Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ I. P. ]

07. 01. 2022. 10:37 >> 10:39

GRADSKE VLASTI

Njujork zabranio prirodni gas u zgradama

Skupština Grada Njujorka izglasala je krajem decembra pravni akt kojim se zabranjuje prirodni gas u malim novim zgradama od decembra 2023. i velikim zgradama sa sedam i više spratova od 2027. godine. Ova zabrana je posljedica kampanje grupa aktivista u okviru koalicije #GasFreeNYC.

Na osnovu uredbe, ubuduće peći na gas, grijači prostora i kotlovi za vodu neće moći da rade u budućim zgradama, što bi moglo da pomogne da se Njujork skine sa čela nepopularne liste američkih gradova sa najvećim emisijama ugljen dioksida iz svojih zgrada.

O emisijama CO2 iz zgrada se rijetko javno govori, ali su one veoma značajan i veliki dio slagalice o klimatskim promjenama. Emisije iz komercijalnih i stambenih zgrada čine 13 odsto od oko 6, 6 milijardi tona gasova staklene bašte, koje SAD emituju svake godine. Zaprepašćuje procjena da u Njujorku, gusto naseljenoj metropoli u kojoj živi skoro deset miliona ljudi, zgrade čine čak 70 odsto emisija CO2 u gradu.

„Kada najveći grad u zemlji preduzme ovu vrstu konkretne akcije i pokaže hrabro liderstvo u spašavanju životne sredine, vjerujemo da će drugi gradovi i savezne države to primijetiti i djelovati u skladu sa tim“, rekla je Lisa Diks, direktorka za izgradnju Koalicije za dekarbonizaciju Njujorka.

Ona je dodala da je postojeća zabrana “dobra vijest za klimu, ali i za ljudsko zdravlje”, jer su uređaji koji koriste fosilna goriva glavni krivci za toksično zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru.

„Električni uređaji u našim domovima će nam pomoći da se zaštitimo od negativnih uticaja na zdravlje koji dolaze od uređaja koji rade na zapaljivi gas, kao što je povećana astma, posebno kod djece“, dodala je.

Iako se zabrana odnosi samo na nove zgrade, Njujork pokušava da smanji emisije iz postojećih zgrada kroz lokalni zakon, koji postavlja nove standarde energetske efikasnosti.

Njujork očekuje da će dobiti oko 29 milijardi dolara javnih i privatnih investicija za oko 100 solarnih i vjetroparkova, koji bi trebalo da omoguće državi da poveća proizvodnju čiste energije na 70 odsto ukupne proizvodnje do 2030. godine i 100 odsto do 2040. godine.

Napori za dekarbonizaciju američkih zgrada mogli bi da dobiju veliki podsticaj zahvaljujući paketu “Build Back Better”, koji uključuje subvencije od 12,5 milijardi dolara za energetsku efikasnost kuća i pomoć vlasnicima da zamijene uređaje na fosilna goriva. Međutim, predloženi zakon je trenutno u Kongresu zbog protivljenja demokratskog senatora Zapadne Virdžinije Džoa Mančina.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније