Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 10. 2015. 17:46 >> 17:40
2

SKUP U KOLAŠINU

Investitori zainteresovani i za sjever

Sve dosadašnje promotivne aktivnosti pretvaraju se u konkretan rezultat, odnosno interesovanja investitora za potencijale biznis zona u opštinama na sjeveru Crne Gore, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić na konferenciji Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je preko 80 predstavnika investitora, privrednih udruženja i diplomatskog kora iz svijeta bilo u prilici da se upozna sa investicionim potencijalima biznis zona Rudeš u Beranama, Nedakusi u Bijelom Polju, Bakovići u Kolašinu Babića Polje u Mojkovcu i biznis zone Nikšić u Nikšiću.

Kavarić je, na konferenciji u Kolašinu, potencijalne investitore još jednom podsjetio da se, poslije prvog javnog poziva za podsticanje direktnih stranih investicija, koji je, prema njegovim riječima, protekao vrlo uspješno, do kraja godine priprema i drugi konkurs.

„Na bazi onoga što je prepoznato kao inicijativa investitora sa sjevera, očekujemo da ćemo ići ka daljem snižavanju minimalnih kriterijuma u smislu minimalnih investicija i broja zaposlenih kako bi se izašlo u susret tržišnim zahtjevima opština iz sjevernog regiona“ naveo je Kavarić.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Dejan Medojević smatra da su, kao opština, dali izuzetno povoljne uslove za ulaganja.

„Spremni smo za dogovor sa potencijalnim investitorima i ono što posebno mogu da pohvalim i podržim jeste Uredba Vlade, odnosno Ministarstva ekonomije za podršku potencijalnim investitorima koji se odluče da investiraju kako u biznis zonu Babića Polje tako i u ostalim opštinama na sjeveru. Smatram da je ovo odličan način da se prezentuje ono što opštine sjevera nude, posebno naša Opština“, rekao je Medojević.

On je naveo da će se potruditi da sve zainteresovane investitore zadrže u Mojkovcu, da im prezentuju uslove koje mogu dobiti za investiranje u Mojkovcu, što znači i zapošljavanje, otvaranje novih radnih mjesta i samim tim, zaustavljanje depopulacije sa prostora sjevera Crne Gore.

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić, smatra da je pravo vrijeme da se ulaže u sjever Crne Gore kako bi valorizovao potencijal koji taj region ima.

„Radi se o jednoj jako značajnoj stvari u ovom momentu, poslije dugo vremena dovesti jedan broj investitora koji bi mogli da ulažu u sjever je jako pozitivna stvar. Jako je značajno što je Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, prepoznalo da je potrebno konačno se uputiti prema sjeveru i uložiti sve moguće kapacitete kako bi sjever dobio svoje mjesto koje zaslužuje u državi i valorizovao svoje potencijale koje ima“ naveo je Šćekić uz očekivanja da će investiciona konferencija s obzirom na to da se radi o prisustvu značajnih investitora rezultirati konkretnim interesovanjima i ulaganja u sjever.

Opština Berane je već formirala biznis centar u okviru svoje biznis zone koji je u partnerskoj organizaciji sa još četiri opštine - Bijelo Polje, Andrijevica i Plav i Rožaje.

„Biznis centar u Beranama pomaže svim novim investitorima i samim građanima koji hoće da se bave preduzetništvom da dobiju pune i prave informacije i pomoć u tom prvom periodu kako bi ušli u realizaciju određenog projekta. U prvoj godini je svima omogućeno da koriste besplatno taj prostor uz besplatne usluge, pravne, računovodstvene i sve one koje mogu da pomognu da zaživi određeni projekat“, naveo je Šćekić.

Dvodnevna međunarodna konferencija Investicione politike i potencijali u Crnoj Gori koja je održana u Podgorici i Kolašinu u organizaciji Ministarstva ekonomije i Kancelarije Programma Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), okupila je veliki broj investitora među kojima su investitori iz Italije, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Poljske, Ukrajine i Libije.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније