Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 08. 2015. 14:27 >> 17:55

ANKETNI ODBOR

Prijedlog dokumentacije do četvrtka

Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju predložiće do četvrtka koju dokumentaciju tražiti na uvid i koga saslušati tokom istrage.

Predsjednik Anketnog odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, tražio je na prvoj sjednici tog tijela, na kojoj je definisan njegov način rada, da članovi Odbora dostave inicijalne spiskove koji će se nadograđivati kasnije.

"Volio bih da se ispostavi da su dešavanja vezano za DKP proizvod nevidljivih tržišnih sila i zakona tržišta, ali mislim da nijesu bili samo ti objektivni faktori koji su doveli do lošeg stanja u oblasti proizvodnje duvana, već ima i drugih faktora, što će i biti tema ovog Odbora”, naveo je Dajmanović na sjednici Anketnog odbora.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović, predložio je da se prvo pribavi dokumentacija, koja će upućivati na to koga bi eventualno trebalo pozvati da da izjavu pred Odborom.

"Napravio sam predlog dokumenata koje mislim da bi trebalo da već danas dogovorimo i od kojih subjekata da ih tražimo, jer realno je da će proći najmanje desetak dana dok ne dobijemo tu dokumentaciju", kazao je Kaluđerović.

On je predložio da se od stečajne uprave DKP-a u stečaju, između ostalog, zatraži akt o imenovanju Odbora povjerilaca DKP-a, plan reorganizacije, akt stečajne uprave kojim je odlučeno da se pristupi prodaji nepokretnosti DKP-a, javni tender za prodaju imovine, ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a zaključen sa Zetagradnjom sa svim njegovim aneksima i godišnje izvještaje o poslovanju od 2010. do prošle godine sa završnim računima.

Damjanović je rekao da stručna služba već može da uputi dopise određenim državnim organima da dostave dokumentaciju, koju je predložio Kaluđerović.


Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, rekao je da od trenutka formiranja Anketnog odbora postoji Zakon o parlamentarnoj istrazi i Poslovnik, što je okvir u kojem treba da djeluju i u sadržaju i dinamici koju budu dogovorili.

"Ideja je da od svih članova dobijemo predlog dokumentacije koju bi zvanično trebalo pribaviti i osobe koje treba pozvati na saslušanja, a onda na prvom narednom sastanku to da potvrdimo i krenemo u ovu aktivnost", dodao je Čavor.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, apelovao je na sve da pokušaju da do 15. septembra urade što je više vezano za Kaluđerovićev predlog, odnosno da se zatraži i dobiju sva dokumenta.

On je rekao da će sjutra poći do DKP-a i pozvao zainteresovane kolege da odu sa njim da vide šta se tamo radi i da popriča sa ljudima koji tu rade.

"Nije to nikakva virtuelna destinacija nego vrlo konkretna. Tamo postoji vrlo intenzivna proizvodnja, već dvije godine postoje sumnjičenja na međunarodnom nivou da je dio proizvodnje usmjeren u pravcu šverca cigareta", precizirao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, nikad nije otkriveno ko je naručio pakovanje čuvenih cigareta Kleopatra u Podgorici, pri čemu je to prilika da se Anketni odbor bavi i tim pitanjem.

Poslanik DF-a, Vladislav Bojović, ocijenio je da bi za parlament bila svojevrsna kompromitacija da i treći Anketni rezultira tehničkim izvještajem.

Damjanović je ocijenio da ima potrebe da Anketni odbor brzo radi i u smislu dolaska do dokumentacije i osoba koje će pozvati, jer se svakim danom stvaraju štete.

On je podsjetio da su sa inicijativom u vezi sa otvaranjem parlamentarne istrage počeli u septembru prošle godine.

 



Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 39,46 miliona eura.

Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine, a imovina je prodata Zetagradnji, čiji je vlasnik Blagota Radović, u julu te godine za 13 miliona EUR. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada EUR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније