Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ B.B. ]

25. 01. 2022. 16:07 >> 16:25

KRIVOKAPIĆ

"Najznačajniji resurs CG je ekologija"

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je, otvarajući konferenciju "Značaj slobode medija za poglavlje 27 i proces evropskih integracija“, koju organizuju Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Monitor i BIRN, da je najznačajniji resurs Crne Gore ekologija.

"Kada sagledamo odnos medija u Crnoj Gori prema ovoj temi, mislim da treba da bude takav da nas sve prosvjećuje. Prevencija je lijek za sve, ne samo u ekologiji. Mi imamo situaciju na terenu koja je takva da imate ekološku državu, a neekološki odnos. Ako je to do sada bilo tako, onda dajte da to promjenimo“, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je istakao da nije bitno ko će činiti buduću Vladu, već je bitno ono što ostavljamo, odnosno, budućim generacijama.

"Život je briga za budućnost i ostavljanje generacijama onoga što je najvažnije – resursa koje mogu i oni koristiti. A ne na svakom koraku i mjestu, imamo najlošiju sliku koja može da bude isključivo i samo odnos nas prema blagu koje imamo. Pogledajte samo, kada prođete Moračom, da li je to Morača ili uzurpirani pijesak i šljunak?! Da li su šume koje obilazite, šume koje služe kao pluća svim građanima Crne Gore, ili je to šuma koja je namijenjena za sticanje bogatstva određenog dijela ljudi?! Da li kad prolazite Tarom i vidite da je Taru neko mutio i zamutio, da li je to samo auto – put ili nešto više?! To je bila najčistija rijeka. Zvali su je 'suza Evrope'. Ona upravo plače, jer to više nije ta Tara", poručio je premijer.

Krivokapić je kazao da bi ovakve konferencije trebalo da pomognu svima nama, da naš odnos prema najznačajnijem resursu koji je ugrožen i na svjetskom nivou, pa i na nivou Crne Gore, bude mjera života.

"Dokle ćemo da žmurimo?! Dokle ćemo da gledamo sve kako nam odgovara i za koga je namijenjeno?! Da li će bitka za Crnu Goru biti bitka svih nas ili samo pojedinaca. Ako budu samo pojedinačne bitke, one su unaprijed osuđene na propast“, kazao je Krivokapić.

Premijer je istakao da mediji u svemu ovome imaju značajnu ulogu.

"Očekujem da će ova vaša divna ideja uroditi plodom - porukama koje neće biti mrtvo slovo na papiru", istakao je premijer.

Predsjednik Vlade poručio je i da Crna Gora mora da ima jasnu viziju šta želi.

"Naša obaveza je stvaranje zajedništva u kojem će jedan od ključnih elemenata biti upravo zaštita životne sredine. Ovo je tema oko koje ne možemo da se svađamo, oko koje treba da se pomirimo i svi kažemo kako Crna Gora treba da izgleda ekološki. Da dobra rješenja primijenimo u praksi, da naš život preobrazimo da bi naša djeca živjela u najčistijem prirodnom ambijentu sa najboljim kvalitetom vode koji smo doskora imali - sa najboljim kvalitetom vazduha koji smo ugrozili i, naravno, niko ne smije da zaboravi šta smo uradili sa zemljištem. Mi smo najplodniji dio CG pretvorili u objekte za stanovanje. Da li možemo to ispraviti?! Kada to možemo ispraviti?! Koliko nam treba para da to uradimo?! Kada nešto devastirate, morate to da vratite u prethodno stanje, ako je to ikako moguće", kazao je Krivokapić.

On je poželio plodonosan rad i da konferencije doprinose jačanju svijesti kako bi Crna Gora bila drugačija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније