Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 04. 2013. 11:23 >> 19:46
2

PREGRIJAN BUDŽET

LP protiv većeg PDV-a

Liberalna partija, se oštro protivi najavljenom povećanju PDV-a, sa 17 odsto na 19 odsto, saopšteno je iz te stranke.

„Najavljeni, rast poreza na dodatu vrijednost od dva procenta, predstavlja  samo način da se popune rupe u “pregrijanom” budžetu, a ne nikako aktivnost koja će efektivno doprinijeti riješavanju akutnih problema  naplativosti PDV-a i nestabilnog priliva u budžet“, navodi se u reagovanju LP, koje potpisiju član partije Jovan Rabrenović.

Navode da će rast PDV-a najviše pogoditi građane i to posebno penzionere i socijalno najranjivije grupe, na koje i minimalno povećanje cijena utiče sa dvostruko većim negativnim efektom

„Ovim potezom Vlade Crne Gore smanjiće se realna vrijednost plata, penzija i svih ostalih primanja, jer će građani za isti iznos novca moći da kupe manje proizvoda i usluga, čija je cijena povećana, zbog rasta PDV-a. Takođe, će doći do povećanja cijene prosječne potrošačke korpe, jer će rast cijena pojedinačnih proizvoda i usluga, povećati zbir vrijednosti potrošačke korpe“, poručuju Liberali.

Na drugoj strani povećanje stope PDV-a, uticaće negativno i na preduzeća, kažu u LP.

„Poseban negativan efekat povećanja PDV-a, će osjetiti turizam kao naša gotovo jedina izvozna privredna grana“, navodi se u reagovanju LP.

U Liberalnoj partiji, smatraju da fiskalni sistem treba restrukturirati i uvesti strožiju disciplinu u naplati PDV-a, od poreskih obveznika.

„Jer je evidentno da njegova sadašnja naplativost nije ni na približno zadovoljavajućem nivou. Izgleda da se nemoć da država sprovede poreske zakone na cijeloj svojoj teritoriji kompenzira povećanjem PDV-a, uz pretpostavke da će ga plaćati oni koji su to i do sada revnosno i ažurno radili, a da će one neplatiše koje su do sada izbjegavale da izdaju fiskalne račune i poštuju poreske obaveze to i od sada nastaviti da rade“, poručuju iz LP.

Kažu da će se ono što je do sada bila jedna od konkurentskih prednosti Crne Gore, povećanjem PDV-a pretvoriti u svoju suprotnost.

„Investitorima ćemo nuditi da ulažu u zemlju u kojoj se porezi povećavaju u trenutku kada se sve zemlje regiona grčevito bore za povećanje nivoa stranih ulaganja i kada ni jedna od njih nije spremna na ovako afektivne poteze. Vjerovatno najgore od svega je najava povećanja PDV-a sredinom poslovne godine i dovođenje svih subjekata u haotičnu situaciju“, navodi se u saopštenju LP.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније