RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo.html "RTCG sve više poprima oblike pravog Javnog servisa" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537496/rtcg-sve-vise-poprima-oblike-pravog-javnog-servisa.html Potpredsjednik Skupštine Glavnog grada i predsjednik kluba odbornika Demokratske Crne Gore Branko Vuković pohvalio je u večerašnjoj emisiji "Argumenti" napredak Javnog servisa Crne Gore. "Drago mi je da sam na Javnom servisu koji je u poslednje vrijeme sve više poprima oblike pravog Javnog servisa, tako da hvala na pozivu", kazao je Vuković. 

Podsjetimo, tema emisije "Argumenti" večeras bila je politička situacija u Podgorici i mogućnost prekompozicije vlasti. 

]]>
28.03.2024T21:34:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537496/rtcg-sve-vise-poprima-oblike-pravog-javnog-servisa.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/21/56/180/1666905/thumbs/2930514/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/21/56/180/1666905/thumbs/2930511/thumb3.jpg
Morsko dobro preuzima upravljanje Lukom Budva https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537477/morsko-dobro-preuzima-upravljanje-lukom-budva.html Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom preuzeće od Opštine Budva upravljanje budvanskom lukom, odlučeno je na sjednici Vlade. Vlada je danas stavila van snage zaključak od 9. februara kojim je data saglasnost na predlog Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva Opštini Budva.

"Imajući u vidu da do realizacije Zaključka nije došlo, Vlada je zadužila Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom da preuzme od Opštine Budva upravljanje Lukom Budva", navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o statusu preduzetih aktivnosti na otklanjanju izazova navedenih u Informaciji o realizaciji Plana pripreme ljetnje turističke sezone prošle godine, i donijela Plan pripreme ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

Planom pripreme ljetnje turističke sezone, kako je saopšteno, predviđene su brojne aktivnosti, koje su, pored ostalog, usmjerene na unapređenje turističkog proizvoda generalno gledano.

"Kao i na smanjenje sive ekonomije, podsticanje zapošljavanja domaće radne snage, bolju avio-dostupnost i bolju vidljivost Crne Gore kao turističke destinacije, primjenom tradicionalnih i savremenih načina promocije", kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da se realizacijom tih aktivnosti stvaraju preduslovi za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta za ostvarivanje dobrih rezultata.

Cilj Plana je, kako je istaknuto u diskusiji, da se pospiješi integrisanost i koordinisanost u radu državnih i institucija na lokalnom nivou, u cilju ostvarenja uspješne ljetnje turističke sezone i kreiranja kvalitetnog i izraženo diversifikovanog turističkog proizvoda.

Investitorima u oblasti turizma isplaćeno 190,17 miliona eura

Vlada je usvojila Informaciju o stanju Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore na 5. februar ove godine (finansijski aspekt).

Prema podacima dobijenim od Agencije za investicije, investitorima je u svrhu ulaganja u projekte sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma isplaćeno 190,17 miliona eura, dok je na ESCROW računima u tu svrhu položeno ukupno 68,5 miliona.

"U svrhu ulaganja u poljoprivredu i prerađivačku industriju na ESCROW računima je položeno ukupno 250 hiljada eura, a isti iznos je uplaćen investitoru“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Fondu za inovacije Crne Gore u svrhu razvoja inovacione politike isplaćeno 18,4 miliona eura, dok je na ESCROW računima u tu svrhu položeno ukupno 13,9 miliona.

Prema podacima sa Centralnog računa državnog trezora, ukupan iznos uplaćenih sredstava u svrhu administrativnih taksi iznosi 43,57 miliona eura.

Uz pomoć Evropske investicione banke biće modernizovana željeznička infrastruktura

Usvojena je Informacija o potpisivanju Ugovora o grantu za finansiranje Projekta unapređenja željezničke infrastrukture i modernizaciju depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, koji će biti zaključen između Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Evropske investicione banke.

 

]]>
28.03.2024T20:36:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537477/morsko-dobro-preuzima-upravljanje-lukom-budva.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/20/30/272/1666851/thumbs/2930286/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/20/30/272/1666851/thumbs/2930283/thumb3.jpg
"Osuđujemo kampanju protiv RTCG, javnost jedini sudija našeg rada" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537439/osudjujemo-kampanju-protiv-rtcg-javnost-jedini-sudija-naseg-rada.html Menadžment RTCG osuđuje kampanju medija sa stranim vlasništvom koju mjesecima - dnevnim fabrikovanjem afera vode protiv Javnog servisa. Cilj takve kampanje iza koje stoji medijski milioner, koji je milione kao “opozicioni novinar” stekao tokom autoritarnog sistema, jeste zaštita ličnih finansijskih interesa kojima ne odgovara kontinuirani rast gledanosti i povjerenja RTCG. To se navodi u saopštenju menadžmenta RTCG.

Saopštenje prenosimo integralno: 

"Razmjere pritisaka koje, naročito u posljednje vrijeme, na Nacionalni javni servis vrše razni centri moći, postaju besprizorne, a cilj im je da se umanji uspjeh Javnog servisa u posljednje tri godine. 

Dok je povjerenje i gledanost Javnog servisa bila na najnižem nivou današnji kritičar nije se oglašavao, jer tadašnji istorijski najlošiji rejting RTCG nije štetio njegovim poslovnim interesima.

Danas kada je Javni servis ono što mu i pripada, otvoren za sve, necenzurisan i zanimljiv medij svih građana naše države, na meti je udara zbog finasijskih interesa jednog čovjeka.

U posljednje tri godine napravljeni su ozbiljni pomaci u svim segmentima funkcionisanja RTCG, od tehnike preko programa, produkcije, do online medija. Kvalitativni pomak je evidentan. 

Ono što je izvjesno, mi ćemo svoj posao i dalje obavljati profesionalno i objektivno i nećemo dozvoliti da se jednoumlje vrati u ovu kuću svih građana Crne Gore.

Svjesni smo da mi kao Nacionalni javni servis treba da budemo otvoreni za sugestije i kritike kako od javnosti tako i od medijskih profesionalaca, ali konstruktivne sugestije i kritike su jedno, a kampanja koja ima za cilj da umanji naš uspjeh je nešto sasvim drugo.

Mi ćemo uvijek braniti pravo i slobodu novinarske struke, posebno onih koji su je u najtežim vremenima branili od medijskog mraka, ali ne možemo da ćutimo na tendenciozne namjere onih koji se kriju iza takvih profesionalaca, eksploatišuci njihov rad i trud, a sve u cilju relativizacije svega dobrog što je učinjeno u RTCG.

Crnogorska javnost biće jedina mjera i jedini sudija našeg rada."

Saopštenje potpisuju: 

Milan Knežević, direktor TVCG
Bojana Čađenović, direktorica Online medija
Dejan Vujović, pomoćnik generalnog direktora za tehnologiju
Mitar Rakčević, pomoćnik generalnog direktora za koordinaciju programa
Goran Rakočević, pomoćnik generalnog direktora za korporativne poslove,
Gojko Berkuljan, glavni producent RTCG
Damir Ramović, urednik Prvog programa TVCG
Zoran Leković, urednik Parlamentarnog programa
Milutin Tomašević, urednik Prvog programa RCG
Senad Gilaj, urednik Albanskog programa RTCG
Marko Vešović, urednik Portala
Bojan Terzić, urednik Informativnog programa TVCG
Olivera Slavnić, urednica Informativnog programa RCG
Dragiša Dedić, urednik Sportskog programa TVCG
Milijanka Kasalica, direktorica Tehnike RTCG

 

]]>
28.03.2024T19:49:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537439/osudjujemo-kampanju-protiv-rtcg-javnost-jedini-sudija-naseg-rada.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/19/15/641/1666745/thumbs/2929793/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/19/15/641/1666745/thumbs/2929790/thumb3.jpg
Usvojen Predlog zakona o popisu poljoprivrede i Strategija razvoja ribarstva https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537444/usvojen-predlog-zakona-o-popisu-poljoprivrede-i-strategija-razvoja-ribarstva.html Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2024. godine. Cilj donošenja ovoga zakona je dobijanje harmonizovanih, međunarodno uporedivih podataka o strukturi poljoprivrednih gazdinstva na nivou Crne Gore i povezivanje informacija o strukturi sa informacijama o proizvodnim metodama, mjerama ruralnog razvoja, agroekološkim aspektima i drugim povezanim informacijama u skladu sa novim EU standardima. Predloženim propisom donosi se set pravila za pripremu, organizovanje i sprovođenje popisa poljoprivrede.

Danas je takođe, donijeta Strategija razvoja sektora ribarstva ta period 2024-2029 i Akcioni plan za prenošenje, implementaciju i sprovođenje pravne tekovine EU sa Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

"Ovaj strateški dokument predstavlja nastavak Strategije ribarstva za period 2015-2020 i ima za cilj pripremu sektora ribarstva i akvakulture za novu fazu u procesu pristupanja EU, obezbjeđivanje veće usklađenosti u kontekstu regionalnih politika, naročito Generalne komisije za ribarstvo Mediterana i Crnog mora (GFCM), uzimanje u obzir evropskog Zelenog dogovora i njegove posljedice, predviđanje i uspostavljanje svih potrebnih sprovedbenih mehanizama i izgradnju ukupnih kapaciteta kao podršku sektoru ribarstva. Naglasak je stavljen na kvalitet, i cilj je da se obezbijedi održivost i jačanje konkurentnosti ribarstva i akvakulture u vrlo dinamičnom međunarodnom okruženju u kojem Crna Gora ima aktivnu ulogu. U cilju ostvarivanja vizije, Strategija predviđa tri strateška cija, koji su obrađeni na nivou operativnih ciljeva i odgovarajućih mjera i to pravni okvir i mehanizmi usklađeni sa EU i međunarodnim obavezama, djelotvorna kontrola i efikasna administracija kao ključni sistemi podrške za zdravo i održivo ribarstvo i ekološki, ekonomski i socijalno održivo ribarstvo i akvakultura", navode u saopštenju sa sjednice Vlade.

]]>
28.03.2024T19:28:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537444/usvojen-predlog-zakona-o-popisu-poljoprivrede-i-strategija-razvoja-ribarstva.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/19/32/608/1666754/thumbs/2929826/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/19/32/608/1666754/thumbs/2929823/thumb3.jpg
Registrovan prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537427/registrovan-prvi-slucaj-malih-boginja-u-crnoj-gori.html Laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore registrovala je danas prvi slučaj obolijevanja od malih boginja kod djeteta uzrasta osam godina, koje nije vakcinisano, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Kako su kazali, ta pojava dolazi u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije u zemljama u okruženju (Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunija i Albanija) u kojima su registrovane epidemije malih boginja sa preko 4.600 oboljelih i najmanje šest umrlih od kojih četvoro djece mlađe od jedne godine. Iz tog razloga, dodaju da je u posljednjem periodu posebno naglašavana potreba za preduzimanjem preventivnih mjera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti.

"Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su sve neophodne mjere kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti, dok se epidemiološka situacija pažljivo prati od strane nadležnih zdravstvenih institucija. Morbili (male boginje) spadaju u grupu visoko kontagioznih virusnih osipnih groznica koje se manifestuju makulopapuloznom ospom po tijelu i najčešće se javljaju u formi manjih ili većih epidemija. Uzročnik je virus malih boginja iz familije Paramyxoviridae. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana poslije izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti", navode iz IJZ-a.

Objašnjavaju da se virus morbila prenosi direktnim kontaktom sa nazofaringealnim sekretom zarazne osobe kao i vazdušno-kapljičnim putem – inhalacijom aerosola infektivnih kapljica koje prilikom kijanja, kašljanja ili govora zarazne osobe izbacuju u svoju okolinu. Virus, upozoravaju, može ostati u vazduhu i na površinama još oko 2 sata pošto inficirana osoba napusti prostoriju, a indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima (u okviru dva sata) je moguć.

"Male boginje su jedna od najzaraznijih bolesti, sa stopom sekundarnog javljanja većom od 90% među izloženim i osjetljivim pojedincima (9 od 10 osjetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa oboljelim). Najdjelotvorniji i najbezbjedniji način individualne i kolektivne zaštite protiv malih boginja je vakcinacija koja se sprovodi u dvije doze, prva doza se daje djeci sa navršenih 12 mjeseci starosti, a druga doza prilikom polaska u osnovnu školu", dodali su iz IJZ-a.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 79,8 odsto, dok za rođene 2019. obuhvat iznosi 74,5 odsto.

"Za rođene 2020. obuhvat iznosi 65,9%, za rođene 2021.g. obuhvat iznosi 46,9%, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 20%. S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje. U skladu sa postojećim protokolima i Vodičem za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, Institut za javno zdravlje Crne Gore preduzeo je sve potrebne korake kako bi se spriječilo masovnije širenje bolesti. To uključuje intenziviranje epidemiološkog nadzora, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kao i sprovođenje mjera izolacije i liječenja oboljelih. U slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do vakcinisanja istih u skladu sa uzrastom", upozorili su iz Instituta.

Pozvali su sve građane, posebno roditelje, da preduzmu odgovorne korake kako bi zaštitili prije svega, svoju djecu od malih boginja.

"To uključuje vakcinaciju prema preporučenom rasporedu imunizacije, redovno praćenje zdravstvenog stanja i pridržavanje higijenskih mjera. Sva djeca koja kasne sa vakcinacijom, moraju što prije nadoknaditi propuštene doze. Imajući u vidu ozbiljnost ove bolesti i potrebu za kolektivnim djelovanjem, apelujemo na sve građane da podrže napore zdravstvenih institucija u suzbijanju malih boginja", zaključili su iz IJZ-a.

]]>
28.03.2024T18:45:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537427/registrovan-prvi-slucaj-malih-boginja-u-crnoj-gori.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/4/9/14/493/1635021/thumbs/2929640/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/4/9/14/493/1635021/thumbs/2929637/thumb3.jpg
Formiraće Savjet za demografiju na čijem čelu će biti Šćekić https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537362/formirace-savjet-za-demografiju-na-cijem-celu-ce-biti-scekic.html Vlada Crne Gore je na inicijativu Kabineta potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade na današnjoj 23. sjednici donijela Odluku o formiranju Savjeta za demografiju. Predsjednik Savjeta je potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, a članove Savjeta će činiti predstavnici svih relevantnih institucija.
"Ciljevi Savjeta su da organizuje aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i druge nadležne institucije, da prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije i ocjenjuje postignute rezultate", saopšteno je iz Vlade.

Istakli su da će na inicijativu Kabineta potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, biti formirana i Radna grupa za izradu Prve Nacionalne strategije za demografiju. Nju će činiti službenici koji će konstantno raditi na izradi strategije, sa akcentom na problem iseljavanja stanovništva izvan granica naše države, ali i migracije koje se dešavaju unutar nje, prije svega na kretanja iz ruralnih ka urbanim, ali i kretanja ka centralnom dijelu Crne Gore.

"Savjet će podnositi Vladi i ministarstvima inicijative, predloge, mišljenja i analize koje se odnose na ukupno kretanje stanovništva, promjene u pojedinim njegovim strukturama i promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim,obrazovnim, zdravstvenim i ostalim pokazateljima koji djeluju na pojedine komponente demografskog razvoja. Predlagaće Vladi preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti od značaja za demografski razvoj kad je to u određenim oblastima potrebno, kao što su mjere i aktivnosti koje se odnose na unapređenje životnog standarda građana u ruralnim sredinama, poboljšanje uslova i mogućnosti za zapošljavanje, dostupnost i kvalitet obrazovanja i sl.", saopšteno je iz Vlade.

]]>
28.03.2024T15:50:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537362/formirace-savjet-za-demografiju-na-cijem-celu-ce-biti-scekic.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/14/706/1666268/thumbs/2928206/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/14/706/1666268/thumbs/2928203/thumb3.jpg
Predloženi novi članovi u odborima direktora nekoliko preduzeća https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537341/predlozeni-novi-clanovi-u-odborima-direktora-nekoliko-preduzeca.html Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila više kadrovskih pitanja. Vlada je donijela Rješenje o razrješenju člana Odbora direktora Instituta za javno zdravlje Aleksandra Sekulića, a za članicu Odbora imenovana je Anđela Radinović.

Stefan Đurić imenovan je za člana Etičkog komiteta, a donijeto je rješenje o razrješenju predsjednice Upravnog odbora JU Dom starih "Grabovac" Risan Ivane Izgarević.

Razriješeni su članovi Odbora direktora "Aerodromi Crne Gore" AD Podgorica u sastavu: Eldin Dobardžić, Kemal Purišić, Slavko Vukčević, Nebojša Đoković i Ilija Mugoša. Novi članovi su Stefan Madžgalj, Lazar Bojanić, Jelena Maraš, Rade Grujičić i Nikola Bajčetić.

Vlada je donijela Rješenje o razrješenju izvršne direktorice Centra za alternativno rješavanje sporova Marine Lutovac, a imenovala Ivana Medojevića na mjesto izvršnog direktora Centra.

Donijeto je Rješenje o imenovanju Milene Milović i Budimira Raičkovića za članove Savjeta za reformu javne uprave.

Vlada je predložila Skupštini akcionara "Marina" AD Bar da za članove Odbora direktora ovog Društva izabere: Slađanu Perišić, Dragutina Durutovića, Isidora Filipovića i dr Đorđija Pavićevića. Odredila je Dina Tutundžića za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala, na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Marina“ AD Bar.

Predloženo je Skupštini akcionara "Barska plovidba" AD Bar da za članove Odbora direktora izabere: Ćazima Alkovića, Teodoru Ostojić, Marka Maraša i Nebojšu Kaljevića. Dino Tutundžić određen je za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Barska plovidba“ AD Bar.

Skupštini akcionara "Crnogorska plovidba" AD Kotor predloženo je da za članove Odbora direktora izabere: Mladena Erića, Jova Lazarevića, Ahmeta Markaševića, Blaženka Ardalića i Predraga Tomića. Tutundžić je takođe imenovan za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na sjednici Skupštine akcionara „Crnogorska plovidba“ AD Kotor.

Vlada je predložila Skupštini akcionara „Luka Bar“ AD Bar da za članove Odbora direktora izabere: Nikolu Vojvodića, Savu Ašanina, Dušana Masoničića, Milana Polovića i Milutina Lakićevića, a Tutundžić će biti punomoćnik – predstavnika državnog kapitala na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Luka Bar“ AD.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Todora Goranovića za savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost i odbranu.

 

]]>
28.03.2024T15:10:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537341/predlozeni-novi-clanovi-u-odborima-direktora-nekoliko-preduzeca.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/49/799/1666192/thumbs/2927962/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/49/799/1666192/thumbs/2927959/thumb3.jpg
Usaglašen plan saradnje ministarstava odbrane Crne Gore i Srbije https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537337/usaglasen-plan-saradnje-ministarstava-odbrane-crne-gore-i-srbije.html Plan bilateralne vojne saradnje za 2024. godinu između ministarstava odbrane Crne Gore i Srbije, potpisan je danas u Podgorici. Plan obuhvata niz aktivnosti, sa fokusom na saradnju u oblasti vojne medicine i ABHO obuka. Tim povodom, kako obavještavaju iz Ministarstva odbrane, sastali su se v.d. generalne direktorice za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore Radmila Perović i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, Predrag Bandić.

"Sagovornici su se saglasili da dvije susjedne zemlje, uvažavajući svoje spoljnopolitičke prioritete, imaju prostora za saradnju u oblasti odbrane, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru niza regionalnih inicijativa. Takođe, da će i svi koraci u pravcu jačanja međusobnog razumijevanja i dobrosusjedskih odnosa doprinijeti, kako jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, tako i mogućnostima zajedničkog doprinosa međunarodnom miru i bezbjednosti", navode u saopštenju.

]]>
28.03.2024T14:55:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537337/usaglasen-plan-saradnje-ministarstava-odbrane-crne-gore-i-srbije.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/14/59/408/1666165/thumbs/2927869/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/14/59/408/1666165/thumbs/2927866/thumb3.jpg
Za regulaciju korita Lim 8,6 miliona eura https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537301/za-regulaciju-korita-lim-86-miliona-eura.html Ministar poljoprivrede Vladimir Joković potpisao je Ugovore za izvođenje radova na regulaciji korita rijeke Lim u Bijelom Polju i Beranama, u vrijednosti od preko 8,6 miliona eura, čime su se stekli uslovi za početak radova. Potpisivanju ugovora prethodilo je sprovođenje detaljne tenderske procedure za izvođenje radova, u skladu sa pravilima Svjetske banke, saopšteno je iz tog resora. Kako se navodi u saopštenju, glavni projekti regulacije rijeka Lim i Grnčar sprovode se kroz regionalni Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine (SDIP), koji predstavlja jednu od najvećih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama, ukupne vrijednosti 330 miliona eura, sa akcentom na infrastrukturni razvoj i zaštitu od poplava.

Ugovorom o finansiranju potpisanim u oktobru 2020. godine između Ministarstva finansija i Svjetske banke, za Crnu Goru je opredijeljeno 15 miliona eura.

"Ukupna vrijednost radova, koji će biti realizovani kroz implementaciju juče potpisanih ugovora, iznosi 8.601.787 eura (bez uračunatog PDV-a) od kojih je 4.414.469 eura za radove u Beranama i 4.187.315 eura za radove u Bijelom Polju", navodi se u saopštenju.

Potpisani Ugovori za izvođenje radova na regulaciji rijeke Lim u Bijelom Polju i Beranama

Ugovore su potpisali ministar Vladimir Joković i predstavnik Konzorcijuma Kolubara DOO i HSV DOO Vladan Acković.

Iskazavši posebnu zahvalnost timu Svjetske banke ministar Joković je istakao da je potpisivanje od velikog značaja kako za resorno ministarstvo, koje implementira projekat, tako i za državu Crnu Goru, a najznačajnije za naše građane i lokalne samouprave koji će imati najveću korist od ove investicije.

Pored potpisnika Ugovora, današnjem potpisivanju su prisustvovali predstavnici Svjetske Banke, šef kancelarije za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon i Denis Mesihović, direktor Direktorata za vodoprivredu i koordinator na projektu Željko Furtula, predstavnici ministarstva, budući izvođači radova i nadzora kao i predstavnici Jedinice za tehničku podršku Projekta i jedinice za Implementaciju projekta SDIP.

]]>
28.03.2024T14:05:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537301/za-regulaciju-korita-lim-86-miliona-eura.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/14/1/753/1666060/thumbs/2927449/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/14/1/753/1666060/thumbs/2927446/thumb3.jpg
Sindikat medija: Puna podrška Marijani Camović Veličković https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537298/sindikat-medija-puna-podrska-marijani-camovic-velickovic.html Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije je osudio, kako su saopštili, grubo vrijeđanje generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića na račun potpredsjednice Sindikata medija i potpredsjednice Savjeta Radio i Televizije Crne Gore Marijane Camović Veličković. “Nije potrebno elaborirati o kakvom nedoličnom i necivilizovanom postupku se radi ali ovom prilikom posebno ukazujemo i da je u pitanju pokušaj pritiska Raonića na Camović Veličković i to samo zato jer ona u kontinuitetu ponavlja ono što malo ko od javnih funkcionera u ovoj državi smije – da je Raonić nezakonito izabrani generalni direktor RTCG, što nije utvrdila ona već najveće sudske instance, Osnovni i Viši sud u Podgorici te Vrhovni sud Crne Gore a njegov drugi izbor istražuje i Specijalno tužilaštvo. Zbog toga ovaj postupak nezakonito izabranog direktora Javnog servisa vidimo i kao zastrašivanje zakonito izabrane potpredsjednice i članice Savjeta RTCG, što je samo po sebi razlog da se oglasi i predsjednik Savjeta Veselin Drljević i sam Savjet, ali i druge instance koje se bave medijima u Crnoj Gori”, predočili su iz Sindikata medija.

Sindikat medija će obavijestiti i međunarodne organizacije o ovom pokušaju ućutkivanja slobodne riječi u organu koji kontroliše rad generalnog direktora RTCG, od strane tog istog direktora, kazali su. 

“SMCG pruža punu podršku Marijani Camović Veličković u njenom radu u Savjetu RTCG, gdje ona nastupa potpuno autonomno i gdje nastoji da se rad Javnog servisa poboljša i da bude transparentniji, s obzirom da se finansira iz budžeta svih građana Crne Gore. Sigurni smo da je uvrede, pritisci i zastrašivanja neće spriječiti u toj borbi”, zaključuju u Sindikatu medija.

]]>
28.03.2024T13:56:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537298/sindikat-medija-puna-podrska-marijani-camovic-velickovic.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/13/0/828/1666048/thumbs/2927407/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/13/0/828/1666048/thumbs/2927404/thumb3.jpg
Poziv za vakcinaciju protiv HPV infekcija u dodatnim terminima https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537256/poziv-za-vakcinaciju-protiv-hpv-infekcija-u-dodatnim-terminima.html Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja pokreće kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima tokom naredne četiri sedmice. S obzirom da se smanjuje učestalost respiratornih infekcija i da je vrijeme sistematskih pregleda, odlično je vrijeme da se dodatno promoviše i učini pristupačnijom HPV vakcinacija, saopštili su iz IJZCG. Na vakcinaciju se, kažu, pozivaju prije svega djevojčice i dječaci uzrasta od 9 do 18 godina jer je u ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice, genitalnih bradavica, a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i raka usne duplje i ždrijela.

“U svim uzrastima od 9 do 20 godina aplikuje se jedna doza vakcine, a državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove ove vakcinacije i potrebno je da svi kojima se to nudi iskoriste priliku i vakcinišu se. Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje. Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu”, ističu iz IJZCG.

