Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

17. 01. 2022. 09:52 >> 09:53

OSUDE I UPOZORENJA

U Skandinaviji uništavaju populaciju vukova

Finska se ove sedmice pridružila Švedskoj i Norveškoj u uništavanju vukova ove zime, kako bi kontrolisala njihovu populaciju, dok grupe za zaštitu prirode apeluju na Evropsku uniju da preduzme mjere protiv ovakve odluke.

Lovci u Švedskoj su već ubili većinu svog godišnjeg cilja od 27 vukova, dok će Finska odobriti ubijanje 20 vukova u svom prvom „odstrijelu za upravljanje populacijom“ u poslednjih sedam godina.

Norveška će ove zime ubiti oko 60 odsto svojih vukova, odnosno 51 jedinku, kako bi zadržala najviše samo tri gnijezdeća para u zemlji, dok je populacija vukova koje žive između Švedske i Norveške ograničena na četiri do šest gnijezdećih parova.

Zaštitnici prirode optužuju nordijske zemlje da “stvaraju najneprijateljskiju sredinu za vukove u zapadnoj Evropi” i da krše zakone EU koji štite ovu vrstu, koja se vratila posljednjih godina, ali je i dalje ugrožena u mnogim zemljama.

„Situacija je užasna“, rekla je Siri Martinsen, izvršna direktorka Noa grupe za prava životinja. Ona tvrdi da je norveško upravljanje populacijom vukova “van kontrole”, te da se samo puca na ove životinje, jer ih neki ljudi ne vole. Martisen podvlači da je “nečuveno i nehumano planirano i namjerno držati vrstu na kritično ugroženom nivou i na granici egzistencije".

U Norveškoj je pet odsto teritorije proglašeno zonom zaštite vukova, a, uprkos tome, 25 vukova će biti ubijeno unutar zaštitne zone ove zime. Jedina nada za vukove je sudski postupak, koji je Grupa Noa pokrenula, zajedno sa Svjetskom fondacijom za prirodu (WWF) i Udruženjem Naši predatori.

Vukovima pronađenim izvan zaštitne zone nije dozvoljeno da se razmnožavaju i oni će biti ubijeni ako regionalni komitet odluči da „mogu predstavljati prijetnju“ za stoku ili polupripitomljene irvase.

Iako Norveška nije članica EU, grupe za divlje životinje kažu da njen odstrijel vuka krši Bernsku konvenciju o očuvanju evropskih divljih životinja i prirodnih staništa.

U Švedskoj organizacije za zaštitu divljih životinja procjenjuju da bi populacija od 395 vukova za period 2020-21 mogla pasti ispod 300 do kraja ove zime.

„Švedska je obećala EU da ne treba da idemo ispod 300, to je minimum, koji EU očekuje. Ipak, mi smo obavijestili Brisel da imamo stanište dovoljno za dom više od 1000 jedinki”, rekao je Magnus Orebrant, predsjednik nevladine organizacije “Svenska Rovdjursforeningen”.

Iz organizacija za zaštitu divljači optužuju lovačke organizacije i kreatore politika za “kolaboraciju”, uz objašnjenje da u blizini mnogih čopora nema farmi, te da vukovi nisu pravili nikakve probleme. Oni optužuju lovce da zapravo žele da sačuvaju losove od vukova, koje će potom oni loviti. Lovci takođe mrze vukove, jer ubijaju veoma cijenjene i skupe lovačke pse, koji se u nordijskim zemljama naširoko koriste za praćenje divljači i jelena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније