Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 04. 2013. 16:42 >> 16:43

FESTIVAL INVESTICIJA

Gvozdenović: Imamo zavidne resurse

Crna Gora je država sa zavidnim resursima koji, ukoliko se na pravi način iskoriste, mogu da obezbijede ubrzani ekonomski razvoj države, nova radna mjesta i kvalitetniji životni standard građana, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

On je prvog dana Festivala investicija i nekretnina, koji se četvrti put održava u Budvi, kazao da u Crnoj Gora ima mnogo oblasti koje se moraju urediti ili korigovati zbog daljeg investicionog progresa.

"Prije svega, moramo povećati administrativnu efikasnost, umanjiti inicijalne troškove za realizaciju investicija, uprostiti procedure, kompletirati zemljišnu i prostorno plansku dokumentaciju”, naveo je Gvozdenović.

On je dodao da ima prostora i za poboljšanje pravnog okvira, ali i za koncentraciju objektivne odgovornosti za nečinjenje i neblagovremeno odlučivanje.

Crna Gora se, kako je kazao, nalazi u evropskom srcu, zbog čega mora biti saobraćajno lako dostupna svima.

Gvozdenović je rekao da su investicije, pored neposrednih ekonomskih i razvojnih efekata, šansa da se podigne kadrovski kapacitet crnogorskog stanovništva.

“One su i šansa da primimo “infuziju” preduzetničkog duha, kako bi lokalni kapital i naše znanje i iskustvo, postali zanimljivi drugim državama, onako kako su sada nama drugi zanimljivi”, dodao je Gvozdenović.

On smatra da država nije, niti treba da bude, neposredni tržišni “igrač”, ali da je njena uloga veoma vezana za tržište.

“Tu se prvenstveno misli na stvaranje odgovarajućeg ekonomskog ambijenta koji će omogućiti privredni i razvojni kontekst za koji se država, svojom ekonomskom politikom opredijelila”, rekao je Gvozdenović.

On je dodao da svaki dodir države sa korekcijama i poboljšavanjem tog ambijenta, treba da bude pažljivo i dobro osmišljen kako bi se zadržala distanca u odnosu na prirodne tržišne mehanizme, naročito one koji doprinose zdravoj tržišnoj konkurentnosti.

U vremenu krize, kako je rekao, samo najhrabriji i oni koji su spremni da se prilagođavaju investicijama uspijevaju.

„U trenutku kad se sve zemlje bore za svoje pozicije na polju investicija, moramo biti spremni da razmišljamo i o konkurentnosti i primjeni originalnih i efikasnih rješenja, kako bismo podstakli potencijalne investitore“, kazao je Gvozdenović.

(mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније