Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 09. 2015. 18:17 >> 20:03
2

SJEDNICA VLADE

Realizovali 87 odsto obaveza

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za period 1. april 2015. – 1. septembar 2015.

Vlada je konstatovala da je u tom periodu ostvaren značajan napredak u  sprovođenju planiranih aktivnosti iz njene nadležnosti, tako da je,  zaključno sa 31. avgustom 2015, od ukupno planirane 133 obaveze za I i II kvartal, realizovala 116, odnosno 87,2 odsto.

U procesu normativnog usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju.

Prijedlogom zakona o vinu uređuju se pitanja koja se odnose na pravila proizvodnje i prometa vinskog grožđa i proizvoda od grožđa, vođenje evidencije u vinogradarsko-vinarskom sektoru, kontrolu kvaliteta, označavanje, nadzor i kaznene odredbe.

Vlada je konstatovala da se donošenjem Zakona stvara osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta, fer konkurenciju, očuvanje povjerenja i zaštitu interesa potrošača.

Predloženom izmjenom Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju definicije kategorija maslinovog ulja usaglasiće se s postojećim standarima EU. Osim toga, cilj ove izmjene je da se na crnogorskom tržištu podstakne proizvodnja malsinovog ulja višeg kvaliteta i time ova grana poljoprivrede postane konkuretna, a ujedno, i da se zaštite potrošači.

Vlada je donijela i Akcioni plan za ispunjavanje zahtjeva u oblasti kohezione politike Evropske unije.

Vlada je prihvatila Ugovor o prenosu Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane - lokalitet Možura sa konzorcijuma „Fersa & Čelebić“ na kompaniju Enemalta sa Malte. U prethodnom postupku je utvrđeno  da  novi ponuđač ispunjava sve uslove propisane Tenderskom dokumentacijom za izbor investitora za izgradnju vjetroelektrana i zakup zemljišta na lokalitetu Možura iz 2009.

Vlada je, razmatrajući usmenu informaciju ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića o situaciji u Jadranskom brodogradilištu AD Bijela, donijela zaključak da sredstva od prodaje brodogradilišta preusmjeri za sprovođenje socijalnog programa, ali tek nakon što potencijalnim potražiocima bude podmirena šteta nastala obustavom rada i nepotrebnim zadržavanjem brodova na remontu.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније