Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.M. [ Olja Bulatović, TVCG ]

16. 11. 2021. 21:13   >>  10. 12. 2021. 12:13

VELIKI PROBLEM

Zbog iskopavanja šljunka ugroženo vodosnabdijevanje primorja

Izvorište Bolje sestre godinama je ugroženo zbog iskopavanja šljunka iz Morače. Od 2005. do danas nivo izdašnosti je opao za dvije trećine, čime je uzgroženo sanbdijevanje vodom crnogorskog primorja. Dok mašine na obali rijeke ne staju, uprkos moratorijumu, ekipa Ekovizije istraživala je nazire li se rješenje za taj i ekološki i ekonomski problem.

Iako je 2017. uveden moratorijum na vađenje pijeska i šljunka iz crnogorskih rijeka, a od 4. decembra prošle godine zabranjen svaki vid šljunka iz rijeka Morače i Cijevne, bilo da je riječ o eksploataciji ili regulaciji korita, bageri i kamioni na obalama i dalje rade.

"Uprava za vode u prošlom periodu davala je određenim firmama da rade regulaciju rijeke Morače od Podgorice do Skadarskog jezera, i te kompanije su radile i regulaciju ali i nekontrolisano eksploatisale šljunak", kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Godinama znamo za iskopavanje šljunka iz Morače, tek u posljednje vrijeme priča je došla do javnosti na pravi način.

"Mi smo primijetli da se uveče oko 12 sati pale mašine u predjelu Grabavaca i Mahale i da se vrše iskopi", novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić.

Sve to dovelo je u pitanje funkcionisanje Regionalnog vodovoda čijem je izvorištu Bolje sestre smanjena izdašnost za dvije trećine, i to za samo 15 godina.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније