Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

03. 09. 2015. 14:03   >>  13:53

MINISTARSTVO REAGOVALO

Poljoprivrednicima korist iz Abu Dabi fonda

Mogućnost da u crnogorsku poljoprivredu uđe 50 miliona dolara iz Razvojnog fonda Abu Dabija, može biti štetna samo za političke aspiracije novopečenih opozicionih partija u Crnoj Gori, ocijenili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su, reagujući na ocjene portparola Demokratske narodne partije (DNP) Miluna Zogovića, saopštili da sredstva iz fonda Abu Dabija poljoprivrednim proizvođačima, bili oni manji ili veći, mogu donijeti samo korist.

“Zato je teza iznijeta u saopštenju DNP-a o otežavanju položaja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i monopolizaciji domaćeg tržišta jednostavno besmislena”, kazali su iz Ministarstva.

Zogović je ranije naveo da crnogorski poljoprivrednici neće imati koristi od subvencija i povoljnih kredita kod Abu Dabi fonda, već očiglednu štetu i dodatno pogoršanje položaja i konkurentnosti na tržištu bez obzira na kvalitet proizvoda.

Iz Ministarstva su objasnili da su, još u vrijeme kada su počeli sa aktivnostima na dobijanju kredita, saopštili da će sredstva biti namijenjena, prije svega, većim proizvođačima, uglavnom iz sektora prerade.

Nove investicije, tehnologije, standardi, povećanje konkuretnosti, radna mjesta, rast proizvodnje i otvaranje novih tržišta, kako su dodali, osnovni su razlozi ovakvog opredjeljenja.

“Rast proizvodnje u prerađivačkom sektoru povlači za sobom i male proizvođače. Da li će jačanje mesne industrije biti štetno za stočare? Da li izgradnja fabrike za preradu mlijeka može biti štetna za gazdinstva koja imaju dvije-tri krave? Da li izgradnja hladnjače smeta malim proizvođačima voća i povrća”, pitali su iz Ministarstva.

Kada su u pitanju manji poljoprivredni prozivođači, iz Ministarstva su naveli da su za njih obezbijedili značajna sredstva bespovratne, a ne kreditne podrške.

“Pored mjera Agrobudžeta, na raspolaganju su bespovratna sredstva podrške u iznosu od deset miliona kroz programe IPARD-like 1 i 2, a od naredne godine i 39 miliona eura kroz program IPARD. Sredstva su ne samo obezbijeđena, već se i dodjeljuju upravo po proceduri Evropske unije (EU)”, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva se pitaju i da li Zogović uopšte zna što priča.

“Izgleda da je za DNP štetno što mali poljoprivredni proizvođači imaju bespovratnu pomoć. Ne valja ni to što smo omogućili nabavku krupne i sitne stoke sa 50 odsto učešća malih poljoprivrednika”, pitali su iz Ministarstva.

U Ministarstvu vrjeruju da će poljoprivredni proizvođači koji žele da rade umjeti da iskoriste sve programe podrške i da će postati konkuretniji, jer je to u njihovom interesu.

“A o interesima pojedinih opozicionih partija dovoljno govore njihova istupanja u javnosti. Sada kada smo, i pored svih opstrukcija, uspjeli da obezbijedimo ta sredstva, opet ne valja. Da li zapravo DNP prodaje maglu biračima”, pitali su iz Ministarstva.

U Ministarstva su saopštili da će se i dalje voditi samo rezultatima.

“U poljoprivredi ih ima i vide ih i mali i veliki poljoprivredni proizvođači. Nastavićemo dalje da radimo sa onima koji žele da rade i stvaraju, a ne samo da kukaju”, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније