Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 10. 2015. 19:53 >> 20:09
2

LAZOVIĆ UVJEREN

Sa A2A gradimo II blok TE

Vlada Crne Gore postigla je visok stepen saglasnosti sa italijanskom A2A, koja ima nešto više od 40 odsto vlasništva u EPCG i u narednih nekoliko dana biće poznat rezultat, kazao je za TVCG potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazovic.

On kaže i da je optimista kada je posrijedi uključivanje A2A u gradnju  II bloka TE Pljevlja. Lazović naglašava da tzv. izlazna ili put opcija, ne znači odlazak investitora, nego je u svrhu zaštite obostranih interesa.

"Blizu smo i ja očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana i postići taj konačni sporazum oko tih najznačajnijih pitanja koja su bila na stolu nakon isteka tog osnovnog ugovora", kazao je Lazović za TVCG.

Iz Vlade su više puta naglašavali da neće odustati od gradnje II bloka TE Pljevlja, a na pitanje ima li promjene u stavu italijanske kompanije prema tom pitanju, odgovara:

"Moram reći da poslije zadnjih razgovora, sam optimista i imaćemo A2A kao partnera u izgradnji II bloka TE, jer su prihvatili model SPV gdje će pored EPCG značajno učestvovati i država kao i kompanija koja će upravljati izgradnjom II bloka TE", rekao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade napominje da je gradnja II bloka TE Pljevlja, vrlo važna. Dva su ključna razloga - osim što nas, zbog regulisanja emisije štetnih gasova, u narednih nekoliko godina čeka zatvaranje prvog bloka, bitno je i da sačuvamo i stvorimo stabilan energetski sistem. Energija, naglašava Lazović, postaje jedna od najtraženijih roba.

"Izgradnjom II bloka TE Pljevlja, mi ćemo imati oko1,6 hiljada gigavatsatigodišnje proizvodnje, što će predstavljati energetsku moć za Crnu Goru a i šire. Drugi razlog je zato što imamo ograničene resurse i moramo ih racionalno koristiti", navodi Lazović.

U javnosti su se često čula različita tumačenja tzv. izlazne opcije A2A. Lazovic napominje da to što Vlada o tome pregovara, ne znači da će italijanska kompanija izaći iz EPCG, nego je posrijedi intenzivno pregovaranje o tome kako pronaći najbolju opciju za zaštitu obostranih interesa.

"Dio javnosti je pokušao da pogrešno interpretira naše pregovore kao da mi pregovaramo da ih izbacimo iz saradnje. Ne, mi pregovaramo o saradnji i u okviru toga o put opciji, isto kao što je ta put opcija postojala u osnovnom ugovoru. Gdje smo se bili dogovorili da u slučaju da oni odluče da prodaju akcije pod kojim uslovima bi drzava mogla da kupi akcije", kaže Lazović i dodaje da ako A2A bude nekad i odlučila da proda akcije, te da ode iz EPCG, to ne bi bila dobra, ali ni pogubna poruka:

"Ne bi bilo katastrofično i mislim da smo se u dosadašnjim pregovorima zaštitili od tog scenarija, ali bismo voljeli i mislim da ćemo sačuvati italijansku kompaniju, koja dolazi iz EU, kao partnera za razvojne projekte i za EPCG", napominje Lazović.

Potpredsjednik Vlade, na pitanje kako se Crna Gora uopšte ophodi prema investitorima i da li bi tu nešto trebalo promijeniti, kaže da svi oni koji tjeraju investitore na misle dobro svojoj državi.

"Moramo da shvatimo da je Crna Gora mala zemlja ograničenih resursa i živimo u svijetu ekonomske konkurentnosti.Trebamo da stvorimo ambijent u kojem su investitori poželjni, ne treba da očekujemo da će nam se investitori klanjati, treba da stvorimo ukupan povoljan ambijent", kaže Lazović za TVCG.

On je na kraju poručio da bi u svrhu bržeg i dinamičnijeg ekonomskog rasta, kao preduslova boljem životu građana, trebalo isključiti političke napade na investitore direktno, te dalje graditi imidž ozbiljne i poželjne investicione destinacije.

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније