Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

02. 09. 2015. 18:34 >> 18:23

U DNP SMATRAJU

Dodatno se pogoršava položaj poljoprivrednika

Crnogorski poljoprivrednici neće imati koristi od subvencija i povoljnih kredita kod Abu Dabi fonda, već očiglednu štetu i dodatno pogoršanje položaja i konkurentnosti na tržištu bez obzira na kvalitet proizvoda, ocijenio je portparol Demokratske narodne partije (DNP), Milun Zogović.

“Postoji i više nego realna opasnost da pomenuta sredstva budu korištena za dodatnu monopolizaciju domaćeg tržišta što će za posledicu imati gašenje malih i srednjih preduzeća”, naveo je Zogović u saopštenju.

On je rekao da su se povoljni krediti kod Abu Dabi fonda, kao i većina obećanja ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića, sveli na puko, već viđeno, prosipanje perja i prodavanje magle.

“Prema pozivu objavljenom u ponedeljak iznos kredita ne može biti manji od milion eura, niti veći od tri miliona, dok je obavezno učešće miniumum 250 hiljada eura, pa se nameće pitanje koji to poljoprivredni proizođači u Crnoj Gori mogu obezbijediti pomenuti iznos nephodna za aplikaciju”, kazao je Zogović.

Osim Ivanoviću, kako je dodao, svima je jasno da crnogorski poljoprivrednici koji se bore da opstanu i budu konkurentni na tržištu nemaju basnoslovne sume predviđene kao neophodno učešće za te kreditne aranžmane.

“Ili je pak, ministar na osnovu svojih platežnih mogućnosti dogovarao visinu učešća. Na ovakav način ne štite se interesi poljoprivrednika i sela nego interesi krpnih monopolista koji jedino imaju mogućnost da apliciraju za pomenute kredite”, tvrdi Zogović.

Na taj način se, kako je ocijenio, dodatno otežava položaj porodičnih gazdinstava i malih poljoprivrednih preduzeća, koja bi trebalo da budu glavni nosioci razvoja poljoprivrede i oporavka sela u Crnoj Gori. 

Zogović je kazao da bi se, da postoji stvarna volja za pomoć crnogorskim poljoprivrednicima, primjenjivala iskustva po ugledu na Evropsku uniju (EU), čije članice poseban akcenat stavljaju na razvoj porodičnih gzdinstava, malih i srednjih poljoprivrednih preduzeća obezbijeđujući subvencije i kredite za podršku njihovog razvoja.

Predstavnici Ministarstva, Investiciono razvojnog fond (IRF) i Razvojnog fonda Abu dabija potpisali su početkom juna Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara, a Ministarstvo je u ponedjeljak objavilo javni poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније