Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

31. 08. 2015. 19:47 >> 19:38
1

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Objavili poziv za podršku stočnom fondu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dodjelu podrške za investicije u povećanje stočnog fonda za ovu godinu.

Javni poziv, kojim su definisani uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava, namijenjen je porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, registrovanim kod Ministarstva i Veterinarske uprave. 

Poziv je namijenjen i svim državljanima Crne Gore koji imaju uslove za držanje stoke i ispunjavaju standarde dobre poljoprivredne prakse. 

Iz Ministarstva su saopštili da su prihvatljive investicije nabavka rasnih steonih junica i priplodnih ovaca, odnosno ženske jagnjadi. 

“Minimalan broj grla steonih junica za koja mogu aplicirati početnici je pet, a maksimalan deset. Minimalan broj grla steonih junica za koja mogu aplicirati oni koji već posjeduju grla je tri, a maksimalan 20”, navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva su kazali i da je minimalan broj grla priplodnih ovaca za koja mogu aplicirati početnici 30, a maksimalan 50. Minimalan broj grla priplodnih ovaca za koja mogu aplicirati oni koji već posjeduju grla je 20, a maksimalan 70.

Kada je riječ o nabavci steonih junica, na poziv mogu konkurisati korisnici registrovani u Veterinarskoj upravi, koji imaju objekte za držanje stoke i poljoprivredne površine za proizvodnju dovoljne količine stočne hrane. 

“Ukoliko ne posjeduju svoje poljoprivredne površine, mogu ih uzeti pod zakup na osnovu potpisanog ugovora o korišćenju poljoprivrednih površina, u roku koji ne smije biti kraći od pet godina”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Korisnici koji dobiju steone junice ne smiju da ih otuđe najmanje četiri godine, osim u slučaju oboljenja. Ženski podmladak se, kako je precizirano, ne smije klati, već odgajati do faze steonosti, kada se može iskoristiti za proširenje farme ili ponuditi na prodaju drugim poljoprivrednim proizvođačima uz pomoć službe Ministarstva.

“Korisnici su u obavezi da grla koriste u proizvodnji najmanje četiri laktacije, osim ukoliko dođe do oboljenja, pri čemu bi grla morala biti poslata na prinudno klanje uz potvrdu veterinarske službe, o čemu Ministarstvo mora biti blagovremeno obaviješteno”, navodi se u pozivu.

Korisnici su, kako je objašnjeno, dužni da muški podmladak, ukoliko nemaju uslova za tov na svojim gazdinstvima, ponude na prodaju zainteresovanim proizvođačima koji se bave tovom, preko stručnih službi Ministarstva.

“Ukoliko se obavlja nabavka grla sa područja Crne Gore, grla moraju biti obilježena i imati matičnu knjigu ili dokaz od Službe za selekciju stoke da grlo potiče od rasne krave osjemenjene sjemenom bikova koji su dobijeni putem javnih nabavki od Ministarstva”, navodi se u pozivu.

Korisnici koji nabavljaju steone junice van Crne Gore, moraju dobiti rješenja Veterinarske uprave za uvoz i o karantinu, u skladu sa kojim to grlo mora boraviti u odvojenom objektu bez prisustva domaćih grla. 

“Nakon nabavke stoke podnosilac zahtjeva je dužan da je osigura. Korisnik mora i da registruje grla na svoje ime, a može početi investiciju tek nakon dobijanja odobrenja Ministarstva”, dodaje se u pozivu.

Na poziv ne mogu aplicirati korisnici koji su u posljednjih pet godina za isti tip investicije dobili podršku Ministarstva.

Kada je riječ o nabavci ovaca, na poziv mogu konkurisati korisnici registrovani u Veterinarskoj upravi, koji takođe imaju objekte za držanje stoke i poljoprivredne površine za proizvodnju dovoljne količine stočne hrane. 

“Ukoliko ne posjeduju svoje poljoprivredne površine, mogu ih uzeti pod zakup na osnovu potpisanog ugovora o korišćenju poljoprivrednih površina, u roku koji ne smije biti kraći od pet godina”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Oni su kazali da se priplodne ovce mogu nabaviti sa područja Crne Gore, od poljoprivrednih proizvođača koji su registrovani u Veterinarskoj upravi. 

“Poljoprivredni proizvođači koji žele da nabave rase ovaca kojih nema na području Crne Gore, nabavku mogu obaviti van zemlje. Vlasnici koji budu uvozili grla moraju dobiti rješenja Veterinarske uprave za uvoz i o karantinu u skladu sa kojim to grlo mora boraviti u odvojenom objektu, bez prisustva domaćih grla”, objašnjeno je u pozivu. 

Korisnici koji kupe priplodne ovce, odnosno žensku jagnjad, ne smiju da ih otuđe najmanje četiri godine, osim u slučaju oboljenja. Nakon četvrte godine, korisnici moraju uvećati svoje stado 50 odsto u odnosu na nabavljena grla. 

“Ženski podmladak se ne smije klati, već se mora odgajati do faze bremenitosti, kada se može iskoristiti za proširenje farme ili ponuditi na prodaju drugim poljoprivrednim proizvođačima uz pomoć službe Ministarstva”, precizirano je u pozivu.

Iz Ministarstva je saopšteno da će korisnike koji dobiju priplodne ovce dva puta godišnje kontrolisati stručne službe Ministarstva.

Preuzimanje priplodnih ovaca pri kupovini na području Crne Gore, obaviće se u prisustvu veterinarske službe i predstavnika Ministarstva, a cijena će biti određena na osnovu trenutne tržišne po kilogramu žive mjere, eventualno uvećana do 15 odsto.

Nakon nabavke stoke, podnosilac zahtjeva je dužan da je osigura i registruje na svoje ime. Korisnik može početi investiciju tek nakon dobijanja odobrenja Ministarstva.

Na poziv ne mogu aplicirati korisnici koji su u posljednjih pet godina za isti tip investicije dobili podršku Ministarstva.

Pozivom je utvrđeno da učešće budžetskih sredstava iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije.

Podnosilac zahtjeva dužan je da Ministarstvu dostavi popunjen zahtjev za podršku, dokaz o upisu u odgovarajući registar proizvođača ili prerađivača u Veterinarskoj upravi, fotokopiju lične karte, uvjerenje o kućnoj zajednici, predračun za nabavku steonih junica/ovaca - ženskih jagnjadi, kao i dokaze o posjedovanju objekata za držanje stoke i poljoprivredne površine za proizvodnju stočne hrane.

“Ukoliko podnosilac zahtjeva ne posjeduje dovoljnu površinu zemljišta u svom vlasništvu, neophodno je da dostavi ugovor o zakupu zemljišta u roku koji ne smije biti kraći od pet godina”, navodi se u pozivu.

Javni poziv je otvoren do 20. septembra, dok će obrada primljenih zahtjeva, njihova kontrola i odlučivanje o njima biti obavljeno najkasnije do 18. oktobra.

“Nakon dobijanja rješenja o odobrenju investicije, podnosilac potpisuje ugovor sa ponuđačem i uplaćuje 50 odsto vrijednosti nabavke na žiro račun ponuđača. Nakon toga, dostavlja zahtjev za isplatu sredstava podrške zajedno sa kopijom ugovora, predračunom, dokazom o uplati sredstava i trajnim nalogom za uplatu preostalih 50 odsto sredstava”, navodi se u pozivu.

Ministarstvo će, nakon dostavljanja zahtjeva za isplatu, obaviti kontrolu i po dobijanju pozitivnog mišljenja uplatiti sredstva podrške. 

Očekivano vrijeme realizacije investicije je novembar, a Ministarstvo će pratiti realizovane investicije u naredne tri godine. 

“U slučaju nepoštovanja pravila poziva i prodaje ili nesavjesnog držanja grla, korisnik podrške je dužan da vrati sredstva podrške”, navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva je saopšteno da nepotpuna i neblagovremeno podnijeta dokumentacija neće biti razmatrana. Neće se razmatrati ni, kako je navedeno, nerazumno visoke ponude.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније