RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/rss.html U CG urađene 42 transplatacije bubrega http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215398/u-cg-uradjene-42-transplatacije-bubrega.html U Crnoj Gori, do sada je urađeno 39 transplantacija bubrega sa živog davaoca, a tri sa kadavera, saopšteno je na kongresu Balkanskog udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplataciju organa (BANTAO). ]]>

Predsjednica Udruženja nefrologa Crne Gore Marina Ratković podsjetila je da je 1979. godine otvorena prva Hemodijaliza u Crnoj Gori, a 1986. formirano je Nefrološko odjeljenje.

Ratković je rekla da su pripreme za uvođenje transplantacionog programa počeli 2006. godine, organizujući brojne seminare, radionice, skupove, kao i sprovođenjem anketa o doniranju organa.

Ona je kazala da je prva transplantacija bubrega sa živog donora bila 25. septembra 2012. godine, kada je učinjen istorijski iskorak u Crnoj Gori.

"Do sada je urađeno 39 transplantacija bubrega sa živog davaoca a tri sa kadavera", rekla je Ratković.

Prema njenim riječima, prva eksplantacija organa u Crnoj Gori sa moždano mrtve osobe obavljena je 8. decembra 2013. godine.

Ratković je, kako je saopšteno iz Kliničkog centra (KCCG), najavila još jedan važan projekat, uvođenje HLA dijagnostike.

Ona smatra da je nefrologija u Crnoj Gori dobro razvijena. Postoji 12 centara za hemodijalizu, tako da je zdravstvena mreža, kako je ocijenila Ratković, kompletno pokrivena.

"Najveći centar za dijalizu je u Podgorici. Posebno sam ponosna što je centar za dijalizu otvoren i na Cetinju, prije dva mjeseca", dodala je Ratković.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, rekao je da je izuzetno zadovoljan što nefrološka porodica na prostorima Jugoistočne Evrope funkcioniše jedinstveno, jer se na taj način šalje jedinstvena poruka za sve ostale grane medicine.

"Moram istaći da imamo profesorku Ratković i kompletnu nefrološku ekipu u KCCG kao rodonačelnike transplantacionog programa i rodonačelnike mnogih naprednih ideja i dijagnostičkih i terapijskih procedura u nefrologiji", naveo je Eraković.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić, kazao je da u Crnoj Gori postoji 12 dijaliznih centara.

Prema njegovim riječima, transplantacioni program je u razvoju i u tu svrhu se izdvajaju značajna sredstva.

"Nemamo još dovoljno razvijenu svijest o značaju doniranja organa, ali možemo da vidimo određene pomake", smatra Čirgić.

Na kongresu učestvuje više od 250 stručnjaka iz ove oblasti iz Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine.

Učesnici na kongresu su i predstavnici iz Makedonije, Slovenije, Kosova i Crne Gore.

Crna Gora je ove godine prvi put domaćin BANTAO kongresa.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 18:21:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215398/u-cg-uradjene-42-transplatacije-bubrega.html
CG i dalje napreduje u razvoju po mjeri čovjeka http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215390/cg-i-dalje-napreduje-u-razvoju-po-mjeri-covjeka.html Prema najnovijem Indeksu razvoja po mjeri čovjeka (HDI), Crna Gora je već treću godinu zaredom svrstana u kategoriju zemalja sa izuzetno visokim stepenom razvoja, ali podaci ukazuju i na društvene nejednakosti. Indeks predstavlja ocjenu postignuća zemlje u oblastima zdravlja, obrazovanja i prihoda, po čemu je Crna Gora zauzela 50. mjesto na ljestvici od ukupno 189 zemalja i teritorija. ]]>

Vrijednost Indeksa razvoja po mjeri čovjeka (HDI) za Crnu Goru iznosi 0.814 – pokazuju najnoviji statistički podaci koje je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U skladu sa tim, Crna Gora svrstana je u kategoriju zemalja sa veoma visokim stepenom razvojem po mjeri čovjeka.

"Ovaj indeks (HDI) zapravo predstavlja ocjenu postignuća zemlje u oblastima zdravlja, obrazovanja i prihoda, po čemu je Crna Gora zauzela 50. mjesto na ljestvici od ukupno 189 zemalja i teritorija", navode iz UNDP-a.

Crna Gora se, prema tim podacima, kotira bolje od mnogih drugih zemalja u razvoju u regionu Evrope i Centralne Azije, ukjučujući čak i neke države članice Evropske unije, poput Bugarske (51. mjesto) i Rumunije (52. mjesto).

"Kada se posmatra region Zapadnog Balkana, Crna Gora je trećerangirana, nakon Slovenje (25. mjesto) i Hrvatske (46. mjesto), dok se Srbija (67.), Albanija (68.), Bosna i Hercegovina (77.), BJR Makedonija (80.) nalaze u kategoriji država sa visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka. Vrh ljestvice zauzimaju Norveška, Švajcarska, Australija, Irska i Njemačka, dok se najniže vrijednosti HDI bilježe u Republici Niger, Centralnoafričkoj republici, Južnom Sudanu, Čadu i Burundiju", navodi se u saopštenju.

"Drago mi je što Crna Gora napreduje u razvoju po mjeri čovjeka. U posljednjih dvanaest godina (od 2005. do 2017.), vrijednost Indeksa razvoja po mjeri čovjeka porasla je za 8.1%, a zemlja je napredovala u svim kategorijama. Ljudi žive duže, stiču više obrazovanja i imaju bolji životni standard. Iako poređenja nikada nijesu jednostavna, svi smo skloni da se upoređujemo sa susjednim zemljama. Crna Gora se dobro kotira u odnosu na Hrvatsku, koja je samo četiri mjesta ispred. Međutim, nema mjesta likovanju jer ako Crna Gora želi da održi napredak, da nastavi da se penje na ljestvici, da dosegne Sloveniju na primjer, ili da ostvari još bolje rezultate – država treba da ulaže više i da intenzivira napore da se društvene nejednakosti smanje", rekla je Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori.

Kada se HDI posmatra u kontekstu nejednakosti, kako su pojasnili, vrijednost indeksa po pravilu opada.

"Što veće nejednakosti u društvu, to je veći pad indeksa. U slučaju Crne Gore, vrijednost indeksa pada na 0.741, što je umanjenje od skoro 9%. U drugim zemljama koje spadaju u kategoriju država sa veoma visokim razvojem po mjeri čovjeka, prosječan pad indeksa uslovljen nejednakostima iznosi 10.7%, dok u regionu Evrope i Centralne Azije doseže čak 11.7%. Izražene nejednakosti među ljudima i kvalitetu njihovog života bacaju sjenu na održiv napredak u razvoju po mjeri svih ljudi", navodi se u saopštenju.

Govoreći o nejednakostima u svijetu, prilikom predstavljanja najnovijih podataka, administrator UNDP Ahim Štajner rekao je "da je ova statistika sama po sebi zabrinjavajuća i ujedno govori o dubini društvenih podjela i izgubljenim prilikama, a ništa od toga nije neizbježno.”

Dijete koje se danas rodi u Norveškoj, zemlji sa najvišim HDI, može da očekuje da će živjeti duže od 82 godine i da će skoro 18 godina provesti školujući se.

"Uvijek se treba ugledati na one koji su na vrhu ljestvice. Dijete koje se rodi danas u Crnoj Gori, može očekivati da živi nešto malo duže od 77 godina, što je za 5 godina manje od djeteta rođenog u Norveškoj. Ovdje se očekuje da će se djeca školovati 14.9 godina, što je 3 godine manje od njihovih vršnjaka u Norveškoj. Zatim, kada se podrobnije razmotre rodne nejednakosti u zemlji, otkriva se jaz u prilikama koje su pred muškarcima u odnosu na prilike koje su dostupne ženama", zaključila je Mekluni.

Razlike u napretku u razvoju po mjeri čovjeka imaju rodnu dimenziju, koja se mjeri zasebnim indeksima – Indeksom rodnog razvoja (GDI) i Indeksom rodne neravnopravnosti (GII).

"Iako je očekivani životni vijek žena u Crnoj Gori za 5 godina duži od muškaraca, kao i da stiču više obrazovanja, ukupna vrijednost HDI za žene iznosi 0.794 što je niže od vrijednosti za muškarce - 0.831. U Crnoj Gori ima samo 23.5% žena na poslaničkim mjestima, manje su zastupljene na tržištu rada (42.2% u odnosu na 55% muškaraca) i zarađuju manje, što se zaključuje iz vrijednosti Bruto nacionlanog dohotka (BND) koji za žene iznosi 12,967 američkih dolara godišnje u odnosu na 20,692 američkih dolara za muškarce (izraženo paritetom kupovne moći). Takođe, i druge dimezije ukazuju na rodnu neravnopravnost: na svakih 100,000 živorođenih beba, 7 žena umre od posljedica komplikacije trudnoće ili porođaja; dok je stopa porođaja među adolescentkinjama 11.8 porođaja na 1,000 djevojčica/djevojaka uzrasta 15-19 godina", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 17:51:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215390/cg-i-dalje-napreduje-u-razvoju-po-mjeri-covjeka.html
Počela gradnja stanova za sudije i zaposlene u sudstvu http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215385/pocela-gradnja-stanova-za-sudije-i-zaposlene-u-sudstvu.html Početak izgradnje stanova potvrda je da država pokazuje pozitivan odnos prema zaštiti sudije kao pojedinca u sistemu državne vlasti, poboljšanjem uslova njihovog stanovanja, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica. ]]>

U podgoričkom naselju Stari aerodrom danas je položen kamen temeljac za izgradnju stambenih objekata za sudije i zaposlene u sudstvu.

Medenica je kazala da su nakon višegodišnjih pregovora i više od 25 godina od izgradnje posljednje zgrade za potrebe stanovanja sudija, uspjeli da obezbijede dom sudijama i zaposlenima u sudstvu, koji nijesu imali riješeno stambeno pitanje.

Medenica se zahvalila svim partnerima koji su doprinijeli da se projekat poboljšanja stambenih uslova sprovede u djelo.

„Kamen temeljac predstavlja potvrdu države koja pokazuje pozitivan odnos prema zaštiti sudije kao pojedinca u sistemu državne vlasti kroz poboljšanje uslova stanovanja“, kazala je ona.

Time se, kako je ocijenila, eliminiše mogućnost bilo kakvog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, učvršćuje sudijska nezavisnost kao preduslov vladavine prava i jača finansijska sigurnost sudija u Crnoj Gori.

Medenica je kazala da će se izgradnjom stambenih zgrada obezbijediti 130 stambenih jedinica za potrebe sudija i zaposlenih u sudstvu.

„Rang listu za raspodjelu stanova utvrdiće nadležna komisija kojoj je povjeren mandat za utvrđivanje ispunjivanja uslova kandidata, po objektivnim i preciznim kriterijumima“, rekla je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona je kazala da je vrijednost investicione izgradnje stambenih objekata površine 10,36 hiljada metara kvadratnih 7,13 miliona eura.

Medenica je rekla da subvencija države iznosi 800 hiljada eura, što će, prema njenim riječima, uticati na smanjenje cijene stambenih jedinica po metru kvadratnom.

„Shodno realizovanom pozivu, kao najpovoljniji izvođač izabrana je kompanija Čelebić, koja se obavezala da će izgraditi stanove u roku od 18 mjeseci, a cijena po metru kvadratnom iznosiće nešto iznad 600 eura“, saopštila je ona.

Prirodno da rad sudova na adekvatan način bude vrednovan

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da se rješavanjem vitalno egzistencionalnog pitanja sudija afirmiše dignitet profesija kojima pripadaju.

On je rekao da su velika očekivanja od sudova i da oni trebaju da daju zamajac ukupnim reformama društva.

„Sudovi su ti koji nas vode u bezbjednije i pravednije društvo, i prirodno je da njihov rad na adekvatan način bude vrednovan od istog tog društva“, dodao je Pažin.

Gradonačelnik Pogorice, Ivan Vuković, kazao je da je Glavni grad uvijek imao razumijevanja i da je sa posebnim senzibilitetom pristupao rješavanju stambenih potreba građana Podgorice iz gotovo svih sfera društva, imajući u vidu da je to jedna od ključnih životnih potreba svakog pojedinca.

„Jedan od prioriteta ove gradske uprave jeste podizanje kvaliteta života građana, a podrškom u rješavanju stambenih pitanja dajemo najveći doprinos u rješavanju tog problema“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, Glavni grad je bez naknade prenio pravo raspolaganja na građevinskom zemljištu, površine 2,214 hiljada metara kvadratnih, kao i građevinsko zemljište površine 3,453 hiljada metara kvadratnih.

„Ulog Glavnog grada u ovom projektu predstavlja zemljište tržišne vrijednosti 1,2 miliona eura, uz oslobađanje naknade za komunalno opremanje zemljišta u iznosu od 1,142 milion eura“, dodao je Vuković.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 17:31:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215385/pocela-gradnja-stanova-za-sudije-i-zaposlene-u-sudstvu.html
Još 10 škola dobilo mikrobit računare http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215383/jos-10-skola-dobilo-mikrobit-racunare.html Direktorima 10 škola u Podgorici, Pljevljima, Cetinju, Beranama, Ulcinju, Baru, Nikšiću, Herceg Novom i Žabljaku uručeni su mikrobit računari. Ovim je počela druga faza projekta "Škole za 21. vijek" koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta digitalne pismenosti učenika osnovnih škola. ]]>

Mikrobit računari uručeni su JU OŠ "Maksim Gorki", Podgorica, JU OŠ "Salko Aljković", Pljevlja, JU OŠ "Njegoš", Cetinje, JU OŠ "Radomir Mitrović", Berane, JU OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" Podgorica, JU OŠ "Marko Nuculović", Ulcinj, JU OŠ "Srbija" Bar, JU OŠ "Mileva Lajović-Lalatović", Nikšić, JU OŠ "Dašo Pavičić", Herceg Novi i JU OŠ "Dušan Obradović", Žabljak.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijana Nikolić-Vučinić zahvalila je Britanskom savjetu što je omogućio učenicima da se upoznaju sa mikrobit računarima.

Ona je rekla da upotreba mikrobita nema za cilj da od djece napravi programere, već mlade ljude koji će kreativno i kritički razmišljati i rješavati probleme. Ona je istakla da učenika pri izlasku iz osnovne škole, pored čitalačke i matematičke pismenosti, mora karakterisati i digitalna pismenost.

"Upravo korišćenje mikrobita poboljšaće kvalitet njihove digitalne pismenosti", poručila je Vučinić-Nikolić.

Direktorica British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs rekla je da je program "Škole za 21. vijek" dio petogodišnjeg projekta koji se bavio novim tehnologijama i obrazovanjem, a koji je uključio sve relevantne strane da zajedno prepoznaju koje su vještine potrebne budućim generacijama.

"Ona je naglasila da se pitanje digitalizacije dugoročno može unaprijediti samo kroz obrazovni sistem. Sirs je rekla da ovaj projekat u Velikoj Britaniji imao snažan uticaj na djevojčice tako da budu motivisanije za ovaj segment obrazovanja", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Direktorica British Council-a za Crnu Goru Vanja Madžgalj istakla je da vrijeme u kojem živimo diktira kuda obrazovanje treba da se kreće, te da nova ekonomija zahtjeva generacije koje će biti kreativne, fleksibilne i sposobne ne samo koriste tehnologiju, već i da stvaraju nove sadržaje i rješenja.

"Upravo, mikrobit daje šansu učenicima uzrasta od 10 do 14 godina da uđu u svijet programiranja i u konačnom, budu krativni nosioci ekonomskog razvoja", kazala je Madžgalj.

Projekat "Škole za 21. vijek" realizuje Britanski savjet uz podršku Ministarstva prosvjete, a u prvoj fazi dodijeljeno je 300 mikrobit računara za 10 osnovnih škola.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 16:52:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215383/jos-10-skola-dobilo-mikrobit-racunare.html
Zbog čega je Budva toliko atraktivna http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215322/zbog-cega-je-budva-toliko-atraktivna.html "Ja govorit pa ruski", može se čuti na svakom koraku u Budvi koja je postala sjedište ruske dijaspore u Crnoj Gori. Takozvani ruski bum počeo je prije 13 godina, traje i danas. ]]>

Prošle godine je 300 hiljada ruskih državljana posjetilo Crnu Goru.

Možda je, za nečiji ukus, previše komercijalizovana, možda ne liči na ljetovalište koje pamtite, ali zbog geografskog položaja i potencijala, Budva je postala sjedište ruske dijaspore u Crnoj Gori. Sa velikim ruskim kapitalom došli su i Rusi. Aleksandar Hrigian je predsjednik ruske dijaspore i u Budvi živi već 10 godina.

“Život u Budvi je sreća“, kaže on prenosi B92 – “Budva je centar, a pola sata je udaljena od svakog grada Crne Gore. Prije 30 godina Moskva je za mene bila najbolji grad na svijetu, megapolis, energija, puno ljudi. Kada imaš djecu, bolje je na obali mora“.

U Crnu Goru se zbog blage klime i niskog standarda preselilo oko 15 hiljada Rusa. Život na moru svima im je posebno privlačan, a s obzirom na to odakle dolaze kupaju se i usred zime.

„Od 2006. u prometu nekretnina je krenulo pravo ludilo, kada su se cijene mijenjale iz dana u dan. Praktično je bila inflacija kada je u pitanju cijena nekretnina i tada je veliki broj mještana koji su imali zemlju duž Budvanske rivijere zaradio milionske iznose“, kaže Veselin Marković, potpresjednik opštine Budva – “Poslije tolikih miliona Budva ipak nije napredovala onoliko koliko bi bilo prirodno. Nažalost, neki od tih miliona su nestali zbog čega je i nekoliko bivših funkcionera procesuirano“.

Ako pamtite Budvu od prije samo 20 godina, ne možete ne primjetiti da se njen izgled od tada značajno promjenio. Danas je ovo grad oblakodera, skupih hotela i ekskluzivnih restorana u kojima je jedan od oficijelnih jezika upravo ruski.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 16:14:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215322/zbog-cega-je-budva-toliko-atraktivna.html
Medalje i priznanja za crnogorsku grupu inovatora http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215366/medalje-i-priznanja-za-crnogorsku-grupu-inovatora.html Grupa crnogorskih inovatora osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, na 10. Međunarodnom sajmu pronalazaka i 3. Svjetskom forumu za pronalazače i inovacije IEI&WIIF 2018“. Sajam je održan u Foshanu, NR Kini, od 13. do 15. septembra. ]]>

Grupa crnogorskih inovatora, Milan Bojović, Željko Đurašević, Zoran Savović i Obrad Čabarkapa, osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju, na 10. Međunarodnom sajmu pronalazaka i 3. Svjetskom forumu za pronalazače i inovacije IEI&WIIF 2018“.

Sajam je održan u Foshanu, NR Kini, od 13. do 15. septembra. Grupa crnogorskih inovatora osvojila je i osam priznanja od strane Singapura, Maroka i Egipta za nekoliko patenata koje su zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Učešće inovatora na Sajmu podržalo je Ministarstvo nauke, u okviru Konkursa za sunfinansiranje naučnoistraživačke i inovativne djelatnosti, po osnovu prijave za zaštitu i razvoj pronalaska “Uređaj za punjenje baterija za elektromobile”.

Grupa inovatora učesvovala je na brojnim sajmovima u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Mađarskoj, na kojima su nagrađeni brojnim medaljama i priznanjima. Učesnici su istakli da su sajmovi idealna prilika da svoje pronalaske predstave široj javnosti i susretnu se sa potencijalnim investitorima. Na taj način, ukazala im se prilika za uspostavljanje odlične saradnje sa međunarodnim naučnoistraživačkim institucijama, poput Zapadnog univerziteta i Politehničkog univerziteta iz Temišvara, kao i nekoliko većih kompanija sa kojima je razmatranje dalje saradnje u toku. Kao najveće izazove u budućem periodu, istakli su saradnju sa domaćom naučnoistraživačkom zajednicom i pribavljanje sredstava za izradu funkcionalnih prototipova.

Zbog prezentacije i promocije pronalaska različitim ciljnim grupama koje su eventualno zainteresovane za razvoj sličnih inovativnih rješenja, Vesna Nikčević govorila je o značaju pravne zaštite pronalaska patentnom i van Crne Gore.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 15:00:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215366/medalje-i-priznanja-za-crnogorsku-grupu-inovatora.html
U sportsku infrastrukturu uloženo oko milion eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215360/u-sportsku-infrastrukturu-ulozeno-oko-milion-eura-.html Ministarstvo sporta je od svog osnivanja u sportsku infrastrukturu uložilo oko milion eura, rekao je ministar, Nikola Janović. ]]>

On je danas u Nikšiću svečano otvorio rekonstruisanu fiskulturnu salu u Osnovnoj školi Luka Simonović.

Saopšteno je da je u rekonstrukciju sale uloženo 18 hiljada eura, od čega je Ministarstvo sporta uplatilo 10,5 hiljada.

Ministarstvo prosvjete uložilo je pet, a lokalna uprava 2,5 hiljada eura.

Janović je saopštio da kontinuiranim ulaganjem Vlada pokazuje jasno opredijeljenje da, kroz rekonstrukciju postojećih objekata, unaprijedi vrhunski, rekreativni i školski sport.

"Škola Luka Simonović, koja je osnovana 1975. godine, a sada broji 720 učenika, prepoznata je kao rasadnik sportskih talenata i volio bih da novo ruho rekonstruisane sale motiviše đake i usmjeri ih na put sporta i da tako postanu još bolji đaci i ono što je najvažnije postanu dobri ljudi", naveo je Janović.

Prema njegovim riječima, salu te škole koriste ne samo učenici, već i mnogi sportski klubovi.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, kazao je da su i tim projektom pokazali da se zajedničkim djelovanjem škole, Ministarstva i lokalne zajednice može mnogo postići.

"Lokalna uprava vodi računa o ulaganju u sportsku infrastrukturu, pa smo u proteklim godinama u ovoj oblasti realizovali značajne projekte poput Olimpijskog bazena, postavljanje reflektora na sgradskom stadionu, rekonstrukciju svlačionica, a uskoro će biti započeta i izgradnja zapadne tribine", istakao je Grbović.

Direktor škole, Spasoje Gardašević, rekao je da su dobili skoro novi dio zgrade u kojem će imati sve neophodne uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

"Ulaganje u školsko - sportsku infrastrukturu, stvaranje optimalnih uslova za bavljenje sportom i svih vidova fizičke aktivnosti je najplemenitija misija. Primarni cilj je animirati što više djece da se bave sportom, da vode zdrav život, jer je bavljenje sportom i upražnjavanje fizičke aktivnosti vrlo važan faktor psiho-fizičkog odrastanja i razvoja djece", ocijenio je Gardašević.

On je poručio da očekuje da će iz te sale izaći neki novi šampioni kao što je Miodrag Skale Gvozdenović, Mirko Vučinić, Jelena Dubljevič, Alen Murativić i drugi koje je ta škola iznjedrila.

Ministarstvo sporta poklonilo je školi po pet košarkaških i fudbalskih lopti, a Fudbalski savez Crne Gore deset lopti za fudbal, koje je uručio njihov predstavnik Milovan Đukanović, koji je nekada bio profesor u toj obrazovnoj ustanovi.

 

]]>
Fri, 21 Sep 2018 14:20:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215360/u-sportsku-infrastrukturu-ulozeno-oko-milion-eura-.html
Zlostavljane životinje ne interesuju nadležne http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215353/zlostavljane-zivotinje-ne-interesuju-nadlezne.html Neuslovna skloništa, izostanak reakcije inspekcijskih službi i pravosudnih organa, uzroci su sve većeg broja zlostavljanih životinja, poručuju iz NVO Prijatelji životinja u otvorenom pimu nadležnima i javnosti. ]]>

Iz ove NVO poručuju da su se u proteklih nekoliko godina susreli sa veoma velikim brojem problema vezanim za životinje.

"Mnogo gore od izuzetno lošeg stanja na terenu je činjenica da nadležne službe u najvećem broju slučajeva nijesu zainteresovane za rješavanje problema, kao i da ne posjeduju stručni kadar koji bi na profesionalan način radio svoj posao" navodi se u pismu.

Prve na listi prozvanih su lokalne samouprave koje, kako smatraju u ovoj NVO, ni nakon deset godina uglavnom nijesu ispunile zakonske obaveze. To ilustruju podatkom da od 24 opštine, samo njih 8 ima skloništa za napuštene životinje, ali da izuzev podgoričkog "ni jedno drugo sklonište ni približno ne ispunjava uslove propisane Zakonom".

Kažu da i pored mnogobrojnih dopisa i apela u tim neuslovnim skloništima ništa nije promijenjeno pa  pitaju "ko im dozvoljava da rade i ko je odgovoran za grubo kršenje Zakona, na štetu životinja, koje često u tim skloništima umiru u najgorim mukama".

Kao primjer navode skloništa u Nikšiću, Ulcinju i Beranama, koja se, kako tvrde, nalaze u izuzetno lošem stanju. "Uprkos mnogobrojnim apelima, dopisima i sastancima u protekloj godini tamo ništa nije promijenjeno, a nije im ni zabranjen rad, iako bi to moralo biti krajnje rješenje" smatraju u ovoj NVO. Stoga u Otvorenom pismu, pitaju kada će lokalne samouprave,i nadležno ministarstvo, koje vrši kontrolu i inspekcijski nadzor konačno početi da se bave svojim poslom.

NVO Prijatelji životinja ukazuje i na problem nepostojanja inspekcijskih službi, koje bi kontrolisale neodgovorne vlasnike životinja, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posjedima.

"Mnogo puta smo bili svjedoci da vlasnici drže životinje u nehumanim uslovima, podnosili smo prijave, ali bi uvijek dobijali izvještaj od Veterinarske inspekcije da su uslovi dobri. Po njihovom mišljenju dobri uslovi su očigledno dok god ta životinja može da diše", navodi se u apelu.

Takođe opominju da postoji ne mali broj neodgovornih vlasnika, koji pse opasnih rasa šetaju bez povodca i zaštitnih korpi i na taj način ugrožavaju bezbijednost građana i drugih životinja. Podsjećaju i na to da na javnim površinama ostaje izmet, koji vlasnici ne kupe, iako su u obavezi to da urade.

Iz ove NVO ukazuju i na kako kažu neodgovoran odnos pravosudnih organa, "koji i pored izuzetno velikog broja podnijetih prijava i prikupljenih dokaza protiv izvršilaca teških krivičnih djela na štetu životinja, ne kažnjavaju počinioce, a u većini slučajeva ih čak i ne procesuiraju".

Posljedica toga je  naglašavaju sve veći broj ubijanja, masovnih trovanja i zlostavljanja životinja.

"Ovim putem ih javno pitamo zašto ignorišu naše zahtjeve i molbe i kada će odgovorni za ovakvo stanje konačno snositi odgovornost pred građanima koji ih plaćaju da rade?" zaključuje se u otvorenom pismi NVO Prijatelji životinja upućenog nadležnima i javnosti.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 14:09:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215353/zlostavljane-zivotinje-ne-interesuju-nadlezne.html
Zaposleni u Poreskoj upravi dali krv http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215356/zaposleni-u-poreskoj-upravi-dali-krv.html Zaposleni u Poreskoj upravi, na čelu sa direktorom Miomirom M. Mugošom, organizovali su danas drugu akciju dobrovoljnog davanja krvi. ]]>


Akcija, u kojoj je učestvovalo 30 davalaca, organizovana je u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi.

Kako je saopšebno iz Zavoda, Poreska uprava je prošle godine postala dio humane misije razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori.

„A ove godine su odlučili da ta aktivnost bude tradicija“, kaže se u saopštenju.

Iz Zavoda su zahvalili organizatorima i pozvali druge društvene subjekte, koji to do sad nisu učinili, da sličnim aktivnostima doprinesu obezbjeđivanju stabilnih zaliha krvi.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:51:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215356/zaposleni-u-poreskoj-upravi-dali-krv.html
Vaučeri prioritetnim grupama početkom oktobra http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215352/vauceri-prioritetnim-grupama-pocetkom-oktobra.html Dodjela prve grupe vaučera prioritetnim osobama u okviru projekta Hiljadu plus planirana je početkom oktobra, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. U prioritetnoj grupi je 150 osoba. ]]>

"Projektni odbor Projekta Hiljadu plus tokom proteklog perioda izvršio je detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 1054 porodična domaćinstva, odnosno 2455 lica, na osnovu čega će se onim građanima kod kojih je to potrebno, omogućiti da izvrše dopunu dokumentacije i uputiti zahtjevi za pojašnjenja", saopšteno je iz tog resora.

Na osnovu obrađenih aplikacija, preliminarno je utvrđeno da postoji preko 150 prioritetnih lica, za razliku od prethodne faze Projekta kada ih je bilo 67.

Tokom Javnog poziva za građane, koji je bio otvoren za dostavljanje dokumentacije od 23. jula2018. pa do 13. avgusta 2018., u pet banaka (Societe Generale Montenegro banka, NLB, CKB, Erste banka i Lovćen banka) dokumentaciju je predalo 1054 građana.

Građani su u ovom periodu predali aplikacije u 15 crnogorskih opština, i to: Podgorici, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Beranama, Rožajama, Budvi, Baru, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru.

Najveći broj aplikacija predat je u Podgorici – 793, a najmanje u Kotoru i Kolašinu – dvije predate aplikacije.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:40:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215352/vauceri-prioritetnim-grupama-pocetkom-oktobra.html
Česte smjene menadžmenta pogubne za RTCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215345/ceste-smjene-menadzmenta-pogubne-za-rtcg.html Česte smjene menadžmenta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) pogubne su za tu medijsku kuću, a stabilnost Javnog servisa preduslov je za njegov uspješan rad, ocijenila je predstavnica Evropske Radio-difuzne unije (EBU), Radka Bečeva. ]]>

Bečeva, koja je s višim konsultantom EBU-a Borisom Bergantom boravila u posjeti RTCG-u, u sklopu EU projekta “Podrška javnim medijskim servisima Zapadnog Balkana”, kazala je da u RTCG-u ima pomaka. No, problem su, kaže, česte promjene u menadžmentu kuće.

“Najbitnije u ovom trenutku je da priznamo da su česte smjene menadžmenta RTCG-a pogubne za ovu kuću. Menadžerska stabilnost je preduslov za uspješan rad Javnog servisa. Česte promjene imaju negativan uticaj na strategije, reforme, odluke, stabilnost zapošljavanja”, istakla je Bečeva.

Podsjeća da je u posljednjih deset godina RTCG promijenio čak četiri generalna direktora.

“Niko nije u mogućnosti da dođe i da napravi čudesa za kratak rok. Jedna strategija zahtijeva trogodišnji napor i ozbiljan rad. U kući je puno urađeno, ima pomaka, ali ovo pitanje mora da se riješi”, upozorila je Bečeva.

Ona je ukazala na važnost jasnog definisanja nadležnosti Savjeta RTCG i menadžmenta.

“Nadležnosti upravljačkih tijela moraju biti vrlo jasno definisani. To je standard koji stoji u preporukama Savjeta Evrope. Miješanje savjeta u rad menadžmenta je nedopustivo”, upozorila je Bečeva.

Komentarišući mogućnost uvođenja upravnog odbora, kao još jednog upravljačkog tijela u RTCG-u, Bečeva je podsjetila da je tako nešto ranije i postojalo u Javnom servisu, ali da je tadašnja analiza pokazala da je riječ “o tromom i glomaznom sistemu za malu Crnu Goru”.

 

Kaže i da je praksa u EU takva da obično postoje savjetodavna tijela, finansijske komisije, poput odbora za finansijski nadzor ili komisije za finansijske poslove. Praksa je, navodi ona, i da savjet bude potpomognut od savjetodavnog tijela.

“To je stvar vaše analize i procjene koliko je to dobro za Crnu Goru. U svakom slučaju da se dobro razmisli koliko će to da bude dobro za efikasnost i za nepreklapanje i neusložnjavanje svih tih tijela. Ali to je do vas da to procijenite, imali ste to iskustvo, i iskustvo samo sa savjetom i generalnim direktorom”, istakla je Bečeva.

Postoji, pojašnjava ona, i treća opcija.

“Može da se u okviru savjeta doda obaveza da budu još tri člana iz oblasti finansija, menadžmenta i ekonomije i da imaju visoku školsku spremu i iskustvo. Sugerisala bih najmanje 10 godina, pošto moraju imati dobro iskustvo i znanje”, kazala je Bečeva.

Kad je riječ o ombudsmanu RTCG-a, Bečeva kaže da je to dobro rješenje, jer se radi o samoregulaciji.

“On je jedan od mehanizama samoregulacije i možda je dobro rješenje za jednu malu državu”, kazala je Bečeva.

Inače, konsultanti EBU-a, Bergant i Bečeva podržali su ideje menadžmenta RTCG o otvaranju dopisništva u Briselu, te širenje regionalne mreže dopisnika u Crnoj Gori.

Igor PEJOVIĆ

]]>
Fri, 21 Sep 2018 13:25:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215345/ceste-smjene-menadzmenta-pogubne-za-rtcg.html
"Fakultet za sport otvara se prema Evropi" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215343/fakultet-za-sport-otvara-se-prema-evropi.html Naučnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore učesnici su XII Svjetskog kongresa za analizu performansi u sportu, u Opatiji, od 19. do 23. septembra. ]]>

U zvaničnom programu Kongresa prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Stevo Popović, dr Bojan Mašanović i mr Marina Vukotić imaju izlaganja na temu analize fizičkih aktivnosti mladih, potom uticaja fizičkog vježbanja na pojavu simptoma depresije kod starijih osoba, kao i procjene tjelesne kompozocije mladih sportista u Crnoj Gori.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popovic istakao je da je Fakultet partner u organizaciji svjetskog kongresa, čiji je domaćin Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu .

„Budući da je poziv za partnerstvo stigao od Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, koji je jedan od vodećih institucija iz naše oblasti, možda i u Evropi, veliko je zadovoljstvo, ali i čast za našu instituciju da smo partneri u organizaciji ovako prestižnog dogsađaja. Na ovaj način naša institucija je dobila mogućnost da se dalje otvara prema Evropi i internacionalizuje“, istakao je dekan Popović.

U okviru kongresa, organizator je, zajedno sa Hrvatskim nogometnim savezom, organizovao radionicu u kojoj su svoja iskustva prisutnima prenosili selektori hrvatskih i slovenačkih nacionalnih fudbalskih selekcija.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 14:51:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215343/fakultet-za-sport-otvara-se-prema-evropi.html
Vježbali spašavanje na nepristupačnim terenima http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215330/vjezbali-spasavanje-na-nepristupacnim-terenima.html Šest pripadnika službi zaštite i spasavanja iz Podgorice, Nikšića, Žabljaka i Gorske službe spašavanja, zajedno sa predstavnikom Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore je tokom ove sedmice učestvovalo u specijalističkoj obuci na temu Spasavanje uz korišćenje užadi na nepristupačnim terenima, koja je organizovana u Sloveniji. ]]>

Tokom četvorodnevnog treninga, koji se u najvećem dijelu sastojao iz praktičnog rada i vježbi, učesnici su imali prilike da od stručnih instruktora uče o naprednim tehnikama spasavanja na nepristupačnim terenima i na taj način unaprijede znanja i vještine na ovu temu, kao i da razmijene iskustva i modele dobre prakse sa kolegama iz Slovenije i Republike Češke.

Obuka u Sloveniji predstavlja jednu od aktivnosti projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode, u okviru koga je do sada organizovano više međunarodnih obuka i vježbi za spasioce, na različite teme koje su vezane za zaštitu i spasavanje na nepristupačnim terenima (početni nivo), zatim u slučajevima požara, poplava, saobraćajnih nezgoda i sl.

U narednom periodu, tokom oktobra, u Češkoj će biti organizovana obuka na temu Spasavanje u slučajevima zemljotresa, kojoj će takođe prisustvovati desetak spasilaca iz Crne Gore.

Projekat Direct realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 11:30:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215330/vjezbali-spasavanje-na-nepristupacnim-terenima.html
Nova usluga u Poliklinici KCCG http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215316/nova-usluga-u-poliklinici-kccg.html Medicinske sestre i zdravstveni tehničari u Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) do ambulanti će pratiti i sprovoditi teško pokretne, nepokretne i sve pacijente kojima je potrebna dodatna pomoć, što predstavlja novu uslugu u tom odjeljenju. ]]>

Glavna sestra KCCG, Dragica Dobrović, kazala je da je, shodno potrebama pacijenata, menadžment KCCG odlučio da unaprijedi kvalitet rada u odjeljenju Poliklinike i da je pacijentima dostupna nova usluga.

Dobrović je pojasnila da je dosadašnja praksa u Polikinici bila da medicinske sestre i zdravstveni tehničari na Informacionom pultu pružaju osnovne informacije i smjernice pacijentima.

„A sada, medicinske sestre i zdravstveni tehničari prate, pomažu i sprovode teško pokretne i nepokretne pacijente, kao i sve one kojima je potrebna dodatna pomoć do ambulanti, zajedno sa članovima porodica, kako bi im se omogućilo da na brži i jednostavniji način dobiju zdravstvenu uslugu“, objasnila je Dobrović.

Time se, kako je dodala, želi unaprijediti kvalitet rada i podići povjerenje građana u KCCG.

„Želimo da pokažemo da nam je briga za njihovo zdravlje uvijek na prvom mjestu, jer mi smo tu zbog pacijenata“, poručila je Dobrović.

Medicinska sestra na Poliklinici KCCG, Sunčica Sinanović, kazala je da su povratne reakcije na novu uslugu u Poliklinici, veoma dobre.

„Naši pacijenti, kao i njihova rodbina, prijatno su iznenađeni uvedenim novinama i time da medicinske sestre i zdravstveni tehničari mogu da isprate teško pokretne i nepokretne pacijente od neke ambulante ili odjeljenja u KCCG, jer je dosta teško snaći se starijim ljudima“, kazala je Sinanović.

Ona je pozvala sve građane da koriste novi servis KCCG i da se, ukoliko im je potrebno, obrate kolegama na Informacionom pultu i zatraže pomoć, a „oni će ih ispoštovati i ispratiti“.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:05:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215316/nova-usluga-u-poliklinici-kccg.html
Bolnica dobija novu fasadu, osvjetljenje i grijanje http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215314/bolnica-dobija-novu-fasadu-osvjetljenje-i-grijanje.html Opšta bolnica u Baru trebalo bi početkom novembra da dobije novu fasadu, osvjetljenje i grijanje. Za taj posao Svjetska banka izdvojila je milion i 200 hiljada eura. ]]>

U Opštoj bolnici u Baru u okviru projekta "Energetska efikasnost" koji finansira Svjetska banka, biće završeni radovi ukupne vrijednosti 1.200.000 eura.

Radovi treba da počnu početkom novembra. Direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović i viši specijalista za energiju Svjetske banke Bedžim Kunve objasnili su da se radi o postavljanje termo fasade, osvjetljenja i grijanja, a biće adaptiran i dio pedijatrijskog odjeljenja i dograđen novi sanitarni čvor na infektivnom odjeljenju.

Dr Tomanović je rekao da će u ovkriu ovog projekta biti urađena toplotna izolacija spoljašnjih zidova, zamjena fasadnih prozora i vrata, toplotna izolacija krova, termo ventili, instalacija solarnog sistema za pripremu sanitarne tople vode, postavljen sistem osvjetljenja.

On je podsjetio da je barska bolnica regionalna zdravstvena ustanova za Bar, Ulcinj i dijelom Budvu, što znači da medicinski zbrinjava čak 80.000 stanovnika.

Projekat “Energetska efikasnost”, koji finansira Svjetska banka, započet je 2009. godine sa ciljem unapređenja uslova boravka i liječenja pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 10:44:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215314/bolnica-dobija-novu-fasadu-osvjetljenje-i-grijanje.html
Što prije organizovati radničke proteste http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215313/sto-prije-organizovati-radnicke-proteste.html Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma oko Zakona o PIO samo je gubljenje vremena i zavaravanje radnika, pa bi stoga trebalo što prije organizovati radničke proteste i primorati nadležno ministarstvo da povuče zakon, ocijenjeno je iz Radničke partije. ]]>

Iz stranke na čijem je čelu Janko Vučinić ocijenjeno je da bi u predlog zakona trebalo ugradi zahtjeve da 65 godina života bude gornja granica za odlazak u penziju, te da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova koji se odnosi na godine života.

Jedan od njihovih zahtjeva je da se za obračun penzije računaju 20 najboljih godina, da najmanja penzija ne može biti manja od 80% minimalne zarade i da penzija za puni radni staž od 40 godina ne može biti manja od 55% prosječne zarade, te da se granica za ostvarivanje porodične penzije za udovca ili udovicu snizi sa 52 na 48 godina.

Istakli su da je prikupljanje potpisa za referendum "još jedna perfidna izdaja lidera nacionalnih sindikalnih centrala i još jedna prevara crnogorskih radnika".

"Umjesto žestokog odgovora u vidu masovnih radničkih protesta u organizaciji sindikalnih centrala, za što je ovoga puta bilo jakog razloga, sindikat je opet odigrao ulogu ministarstva za čuvanje socijalnog mira, možda i lukavije nego za vrijeme Danila Popovića. Od Unije slobodnih sindikata od kojeg smo, za razliku od Saveza sindikata, očekivali da bude pravi slobodni sindikat i snažni zaštitnik radnika, ispostavilo se,da smo dobili samo umjesto vječitog Danila vječitog Srđu, kao novog ministra za održavanje socijalnog mira i smirivanje bunta obespravljenih radnika", saopštio je Vučinić.

On navodi da od prikupljenih potpisa za raspisvanje referenduma možemo oćekivati samo gubljenje vremena i zavaravanje radnika, jer će peticija biti odbačena od parlamentarne većine koja je, kako je rekao, spremna da usvoji ovakav poguban zakon kojim je predviđeno da se radi do smrti

Vučinić vjeruje i da je najavljeni generalni štrajk već sada osuđen na propast.

Blaga reakcija lidera sindikalnih centrala pokazatelj je, prema mišljenju Vučinića, da su oni "u dilu sa valstodršcima koji su po diktatu MMF-a pisali ovakave nakaradne odredbe zakona".

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:50:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215313/sto-prije-organizovati-radnicke-proteste.html
"Sport fest" sjutra u Nikšiću http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215308/sport-fest-sjutra-u-niksicu.html Crnogorska kulturna mreža organizuje deveti "Sport fest", koji će biti održan 22. septembra na Trgu slobode u Nikšiću od 18 sati. ]]>

"Sport fest“ je sportsko-zabavna manifestacija koja ima edukativni karakter i koja svake godine okuplja veliki broj ljubitelja sporta i sportskih vještina.

Kako poručuju iz CKM-a “Sport fest” jedini festival u Crnoj Gori koji je usmjeren mladima, i koji je tokom svog postajanja dao konkretne rezultate.

"I ovogodišni festival organizujemo prvenstveno za učenike osnovnih škola i polaznike predškolskih ustanova, kako bi smo ih upoznali sa sportskim disciplinama, i kod njih probudili zainteresovanost da se bave sportom", navode organizatori.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Izloguj se - vrijeme je za trening!", kojim organizatori žele da utiču na mlade i pošalju im poruku da dio slobodnog vremena koje provode na društenim mrežama provedu baveći se nekom sportskom aktivnošću.

“Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da su sportski poligoni širom države prazni, dok se u kladionice i konckarnice pune mladih”, poručuju iz CKM-a.

Na ovogodišnjem festivalu u saradnji sa sportskim klubovima su planirana takmičenja na otvorenom u centru grada.

Na Trgu slobode će biti postavljene strunjače za džudo i karate, a kao i prethodnih godina, u sklopu „Sport festa“ biće organizovani atletski miting i biciklistička trka kroz grad, turniri u malom fudbalu, te takmičenja u odbojci, rukometu, šahu, tenisu,stonom tenisu, i posebna takmičenja za djecu predškolskog uzrasta.

U zabavnom dijelu festival će nastupiti: djeca iz JPU „Dragan Kovačević“, škola plesa „Art Viva“ Dance učenici OŠ „Luka Simonović“, dok će koncerte održati Ljuba Stanković pobjednik takmičenja „Pinkove zvezdice“ i grupa Osvajači.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:17:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215308/sport-fest-sjutra-u-niksicu.html
Logorašima iz Morinja isplaćeno 1,4 miliona eura http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215302/logorasima-iz-morinja-isplaceno-14-miliona-eura-.html Crna Gora je, na osnovu pravosnažnih presuda više osnovnih sudova, isplatila 1,43 miliona eura logorašima iz zatvora Morinj. ]]>

Pravni zastupnik logoraša Zdravko Begović kazao je za "Dan" da je nalog suda izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen svaki cent. 

On je, međutim, dodao da to nije kraj kada se radi o tužbenim zahtjevima i da su njegovi klijenti, njih 220, nakon što su dobili naknadu za zlostavljanje i mučenje, podnijeli nove tužbe protiv Crne Gore zbog umanjenja poslovne sposobnosti i životnih aktivnosti. 

Visina tužbenih zahtjeva pojedinačno iznosi od deset do 15 hiljada eura.

"Osnovnim sudovima smo podnosili tužbene zahtjeve za naknadu nematerijalne štete. U pitanju su ratni zarobljenici iz logora u Morinju koji su državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Većina postupaka je pravosnažno okončana, kao i postupak izvršenja", kazao je Begović.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 08:21:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215302/logorasima-iz-morinja-isplaceno-14-miliona-eura-.html
Ne nasijedajte na sumnjive ponude na Fejsbuku http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215301/ne-nasijedajte-na-sumnjive-ponude-na-fejsbuku.html Veliki broj građana se u posljednje vrijeme obratio Agenciji za zaštitu ličnih podataka, zbog sumnje da su njihovi podaci zloupotrijebljeni na društvenim mrežama. ]]>

Naime, sve je više lažnih profila sa kojih se nude primamljive nagrade i brza zarada, u zamjenu za lične podatke, te stručnjaci savjetuju građane da ne nasijedaju na takav vid prevare.

Društvenom mrežom Fejsbuk ovih dana kruže lažne nagradne igre koje stižu sa lažnih profila pojedinih kompanija, a koje izgledom veoma liče na njihove zvanične stranice.

Građanima nude primamljive nagrade i od onih koji nasjednu, traže da im pošalju lične podatke.

Prema riječima člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), Radenka Lacmanovića, Agencija je evidentirala veliki broj žalbi građana koji su nasjeli na prevaru prilikom koje su, kako vjeruju, zloupotrijebljeni i njihovi lični podaci.

“Agenciji za zaštitu ličnih podataka obratilo se više građana telefonskim putem. Mnogi su izrazili sumnju da se radi o prevari i da je moguća zloupotreba njihovih ličnih podataka”, kazao Lacmanović za Dnevne novine.

On pojašnjava da u slučaju takve vrste prevare građani sami pristanu da daju podatke odgovorom na određena pitanja ili slanjem fotografije skeniranog dokumenta. Dodaje, da su uglavnom podstaknuti idejom o lakoj zaradi koju određeni profili na društvenim mrežama nude.

“Može se reći da se ovdje radi o obradi ličnih podataka na osnovu saglasnosti lica. Dakle, pristankom da odgovorite na određeni upit, prilikom pritiska na enter ili pogotovo slanjem fotografije skeniranog ličnog dokumenta vi ste neposredno dali saglasnost za obradu vaših ličnih podataka. Iz tog razloga pozivam građane da budu oprezni kada im na lak način nude da dođu do nekih nagrada do kojih obično nije tako lako stići te da ne daju lične podatke nepoznatim obrađivačima ili eventualno korisnicima”, rekao je on.

Advokatica Andrijana Razić objašnjaca da je Fejsbuk baziran na principu dobrovoljnosti što znači da se na obradu ličnih podataka od ove društvene mreže ne primjenjuju odredbe domaćeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Samim tim, napominje Razić, eventualna prevara na Fejsbuku bi se morala dokazati.

“Nesporno je da je u posljednje vrijeme učestala pojava pojavljivanja lažnih profila na ovoj društvenoj mreži, i to kako drugih ljudi, tako i raznih društvenih organizacija, firmi itd. Međutim, da bi pravljenje lažnog profila na društvenoj mreži eventualno imalo elemente nekog krivičnog djela, mora se postaviti pitanje sa kojim ciljem (namjerom) je taj lažni profil napravljen, šta tačno zahtijeva od korisnika društvene mreže, da li se tim radnjama nekom pribavlja korist a korisniku nanosi neka konkretna šteta”, kazala je Razić.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 08:13:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215301/ne-nasijedajte-na-sumnjive-ponude-na-fejsbuku.html
Učinićemo sve da vratimo "Jadran" http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215298/ucinicemo-sve-da-vratimo-jadran.html Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi školski brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, jer je to plovilo vlasništvo Republike Hrvatske, saopšteno je Portalu RTCG iz hrvatskog Ministarstva odbrane. ]]>  

Komentarišući nedavnu izjavu ministra odbrane Crne Gore, Predraga Boškovića, da najpoznatiji jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) nam je saopšteno da je "školski brod Jadran vlasništvo Republike Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije".

"Hrvatska će preduzeti sve legitimne korake kako bi spomenuti brod bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo sprovođenje dogovora o sukcesiji i poštovanje međunarodnog prava", navodi se u odgovorima MORH-a.

Podsjećaju da je Republika Hrvatska, kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, pristala na mogućnost zajedničkog korišćenja školskog broda Jadran u svrhu školovanja kadeta dvije zemlje.

"Međutim, matična luka školskog broda Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen", istakli su iz MORH-a.

Podsjećamo, spor oko "Jadrana" je nastao zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci "Lora" u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata u SFRJ postignut dogovor da se naoružanje i vojne instalacije koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod "Jadran", koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom "Arsenalu", ostao u posjedu Crne Gore.

Tokom nedavne proslave 85. rođendana Jadrana u Tivtu, iz Mornarice Vojske Crne Gore je saopšteno je školski brod dio crnogorske flote i da služi za obuku pomorskog kadra, te da je u crnogorskom vlasništvu.

U nedavnoj analizi AP-a navedeno je i da je školski brod jedina tačka sporenja između Podgorice i Zagreba

I. Pejović

]]>
Fri, 21 Sep 2018 07:45:00 +0100 Društvo http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/215298/ucinicemo-sve-da-vratimo-jadran.html