Vakcinacija će se obavljati u sljedećim terminima:

 

OPŠTINA

RADNI DANI

SUBOTA

NEDJELJA

Podgorica, Tuzi, Zeta

Od 8h do 20h (kod svog izabranog pedijatra)

 

Dom zdravlja Stara Varoš (Pobrežje)

od 8h do 19h

Dom zdravlja Stara Varoš (Pobrežje)

od 9h do 12h

Pljevlja

Od 8h do 20h

Od 9h do 12h

Od 9h do 12h

Bijelo Polje

Od 8h do 20h

Od 9h do 13h

Od 9h do 13h

Berane

Od 8h do 20h

Od 9h do 12h

Od 9h do 12h

Rožaje

Od 8h do 20h

Od 9h do 14h

Od 9h do 14h

Plav

Od 8h do 20h

Od 9h do 13h

Od 9h do 13h

Gusinje

Od 8h do 20h

Od 9h do 13h

Od 9h do 13h

Nikšić

Od 8h do 20h

Od 9h do 14h

Od 9h do 14h

Plužine

Od 8h do 20h

Od 9h do 14h

Od 9h do 14h

Šavnik

Od 8h do 20h

Od 9h do 14h

Od 9h do 14h

Cetinje

Od 8h do 20h

/

/

Herceg Novi

Od 8h do 20h

Od 8h do 12h

Od 8h do 12h

Kotor

Od 8h do 20h

Od 8h do 12h

Od 8h do 12h

Tivat

Od 8h do 19h

Od 8h do 12h

Od 8h do 12h

Budva

Od 8h do 17h

Od 9h do 12h

Od 9h do 12h

Bar

Od 8h do 20h

Od 9h do 12h

Od 9h do 12h

Ulcinj

Od 8h do 20h

Od 9h do 12h

Od 9h do 12h

Žabljak

Od 9h do 12h (utorkom i petkom)

/

/

Andrijevica

Od 7h do 14h

/

/

Danilovgrad

Od 8h do 14h

Od 8h do 12h

/

]]>
28.03.2024T12:42:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537256/poziv-za-vakcinaciju-protiv-hpv-infekcija-u-dodatnim-terminima.html https://rtcg.me/upload//media/2024/0/30/13/26/238/1600707/thumbs/2927043/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/0/30/13/26/238/1600707/thumbs/2927046/thumb3.jpg
Javni servis napreduje, koncern uzalud kreira afere https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537234/javni-servis-napreduje-koncern-uzalud-kreira-afere-.html Generalni direktor Radio i Televizije Crne Gore Boris Raonić kazao je da napredak Javnog servisa ugrožava interese onih ekstrema koji misle da nacionalni emiter treba da bude alatka određenih partijskih ili političko-poslovnih interesa.

Obraćanje Raonića prenosimo integralno:
 
Javni servis mnogo više radi preko dana, nego što vile preko noći razgrade. Svjedoci smo kampanje u kojoj bukvalno svakog dana, koncern koji zeli da ima politički uticaj, pokušava da kreira afere na račun RTCG-a. A šta je iza svega toga?

TEHNOLOGIJA: Zadnjih dana smo uveli najmoderniju rasvjetu i instalirali najmodernije robotizovane kamere. Danas uvezujemo solarnu elektranu u naš sistem, čime ćemo prepoloviti račune za struju i omogućiti snabdijevanje električnih automobila, koji predstavljaju većinu našeg voznog parka. Ove godine nam dolazi moderni video zid za scenu, a pokrećemo i OTT platformu - čime ce Javni servis pokrenuti novi talas inovacija u medijskom sektoru i približiti se i onim djelovima društva koje zbog interneta sve slabije komuniciraju sa tradicionalnim medijima.
 
PROGRAM: Portal nam na godišnjem nivou ima trostruki rast, jedina smo TV sa kontinuiranim rastom gledanosti, otvorili smo četiri online radijska kanala i po svim relevantnim izvještajima izbalanisrali političko izvještavanje, čime smo počeli da doprinosim smanjivanju političke polarizacije u crnogorskom društvu. Pokrenuli smo CG filmsku produkciju, jedini kontinuirano proizvodimo sadržaje na manjinskim jezicima, naučni i obrazovni program su u usponu, pojačali smo proizvodnju sjajnog dokumentarnog programa, trudimo se da stanemo iza svake bitne kulturne priridbe...
Uz to, za 5 dana krecemo sa potpuno novim vizuelnim identitetom.
 
ADMINISTRACIJA: DRI dala pozitivno mišljenje o poslovanju RTCG, a kontrolna revizija utvrdila da je već 3/4 preporuka ispunjeno. Uz to, konačno je dovršen proces sređivanja podzakonskih akata, započeli smo digitalizaciju poslovanja, uz desetine inspekcijskih nadzora - koji nijesu utvrdili niti jednu neregularnost. Nastavljamo sa racionalizacijom broja zaposlenih i povećavamo prihode od marketinga i efikasnom potrošnjom opravdavamo podršku građana. Takođe, jedna smo od prvih institucija koja je uspješno pokrenula rješavanje problema lažnih bolovanja; nadamo se da će to poslužiti kao model i za ostale institucije, imajući u vidu koliko ovaj problem na nivou države košta novca crnogorskih građana…
 
PRAVA RADNIKA: Povećali smo plate zaposlenima u Javnom servisu i sada je naš prosjek iznad državnog. Insitiramo na Granskom kolektivnom ugovoru povoljnom za radnike. Uskoro cemo podijeliti i ključeve prvih stanova koje smo izgradili za naše zaposlene, a radni prostor je znacajno unaprijeđen kroz brojne intervencije.
RTCG podržave sve aktivnosti naših zaposlenih, kojima se osnažuje solidarnost, povezanost i međusobno poštovanje, od radničkih sportskih aktivnosti do iftara koji smo sinoć organizovali sa kolegama koje poste tokom Ramazana.
 
TRANSPARENTNOST: Po istraživanju Instituta Altenativa drugi smo od svih državnih i lokalnih institucija u Crnoj Gori. Svi dokumenti i sve sjednice su javne.
 
Naravno, tu je i NEZAKONIT IZBOR: Pravi se narativ o mom nezakonitom izboru. Radi onih koji nijesu ispratili pokusaću da objasnim: kolega o kome ću tek, natenane da pisem, osprava moj izbor, jer sam u trenutku izbora bio javni funkcioner (clan Savjeta AEM-a). Zakon o RTCG propisuje da Generalni direktor ne može biti javni funkcioner, ali Zakon o sprečavanju konfikta intersa daje rok od 30 dana javnim funkcionerima da podnesu ostavku nakon stupanja na drugu funkciju. Kako bi drugačije, recimo, poslanici bili birani za ministre? Ili gradonačelnici? Ja sam ostavku podnio u roku od 8 dana.

E, pa gdje je problem? Sud je smatrao da je lex specialis Zakon o RTCG, a ne Zakon koji reguliše tu oblast - iako i u Zakonu o RTCG u zadnjem stavu, člana 29 (koji definiše konflikt interesa u RTCG), piše da se smatraju "javnim funkcionerima shodno propisu kojim se uređuje oblast sprečavanja korupcije". I u redu, sudija donosi odluku kakvu donosi. Potom, dvije godine kasnije, kada nakon što je riješeno i to pitanje konflikta interesa, donosi se nova odluka. I tako epopeja i dalje traje.
E, sada dolazimo na teren zašto se o tome NE PRIČA?
 
RTCG nije osnovan za lične i promocije partija i političkih klanova, vec da građanima pruži sadržaje koji informišu, zabave i obrazuju. RTCG radi punom parom da ostvari svoju misiju, a ne za naš PR ili polemike sa "medijima". Na tom putu ima propusta, ali ono što je bitno u poređenju sa prethodnim periodom – ti propusti se rješavaju, kroz inkluzivni pristup. Na Javnom servisu vise nema tabu tema.
 
Takve promjene ugrožavaju interese onih ekstrema koji misle da Javni servis treba da bude alatka određenih partijskih ili političko-poslovnih interesa, kao i onih koji su nekada ostvarivali funkciju Javnog servisa, ali su odlučili da to kapitalizuju u politički uticaj i sada gube pozicije moći. Zato na njihovim stranicama imate svakodnevno neistine, poluistine i samo negativne napise o RTCG, a nijednu pozitivnu priču koje sam gore pobrojao. Time svoju publiku dovode u zabludu i nije ni čudo što ih ljudi sve više izbjegavaju, pa su, na primjer, prošlog mjeseca imali pad od skoro 25 odsto. 
 
Najgore je sto im u naumu da uspore Javni servis, pomažu oni koje su istjerali iz tog koncerna kao nespodobe i koji se ne libe da govore najdrskije i lako provjerljive neistine. Pomažu im i političke strukture koje su imale naum da instaliraju svoje poslušnike i koji i nakon tri godine uspjeha Javnog servisa ne mogu da shvate da je njihovo vrijeme prošlo i da je Javni servis konačno oslobođen partijskih kontrola.
 
Sa reformisanim Javnim servisom prošlo je vrijeme kada su mediji ucjenjivali državnike, političare, biznismene, gradonačelnike...Alternativa je tu i zauzela je svoju prirodnu poziciju, kao jedini TV medij sa nacionalnom pokrivenošću koji polaže račune građanima Crne Gore, a ne privatnim interesima, bili oni locirani u Crnoj Gori ili van nje.
 
Idemo dalje.
 
Javni servis - jedan za sve.

]]>
28.03.2024T12:15:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537234/javni-servis-napreduje-koncern-uzalud-kreira-afere-.html https://rtcg.me/upload//media/2023/10/11/17/46/272/1533686/thumbs/2926761/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2023/10/11/17/46/272/1533686/thumbs/2926758/thumb3.jpg
Otvorene prijave za novi ciklus SIA takmičenja https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537242/otvorene-prijave-za-novi-ciklus-sia-takmicenja.html Otvoren je treći ciklus Social Impact Award (SIA) programa u Crnoj Gori u Hotelu Ramada sa početkom u 10 h, a time i prijave za najveće međunarodno takmičenje iz oblasti društvenog preduzetništva mladih. Prijave za najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih – Social Impact Award (SIA) program, otvorene su za sve mlade ljude uzrasta od 15 do 30 godina koji imaju preduzetničku ideju i želju da rade u ovoj sferi kroz inovativni pristup rješenjima.

Prijave za ovogodišnji ciklus otvorene su od 27. marta i trajaće sve do 31. maja, a aplikacija se može podnijeti na ovom linku.

Svi zainteresovani učesnici će imati priliku da učestvuju u preko 40 edukativnih radionica i obuka koje će se održati u sve tri crnogorske regije, kao i da dobiju mentorsku podršku priznatih profesionalaca, dok četiri pobjednička tima očekuje i početni kapital za realizaciju biznis ideje u iznosu od 1.500 eura, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Manhajmu, Njemačka.

Događaju kojim je zvanično otvoren ovogodišnji ciklus, kao i prezentacija programa Social Impact Award (SIA) u Crnoj Gori, prisustvovali su partneri na projektu - predstavnici državnih institucija, naučne i akademske zajednice, biznis sektora, zainteresovani mladi ljudi, kao i predstavnici omladinskog i civilnog društva.

Nacionalna koordinatorka Social Impact Award (SIA) programa, Jelena Kavarić predstavila je dosadašnje rezultate programa i zahvalila se na podršci svim partnerima projekta u Crnoj Gori, čija posvećenost, ekspertiza i resursi pomažu da mladi zaista kroz ovakve programe razvijaju svoje društveno odgovorne ideje i u budućnosti.

U ime implementatora programa u Crnoj Gori NVO “Centar za omladinsku edukaciju”, prisutne je pozdravio izvršni direktor, Jugoslav Radović.

“Privilegija nam je što već tri godine radimo na pružanju prilika mladima da razvijaju svoje ideje. Priča o SIA programu nije samo vezana za mogućnosti koje se nude u oblasti preduzetništva, inovacija i nauke, već je istovremena i pokušaj pozitivne promjene mentaliteta kod mladih ljudi. Želimo da ih u bliskoj budućnosti vidimo kao agilne donosioce odluka, aktivne, informisane i sa jasnom i kvalitetnom podrškom u ovom našem malom, ali odobranom inovacionom eko-sistemu. Vjerujem da ćemo u saradnji sa državnim institucijama raditi na uspostavljanju zakonskih okvira za dalji razvoj društvenog preduzetništva u našoj zemlji”, kazao je Radović. 

O značaju ovog programa za mlade, programima podrške, kao i ulozi Erste banke u podršci Social Impact Award (SIA) programu od samog početka realizacije istog, govorila je Dragana Crvenica, direktorica službe komunikacija. 

“Veliko mi je zadovoljstvo što vidim da program Social Impact Award (SIA) iz godine u godinu dobija sve veću sistemsku podršku kao nacionalno važan program. Izgradnja finansijskog zdravlja cijelog društva je jedan od važnih ciljeva, a to ide ruku pod ruku sa razvojem održivih projekata. Mladi su ti koji imaju ideje i pasiju, a mi, kao činioci javnog i finansijskog sektora, treba da ih podržimo na svakom koraku. U Crnoj Gori je ideja društvenog preduzetništva važnija nego ikad, a mi iz Erste banke smo ponosni što najboljim idejama u ovom projektu možemo da pružimo početni kapital, ali i potrebnu mentorsku podršku”, istakao je Crvenica. 

U ime generalnih pokrovitelja, prisutnima se obratio i Spasoje Vujošević, koordinator službe za kredite u ime Investiciono - razvojnog fonda Crne Gore, razvojne institucije koja pruža podršku mladim ljudima kroz različite sisteme podrške i ohrabruje ih na ulazak u preduzetničke vode.

“Potrebno je kreirati model i okruženje u kom će se mladi osjećati komforno da donose odluke i maksimalno iskoriste svoje potencijale. Smatram da čitava institucionalna infrastruktura treba da šalje signale ka svim nivoima odlučivanja da omoguće mladima da svjesno donose odluke koje se tiču njihove budućnosti. Social Impact Award (SIA) upravo omogućava mladim inovatorima da sagledaju svoju vrijednost i da je adekvatno valorizuju”, poručio je Vujošević. 

Prisutne je u ime generalnih pokrovitelja programa pozdravio i Ivan Šoć, osnivač Five Grupe, kompanije koja se setom različitih aktivnosti koje sprovodi, potrudila da kreira kvalitetne uslove da se mladi u inovativnoj sferi razvijaju i osjećaju da su u sigurnoj zoni. 

“Živimo u eri tehnološke revolucije i inovacije su svuda oko nas. Moramo prepoznati ulogu mladih u tome, pomoći im da izađu iz ustaljenog sistema i preusmjeriti ih da se ne boje da probaju da idu samostalnim putem. To je potrebno raditi uz kontinuiranu podršku obrazovanju i razvoju talenata, jer upravo su mladi budući potencijalni partneri i kolege. Podrška mladima i SIA projektu nije samo poslovna strategija, nego i srž poslovanja. Oni donose energiju i nova znanja, voljni su da uče i to je sigurna forma za uspjeh.”

U ime Glavnog grada Podgorica, još jednog od generalnih pokrovitelja Social Impact Award (SIA) programa, prisutne je pozdravila dr Jelena Borovinić-Bojović, predsjednica Skupštine. Posebno je istakla važnost projekta Social Impact Award (SIA) za pružanje mogućnosti mladim ljudima da razvijaju biznis ideje koje imaju potencijal da unaprijede ekonomiju u Glavnom gradu, ali i donesu dobrobit cijeloj zajednici:

“Veliko mi je zadovoljstvo da zajedno pokrenemo novi ciklus ovako važnog programa. Nadam se da će se još više mladih i ove godine odvažiti da podstakne promjene koje daju doprinos čitavoj zajednici. U Glavnom gradu smo svjesni potencijala koje mladi imaju i potrebe da se oni konstantno njeguju i podstiču. Ovim putem koristim priliku da ih sve pozovem da učestvuju u ovom ciklusu programa Social Impact Award (SIA) i unaprijed im čestitam na odvažnosti da sami sebi stvore šansu.”

Prigodnim riječima uvodni događaj svečano je otvorila Marijeta Barjaktarović-Lanzardi, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija. 

“Imamo priliku da mlade ljude uključimo u aktivno rješavanje nekih od izazova društva. Inovacije su najbolji odgovor na sve promjene sa kojima se kao društvo suočavamo, a kroz Social Impact Award (SIA) program pokazuje se vjera u kreativnost i inovativnost mladih. Inovacije nijesu lako razumljive javnosti i moraju se u što mlađem uzrastu približiti mladima tako da, kada imaju sjajnu ideju, nju sistem mora podržati", kazala je Barjaktarović-Lanzardi. 

U sklopu današnjeg događaja, održana su i dva motivaciona predavanja sa ciljem pozivanja mladih na promišljanje o društvenom preduzetništvu i aktivnom učešću u tom procesu. Na prvom predavanju pod nazivom „Izazovi preduzetničkih poduhvata u promociji društveno-odgovornog preduzetništva”, Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti Naučno-tehnološkog parka Crne Gore pružio je punu podršku mladima da se odvaže i krenu u realizaciju svojih ideja i ambicija, uprkos svim pritiscima i izazovima.

“Inovacija nije samo proizvod ili usluga, već aktivan rad na mijenjanju svijesti zajednice”, rekao je Drobnjak. 

U ime Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vanja Kljajević, savjetnica za finansije i razvoj malih i srednjih preduzeća u ovoj instituciji, govorila je na temu “Mladi u preduzetništvu: Izazovi i barijere u početnom razvoju”.

Kljajević se posebno osvrnula na savremeni preduzetnički kontekst i ubrzan razvoj raznih vrsta preduzetništva, kako u svijetu, tako i sve više kod nas. Ona je naglasila koliko je važno da mladi prepoznaju koji su tip preduzetnika i da su skladu sa tim isplaniraju i razvoj svog biznisa.

Sve informacije o projektu, načinu prijavljivanja i narednim fazama, zainteresovani učesnici mogu pronaći na sajtu: montenegro.socialimpactaward.net, kao i na društvenoj mreži Instagram (naziv profila: SIA_Montenegro).
O programu Social Impact Award (SIA): Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Ovaj međunarodni projekat se istovremeno realizuje na 3 kontinenta (Evropa, Afrika, Azija), u 18 zemalja, gdje se na godišnjem nivou okuplja više od 12.000 mladih inovatora, koji timskim radom osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje.

Tokom prethodna dva ciklusa realizacije SIA programa u Crnoj Gori u 2022. i 2023. godini održano je više od 80 različitih obuka i radionica u 15 crnogorskih opština i kroz sami proces bilo je uključeno preko 2.000 mladih ljudi, a finalni produkt projekta su bile preduzetničke ideje, kojih je ukupno za dvije godine bilo 100.

U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice.

 

]]>
28.03.2024T12:01:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537242/otvorene-prijave-za-novi-ciklus-sia-takmicenja.html https://rtcg.me/upload/ https://rtcg.me/upload/
Đapo krenuo sa splitske rive za tivatsku djecu https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537227/djapo-krenuo-sa-splitske-rive-za-tivatsku-djecu.html Tivćanin Safet Đapo započeo je sedmodnevni humanitarni maraton od Splita do Tivta, dužine 300 kilometara, zbog prikupljanja sredstva, koja će biti uplaćena Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju Tivat. Pedesetpetogodišnji humanitarac oduševio je građane.

"Prva etapa je uspješno završena, uprkos stomačnom virusu", objasnio je Đapo za Radio Tivat.

Đapo je istakao da nije htio odustati.

"Skupio sam posljednje atome snage, stegao zube i krenuo na rivu. Mislio sam na djecu iz Centra, mislio sam na sve vas koji zajedno sa mnom, ravnopravno učestvujete u ovom humanom poduhvatu. Čineći dobro drugima, pomažemo i sebi. Tada naše mogućnosti postaju neograničene. Tada smo i Bogu bliski. Pružimo ruke jedni drugima. Kapi smo u okeanu. Jedni bez drugih smo ništa", zaključio je Đapo.

Po programu trebao bi da stigne u subotu 30. marta oko 14 sati na tivatsko gradsko šetalište Pine, koje su i završni cilj ovoga sedmodnevnog maratona.

]]>
28.03.2024T12:00:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537227/djapo-krenuo-sa-splitske-rive-za-tivatsku-djecu.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/12/21/54/1665870/thumbs/2926749/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/12/21/54/1665870/thumbs/2926746/thumb3.jpg
Podrška i zahvalnost službenicima na mirovnoj misiji UN na Kipru https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537210/podrska-i-zahvalnost-sluzbenicima-na-mirovnoj-misiji-un-na-kipru.html Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Aleksandar Radović iskazao je ponos i zahvalnost policijskim službenicima koji su se vratili sa mirovne misije na Kipru, kao i onima koji se upućuju na istu, te je čestitao i izrazio podršku ovim hrabrim i posvećenim pojedincima. Radović se sastao danas sa službenicima Uprave policije koji su došli i onima koji odlaze u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija na Kipru – UNFICYP.

Policijske službenice Sandra Darmanović i Marina Pritika boravile su u pomenutoj mirovnoj misiji, dok se na istu upućuju policijski/e službenici/e Ana Drakulović, Radomir Radunović i Predrag Jestrović, na period od godinu dana, shodno Odluci Vlade Crne Gore o upućivanju pripadnika policije u Mirovnu misiju na kipru – UNFCYP, na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Ovom prilikom Radović je iskazao ponos i zahvalnost policijskim službenicima koji su se vratili sa mirovne misije na Kipru, kao i onima koji se upućuju na istu, te je čestitao i izrazio podršku ovim hrabrim i posvećenim pojedincima.

"Njihova predanost miru, stabilnosti i sigurnosti u međunarodnoj zajednici predstavlja primjer izuzetnog profesionalizma i odanosti dužnosti“, istakao je Radović i dodao da će im Uprava policije kontinuirano pružiti podršku, kako tokom službe, tako i po povratku kući.

Apostrofiran je izuzetan značaj ovakvih mirovnih misija za razmjenu znanja i iskustva sa kolegama iz drugih zemalja, što dodatno unapređuje profesionalne vještine naših policijskih službenika.

Uprava policije, kako je saopšteno, raduje se njihovom uspjehu i bezbjednom povratku i ponosno ih podržava u njihovim naporima da doprinesu globalnom miru i bezbjednosti.

Crna Gora kao članica Ujedinjenih nacija aktivno učestvuje u održavanju i uspostavljanju mira u svijetu, a prvi pripadnik crnogorske policije je upućen u UNFCYP 2009. godine.

]]>
28.03.2024T11:25:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537210/podrska-i-zahvalnost-sluzbenicima-na-mirovnoj-misiji-un-na-kipru.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/11/48/297/1665788/thumbs/2926478/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/11/48/297/1665788/thumbs/2926475/thumb3.jpg
Građani zaslužuju da se vrati ono što je kriminalom oduzeto https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537177/gradjani-zasluzuju-da-se-vrati-ono-sto-je-kriminalom-oduzeto.html Napredak u oblasti oduzimanja imovinske koristi je nedovoljan, a rezultati su izostali, uz izuzetak pojedinih segmenata, kao što je rad Specijalnog državnog tužilaštva u dijelu vođenja finasijskih istraga i privremenog oduzimanja imovinske koristi, poručio je vrhovni državni tužilac Milorad Marković. Ovo je kazao na konferenciji "Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse" koju organizuje AIRE centar, uz podršku britanske Vlade.

Marković poziva na reakciju i aktivnost relevantnih državnih institucija.

“Kako bi konačno napravili jasne i planirane korake uspostavljanja funkcionalnog i efikasnog sistema oduzimanja imovinske koristi, koji ne smijemo zaboraviti, obuhvata i upravljanje i ponovnu upotrebu oduzete imovinske koristi”, poručio je Marković.

Ističe da je u ovoj oblasti neophodan strateški pristup i zaokruživanje sistema oduzimanja imovinske koristi.

“Ovakav pristup podrazumijeva izradu strategije oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kao opredjeljenju pune posvećenosti i na kvalitetnoj analizi zasnovanom planiranju modela, ali i zakonodavnog okvira i uspostavljanju/jačanju institucija koje će taj sistem činiti. Gledano iz perspektive Državnog tužilaštva, postojeće zakonsko rješenje je zrelo za revidiranje, što je svakako Crnoj Gori preporučeno u okviru poglavlja 23 pregovaračkog procesa za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji”, ističe Marković.

Takav strateški pristup bi bio, kako kaže, odgovor na jedan opšte-društveni konsenzus da se suprostavimo organizovanom kriminalu i korupciji.

“Mi još uvijek čekamo takav odgovor, strateški i sistemski. Zato, pozivam Ministarstvo pravde da na studiozan i sveobuhvatan način pristupi ovom pitanju, bez uslovljene užurbanosti, i postavi osnove za implementaciju efikasnog i djelotvornog sistema oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, njenim upravljanjem i ponovnom upotrebom u društvene svrhe i svrhu dalje borbe protiv najtežih vidova kriminala. Naši građani i građanke zaslužuju da im se vrati ono što im je kriminalom oduzeto”, istakao je Marković.

Na nivou tužilačke organizacije, kako ističe, rezultati finansijskih istraga su u najvećoj mjeri očekivani, u dijelu postupanja Specijalnog državnog tužilaštva (imajući u vidu uslove i trenutne kapacitete), pa su u radu ovog tužilaštva u najvećoj mjeri i prisutni.

“Nedostatatak proaktivnosti je prisutan na nivou viših državnih tužilaštava, ali je izrazit na nivou osnovnih državnih tužilaštava. U procesu je izrada uputstva za vođenje finasijskih istraga koje će sadržati i priručnik postupanja u cilju efikasnijih finansijskih istraga, pa će ovo uputstvo u skorijem roku biti upućeno svim tužilaštvima sa očekivanjem proaktivnog djelovanja kada govorimo o pokretanju finasijskih istraga”, ističe Marković.

Izazovi se, kaki ističe, ogledaju u neadekvatnosti uslova u kojima tužiteljke i tužioci rade, što se odnosi i na cjelokupno pravosuđe, a što dalje uslovljava nedostatak ljudskih resursa, jačanje stručnih kapaciteta i njihovih kompetencija, pa stvaranje istih i očekujemo.

“Jasno je da je za ovu oblast, kao i za druge specifične oblasti, potrebna specijalizacija znanja ali i institucionalna/organizaciona specijalizacija, naročito u dijelu nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, kojom bi se podigao i stepen odgovornosti za rezultate u ovoj oblasti. Međutim, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, pa i oduzimanju imovinske koristi, nije eksluzivitet državnog tužilaštva, već dio odgovornosti koju u sistemu dijeli sa UP i drugim državnim organima i sudom”, kaže Marković.

Tužilaštvo, kako ističe, očekuje unapređenje kapaciteta i proaktivnost.

“I to na strani policije, ali takođe i sudski epilog ovih postupaka, kako u dijelu efikasnosti krivične pravde, trenutno kao preduslova da bi se imovinska korist trajno oduzela (nadam se do skorije izmjene zakona koja će propisati oduzimanje imovinske koristi bez krivične presude), tako i u dijelu uspostavljanja sudske prakse koja će biti u skladu sa standardima oduzimanja imovinske koristi, a ne utvrđivanja krivice izvršioca krivičnog djela, što ovdje ne bi trebalo da bude slučaj”, zaključio je Marković.

Nivoi oduzimanja imovinske koristi i dalje niski

Britanska ambasadorka u Croj Gori Don Meken na skupu je kazala da je proces oduzimanja nezakonito stečene imovine kriminalaca jedan od glavnih ometača organizovanog kriminala.

„lako je napravljen veliki napredak i napori se ubrzavaju, mnogi izazovi su i dalje tu - nivoi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom djelatnošću u Croj Gori, ali i u ovom regionu u cjelini, su i dalje niski”, kazala je Meken.

Međunarodni standardi i regionalna saradnja su, kako kaže, od velike važnosti za unapređenje ovih napora.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno podršci Crnoj Gori na ovom putu. Pruzimamo operativnu i podršku izgradnje kapaciteta, ali nastojimo i da unaprijedimo sistem u lancu krivičnog pravosuđa, kako bismo pomogli efikasnije krivično gonjenje i izricanje kazni za krivična djela organizovanog kriminala", naglasila je britanska ambasadorka.

U okviru događaja predstavijen je priručnik "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupciom i teškim organizovanim kriminalom: Pregled međunarodnih i evropskin standarda,smjernica i relevantne prakse Evropskog suda za ludska prava", koji sadrži sveobuhvatnu analizu međunarodnih standarda i sudske prakse o oduzimanju imovinske koristi.

Cilj priručnika je da pomogne pravnim stručnjacima da odgovore na izazove vezane za djelotvorno trajno oduzimanie imovinske koristi stčene krivičnim djelom.

Biljana Brejtvejt, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra kaže da su prethodnih godina mnogo sarađivali sa institucijama iz regiona na temu borbe protiv kriminala.

Djelotvorne mjere za oduzimanje imovine su, kako kaže, veoma važne, ali je veliki izazov sprovoditi ih.

"Organizovene kriminalne gruper u regionu jako lijepo sarađuju, a mi radimo na pomaganju institucijama u regionu da i oni sarađuju", kazala je Brejtvejt.

 

 

]]>
28.03.2024T10:14:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537177/gradjani-zasluzuju-da-se-vrati-ono-sto-je-kriminalom-oduzeto.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/10/10/553/1665690/thumbs/2926102/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/10/10/553/1665690/thumbs/2926101/thumb3.jpg
"Čvrsta volja za obračun sa kriminalom dokazuje se svakodnevno" https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537143/cvrsta-volja-za-obracun-sa-kriminalom-dokazuje-se-svakodnevno.html Profesionalnost službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i čvrsta volja da se obračunaju sa kriminalom dokazuju se svakodnevno, a upravo je i sinoćnje hapšenje međunarodno traženog člana kriminalnog klana jedna od potvrda efikasnosti crnogorskih službi, istakao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je primio u posjetu ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Matei-Viorela Ardeleanua. Naglasivši tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, ministar i ambasador su izrazili uvjerenje da će saradnja u narednom periodu biti još uspješnija.

Ministar je zahvalio ambasadoru na podršci koju Rumunija u kontinuitetu pruža pregovaračkom procesu Crne Gore i istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova apsolutno posvećeno ostvarivanju napretka u poglavlju 24 i ispunjenju privremenih mjerila.

"Naš prioritet je evropska agenda i odlučna borba protiv kriminala", istakao je on.

Ambasador Ardeleanu je saopštio da Rumunija snažno podržava Crnu Goru na putu njenog punopravnog članstva u Evropskoj uniji i da može računati na ekspertsku pomoć u reformskim procesima.

Pohvalio je rezultate koje je Crna Gora već postigla na planu dostizanja evropskih standarda i istakao da upravo aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrđuju da je Crna Gora pozdan partner i da je sve bliže ispunjenju svog nacionalnog prioriteta.

"Sagovornici su se saglasili da je međupolicijska saradnja Crne Gore i Rumunije na odličnom nivou. U kontinuitetu se razmjenjuju operativne informacije i sprovodi niz aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju organizovanih kriminalnaih grupa, te suzbijanju svih vidova kriminala. Dvije zemlje intenzivno sarađuju i na planu civilne zaštite kroz brojne projekte i programe, a na sastanku je izražena otvorenost za dalju razmjenu iskustava ali i kreiranje novih inicijativa koje će doprinijeti kvalitetnijem upravljanju u oblasti vanrednih situacija", saopšteno je iz MUP-a.

]]>
28.03.2024T09:33:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537143/cvrsta-volja-za-obracun-sa-kriminalom-dokazuje-se-svakodnevno.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/9/26/957/1665633/thumbs/2925774/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/9/26/957/1665633/thumbs/2925771/thumb3.jpg
Traže zatvaranje divlje deponije, građani ugroženi https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537085/traze-zatvaranje-divlje-deponije-gradjani-ugrozeni.html Građanski aktivisti iz Rožaja zatražili su da se prestane sa odlaganjem otpada na divljoj deponiji koju lokalne vlasti nazivaju “privremenim odlagalištem otpada” u mjestu Mostine, odmah pored magistralnog puta koji spaja Crnu Goru i Srbiju. Oni su Portalu RTCG kazali da će sjutra organizovati dvosatnu blokadu magistalnog puta na tom mjestu, u znak upozorenja da je krajnje vrijeme da se ova deponija zatvori i sanira. Organizator protesta Denis Murić nam kazao je da je u ovu borbu ušao zbog toga što su njegov otac i tri strica umrli od karcinoma pluća.

“Oko deset naselja koja gravitiraju deponiji, sa velikim brojem stanovnika, potpuno su ugrožena i tu je već odavno teško živjeti. Postoje precizni podaci, i mi ćemo doći do njih, koliko ljudi je u ovom reonu bolesno od karcinoma”, kazao je ovaj student arhitekture u Skoplju.

Prema njegovim riječima, na ovoj divljoj deponiji odloženo je do sada sigurno 600 hiljada kubika otpada svake vrste, pa i medicinskog iz više opština.

“Opština, međutim, prikazuje brojku od 160 hiljada kubika, jer deponiju stalno pale i oslabađaju za odlaganje novog otpada. Dosta je bilo laganja, dosta je bilo ćutanja, ovo mora da prestane i mora da se gradi regionalna deponija za sjever”, kazao je Murić. 

Na ulazu u Crnu Goru iz Srbije, na prelazu Dračenovac kod Rožaja, osim saobraćajnih gužvi zbog radova na putu, putnike dočekuje “idilična” slika dima sa više divljih deponija, od kojih je najgora i najveća ona u mjestu Mostine. Sa visine od par stotina metara tu se otpad iz čitavog grada izbacuje direktno niz litice u korito rijeke Ibar. Odatle Ibar definitivno nije ista rijeka nego što je uzvodno, a mnogi i ne znaju da se samo desetak kilometara iznad, na izvorištu koje predstavlja ono što u Crnoj Gori zovemo “divlja ljepota”, voda može piti.

“Ovo je sasvim sigurno nešto zbog čega bi svaki građanin Rožaja morao da se postidi, naročito pred onima koji tuda po prvi put prolaze. A kako je nama koji tu živimo, to samo mi znamo”, rekao je Murić.

Portal RTCG je ranije pisao da je ova deponija formirana kao „privremena gradska deponija“, ali je tu ostala skoro 20 godina. Opština Tutin je prije deset godina tužila opštinu Rožaje zbog toga što velike količine smeća rijekom Ibar završavaju u jezeru Ribariće u Republici Srbiji, za čišćenje koje ta opština iz susjedne države odvaja velika finansijska sredstva. Taj sudski spor do sada nema epilog.

“Ovo je, kao što vidite, ne samo problem Rožaja, nego međunarodni problem. Zato tražimo da se i Vlada Crne Gore angažuje u rješavanje ovog problema”, dodao je Murić.

Isti problem kao u Rožajama postoji, nažalost, na deponiji između Andrijevice i Plava, koja je smještena pored puta na obali rijeke Lim. Na deponiji u Gusinju, Plavu, Mojkovcu ili Bijelom Polju. 

Poznati ekološki aktivista i direktor NVO “Ozon”, Aleksandar Perović ocjenjuje da neuređena gradska smetlišta na sjeveru Crne Gore predstavljaju veliki ekološki i ekonomski problem koji je sistemski i samim tim zahtjeva preuzimanje obaveza od strane Vlade, „koja je višedecenijskom pogrešnom politikom upravljanja otpadom prouzrokovala postojeće apokaliptično stanje“.

On je za Portal RTCG rekao da je neefikasna primjena zakonskog okvira, podcjenjivanje problematike i omogućavanje bahatog, nehunamog odnosa lokalnih samouprava, dovela do toga da su danas ugroženi i javno zdravlje i ekonomija građana opština sjevernog regiona Crne Gore.

“Kada uzmemo u obzir ekosistemske štete po riječne bisere kakve su Ibar, u konkretnom slučaju, ali i Tara, Lim, i njihove pritoke, izvori pitke vode koji građanima ruralnih krajeva bukvalno znače život, moramo doći do zaključka da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi u koju su umreženi svi oni koji su pokrivali najodgovornija mjesta u procesu donošenja odluka“, kaže Perović.

On objašnjava da su lokacije koje su određene za privremeno deponovanje komunalnog otpada, zbog neodgovornog ponašanja lokalnih samouprava, kao i miješanja sa drugim, pa i opasnim vrstama otpada, pretvorene u ekološke crne tačke, koje su velika  opasnost za javno zdravlje i životnu sredinu.

„Kada smo prije nekoliko godina mapirali divlje deponije po Crnoj Gori, najveći broj je bio registrovan na sjeveru i to na mjestima koja su trebala biti netaknuta priroda, pa samim tim stekli smo utisak da postoji prostor za ispitivanje koruptivno-kriminalnih elemenata“, kaže ovaj ekološki aktivista.

Da ne bi, dodaje, bio baš toliko pesimističan, Perović objašnjava da  prepoznaje da kao mali sistem „uz kvalitetan plan i odgovoran sistemski pristup, možemo početi sa unapređenjem stanja, ali svakako ne smijemo zaboraviti da svi koji su doveli do ove katastrofe moraju biti procesuirani, jer bez toga nema nade".

„U procesu pridruživanju EU, od Crne Gore se traži obračun sa korupcijom i kriminalom. Za ekoincidente koje po pravilu prati korupcija, a kojih na sjeveru Crne Gore nije malo, niko nikada nije snosio odgovornost, pa ni za ovu kod Rožaja“, rekao je Perović.

Jedna od nacrnjih ekoloških tačaka, Mostine kod Rožaja, danonoćno gori, i opasno ugrožava stanovništvo desetak naselja u neposrednoj blizini, prije svega, a zatim i kompletnu prirodu. Građanski aktivisti iz ovog sjevernog grada konačno su se probudili poslije više godina, i zaprijetili protestom i blokadom.

]]>
28.03.2024T07:58:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537085/traze-zatvaranje-divlje-deponije-gradjani-ugrozeni.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/22/16/118/1665456/thumbs/2925144/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/22/16/118/1665456/thumbs/2925141/thumb3.jpg
Konferencija o oduzimanju imovine stečene kriminalom https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537106/konferencija-o-oduzimanju-imovine-stecene-kriminalom.html Konferencija o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, na kojoj će učestvovati predstavnici pravosudnih i državnih institucija, međunarodnih organizacija, ambasada i civilnog društva iz Crne Gore i regiona, biće održana danas u Podgorici. Konferenciju "Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću – primjena nacionalnih i međunarodnih standarda i sudske prakse", organizuje AIRE centar, uz podršku britanske Vlade.

Iz AIRE centra su kazali da će na konferenciji biti razgovarano o ključnim izazovima i prilikama za unapređenje pravosudne prakse kada je riječ o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, što je ujedno i ključni alat u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Oni su najavili da će u okviru konferencije biti predstavljen priručnik "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene korupcijom i teškim i organizovanim kriminalom: Pregled međunarodnih i evropskih standarda, smjernica i relevantne prakse Evropskog suda za ljudska prava".

“Priručnik sadrži sveobuhvatnu analizu međunarodnih standarda i sudske prakse o oduzimanju imovinske koristi koja treba da pomogne pravnim stručnjacima da se izbore sa izazovima vezanim za djelotvorno trajno oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ta publikacija sadrži ključne uvide i smjernice zasnovane na međunarodnim standardima i pravnim presedanima.

Najavljeno je da će konferenciju otvoriti vrhovni državni tužilac Milorad Marković, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvejt i britanska ambasadorka u Crnoj Gori Don Meken.

]]>
28.03.2024T07:47:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/537106/konferencija-o-oduzimanju-imovine-stecene-kriminalom.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/7/48/521/1665519/thumbs/2925345/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/7/48/521/1665519/thumbs/2925342/thumb3.jpg
Moskva mu ne nedostaje, u Crnoj Gori ima sve što mu treba https://rtcg.me/vijesti/drustvo/536618/moskva-mu-ne-nedostaje-u-crnoj-gori-ima-sve-sto-mu-treba.html Nikolas Levi u Crnu Goru je prvi put došao kad je imao samo jednu godinu. U Baru je završio prva četiri razreda osnovne škole, da bi se nakon toga ponovo vratio u rodnu Moskvu, gdje i završava svoje školovanje. Sudbina ga ponovo vraća u grad pod Rumijom, gdje i danas živi, a školuje se na Mašinskom fakultetu u Podgorici na smjeru Mehatronika. O životu u Crnoj Gori govorio je u emisiji Mladistan na Televiziji Crne Gore (TVCG). Kao student Mehatronike Nikolas je tokom radne nedjelje dok su predavanja u Podgorici, dok vikende provodi sa porodicom u Baru.

Za Mehatroniku se odlučio jer se i u Moskvi interesovao za tu oblast, i uvjeren je, kaže, da je to najbolji izbor za njega.

Na pitanje kako mu izgleda život u Crnoj Gori i koliko se on razlikuje od života u Moskvi, odgovara: "Tiše. Komfornije je da putujem biciklom. I klima. Ovdje ima sunca, perioda sa kišom, puno kiše, pa je to problem. Adaptiram se".

"Tamo ima metro, ali meni to ne treba, ja imam distancu od jednog kilometra i zato razlika nije velika", kaže Nikolas.

Prijatelji znaju za Crnu Goru

U Podgorici, kako je rekao, ima sve što je imao u Moskvi. Sa prijateljima često priča o Crnoj Gori, koji dosta znaju o našoj zemlji: "Znaju za Crnu Goru kad pričam s prijateljima, razumiju. Asocijaciju nemaju, možda znaju da je to mjesto za odmor, pa to je sve. Neke druge elemente ne znaju. Znaju da Crna Gora ima more, zato što je to Montenegro".

Zadovoljan je, kaže, uslovima studiranja u Crnoj Gori, i misli da ne postoji neka prevelika razlika u odnosu na Rusiju.

Nije mu problem da pješači dok je u Podgorici i najveći dio vremena provodi na biciklu. Kaže kako do svake destinacije dođe na dva točka, jer grad ima dobre uslove za bicikliste.

Vikendom kada je sa porodicom, kaže Nikolas, pronalaze nova mjesta za obilazak: "Prvi put sam ove godine bio na Cetinju na novogodišnji vikend. To mi je bio prvi put."

Na Cetinju mu se najviše svidjela arhitektura grada: "Grad je mali, možeš da obiđeš sve za jedan sat na bicikilu..."

Za sada ostaje u Crnoj Gori

Kada je u Podgorici, vrijeme voli da provodi na Nijagarinim vodopadima: "Novi je put, ima staza za biciklo i biće super kad se završi da se ode svaki dan".

Kaže i da ne postoji nešto posebno što mu nedostaje kad je Moskva u pitanju, a za Crnogorce kaže da su gostoljubivi i da se interesuju kad čuju da je iz Rusije: "Žele da kažem nešto na ruskom. To je njima unikatna situacija da čuju original na ruskom".

Crnogorcima je na Rusiju prva asocijacija Moskva: "Ljudi mi kažu ti si iz Moskve, jer ne znaju za neke druge drugove...a kada kažem iz Moskve, asocijacija im je na zimu, oni kažu da li je to normalna klima za tebe. Znaju za predsjednika Rusije, znaju za neke kulturne elemente, za votku..."

Kako sada stvari stoje, Mehatroniku će završiti u Crnoj Gori: "Možda ovdje bude i magistratura, a dalje možda odem na drugu stranu. Možda opet Rusija ili neka druga strana. U ove dvije godine biću u Podgorici".

Kaže kako je skroman, i da su mu potrebni samo "bicikl, kompjuter, porodica da je blizu".

]]>
28.03.2024T07:31:00 +0100 Društvo https://rtcg.me/vijesti/drustvo/536618/moskva-mu-ne-nedostaje-u-crnoj-gori-ima-sve-sto-mu-treba.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/8/6/351/1663999/thumbs/2919610/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/8/6/351/1663999/thumbs/2919607/thumb3.jpg