Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 04. 2013. 13:30 >> 13:30

MONSTAT

Prosječna plata za pola potrošačke korpe

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je iznosila 476 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom periodu vrijedila 802,2 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je u odnosu na februar pala 1,9 odsto na 476 eura, što je i dalje činilo svega oko 59 odsto minimalne potrošačke korpe.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec oslabila 2,7 odsto, dok je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini pala 2,3 odsto.

 

 »Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu zabilježile rast od 0,4 odsto u odnosu na februar, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 2,2 odsto«, navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u martu bila je 723 eura.

Prosječne neto zarade u martu su u odnosu na februar porasle u sektoru građevinarstva 5,6 odsto, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala 4,2 odsto, poslovanja nekretninama 1,6 odsto i obrazovanja 0,7 odsto.

Neto zarade su pale u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 14,2 odsto, prerađivačke industrije 10,7 odsto, usluge smještaja i ishrane 4,8 odsto, informisanja i komunikacija 4,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 3,9 odsto, vađenja rude i kamena tri odsto i snadbijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolom procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti 2,6 odsto.

Zarade su snižene i u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite 2,1 odsto, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dva odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 1,7 odsto, saobraćaja i skladištenja 1,4 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 1,2 odsto, državne uprave, obaveznog socijalnog osiguranja 0,8 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 0,7 odsto i ostalih uslužnih djelatnosti 0,2 odsto.

MINA-BUSINESS

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније