društva da se obezbijedi puna pravda za sve žrtve zločina i njihove porodice", navodi se u saopštenju.

SD: Utvrđivanje odgovornosti jedina satisfakcija

Utvrđivanje odgovornosti onih koji su učestvovali u zločinu u Štrpcima jedina je satisfakcija koju država Crna Gora može pružiti porodicama žrtava, smatraju u SD-u.

"Smatramo da je 27 godina nedopustiv period za čekanje pravde onima koji su izgubili svoje najmilije. Crna Gora kao država mora učiniti sve da do ovakvih zločina, kada su nevini ljudi ubijani samo zato što se drugačije zovu ili na drugačiji način mole svom bogu, više nikada ne dođe. Sankcionisanje odgovornih samo je jedan od vidova te borbe", navodi se u saopštenju.

Demokrate: Da svi zločini dobiju pravne epiloge 

Demokrate su poručile da se snažno zalažu da svi zločini dobiju pravne epiloge ko god da ih je počinio i nad kim god da su počinjeni.

"Zločin ne zna za vjeru ili naciju, žrtva ne zna za vjeru ili naciju. Demokrate će svim svojim bićem nastojati da se nikada više ne ponove tragična i mračna poglavlja iz naše zajedničke istorije. Mir, stabilnost i ekonomski prosperitet su vrijednosti koje spajaju ljude svih vjera i nacija koji žele napredak i svijetlu budućnost svojoj djeci. A oni koji promovišu mržnju zaslužuju prezir i osudu", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 12:18:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270486/zlocin-u-strpcima-da-konacno-dobije-sudski-epilog.html
Lančani sudar u Sutomoru, jedna osoba povrijeđena http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270476/lancani-sudar-u-sutomoru-jedna-osoba-povrijedjena.html Jedna osoba je povrijeđena u sudaru tri vozila koji se dogodio jutros u Sutomoru, saopšteno je Portalu RTCG iz OKC-a. ]]>

 "Udes se dogodio  oko 9.20 sati u blizini hotela Izvor na magistrali u Sutomoru. Jedna osoba se žalila na povredu", saopšteno je iz OKC-a.

Kako javlja portal Jedro, šteta na vozilima koja su se sudarila je velika.

Policija je trenutno na magistrali i reguliše saobraćaj jednom trakom.

Uvidjaj je u toku.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 10:42:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270476/lancani-sudar-u-sutomoru-jedna-osoba-povrijedjena.html
Crna Gora potražuje 51 nestalu osobu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270460/crna-gora-potrazuje-51-nestalu-osobu.html Crna Gora potražuje 51 nestalu osobu, 39 na Kosovu, devet u BiH i tri u Hrvatskoj, kazao je Dragan Đukanović iz Komisije za nestala lica. On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG poručio da Komisija prati dešavanja vezana za zločin u Štrpcima koji se desio prije 27 godina kada su pripadnici Vojske Republike Srpske oteli iz voza 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. ]]>

 

Na današnji dan prije 27 godina, pripadnici Vojske Republike Srpske oteli su u Štrpcima iz voza na relaciji Beograd Bar grupu putnika, civila nesrpske nacionalnosti, a većini se ne zna sudbina. Za ovaj zločin još nijesu uhapšeni i privedeni pravdi svi koji su u njemu učestvovali. Đukanović je istakao da je Komitet za prisilne nestanke uvidio pozitivne pomake Crne Gore u rasvetljavanju tog zločina.

“Crna Gora je napravila veći pomak od drugih država regiona. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim državama regiona,  s međunarodnim organizacijama.  Komitet za prisilne nestanke ocijenio je da je Crna Gora napravila pomake i kada je riječ o transparentnosti i saradnji sa drugim državama, jer mi smo osim deklaracija i međunarodnih dokumenata bilateralno zaključili protokole i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom, sa Srbijom i sa Kosovom”, kazao je Đukanović.  

Rodbina otetih položiće cvijeće u Bijelom Polju

Rodbina otetih i građani položiće cvijeće u Bijelom Polju kod spomen obeliska, "Sat života" i u Podgorici, kod spomenika "Civilnim žrtvama ratova 1991. - 2001" i na taj način obilježiti 27 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci.

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak, da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, kao ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, kaže se u saopštenju rodbine otetih iz voza.

Oni su podsjetili, da su putnici oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci. Tada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno eidentifikovano lice.

“Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011. pušten na slobodu”, kaže se u saopštenju.

Kako su u rekli, krajem 2014. godine, u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Navodi se da je Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018. godine, u trećem pokušaju, potvrdio optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i da suđenje traje.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju”, kaže su u saopštenju.

Navodi se da su stradali Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović i Halil Zupčević.

Stradali su i Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović i Rasim Ćorić.

Među stradalima su i Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić kao i jedno nepoznato lice.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 08:25:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270460/crna-gora-potrazuje-51-nestalu-osobu.html
"Porodice žrtava u Štrpcima bez naknade 27 godina" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270471/porodice-zrtava-u-strpcima-bez-naknade-27-godina.html Prošlo je dvadeset i sedam godina od zločina u Štrpcima, a porodice žrtava još nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države, saopštilo je Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) povodom 27. februara, dana kada se obilježava godišnjica stradanja civila otetih iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. ]]>

 “Zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica, pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na stanici Štrpci (BiH). Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 NN lice. Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore”, podsjećaju iz UDIK-a.

„Prošlo je dvadeset i sedam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države. Samim tim, postavljanje spomen-ploče na beogradskoj željezničkoj stanici, koja bi trebala podsjećati na ovaj ratni zločin, za sve nas postaje nezamisliv cilj“, saopštio je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića. Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić.

“Ovom prilikom podsjećamo na nevine žrtve, a to su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Senad Đečević, Ismet Babačić, Halil Zubčević, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Toma Buzov”, navodi se u saopštenju.

 Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina.

“To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam”, objasnili su u Udruženju.

]]>
Thu, 27 Feb 2020 10:03:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/270471/porodice-zrtava-u-strpcima-bez-naknade-27-godina.html