Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 09. 2015. 15:53 >> 09:10
1

UNIPROM METALI

Pejović jedini dostavio ponudu za Boksite

Ponudu za kupovinu imovine nikšićkih Rudnika boksita dostavila je samo kompanija Uniprom metali iz Nikšića, koja je u vlasništvu Veselina Pejovića, saznaje agencija Mina biznis.

Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom, koje od jula prošle godine upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP).

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona eura, raspisan je krajem jula. Ponude su se mogle dostavljati do danas do 14 sati, dok je javno nadmetanje zakazano za utorak u Privrednom sudu.

Predstavnici Izvršnog odbora Samostalnog sindikata razgovarali su sa predsjednikom Privrenog suda, Blažom Jovanićem, koji im je saopštio da je neophodno da se provjeri da li je ponuđač uplatio traženi depozit.

Član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata, Dragan Dubljević, kazao je agenciji Mina biznis da nakon odluke u utorak slijede razgovori sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, kako bi se definisala sva prava zaposlenih i na najbolji način zaštitili njihovi interesi.

„Od Ministarstva ekonomije ćemo tražiti da se tačno odredi pozicija radnika koji se nijesu upisali za odlazak u penziju, kao i socijalni program“, rekao je Dubljević.

On je dodao da je neophdodno precizirati i koliko će od 180 radnika biti zaposleno u Boksitima.

Predsjednik Sindikata radnika Boksita, Ilija Đilas, saopštio je da su radnici zadovoljni što je na tender dostavljena ponuda i što bi kompanija trebalo da dobije novog investitora.

„Predstoje nam razgovori sa budućim vlasnikom i Ministarstvom ekonomije kako bi bili sigurni da su naša radna mjesta zaštićena. Oko 90 odsto zaposlenih u Boksitima je sa područja nikšićke Župe, gdje su rudna nalazišta, i naš zahtjev će biti da svi oni moraju biti uposleni“, naveo je Đilas. 

On je poručio i da su radnici spremni da štite radna mjesta i da s nestrpljenjem čekaju oživljavanje rudnika.

Na tenderu je ponuđena nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi. Na prodaju je ponuđeno i zemljište kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Na tenderu su mogli učestvovati svi pojedinci i kompanije koji po pozitivnim propisima Crne Gore imaju pravo kupovine predmetnih nepokretnosti i koji uplate kauciju od 538,65 hiljada eura.

Na prethodni tender, na kojem je početna cijena iznosila 5,99 miliona eura i koji je zaključen 15. jula, niko nije dostavio ponudu.

Rudari su polovinom juna protestovali nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu nikšićke kompanije Neksan za kupovinu Rudnika boksita. Oni su krenuli sa rudokopa Zagrad prema Nikšiću i Podgorici, ali ih je policija zaustavila u naselju Rubeža, zbog čega je devet dana u blokadi bilo 12 sela nikšićke Župe sa pet hiljada stanovnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније