Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ I. P. ]

07. 01. 2022. 13:25 >> 13:26

MOGUĆ SPORAZUM

Najrobi još jedna šansa da se smanji plastični otpad

Pregovori svjetskih lidera o mogućem sporazumu o kontroli plastičnog otpada zakazani su za februar u Najrobiju, ali i dalje nemamo konkretne prijedloge šta bi moglo da se nađe na stolu u glavnom gradu Kenije i koji je krajnji cilj najavljenog sastanka.

Ekolozi širom svijeta apeluju da se dogovor fokusira na stroga nacionalna ograničenja plastičnog otpada, na odgovornost proizvođača i ograničenja proizvodnje, dok, s druge strane, industrija favorizuje model boljeg upravljanja otpadom i „naprednu” hemijsku prenamjenu.

Svi dosadašnji napori da se plastični otpad smanji su propali, te je industrija proizvodnje plastike čak i narasla u posljednjem periodu.

Sastanak u Najrobiju se najavljuje kao istorijska prekretnica i kulminacija diplomatskog procesa koji je započeo 2014. godine. Očekuje se da Savjet Ujedinjenih nacija za životnu sredinu konačno podrži i podstakne početak zvaničnih pregovora o sporazumu o plastici. Vjetar u leđa pregovorima se desio krajem novembra prošle godine, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio da će se Bajdenova administracija pridružiti pregovorima, što je potpuni zaokret u odnosu na stav Trampove administracije.

Hemijska industrija i ekološke organizacije su pozdravile učešće SAD- a u formalnim pregovorima o sporazumu, pri čemu su ekološke organizacije poput Grinpisa navele potrebu za frontalnom borbom protiv plastike, dok se hemijska industrija protivila sugestijama da se proizvodnja plastike drastično ograniči.

Gradovi, države i čitave zemlje zabranile su plastiku za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih kesa i slamčica, a 187 zemalja, ne uključujući SAD, pristale su da ograniče međunarodnu trgovinu plastičnim otpadom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније