Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Danijel Garić, TVCG [ B.B. ]

28. 01. 2022. 21:22 >> 21:24

NAUČNICI ZABRINUTI

Ajkule mijenjaju rute zbog klimatskih promjena

Nova studija je otkrila da se sezonsko prisustvo tigrastih ajkula proširilo u sjeverozapadnom Atlantskom okeanu tokom posljednjih nekoliko decenija. Ova velika ekspanzija ka sjeveru bila je vođena klimatskim promjenama, posebno ukupnim zagrijavanjem velikog morskog ekosistema sjeveroistočnog kontinentalnog pojasa SAD- a, otkrili su naučnici u istraživanju objavljenom u časopisu “Global Change Biology”.

"Naši podaci o obilježavanju i uzorkovanju kretanja tirgastih ajkula pokazuju da su one uvijek provodile vrijeme na sjevernim geografskim širinama, barem do 1960-ih i 1970-ih godina“, rekla je Kami Mekandles, koautorka studije i voditeljka programa “NOAA Fisheries’ Apek Predators”.

Ona je pojasnila da sada tigraste ajkule ne samo da stižu ranije, već provode više vremena na sjevernim geografskim širinama zbog zagrijavanja okeana.

Tigraste ajkule su veoma migratorna vrsta sa distribucijom koja se proteže od Kejp Koda, Masačusetsa do Floride i Meksičkog zaliva. Više vole toplu vodu (21 stepen ili topliju).

Naučnici zaključuju da ovaj rad predstavlja empirijske dokaze o klimatskim promjenama u distribuciji i vremenu migracije za predatora na vrhu morskog lanca ishrane.

Uticaji klimatskih promena na sjeveroistočni ekosistem

Globalni okean se stalno zagrijevao od 1970-ih. Neke od najvećih stopa promjena su u produktivnim oblastima kao što je veliki morski ekosistem sjeveroistočnog kontinentalnog pojasa SAD. Istraživanja su dokumentovala neke klimatske promjene u distribuciji morskih vrsta, ali one su veoma varijabilne među taksonomskim grupama i okeanskim regionima. Ključni prioriteti istraživanja su određivanje brzine i pravca pomjeranja dometa i razumijevanje mehanizama koji ih pokreću.

"Ovo istraživanje naglašava važnost nastavka dugoročnih programa prikupljanja podataka, kao što je naš Kooperativni program označavanja ajkula, kako bi se pomoglo u praćenju distribucije vrsta i migracija kako se njihovo okruženje nastavlja mijenjati", navodi Mekandles.

Promjene u distribuciji utiču na odnose predator-plijen, kada i gdje dolazi do sukoba između ljudi i divljih životinja i druge faktore. Ovakva istraživanja, koja identifikuju efekte klimatskih promjena na vrstu, omogućavaju menadžerima resursa da promjene distribucije uključe u odluke upravljanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније