Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 04. 2013. 08:27 >> 08:29

PROJEKAT

Znaćemo kako država troši

Građani Crne Gore, odnosno svi poreski obveznici zainteresovani za trošenje novca iz državne kase, uskoro će moći na specijalizovanom internet sajtu pregledati budžet, kroz jednostavnu vizuelnu formu.

Jasniji prikaz za kontrolu trošenja novca poreskih obveznika mogao bi, prema sadašnjim procjenama, biti dostupan za dva mjeseca.

Projekat realizuje Ministarstvo finansija, uz pomoć kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP u Podgorici), a "Vijestima" je saopšteno iz te organizacije da je cilj da se komplikovane forme koje su trenutno dostupne na sajtu Ministarstva pojednostave kroz grafički prikaz. Tako bi se, kako objašnjavaju, omogućilo svima da na jednostavan i brz način ostvare uvid u raspodjelu novca kojeg svi, na različite načine, izdvajamo.

"To će omogućiti da građani na jednostavan način pregledaju sve stavke budžeta, bez tabela teških za razumijevanje i obimnih dokumenata", rekla je projekt menadžerka UNDP-a Marija Novković.

Na tom sajtu će, osim grafičkog prikaza budžeta, u drugoj fazi biti dostupan i kalkulator ličnog primanja, gdje će građani ukucavanjem svoje bruto plate dobiti informaciju koliko godišnje učestvuju kroz izdvajanja za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

"Na taj način će građani steći konkretnu predstavu o tome koliko oni lično učestvuju u zdravstvenom sistemu, ali i razviti svijest o tome da lično, svakog mjeseca, plaćaju taj sistem", dodala je Novković.

Pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković kaže da su u prvoj fazi sprovođenja projekta istraživali šta su druge zemlje uradile u pogledu vizuelizacije budžeta, kako su omogućile da se budžetski podaci predstave građanima na lako razumljiv, jednostavan i prijemčiv način.

"U narednoj fazi predstavićemo vizuelizaciju i započeti javnu kampanju. Naš cilj je da se obratimo građanima i zamolimo ih za mišljenje da li im je vizuelizacija budžeta korisna, jednostavna za korišćenje, da li su podaci predstavljeni na razumljiv način. Kako možemo unaprijediti vizuelizaciju da bolje odgovara potrebama korisnika Ne smatramo da je vizuelizacija koju ćemo uskoro predstaviti završen proizvod naprotiv, to je baza koju ćemo nadograđivati u skladu sa predlozima građana", navela je Bošković, dodajući da je isti postupak primijenjen i sa projektom elektronskih peticija.

Projekat vizuelizacije budžeta, prema njenim riječima, tehnički je razvio konsultant iz Holandije, uz podršku UNDP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније