Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

26. 09. 2015. 08:21   >>  08:10 3

ZAKON O AKCIZAMA

Povrat Kinezima 181 euro po toni goriva

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama nije predviđeno povećanje akciznih stopa, dok će se Kineskoj korporaciji za izgradnju puteva i mostova (CRBC), angažovanoj na izgradnji autoputa, vraćati 181 euro po toni goriva koje se koristi za taj projekat.

Predstavnici Ministarstva finansija saopštili su da su Predlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koji je Vlada usvojila u četvrtak, zadržana rješenja u vezi sa ostvarivanjem prava na povraćaj dijela plaćene akcize za potrebe autoputa. 

“Kinezi za potrebe autoputa plaćaju gorivo prilikom nabavke ili uvoza sa akcizom od 350 eura po toni, nakon čega im se vraća 181 euro po toni”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija. 

Oni su objasnili da pravo na povraćaj dijela plaćene akcize može da ostvari kupac gasnih ulja koja se koriste u industrijske i komercijalne svrhe propisane zakonom, za potrebe grijanja, kao i za ona mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske i mehanizacije za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima. 

“Detaljan način i postupak ostvarivanja navedenog prava regulisan je podzakonskim propisima”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Osnovne izmjene zakonskog teksta odnosile su se na usaglašavanje važećeg sa direktivom EU u dijelu oporezivanja energenata, kao i poboljšanja postojećih rješenja u cilju jačanja fiskalne discipline i stvaranja uslova za bolju naplatu akcize.

“Predloženim izmjenama, od 1. jula 2017. godine, planirano je uvođenje obaveze obilježavanja svih naftnih derivata koji se nalaze na tržištu, čime bi se obezbijedilo eliminisanje sivog tržišta, jačanje povjerenja potrošača u legalno porijeklo goriva, kao i efikasnije kontrole kvaliteta goriva”, naveli su iz Ministarstva. 

Izmjenama se predlaže i unaprijeđenje akcizne politike u dijelu ostvarivanja prava na povraćaj akcize za kupce mineralnih ulja koja se koriste za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije i za upotrebu mehanizacije koja služi za održavanje ski staza i parkinga na skijalištima. 

“Oni bi od 1. juna naredne godine to pravo mogli da ostvaruju na osnovu kontrolne kartice, koju bi izdavao nadležni carinski organ na osnovu liste nosilaca prava koju bi tom organu dostavljala resorna ministarstva”, saopšteno je iz Ministarstva.

Primjena predloženog zakonskog rješenja je planirana osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, osim odredbi za koje je predviđena njihova odložena primjena. 

Vlada je predloge povukla sa dnevnog reda na sjednici krajem juna, jer je nedostajalo mišljenje Evropske komisije. Nakon što je dobijen predlog je ponovo aktiviran, ali izmijenjen.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније