Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 10. 2015. 13:59   >>  15:05

ĐUKANOVIĆ SAOPŠTIO

Nadam se nastavku partnerstva s A2A

Premijer Milo Đukanović saopštio je da se nada da će se, nakon postizanja dogovora o najvažnijim pitanjima, nastaviti strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).


On je kazao da su pregovori između predstavnika Vlade i kompanije A2A u završnoj, kao i da su ostala još dva važna pitanja oko kojih se pregovara.

"Jedno je pitanje definisanja za takozvanu put-opciju, odnosno izlaznu opciju, na čemu je insistirao italijanski partner. To je podrazumijevalo da definišemo uslove pod kojima bi u određenim okolnostima italijanski partner imao pravo da napusti EPCG", rekao je Đukanović u emisiji Odgovoran odgovor Radija Crne Gore.

On je dodao da se drugo pitanje odnosi na investicije u drugi blok Termoelekrane (TE) Pljevlja.

"Imamo vrlo jasne i principijelne ponude italijanskom partneru po oba pitanja. Informacije koje sam dobio od pregovaračkog tima Vlade je da smo se veoma približili dogovoru", kazao je Đukanović.

On je saopštio da ulaganje u proizvodnju termoenergije nije prioritet A2A, ali jeste energetskog razvoja Crne Gore.

"Zbog toga smo tako uporno insistirali na tome da i A2A prihvati to kao jedan od strateških prioriteta energetskog razvoja Crne Gore", naveo je Đukanović.

On je kazao da je Vlada, za razliku od dijela javnosti koji je od početka priželjkivao neuspjeh aranžmana sa A2A, vrlo principijelno tokom svih pet godina pokazivala da želi da sačuva i produži partnerstvo.

"Mislim da se već danas vide značajne prednosti prisustva italijanskog investitora u EPCG, jer nam je pomogao da značajno unaprijedimo standarde poslovanja i kvalitet upravljanja i menadžmenta, tako se nadam da ćemo se i finalno dogovoriti oko ta dva pitanja i da će se to partnerstvo nastaviti", saopštio je Đukanović.

On je podsjetio da Crna Gora polaže velike nade u razvoj energetike i ima jasno definisanu Strategiju energetskog razvoja do 2030. godine. Sticajem okolnosti, kako je naveo, prvi projekat koji treba da se realizuje u okviru te strategije je gradnja drugog bloka TE Pljevlja.

"U tri cikluska traženja strateškog partnera za realizaciju te investicije imali smo interesovanje desetak kompanija i na kraju je došlo do izbora strateškog partnera, kompanije Škoda Praha. Obavljen je veliki dio tog posla, a došlo je do izvjesnog zastoja upravo zbog ovog nerazumijevanja među partnerima u EPCG", objasnio je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da je kroz posljednje pregovore sa A2A stvorena pretpostavka za izlazak iz "tog ćorsokaka", da se prevaziđe zastoj i stvore uslovi da se u narednih 30 do 45 dana finalizuju pregovori sa kompanijom Škoda Praha i počne realizacija investicije.

"Riječ je o veoma vrijednoj investiciji. Posljednja ponuda koju je podnijela Škoda Praha bila je oko 340 miliona eura. Ponuda se odnosi ne samo na dodatnu proizvodnju energije, nego i na regulisanje dugotrajućih problema zaštite životne sredine u pljevaljskoj kotlini", rekao je Đukanović.

On je dodao da je riječ o izuzetno vrijednoj investiciji i da se raduje da će uskoro početi realizacija te investicije. Đukanović je saopštio i da se nije odustalo od planova valorizacije potencijala rijeka Morače i Komarnice.

"Bilo bi krajnje neodgovorno prema građanima Crne Gore, našoj budućnosti, energetskom i ekonomskom razvoju, da se odustane od tako izdašnih potencijala. Korišćenje tih potencijala će definitivno Crnu Goru dovesti do statusa izvoznika električne energije, a ne kao do skoro uvoznika, čiji je spoljnotrgovinski bilans veoma opterećen upravo tom stavkom plaćanja uvezene električne energije", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je plan da se na Morači realizuju četiri hidroeletrane, koje bi proizvodile oko 700 gigavat sati električne energije.

"U postupku smo traganja za strateškim partnerom za realizaciju te investicije. trenutno se pokazuje veliko interesovanje turskih i slovenačkih partnera da u tom trouglu pristupimo njenoj realizaciji. Pored toga, postoji interesovanje kineskih i drugih partnera, sa svima njima smo u kontaktu i vjerujem da bismo u datom trenutku mogli krenuti u raspisivanje tendera", naveo je Đukanović.

On je rekao da u slučaju Komarnice postoji kvalitetno pripremljena projektna dokumentacija i da se tu radi o proizvodnji oko 230 gigavat sati električne energije.

"To je investicija od oko 180 miliona eura. Takođe, kontaktiramo sa raznim zainteresovanim partnerima i vjerujem da ćemo, kao i u slučaju Morače, kada se ta interesovanja dovoljno konkretizuju pristupiti raspisivanju tendera i izboru partnera za realizaciju investicije", saopštio je Đukanović.

Kavarić: Završetak pregovora za oko 15 dana 

Pregovori Vlade i italijanske kompanije A2A, u vezi daljeg upravljanja u Elektroprivredi (EPCG), trebalo bi da budu završeni u narednih 15 dana, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i dodao da je postignut visok stepen saglasnosti.

Kavarić je rekao da se pregovori Vlade i A2A trenutno nalaze u fazi “finog podešavanja”.

“Očekujemo da se u narednih 15-tak dana završe razgovori i javnost će biti obaviještena o svim detaljima. Prije toga će Vlada zauzeti stav po pitanju onoga što su zajednički nalazi radne grupe i pregovaračkog tima koji se nalazi sa strane A2A”, kazao je Kavarić novinarima na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori.

Privremeni sporazum, koji su 2. aprila zaključili Vlada i A2A, istekao je 30. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније