RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html Sjutra uručivanje 17 doktorskih stipendija http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261933/sjutra-urucivanje-17-doktorskih-stipendija.html Premijer Duško Marković uručiće sjutra studentima 17 doktorskih stipendija, najavljeno je iz Vlade. ]]>

Na svečanosti koju priređuje Ministarstvo nauke, ministarka Sanja Damjanović uručiće grantove za inovativne projekte, za strateška partnerstva u sprovođenju pred-akceleracijskog programa inovativnih startapova i za dva nova centra izvrsnosti.

Najavljeno je da će na svečanosti biti uručene i simbolične nagrade najuspješnijim naučnicima kao i najuspješnijem patentu/inovativnom rješenju.

Ceremoniju će otvoriti ministarka nauke, a nakon toga prisutnima će se obratiti dobitnik granta za inovativne projekte, kao i dobitnica doktorske stipendije.

Ministarstvo nauke dodjelom gotovo 3,5 miliona eura za doktorske stipendije, grantove za inovativne projekte i strateška partnerstva u sprovođenju pred-akceleracijskog programa inovativnih startapa i za dva nova centra izvrsnosti želi da istakne izuzetan inovativni potencijal pojedinaca i stimuliše njihov dalji razvoj kao i učešće u međunarodnim programima za nauku, inovacije i tehnološki razvoj.

"Takođe želimo da pokažemo i ovogodišnji rad Ministarstva koji nastavlja trend izuzetne dinamike - pokretanje ali i realizaciju brojnih inicijativa i projekata. Kao i prethodnih godina očekujemo sjajnu atmosferu kojoj svakako doprinose nagrađeni učesnici ali i veliki broj mladih i ljudi iz akademskog i biznis sektora", kaže se u najavi.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 23:22:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261933/sjutra-urucivanje-17-doktorskih-stipendija.html
Preventivnim mjerama protiv prirodnih katastrofa http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261904/preventivnim-mjerama-protiv-prirodnih-katastrofa.html Moramo učiniti sve na sprovođenju preventivnih mjera i aktivnosti u cilju smanjenja rizika od katastrofa s posebnim akcentom na zemljotres, poručio je načelnik Direkcije za operativne poslove Direktorata za vanredne situacije MUP-a Radomir Šćepanović na radionici na temu „Smanjenje rizika od zemljotresa“. ]]>

Učesnici su tokom radionice koja je održana u Budvi istakli značaj sprovođenja preventivnih mjera za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, izrade opštinskih i preduzetnih planova za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, izrade procjene rizika od katastrofa, važnosti podizanja svijesti i edukacije građana i djece kada je u pitanju smanjenje rizika od zemljotresa i drugih hazarda.

“Sprovođenja međupredmetnog programa „Obrazovanje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa“, stručnog osposobljavanja i usavršavanja učesnika sistema zaštite i spašavanja i nabavke adekvatne opreme. Posebno je naglašena važnost uspostavljanja Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje”, navodi se u saopštenju organizatora radionice.

Radionica, koju je organizovao Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, realizovana je u okviru projekta „3 WATCH OUT – Trilateralni model civilne zaštite: Putevi, instrumenti i izazovi za našu bezbjednost“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija – Italija.  

]]>
Tue, 10 Dec 2019 22:41:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261904/preventivnim-mjerama-protiv-prirodnih-katastrofa.html
CZIP, Lika i Popović Samardžić dobitnici nagrada http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261949/czip-lika-i-popovic-samardzic-dobitnici-nagrada.html Centar za proučavanje ptica (CZIP), Zenepa Lika i Dr Milena Popović Samardžić dobitnici su nagrada Centra za građansko obrazovanje (CGO) za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u okviru desetog jubilarnog Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ. ]]>

Festival je otvoren večeras crnogorskom premijerom filma “Dnevnik Diane Budisavljević” čija je rediteljka Dana Budisavljević, prva žena koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju od 1957. godine.

Izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević, kazala je da su u prvoj deceniji postojanja Festivala predstavili vrijedne priče kroz svjetska ostvarenja značajnih autora koji, kako je istakla, nijesu zatvarali oči pred najtežim temama njihove svakodnevnice.

„Otvorili smo prostor i regionalnoj kinematografiji da o temama koje najviše bole nas i susjede direktno govore crnogorskoj publici u tri grada – Podgorici, Kotoru i Beranama. I nijesu to bile samo teme koje bole, već nerijetko i filmovi koji slave heroje i heroine borbe za ljudska prava oko nas i među nama“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, Festival UBRZAJ je i ohrabrenje crnogorskim stvaraocima da se, kroz svoje filmove, „beskompromisno zalažu za prava onih koji to ne mogu sami učiniti i čije sudbine bez filma ostaju nepoznate“.

„Na jubilej smo program obogatili i nizom panel diskusija o nekoliko neuralgičnih tačaka crnogorske borbe za uspostavljanje modernog koncepta ljudskih prava – pravima LGBT osoba, rodnoj ravnopravnosti i suočavanju sa prošlošću. Sjutra ćemo imati i otvaranje izložbe „Iza sedam logora - od zločina kulture do kulture zločina“ autora Hrvoja Polana, a koja nam stiže uz podršku naših prijatelja iz njemačkog Foruma ZfD“, navela je Uljarević.

Ona je ukazala da stanje ljudskih prava u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

„Više od tog tog saznanja i osjećanja brine negativna tendencija koju nastavljamo bilježiti iako bi na putu ka EU trebalo stvari da se kreću u drugom, bolje pravcu“, rekla je Uljarević.

Istraživanja CGO-a, kako je podsjetila, ukazuju da, pored postojeće diskriminacije, postoje i izraženi novi oblici, „pa nam se tako u vrh liste diskiminisanih nalaze i politički neistomišljenici“.

„A ako se kao društvo na ovo ne osvrnemo blagovremeno i djelotvorno na potisnutu unutrašnju krizu rizikujemo da skliznemo u opasna društvena i politička uređenja, na što opominju i neki filmovi koje ćemo imati prilike da gledamo“, ocijenila je Uljarević.

Ona smatra da „svako od nas može kreirati svoju vrijednu priču“.

„Samo ako vjerujemo u sebe. A ovi filmovi nam pomažu da vratimo vjeru u sebe, ljude, pravdu, ljepotu i ljubav. Sasvim dovoljno da idemo dalje uspravne glave i da stojimo za svoja i prava onih koji to ne mogu“, istakla je Uljarević.

Izvršna direktorika CZIP-a, Jovana Janjušević, kazala je prilikom preuzimanja nagrade, da je Ulcinjska Solana više od deceniju vrijedna i duga priča.

„Naša prva ljubav i naš drugi dom. U ime stotinu hiljada različitih kljunova i duplo toliko šarenih krila, zahvaljujem“, navela je Janjušević.

Zenepa Lika kazala je da želi da podijeli nagradu sa svim slobodnim i aktivnim građankama i građanima Crne Gore koji nisu u žiži javnosti ali su aktivni, žuro biju bitnku na svoj sopstveni način za bolji i humaniji svijet.

„Za zdravu životnu sredinu oni ne zatvaraju oči pred nepravdom, uzdižu glas i ukazuju na ljudska prava, da ljudska prava jesu univerzalna prava, pa i ovdje kod nas u Crnoj Gori“, istakla je Lika.

Ona smatra da se slobodan duh širi.

„Ima nas svakim danom više, i nadam se da će nas svake godine sve više biti, jer je od vitalnog značaja. Mi smo građani ti koji mogu mijenjati svijest na bolje. Samo uz aktivno građansko, možemo odbraniti univerzalne vrijednosti, ljudska prava, prava na životnu sredinu i zaštitu prirode. Vjerujem u našu snagu“, poručila je Lika.

Milena Popović Samardžić kazala je da je sigurna da ne bi dobila nagradu da nema veliku podršku kolega.

„Naša borba nije samo borba za status jedne profesije, već za sistem vrijednosti koji želimo da bude unaprijeđen u našoj zemlji“, istakla je Popović Samardžić.

Velika sala Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) bila je premala da noćas primi sve one koji su došli na premijeru filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, pa su organizatori zakazali sljedeće, reprizno, prikazivanje u subotu 14. decembra u 15 sati u CNP-u.

Festival UBRZAJ u Podgorici trajaće do 14. decembra, u Beranama će biti otvoren 11. decembra, dok je otvaranje festivala u Kotoru planirano za 13. decembar.

Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 22:30:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261949/czip-lika-i-popovic-samardzic-dobitnici-nagrada.html
Donacija AmCham-a konjičkom klubu "Budućnost" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261936/donacija-amcham-a-konjickom-klubu-buducnost.html Povodom obilježavanja Dana zahvalnosti, Američka privredna komora u Crnoj Gori uručila je donaciju u vrijednosti od 10 hiljada eura Sportskom konjičkom klubu "Budućnost". Prikupljena sredstva biće iskorišćena za organizovanje inkluzivnih radionica i individualnih terapija za djecu sa posebnim potrebama. ]]>

Komitet za društveno odgovorno poslovanje AmCham-a odlučio je da novac uruči klubu "koji praktikuje rehabilitaciju i edukacije za osobe sa intelektualnim smetnjama, poremećajem iz spektra autizma, razvojnim poremećajima, kao i za djecu koja kasne u psihomotornom razvoju, cerebralnom paralizom i psihoemocionalnim poteškoćama", navodi se u saopštenju.

Terapije uključuju aktivnosti koje su pod nadzorom stručnjaka za mentalno zdravlje, uz podršku profesionalnog konja.

Klub "Budućnost" sarađuje sa Resursnim centrom "1. Jun" iz Podgorice, te Dnevnim centrima Igalo, Cetinje, Pljevlja i Nikšić.

Predsjednik AmCham-a Nikola Tripković, zahvalio se kompanijama, članicama Komore, na ukazanom povjerenju, te prihvatanju i dijeljenju sistema vrijednosti koji AmCham promoviše u Crnoj Gori.

Izvršni direktor Sportskog konjičkog kluba „Budućnost“ Zoran Tomčić istakao je da je počastvovan što je na osnovu ovogodišnje odluke Komiteta upravo Klub „Budućnost" izabran za donaciju.

 "Želim da se zahvalim na značajnim sredstvima koja ste ovom prilikom izdvojili za potrebe realizacije hiporehabilitacionih tretmana za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju" kazao je Tomčić.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je donacija odlični primjer kako aktivna i dinamična poslovna zajednica može da napravi pozitivnu razliku, ne samo u ekonomskom, nego i u društvenom smislu. Dodala je da donacija članica AmCham-a na najbolji način odražava duh Dana zahvalnosti.

 

]]>
Tue, 10 Dec 2019 20:20:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261936/donacija-amcham-a-konjickom-klubu-buducnost.html
Borba protiv diskriminacije žena mora biti suštinska http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261902/borba-protiv-diskriminacije-zena-mora-biti-sustinska.html Podaci da žene u Crnoj Gori zarađuju i do 30 odsto manje, u odnosu na muškarce, ali i da posjeduju manje od četvrtine nepokretnosti u odnosu na drugi pol, upućuju na obavezu svih progresivnih društvenih činilaca i građana, da se protiv takvih nejednakosti bore, ukazali su u Građanskom pokretu URA. ]]>

U tom pokretu su reagovali na jučerašnje istraživanje UNDP-a u Crnoj Gori, koje je pokazalo da razvoj ekonomije nije ravnopravan za sve društvene slojeve, te da je bruto nacionalni dohodak (BDP) po glavi stanovnika za 30 odsto manji za žene u odnosu na muškarce.

“Svega nekoliko dana od 77. godišnjice osnivanja Antifašističkog fronta žena (AFŽ), poražavajuće je konstatovati da je pozicija žena u društvu jako loša, a da se o polnoj i klasnoj emancipaciji žena gotovo i ne govori”, navodi se u saopštenju.

 Ta diskriminacija je mnogo šira od strogo ekonomske sfere I, kako kažu u GP URA, vidljiva je u gotovo svim segmentima crnogorskog društva.

“Primjera radi, zastrašujući je podatak da u Crnoj Gori već dvadesetak godina postoji disbalans kod novorođenih dječaka i djevojčica: 110 naprema 100 u korist dječaka, prevashodno zbog selektivnih abortusa ženske djece. Ukoliko to nije dovoljan alarm da se stvari pod hitno i radikalno moraju mijenjati, onda ništa nikada neće ni biti“, ukazali su u pokretu URA.

URA ukazuje da nam istorija ne smije služiti samo kao sjećanje, već i kao “nauk svih ženskih borbi koje su - u različitim periodima i mnogo težim okolnostima - polagale velike žrtve kako bi svijet bio pravedniji i bolji”.

U pokretu URA navode i da je veće uključivanje žena u javni prostor jako važan korak u procesu radikalne transformacije nepravednog društvenog poretka, ali da je “iluzorno očekivati da će se takve promjene dogoditi same od sebe, a bez stvaranja potrebnih preduslova“.

 “A ti preduslovi ne smiju biti samo formalni, kako je to do sada bio slučaj, već i suštinski. Jer ukoliko društveni poredak daje legitimitet diskriminaciji žena na svim poljima, počev od neravnomjerne podjele kućnog rada i tradicionalnog očekivanja da “kuhinja i svi kućni poslovi pripadaju isključivo ženama“, onda će i njihova mogućnost da se bave bilo čime mimo tih poslova, biti znatno manja. Odnosno, da bi se položaj žene suštinski promijenio, poboljšao i emancipovao, potrebno je promijeniti čitav društveni poredak koji počiva na sili i nepravdi“, ukazali su u pokretu URA.

URA ističe da se “ova pitanja moraju vratiti u sferu političke borbe, gdje i pripadaju”, a da podršku takvoj borbi trebaju pružiti i sve one socijalne grupe koje takođe trpe diskriminaciju na svakom koraku.

“Jer nas zdrav razum i elementarna empatija upućuju da razumijemo jedni druge i da zajedno podignemo glas protiv svih oblika diskriminacije“, zaključili su u pokretu URA.

 

]]>
Tue, 10 Dec 2019 19:45:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261902/borba-protiv-diskriminacije-zena-mora-biti-sustinska.html
Stručna pomoć škole na raspolaganju KCCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261916/strucna-pomoc-skole-na-raspolaganju-kccg.html Kompletna stručna pomoć škole za srednje i više stručno obrazovanje "Sergije Stanić" biće na raspolaganju Kliničkom Centru Crne Gore u smislu bolje organizacije rada Servisa za pripremu i distribuciju hrane. ]]>

To je predviđeno Ugovorom o poslovnoj saradnji koji su potpisali direktori KCCG Jevto Eraković i škole "Sergije Stanić" Darko Vukčević.

Iz KCCG su objasnili da je Ugovorom predviđeno da kompletna stručna pomoć škole bude na raspolaganju najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi u smislu bolje organizacije rada Servisa za pripremu i distribuciju hrane.

"Naša ustanova u drugom pravcu će omogućiti stručnu podršku u smislu nutricionista i dijetetičara, koji će doprinijeti da zajedničkom aktivnošću kvalitet spremanja i posluživanja hrane bude na još većem nivou na zadovoljstvo naših pacijenata", kazali su iz KCCG.

Sporazumom je, kako su istakli, planirano da se razmatra i mogućnost zajedničkog djelovanja u smislu ugostiteljskih objekata koji se nalaze u krugu KCCG.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 19:39:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261916/strucna-pomoc-skole-na-raspolaganju-kccg.html
Islamska zajednica CG valjan primjer regionu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261910/islamska-zajednica-cg-valjan-primjer-regionu.html Stabilnost i konstruktivan odnos institucije Islamske zajednice u Crnoj Gori prema svim instancama predstavlja valjan primjer balkanskom regionu, kazao je predsjednik Skupštine Turske Mustafa Šentop. On je dodao da će njegova zemlja pomoći Islamskoj zajednici, jer je to njihova obaveza. ]]>

Šentop je to kazao reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću koji je sa saradnicima boravio u Ankari.

 “Islamska zajednica u Crnoj Gori priznaje dosadašnji doprinos republike Turske i njenih institucija Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. Čini nam čast da i pored velikih izazova sa kojima se susrećete i Vi lično ali i vlast i narod u Turskoj, ne zaboravljate na nas i ne ignorišete naše izazove i potrebe”, istakao je Fejzić.

Sa druge strane, predsjednik turskog Parlamenta je izrazio zadovoljstvo posjetom, rekavši da stabilnost i konstruktivan odnos institucije Islamske zajednice u Crnoj Gori prema svim instancama predstavlja valjan primjer u balkanskom regionu.

“Zbog toga, pomoći vaše napore mi ne smatramo činom dobre volje, već obavezom koju ćemo se truditi da nastavimo bez obzira na naše unutarnje i geopolitičke izazove”, saopštio je Šentop. 

Fejzić i Šentop su konstatovali da između Republike Turske i Crne Gore postoje veoma dobri i prijateljski odnosi.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 17:27:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261910/islamska-zajednica-cg-valjan-primjer-regionu.html
Mlade zaštititi od zloupotreba na internetu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261880/mlade-zastititi-od-zloupotreba-na-internetu.html Razvoj tehnologija i novih vidova komunikacije doprinio je napretku društva i zajednice, ali i otvorio prostor za razne vidove zloupotreba, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović na današnjoj radionici "Sprječavanje online radikalizacije mladih u Crnoj Gori", koja je održana na Pravnom fakultetu u Podgorici. ]]>

Kako se napominje u saopštenju Ministarstva unutrašnjih polova, Pejanović je istakao da digitalno doba i doba masovnih medija predstavlja idealan poligon za takozvani nekonvencionalni terorizam, koji se izvodi na sofisticiran i na prvi pogled neprepoznatljiv način.

On je dodao da posebnu opasnost predstavlja sajber prostor koji se koristi za širenje terorističke propagande.

"Ne treba zanemariti ni negativan uticaj širenja lažnih vijesti putem interneta, koje predstavlja jednu vrstu nekonvencionalnog terorizma i globalnog je karaktera", kazao je Pejanović.

Nacionalni operativni tim za suzbijanje nasilnog ekstremizma, kako je dodao, posvećen je prevenciji i rješavanju izazova u ovoj oblasti, uz afirmaciju sveobuhvatnog pristupa, s posebnim fokusom na mlade ljude, koji su u odnosu na radikalizaciju na internetu ranjiva kategorija.

Kako je istaknuto na radionici, potreba regulisanja sadržaja na internetu je neminovna, te se u tom cilju, u Crnoj Gori uskoro može očekivati potpisivanje memoranduma o saradnji Nacionalnog operativnog tima sa operatorima elektronskih komunikacija.

Memorandum će, istakao je Pejanović, biti dodatan prilog dobroj saradnji i omogućiti kvalitetnije regulisanje sadržaja na internetu.

"Načelo slobode izražavanja i pristupa informacijama se mora poštovati, ali istovremeno moramo raditi na jačanju otpornosti društva na fenomene radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Ta borba ponekad podrazumijeva i legitimno ograničavanje slobode izražavanja, naročito ako se njome izaziva govor mržnje, ugrožava nacionalna bezbjednost, integritet pojedinaca i grupa, ili podstiče radikalno ponašanje i postupanje.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 16:53:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261880/mlade-zastititi-od-zloupotreba-na-internetu.html
Za uzgoj školjki u Boki Kotorskoj 800.000 eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261886/za-uzgoj-skoljki-u-boki-kotorskoj-800000-eura.html Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom naredne tri godine realizovaće novi projekat koji treba da doprinese značajnom unapređenju konkuretnosti sektora marikulture u Boki Kotorskoj. ]]>

Projekat Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća "Food4Health", realizuje se u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru. Kako ističu u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, za aktivnosti na području Crne Gore odobren je grant od oko 800 hiljada eura.

Rektor UCG Danilo Nikolić istakao je da projekat, kroz spoj nauke i privrede, ima za cilj poboljšanje proizvodnih i uzgojnih tehnologija, prenošenje i primjenu evropskih standarda kvaliteta i unapređenje tradicionalnih proizvoda.

U tom pravcu, kako je kazao, Institut će dobiti modernu laboratoriju za inovativan uzgoj kamenica, kao i mikroalgi, za potrebe naših uzgajivača. To će biti jedino mrijestilište kamenica na području jugoistočne obale Jadranskog mora što doprinosi konkurentnosti, kako naučnog istraživanja, tako i napretku sektora marukluture u Crnoj Gori.

Nikolić je kazao da je u pripremi projekta značajnu podršku pružilo Ministarstvo poljoprivrede, kao nezaobilazan partner u uspješnim naučno-istraživačkim projektima na Institutu za biologiju, kao i da će podršku pružiti i Ministarstvo nauke.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović, izrazila je uvjerenje da će rezultati ovog projekta značajno doprinijeti naporima koje Ministarstvo ulaže u razvoj sektora marikulture, a koji su definisani Strategijom razvoja ribarstva.

"Sektor marikulutre u Crnoj Gori nije veliki, uglavnom je skoncentrisan područje Boke Kotorske. S obzirom na veličinu sektora, cilj nam je da proširimo postojeću proizvodnju i povećamo konkuretnost, vrijednost i prepoznatljivost naših proizvoda marikulture, kroz njihovo brendiranje", kazala je Pavlović.

Ona je podsjetila da u tom pravcu Ministarstvo duži niz godina pruža bespovratnu podršku i uzgajivačima riba i školjki za modernizaciju i zaštitu uzgajališta. Da bi postigli maksimalne rezultate u ovom sektoru, potrebno je da rade na stvaranju dodate vrijednosti za naše proizvode.

Istakla je da će se kroz IPA projekat raditi uzgoj mlađi kamenica u Institutu za biologiju, kao i da će se po prvi put pokrenuti organska proizvodnja mušulja u Bokokotorskom zalivu, što će biti osnov za pokretanje procedure zaštite geografskog porijekla mušulja.

Direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru Mirko Đurović istakao je zadovoljstvo zbog još jednog projekta koji će toj instituciji koja ove godine slavi 58 godina uspješnog naučno – istraživačkog rada, omogućiti dalji rast konkuretnosti.

"Institut će dobiti modernu laboratoriju, koja će nadograditi naše naučne kapacitete i omogućiti zapošljavanje stručnog kadra”, kazao je Đurović.

On je istakao da je u posljednjih deset godina Institut, iz međunarodnih donacija i podršku Ministarstva poljoprivrede i Univerziteta, opremio i rekonstruisao veći dio svojih kapaciteta, te da će dalje snaženje institucije i jačanje kadrova biti prioritet i u narednom periodu, kako bi se uspješno suočili sa sve većim izazovima u zaštiti i održivom razvoju Jadranskog mora.

 

]]>
Tue, 10 Dec 2019 15:26:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261886/za-uzgoj-skoljki-u-boki-kotorskoj-800000-eura.html
Sjutra treći rok za upis na doktorske studije http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261883/sjutra-treci-rok-za-upis-na-doktorske-studije.html Univerzitet Crne Gore (UCG) raspisaće sjutra konkurs za upis na doktorske studije u trećem roku za ovu akademsku godinu. ]]>

Predsjednik Centra za doktorske studije Predrag Miranović kazao je da UCG nastoji da udovolji naknadnom interesovanju kandidata za taj nivo obrazovanja.

Kako je naveo, konkursom će biti raspisana preostala mjesta na studijskim programima organizacionih jedinica Univerziteta, koja nisu popunjena.

Iz UCG su kazali da se prijave sa odgovarajućim dokazima podnose se organizacionim jedinicama UCG do četvrtka, a upis kandidata će se obaviti do ponedjeljka.

Postupak rangiranja sprovodi Komisija za doktorske studije na organizacionoj jedinici Univerziteta.

"Pravo prijave imaju kandidati koji su stekli diplomu akademskog naziva magistra iz odgovarajuće oblasti nauka/umjetnosti, odnosno akademsku diplomu regulisanih profesija nakon stečenih najmanje 300 ECTS kredita", objasnili su iz UCG.

Kako su naveli, upis je na konkurentskoj osnovi, u skladu sa prosječnom ocjenom na prethodnom nivou studija, nakon sprovedenog postupka rangiranja.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 14:31:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261883/sjutra-treci-rok-za-upis-na-doktorske-studije.html
Podrška mladima u riziku http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261868/podrska-mladima-u-riziku.html Ministarstvo sporta i mladih u kontinuitetu sprovodi brojne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja mladih, a posebno ranjivih grupa. Naša je misija da sačuvamo mlade od mogućih rizika i da im budemo oslonac kako bi imali što kvalitetnije živote i sjutra aktivno radili na kreiranju boljeg društva za generacije koje dolaze", istakao je ministar sporta i mladih Nikola Janović, otvarajući regionalnu konferenciju posvećenu socijalnom osnaživanju mladih u riziku. ]]>

Janović je naglasio da je važno na vrijeme prepoznati potrebe različitih kategorija mladih u riziku, te kreirati politike koje će im pomoći da ostvare svoje potrebe.

"Mladi moraju da jačaju svoje vještine i kompetencije kako bi postali nosioci pozitivnih društvenih promjena. Ministarstvo je nastavilo intenzivan rad na stvaranju novih prilika za mlade, prepoznajući značaj angažovanja institucija kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou. Strategijom za mlade 2017-2021. prepoznali smo potrebe posebno ranjivih kategorija mladih, a u narednom periodu ćemo nastaviti sa naporima da sve mjere budu adekvatno sprovedene, kao što je bio slučaj i u prethodnom periodu", kazao je Janović.

Ministar je istakao i značaj 10. decembra - Dana ljudskih prava, koji simbolizuje i zaštitu od diskriminacije i nasilja kojima pojedine grupe mladih mogu biti izloženi. Janović se zahvalio organizatoru konferencije, NVO Juventas i najavio nastavak saradnje i partnerskog odnosa u cilju poboljšanja položaja mladih u riziku.

Izvršna direktorica NVO Juventas Ivana Vujović, kazala je da mladi regiona nijesu dovoljno integrisani u proces donošenja odluka, susreću se sa brojnim socio-ekonomskim izazovima, žive u zemljama u kojima vladavina prava još nije zaživjela, u kojima zaštitni mehanizmi ne pokrivaju potrebe svih mladih, pa se, kako je pojasnila, suočavaju sa pojačanim rizikom od socijalne isključenosti.

Ona je istakla da je obaveza države i društva da zaštite sve svoje građane i sve koji borave na njenoj teritoriji od diskriminacije, nasilja i ekspolatacije bilo koje vrste, a obaveza svih je da čuju jedni druge i kreiraju sistem baziran na zadovoljenju osnovnih potreba svih.

"Tokom projekta izradili smo brojna dokumenta i vodiče za unapređenje rada sa mladima u riziku uopšte, kao i pojedinačne vodiče za rad sa svakom od posebno izdvojenih ciljnih grupa. Nastale su lokalne radne grupe za rad sa mladima u riziku i regionalno tijelo koje je izradilo i regionalnu platformu o podršci mladima u rizku. Organizovali smo veliki broj nacionalnih i regionalnih treninga, okruglih stolova, panel diskusija. Nastale su i dokumentarna, interaktivna pozorišna predstava 'Raw play', te dokumentarni film 'Dom' koji obilaze region", navela je Vujović.

Prema njenim riječima, ubuduće će se ulagati koordinisani napori ka pravilnom prikupljanju podataka u svrhu procjene potreba ciljnih grupa i praćenja progresa.

"Potrebne su institucije sa dovoljnim brojem stručnjaka i dovoljnim resursima za rad sa djecom i mladima u riziku", navela je Vujović, dodajući da politike o drogama treba usmjeravati ka ljudskim pravima i javnom zdravstvu, uklanjajući kriminalizaciju.

Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih Nacija u Crnoj Gori Fiona Mekluni, rekla je da je danas sve više mladih ljudi koji su suočeni sa različitim izazovima.

"Oni su suočeni sa neizvjesnoću prilikom zapošljavanja, i mlade djevojke i mladi muškarci su i često žrtve nasilja, žive u konfliktnim zonama. Svi ti faktori utiču na njihovu sposobnost da se razviju i umjesto da vode živote koji će ih ispunjavati nađu se na margini društva", rekla je ona.

Smatra da treba riješiti problem inkluzije, osnažiti mlade i podstaći njihovo učešće u društvu, i socijalno, ekonomski i politički.

Ekspertkinja za socijalnu zaštitu ranjivih grupa Katarina Mitić, rekla je da, kada je riječ o pravnom okviru za mlade, fokus treba da bude na socijalnoj inkluziji.

Projekat "ARYSE" su u prethnodne četiri godine uz podršku Evropske komisije sprovodile organizacije: ARSIS iz Albanije, Margina iz Bosne i Hercegovine, Juventas iz Crne Gore, Labirint sa Kosova, SHL iz Njemacke, Hops iz Sjeverne Makedonije i Prevent iz Srbije.

Većini partnera, projekat je kofinansiran iz budžeta zemalja iz kojih dolaze, u Crnoj Gori, od Ministarstva javne uprave.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 13:50:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261868/podrska-mladima-u-riziku.html
Svakodnevno zimsko kupanje u moru za Sergeja je eksperiment http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261854/svakodnevno-zimsko-kupanje-u-moru-za-sergeja-je-eksperiment.html Na pragu kalendarske zime, po temperaturama skoro zimskom vremenu, svakog jutra poznati fotograf Sergej Zabijako kupa se u moru. ]]>

U Rusiji kupanje tokom zimskih mjeseci nije neobično, čak naprotiv – to je tradicija. Na Crnogorskom primorju, kupanje u moru u decembru rekli bi da je nesvakidašnje, ali ove godine Sergej pliva svaki dan

Nakon što povede djecu u školu, Sergej svakog jutra dolazi do plaže u Šušnju, ulazi u more i pliva.
Danas, 10.decembra temperatura vazduha u Baru oko 8 časova iznosila je 11 stepeni Celzijusa, a mora 17.

"Da, malo je zahladilo, ali prijalo mi je jutarnje plivanje. Odlučio sam jesenas da ću plivati svaki dan. Naravno jedino ću praviti pauze ako baš vremenski uslovi to ne budu nikako dozvoljavali- jak vjetar, veliki talasi. Inače, plivam i plivaću tokom cijele zime, proljeća. To je moja želja, kao neki lični eksperiment da ispitam sebe, svoju izdržljivost", kaže Sergej koji u Baru živi osmu godinu sa svojom porodicom.

Dok rijetki Barani prođu barskom rivom u jutranjim satima, obučeni u zimske jakne, kapute i umotani šalom, Sergej ulazi u more.

Na kupanje u Baru, zimi, za sada Sergej ide sam. Svakako privuče pažnju prolaznika, čiji subjektivni osjećaj hladnoće bude još veći kad vide čovjeka kako ulazi u vodu.

Dok priča uz osmjeh, opušteno i spontano, Sergej navodi da se u Rusiji, i muškarci i žene, kupaju zimi i na temperaturama koje su ispod nule.

"Mnogi manastiri imaju hladne izvore, i u njima se ljudi kupaju, kupaju se djeca. To je normalno, to je tradicija ruskog naroda", objašnjava Sergej dodajući da se njegov organizam već adaptirao i on bez usiljenosti ulazi u more u decembru.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 12:23:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261854/svakodnevno-zimsko-kupanje-u-moru-za-sergeja-je-eksperiment.html
Udruženim akcijama protiv vršnjačkog nasilja http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261839/udruzenim-akcijama-protiv-vrsnjackog-nasilja.html Samo zajedničkom, udruženom akcijom i nadležnih institucija i roditelja mogu se postići rezultati u borbi protiv vršnjačkog nasilja, poručeno je sa današnjeg događaja povodom vršnjačkog nasilja, koji je organizovalo Udruženje "Roditelji". ]]>

Predstavljen je Nacionalni plan za djelovanje protiv vršnjačkog nasilja, a potpisan je i memorandum o saradnji Ministarstva prosvjete i Udruženja Roditelji.

Događaj su otvorili Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, ministar prosvjete Damir Šehović i Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

"Živimo u vremenu u kom je nemoguće dijete u potpunosti sakloniti od nepoželjnog ponašanja i sadržaja, koji su nadohvat ruke. Njih je bilo i uvijek će ih biti. Cijenim da je tu ključna uloga upravo roditelja, koji treba da im, uz našu pomoć, usade sistem otpornosti na takve sadržaje, kako bi, onda kada dođu u kontakt sa njima, a ne sumnjajte da hoće, znali da kažu 'ne'", poručio je Šehović.

Kako je kazao, nasilje se danas velikim dijelom preselilo u viruelni prostor, a fizičku agresiju sve češće mijenja socijalna i emocionalna, koju je mnogo teže utvrditi i kontrolisati.

Mihailović je naglasila da su prethodnih dana imali priliku da čuju od Ministarstva da će biti otvorena posebna SOS linija za prijavu nasilja, da se mijenja sistem evidencija ovih slučajeva, na koji način će on pomoći praćenju stanja i osmišljavanju novih aktivnosti, u kojem dijelu je promijenja odgovornost uprava škola, šta će raditi Nacionalni tim za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja.

"Tim se juče već sastao, i analizirao prve prijave vršnjačkog nasilja. To je već pokazatelj i rezutat spremnosti da se saradnjom rješavaju problemi. Na jednom mjestu su okupljeni predstavnici i ministarstava prosvjete, zatim rada i socijalnog staranja, policije i civilnog sektora, koji ne samo što će dobijati informacije sa terena, već će i primjećivati gdje postoji više problema, gdje manje, gdje treba dodatna podrška, koji su to modeli koji bi bili dobri, ko nije odradio ono što je definisano. I što je posebno važno, kontinuirano će raditi na unaprjeđenju ambijenta kako bismo imali što bolji odgovor na nasilje", kazala je Mihailović.

Nacionalni akcioni plan, kako je kazala, išao je još šire. Posebno se koncentrisao na odgovorost roditelja i podršku porodicama čija djeca su akteri vršnjačkog nasilja.

"Ohrabrujemo nalaženje najboljih mogućih modela za prevenciju i reagovanje i podržavamo vlade i škole kao i njihove partnere da dostignu postavljene ciljeve. Crna Gora mora se oslanjati na dobre prakse zemalja EU i regiona, u rješavanju pitanja vršnjačkog nasilja, kao smjernice za pristup ovom pitanju. Neke zemlje pristupaju ovom pitanju propisivanjem kazni za roditelje, dok druge propisuju kao mogućnost tužbi prema školama ukoliko ne postupe adekvatno u procesu zaštite djeteta. Crna Gora je, posebno posljednjih nekoliko mjeseci, radila upravo na pronalaženju adekvatnog modela", kazao je Orav.

Nacionalni akcioni plan izrađen je u okviru projekta koji je finansiran od EU, a sprovodili su ga Udruženje "Roditelji", NVO Juventas i Unija srednjoškolaca uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete.

 

]]>
Tue, 10 Dec 2019 10:15:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261839/udruzenim-akcijama-protiv-vrsnjackog-nasilja.html
Uvijek ću se zalagati za veće plate ljekara http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261837/uvijek-cu-se-zalagati-za-vece-plate-ljekara.html Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković rekao je da se zalaže, i da će se uvijek zalagati za povećanje plata ljekarima i zaposlenima u zdravstvu, koliko to mogućnosti dozvoljavaju. ]]>


Komentarišući peticiju ljekara kojom se traže veće zarade, Eraković je u intervjuu Radiju Crne Gore rekao da je KCCG inicirao da se u okviru postojećeg zakona predvide nagrade za najbolje ljekare.

“Koliko sam informisan, u nacrtu zakona su uvedene i takve odredbe. Što se tiče povećanja plata, ja se uvijek zalažem i zalagaću se za maksimalna povećanja, koliko je to moguće u datom trenutku”, rekao je Eraković.

Podsjetio je da Vlada Crne Gore iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za zdravstveni sistem, i podsjeća na velika ulaganja u opremu i najsavremenije aparate.

Prvi čovjek KCCG-a tvrdi i da pacijenti ne trpe zbog nedostatka ljekarskog kadra, te da su čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi manja nego u drugim regionalnim zdravstvenih centrima.

“Imamo doktore koji dolaze iz regiona, koji su profesionalno maksimalno ostvareni”, rekao je Eraković, napominjući da su u KCCG zadovoljni što takav kadar ordinira u našem zdravstvenom centru.

Sve kadrovske probleme, kaže Eraković, uspješno rješavaju, a specijalisti koji nedostaju nadomjeste se stručnjacima iz drugih regionalnih centara.

“Iz Crne Gore su otišli pojedini. Ne bih rekao mnogi, nego pojedini. Imamo 13 doktora više u KCCG otkad sam preuzeo rad, nego na dan 1. avgust 2018”, kazao je Eraković.

Eraković je rekao da su liste čekanje, u odnosu na ranije, skraćene.

“Trebalo bi da obratimo pažnju na pružanje zdravstvene zaštite pacijentima kojima je ona najpotrebnija”, rekao je Eraković.

Osvrnuo se na rad Urgentnog centra, kroz koji je do današnjeg dana prošlo oko 80.000 pacijenata. Gužve u Urgentnom centru, kaže on, dešavaju se jer velikom broju pacijenata često nije ni mjesto tu.

“Velikom broju pacijenata nije često ni mjesto u Urgentnom centru, što je problem za sam Urgentni koji je projektovan 1974. i koji ne može prostorno da odgovori tolikom prilivu pacijenata”, kazao je Eraković.

On je, komentarišući prigovore slušalaca da se u Urgentnom centu pacijenti često zadržavaju i do šest sati, kazao da mu je poznato kako funkcioniše proces rada, te procedure zahtijevaju toliko zadržavanje.

Ako je neko, kako je rekao, u sobi za opservaciju, to ne znači da, tvrdi Eraković, nije adekvatno tertian.

Nakon pregleda i terapijskih procedura, kaže on, mora proći i nekoliko sati kako bi se ispratila reakcija na terapiju.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 10:04:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261837/uvijek-cu-se-zalagati-za-vece-plate-ljekara.html
Slavimo ulogu mladih koji svijet čine boljim http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261835/slavimo-ulogu-mladih-koji-svijet-cine-boljim.html Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović objavio je na svom Twiter nalogu da Dan ljudskih prava u Crnoj Gori obilježava slaveći doprinos i ulogu mladih ljudi koji svijet čine boljim. ]]>  

On je istakao da je i dalje pod snažnim utiskom nedavnog susreta sa djecom- zlatnim savjetnicima ombudsmana, dodajući da se pridružuje  mladim ljudima i ostalim aktivistima i pojedincima u borbi za bolju i pravedniju Crnu Goru i svijet.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 09:46:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261835/slavimo-ulogu-mladih-koji-svijet-cine-boljim.html
Veće plate peticijom traži 1.300 doktora http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261823/vece-plate-peticijom-trazi-1300-doktora.html Sindikat doktora medicine prikupio je 1.293 potpisa ljekara u peticiji kojom traže da se doktorima povećaju koeficijenti zarada i izjednače se sa primanjima službenika i funkcionera koji zarade primaju prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru. ]]>

Iz Sindikata doktora medicine ističu da su izuzetno zadovoljni odzivom ljekara, koji su razočarani odlukom Vlade da im se plate povećaju samo devet odsto.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da su posljednjih 11 godina plate zaposlenima u zdravstvu zbog inflacije smanjene za čak ZO odsto.

"Pregovori se ne smiju voditi ispod ovog nivoa, nivoa od 30 odsto. Premijer Duško Marković je 17. oktobra izjavio je da ‘povećanje mora biti suštinsko, a ne simbolično’. Pitamo premijera da li je povećanje plate od 50 eura suštinsko. Najavljeno povećanje je jasna poruka da zdravstvo nije na listi prioriteta ove Vlade", kaže ona.

Kakva se budućnost kreira

Sa druge strane, kako je istakla, luksuza za javne funkcionere ne fali.

"Jedni isti iz mandata u mandat dobijaju treći i četvrti stan, i dalje kupujemo i održavamo najveću flotu službenih vozila u Evropi, pa se pojedinim ministrima kupuju opet nova vozila za 60.000 eura, torbe, satovi, najskuplji telefoni. Političari i javni funkcioneri treba da se zamisle kakvu budućnost kreiraju državi Crnoj Gori i njenim građanima. Njemačka uvodi dodatne olakšice za zaposlenje stručnog medicinskog kadra. Vlada je još uvijek bez reakcije na brojne probleme u crnogorskom zdravstvu, zbog čega najviše ispaštaju pacijenti. Veliki dio našeg članstva smatra da ovo simbolično povećanje treba odbiti. Peticiju koju je pokrenuo Sindikat doktora medicine do sada je potpisalo 1.293 ljudi. Ovu peticiju podržao je veći broj građana i preko 1.000 doktora", ističe Popović Samardžić.

U peticiji se navodi da je, prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru, zaposleni u javnom sektoru zaposleni u ustanovi čiji je osnivač država ili lokalna samouprava.

"Prema istom zakonu: generalni sekretar predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade i Ustavnog suda 20,75, zamjenik generalnog sekretara Skupštine, Vlade, Ustavnog suda imaju 19,89, državni sekretar, šefovi kabineta predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade, Vrhovnog suda, Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca imaju 19,02, sudija Privrednog suda, sudija Višeg suda 19,02, savjetnik predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade imaju 19,02, sekretar ministarstva, generalni direktoru ministarstvu, savjetnik potpredsjednika Skupštine i Vlade, pomoćnik generalnog sekretara Skupštine i Vlade ima koeficijent 15,56, a koliko imate vi. Vi imate 8,25 ako ste doktor medicine, do 10,50 ako ste doktor specijalista i 11 ako ste subspecijalista. Obračunska vrijednost vašeg koeficijenta je oko 60 eura. Administrativnim radnim mjestima dodijeljen je visok koeficijent zarade", navodi se u peticiji.

Plaćeni kao radnici u tunelu Sozina

U peticiji doktora navodi se da se značaj poslova koje ljekari svakodnevno obavljaju ne može mjeriti niti upoređivati sa administrativnim poslovima koje obavljaju visoki činovnici. Iz Sindikata navode da država mora pronaći rješenje da zadrži ljekare kako ne bi plaćala veliku štetu za nekoliko godina, koju bi u najvećoj mjeri osjetili građani.

Ne mogu se upoređivati valjda ni sa radnicima na rampi u tunelu Sozina kojima je zarada 700 eura, uprkos činjenici da propuštaju auto za impozantne 22 sekunde.

Potpisom doktori podržavaju peticiju da se ljekari uvrste u Zakon o zaradama u javnom sektoru i da se doktorima medicine dodijeli koeficijent ne niži od 14, specijalistima 18, subspecijalistima 20 navodi se u peticiji Sindikata doktora medicine.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 07:07:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261823/vece-plate-peticijom-trazi-1300-doktora.html
KCCG: Na listama čekanja 183 pacijenata http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261819/kccg-na-listama-cekanja-183-pacijenata.html Na listama čekanja u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno su 183 pacijenta, što je pet manje nego u novembru, a čak 276 manje nego u istom periodu prošle godine. ]]>  

Prema podacima koji su dostupni na zvaničnom sajtu KCCG, najviše je pacijenata na čekanju na Klinici za bolesti srca, gdje na procedure u Centru za kardiohirurgiju čeka 30, a u Centru za kardiologiju 108 pacijenata, pišu Dnevne novine.

To znači da je za 12 mjeseci lista čekanja na ovoj klinici kraća za 197 mjesta, s obzirom da je prošle godine u decembru na njoj bilo 335 pacijenata.

U Centru za kardiologiju najviše pacijenata čeka na EF i RF ablacije u Centru za elektronsku kontrolu pejsmejkera i elektrofiziologiju srca 60, što je znatno manje nego u decembru prošle godine, kada je na ovu proceduru čekalo 147 pacijenata.

Na 3D ablacije čeka 11 pacijenata, što je čak 98 manje nego prošle godine, na CRTD čekaju tri pacijenta, isto kao u decembru 2018. godine, a na CRT osam pacijenata, tri manje nego prošle godine.

Na implantacije ICD čeka osam pacijenata, što je upola manje nego 2018, dok na ugradnju pejsmejkera čeka 18 pacijenata, što je za devet više nego u decembru prošle godine.

Na Klinici za očne bolesti više od godinu nema liste čekanja za operativne procedure, a Klinika za onkologiju i radioterapiju je bez liste čekanja od avgusta ove godine.

Na listi čekanja na Klinici za ortopediju trenutno se nalazi 45 pacijenata, što je za 47 manje nego prošle godine, kada ih je bilo 92.

]]>
Tue, 10 Dec 2019 06:29:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261819/kccg-na-listama-cekanja-183-pacijenata.html
Zabrinjavajući nedostaci djelotvorne zaštite ljudskih prava http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261797/zabrinjavajuci-nedostaci-djelotvorne-zastite-ljudskih-prava.html Crna Gora nema djelotvorne pravne ljekove za zaštitu ljudskih prava i još nije spremna da ih obezbijedi, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. ]]>

Iz HRA su kazali da je tome doprinio Ustavni sud odlukom da sam sebi ukine rok od 18 mjeseci za postupanje u predmetima, i tako građanima ugrozi pravo na efikasnu zaštitu ljudskih prava na nivou države.

“Skoro dvije godine se odugovlači sudska zaštita prava NVO aktivista i bivše vice-guvernerke od nezakonitog razriješenja sa javnih funkcija, da bi, pošto su osnovni sudovi prihvatili nadležnost, a Upravni i Ustavni sud je odbili, Vrhovni sud bez suvislog obrazloženja načelnim stavom zaprijetio osnovnim sudovima da od te nadležnosti odustanu”, ukazali su iz HRA.

Kako su istakli, ne postoji djelotvorna pravna zaštita protiv odluka Sudskog savjeta o izboru sudija, što je pitanje od ključnog značaja za nezavisnost sudstva i zaštitu ljudskih prava u državi.

Iz HRA su naveli da je Upravni sud u oktobru ove godine, nakon godinu i četiri mjeseca, zakazao ročište po tužbi protiv Sudskog savjeta, kojom je učesnik na konkursu za izbor sudija tražio da se poništi odluka o izboru deset kandidata za sudije osnovnih sudova iz juna prošle godine.

“U međuvremenu je troje od deset izabranih kandidata na osporenom konkursu izabrano za sudije i stupilo na dužnost”, rekli su iz te nevladine organizacije.

Prema njihovim riječima, Sudski savjet nije odložio početak obavljanja sudijske funkcije ni jednoj osobi do donošenja sudske odluke.

“Slučaj neustavne zabrane održavanja Povorke ponosa u Nikšiću s početka 2015. godine još čeka na epilog i pokazuje kako u Crnoj Gori ne postoji djelotvoran pravni lijek protiv kršenja prava na mirno okupljanje”, istakli su iz HRA.

Posle ohrabrujuće odluke Ustavnog suda da ukine presudu Vrhovnog suda kojom je podržana zabrana, kako su dodali, Vrhovni sud je ove godine vratio predmet Upravnom na ponovno odlučivanje.

“Upravni sud je onda naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da donese novo rješenje o zahtjevu za održavanje protestne šetnje, ali novo rješenje nije donijeto do danas, više od četiri godine pošto je okupljanje zabranjeno”, ukazali su iz HRA.

Oni su kazali da je Ustavni sud ove godine odlučio „toplo-hladno“ o ustavnim žalbama bivših radnika „Radoja Dakića“, u slučaju u kome im država 14 godina nije obezbjedila isplatu pravosnažno dosuđenih potraživanja.

Kako su naveli iz HRA, Ustavni sud je naložio Ministarstvu finansija da za 439 bivših radnika fabrike “Radoje Dakić”, kojima je utvrđena povreda prava na pravično suđenje, u roku od šest mjeseci isplati po dvije hiljade eura na ime pravičnog zadovoljenja zbog kršenja prava, međutim, nije obavezao državu i na to da im isplati dugovanja po pravosnažnim presudama, koja su mnogo veća.

“Zbog toga su radnici prinuđeni da zaštitu ljudskih prava i dalje traže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, dodali su iz HRA.

Prema njihovim riječima, djelotvorna zaštita prava na zabranu torture i dalje je problem.

“Nema napretka u istragama policijske torture i zlostavljanja građana na protestima iz oktobra 2015. godine uprkos odlukama Ustavnog suda iz 2017. o nedjelotvornosti istraga u slučaju Martinović i Zlatarska ulica”, rekli su iz HRA.

Kako su dodali, nema ni napretka u vidu proaktivnog istraživanja ratnih zločina.

“Za jedini slučaj procesuiran posle 2015. godine, protiv jednog crnogorskog državljanina za zločine na Kosovu, koji je ove godine u prvom stepenu osuđen na 14 godina zatvora, nije zaslužno crnogorsko specijalno tužilaštvo, već istraga vođena u Srbiji i na Kosovu”, rekli su iz HRA.

Iz te nevladine organizacije su istakli da nema pokazatelja da je Specijalno tužilaštvo usvojilo preporuke eksperta Evropske komisije kako proaktivno istraživati ratne zločine , posebno u odnosu na Dubrovačko ratište i takozvane vikend ratnike.

“Niti de preispitalo mogućnost novog procesuiranja zločina deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine ili Bukovice, koji su procesuirani suprotno međunarodnom pravu, kako je to zaključila i Evropska komisija”, rekli su iz HRA.

Jedini pomak u rasvjetljavanju najtežih slučajeva napada na novinare, kojima se bavi i Komisija za praćenje istraga napada na novinare, prema njihovim riječima, bilo je hapšenje u oktobru jednog od učesnika napada na književnika Jevrema Brkovića i ubistva njegovog pratioca Srđana Vojičića koje se desilo prije 13 godina.

“Međutim, do dana ljudskih prava nije bilo daljih vijesti o tome, ni o usmjeravanju istrage na nalogodavce”, rekli su iz HRA.

Iz HRA su kazali da, iako su i Ustavni sud i redovni sudovi ranije zbog nedjelotvorne istrage pokušaja ubistva iz 2007. godine dosudili naknade štete novinaru Tufiku Softiću, nema napretka u istragama oba napada na njega, niti je bilo ko u državnom tužilaštvu i policiji zbog propusta u istrazi snosio ličnu odgovornost.

“Nije bilo ni očekivanog napretka u istrazi prošlogodišnjeg napada na novinarku Oliveru Lakić, iako je Uprava policije navodno zatražila pomoć stranih eksperata u ovoj istrazi”, rekli su iz HRA.

Oni su dodali da se Vlada oglušila na predlog Komisije za praćenje istraga napada na novinare da joj omogući angažovanje stranih stručnjaka koji bi pomogli da se preispitaju dosadašnje istrage ubistva Duška Jovanovića i drugih.

]]>
Mon, 9 Dec 2019 22:20:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261797/zabrinjavajuci-nedostaci-djelotvorne-zastite-ljudskih-prava.html
Spriječena bespravna gradnja dva objekta http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261806/sprijecena-bespravna-gradnja-dva-objekta-.html Inspektori urbanističko-građevinske inspekcije i Uprave za inspekcijske poslove, uz asistenciju policije, u nedjelju su spriječili bespravno izvođenje građevinskih radova na dvije lokacije u Ulcinju. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), spriječena je bespravna nadogradnja postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta u ulici Ivana Milutinovića u naselju Pinješ 2, kao i izgradnja bespravnog objekta na prostoru maslinade Bašbuljuk.

"U drugom slučaju, riječ je o lokalitetu na kojem je tokom 2018. godine u požaru velikih razmjera stradalo preko 1000 stabala maslina i na kojem su tokom novembra 2019. godine evidentirane aktivnosti na pripremi terena za gradnju. Pravovremenom akcijom inspekcijskih organa, kojima je asistenciju pružila i policija, spriječene su građevinske aktivnosti, koje su započete istog dana u jutarnjim časovima, i donijeto je Rješenje o rušenju objekta", saopšteno je iz MORT-a.

Navodi se da je protiv Sulejmana Brašnjanina danas podnijeta krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Iz Ministarstva su kazali i da su bespravne građevinske aktivnosti tokom proteklog vikenda uočene i u naselju Krašići u Opštini Tivat, gdje je spriječena devastacija u zoni morskog dobra. Asistenciju urbanističko-građevinskoj inspekciji pružila je Komunalna inspekcija Opštine Tivat.

"Ovom prilikom želimo da podsjetimo javnost da je gradnja bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije i prijave građenja krivično djelo, za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina", napominju iz MORT-a.

]]>
Mon, 9 Dec 2019 21:23:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261806/sprijecena-bespravna-gradnja-dva-objekta-.html
Danilovgrad želi još ulaganja http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261801/danilovgrad-zeli-jos-ulaganja.html Ova godina bila je veoma uspješna za Danilovgrad, a urađeno je čak i više od planiranog, poručeno je sa svečane sjednice povodom Dana oslobođenja tog grada. Predsjednica Opštine Zorica Kovačević kazala je da su u lokalnoj samoupravi vodili računa da sve započete projekte privedu kraju, i da neke od značajnih započnu u ovoj godini. ]]>

Danilovgrad je odavno prepoznat po podsticajnom poslovnom okruženju, i nastojaće da održi tu reputaciju. Ulaganja, znače i nova radna mjesta, zato Kovačević najavljuje još olakšica.

"U narednom periodu dodatno ćemo smanjivati naknade i takse što će uz tekući proces medjunarodne sertifikacije značiti da će Danilovgrad i dalje biti prepoznat na investicionoj mapi Crne Gore", kazala je predsjednica Opštine Danilovgrad.

A 150 godina od osnivanja Danilovgrada, u lokalnoj samoupravi mogu dočekati s ponosom, kaže Kovačević, jer je taj grad uspostavio finansijsku stabilnost, i postao veliko gradilište.

"Završena je tenderska procedura za odabir izvza izgradnju bulevara sa četiri kolovozne trake, rekonstrukcija magistralnog puta Danilovgrad Podgorica 25 miliona eura. Počela je rekontrukcija starog puta Danilovgrad do Rogama 3,5 miliona eura. Završena je rekonstrukcija puteva lokalnih u iznosu od 800 hiljada eura", navela je Kovačević.

U Danilovgradu posebno apostrofiraju izgradnju sistema za prečiščavanje otpadnih voda, vrijednog preko pet miliona eura. I to nije sve.

"Izgražen je objekata Arome, 1,1 milion eura koji je zaposlio 50-ak ljudi. U toku je izgradnja hiper marketa kompanije VOLI, 4 miliona eura, a planirana je druga faza koja obuhvata benzinsku pumpu, hotela. Otvoriće se novih 104 radna mjesta. Hotel Zeta je dobio novog vlasnika, u toku je izrada idejnog projekta", istakla je Kovačević.

Sa svečane sjednice je poručeno i da će lokalna samouprava i dalje brinuti o najranjivijim kategorijama, te da će pri donošenju odluka uvijek konsultovati i građane.

Na svečanosti povodom Dana opštine, uručene su i nagrade 9. decembar - nevladinoj organizaciji Rastimo zajedno, Dejanu Savićeviću i profesoru Svetislavu Popoviću.

]]>
Mon, 9 Dec 2019 20:50:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/261801/danilovgrad-zeli-jos-ulaganja.html