Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ Danijel Garić, TVCG ]

22. 01. 2022. 16:27 >> 16:28
1

PREDVIĐANJA STUDIJE

ZOI u opasnosti zbog klimatskih promjena

Klimatske promjene će značajno ograničiti mjesta na kojima se mogu ubuduće održavati Zimske olimpijske igre (ZOI), navodi se u studiji međunarodnog tima istraživača na čelu sa Univerzitetom Vaterlo.

Studija, u kojoj su učestvovali istraživači iz Kanade, Austrije i SAD- a, otkrila je da ako se globalna emisija gasova staklene bašte drastično ne smanji, samo jedan od 21 gradova, koji su ranije bili domaćini ZOI bi mogao pouzdano da obezbijedi poštene i bezbjedne uslove za program sniježnih sportova Igara do kraja ovog vijeka. Pocrtavaju, međutim, da u slučaju postizanja ciljevi emisija iz Pariškog sporazuma o klimi, broj “klimatski pouzdanih gradova” domaćina “skače na osam”, te se, u tom slučaju, samo šest smatra nepouzdanim.

„Svijet zimskih sportova se mijenja kako se klimatske promjene ubrzavaju, a međunarodni sportisti i treneri koje smo anketirali, svjedoci su uticaja globalnog zatopljavanja na smanjenje lokacija za takmičenja i trening“, rekao je Danijel Skot, profesor geografije i upravljanja životnom sredinom u Vaterlou.

U sprovođenju studije, istraživači su pregledali istorijske klimatske podatke od 1920-ih godina do danas, kao i buduće scenarije klimatskih promjena za period 2050- 2080.

Oni su takođe anketirali međunarodne sportiste i trenere i otkrili da 89 odsto njih smatra da promjenljivi vremenski obrasci utiču na uslove takmičenja, dok 94 odsto strahuje da će klimatske promjene uticati na budući razvoj njihovog sporta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније