Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 10. 2015. 08:11   >>  09:58 2

15. PO REDU

Kompanija Sokar otvara banku u Crnoj Gori

Centralna banka bi uskoro trebalo da izda dozvolu za osnivanje petnaeste banke u Crnoj Gori. Riječ je o banci iza koje stoji azerbejdžanski kapital, tačnije državna naftna kompanija Sokar, saznaje Pobjeda.

Sokar je u julu 2012. godine, preko kompanije Azerbejdžan investment, zakupio na 90 godina lokalitet bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru i obavezao se da će uložiti najmanje 250 miliona eura u izgradnju rizorta i prvog hotela u Crnoj Gori koje će biti pod franšizom lanca One &Only.

Banku će voditi azerbejdžanske kompanije, a banka može da dobije dozvolu samo ako je barem jedan od osnivača etablirani bankar.

Iz Azmonta su proračunali, kako je nezvanično rečeno Pobjedi, da im se isplati otvoriti banku u Crnoj Gori zbog projekta Porto novi, kad su vidjeli da su samo u prvoj polovini ove godine na ime poreza i doprinosa za 500 ljudi platili više od pet miliona eura, koliko iznosi osnivački kapital za otvaranje banke u Crnoj Gori. Toliko radnika trenutno zapošljavaju Azmont i kompanija Triangle Montenegro, koja je zadužena za građevinske radove u Kumboru.

Iz kompanije su procijenili da bi, kad krenu radovi punim kapacitetom, mogli računati na povrat PDV-a do 12 miliona eura.

Još jedan razlog za otvaranje banke je gradnja TAP gasovoda od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru do Evrope, preko Turske, Grčke i Albanije, koja bi trebalo da bude završena do kraja ove decenije.

Prema informacijama Pobjede, crnogorsko bankarsko tržište postalo je privlačno i za Ruse. Prema nezvaničnim saznanjima,  zahtjev za otvaranje banke Centralnoj banci Crne Gore stigao i iz Rusije.

Ove godine CBCG je odobrila otvaranje dvije nove banke – Zapad banke iza koje stoji ukrajinski kapital i crnogorske filijale turske Zirat banke.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније