Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.L.B. ]

14. 01. 2022. 22:24   >>  22:26 1

ŠLI LANKA

Slonovi uginuli zbog plastičnog otpada

Ekolozi i veterinari su upozorili da je plastični otpad na otvorenoj deponiji na istoku Šri Lanke smrtonosan za slonove u tom regionu, pošto su još dva pronađena mrtva tokom vikenda.

Oko 20 slonova je umrlo u posljednjih osam godina pošto su pojeli plastično smeće na deponiji u selu Palakadu u okrugu Ampara, oko 210 kilometara istočno od glavnog grada Kolomba.

Pregledima uginulih slonova utvrđeno je da su progutali velike količine nerazgradive plastike pronađene na deponiji.

Veterinari su naveli da su u uginulim životinjama našli jedino polietilen, omote za hranu, plastiku, druge nesvarljive materijale i vodu, a da hranu koju slonovi inače jedu nisu jasno vidjeli.

Slonovi su poštovane životinje u Šri Lanki, ali su i ugroženi. Broj slonova u toj zemlji smanjen je sa oko 14.000 u 19. vijeku na 6.000 u 2011. godini.

Oni su veoma ranjivi zbog gubitka i degradacije njihovog prirodnog staništa. Mnogi se približe ljudskim naseljima u potrazi za hranom, a neke ubiju lovokradice ili poljoprivrednici, gnijevni zbog štete koju naprave na njihovim usjevima.

Gladni slonovi traže otpad na deponiji, konzumirajući plastiku, kao i oštre predmete koji oštećuju njihov probavni sistem.

U Šri Lanki postoje 54 deponije u zonama sa divljim životinjama, a u njihovoj blizini se kreće oko 300 slonova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније