Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 10. 2015. 18:48   >>  20:01 5

IVANOVIĆ - BRISEL

Spremni za otvaranje još tri poglavlja

Crna Gora je ispunila sve uslove za otvaranje tri pregovaračka poglavlja koja se odnose na oblast poljoprivrede, kazao je resorni ministar Petar Ivanović na sastanku sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (COELA) i predstavnicima direktorata Evropske komisije zaduženim za proširenje, poljoprivredu, ribarstvo i bezbjednost hrane, koji je održan u Misiji Crne Gore pri EU.

Naglašavajući da je proces usvajanja evropskih standarda u oblasti poljoprivrede mnogo više od administrativnog procesa, Ivanović je predstavio konkretne ekonomske pokazatelje uvećanja stočnog fonda, povećanja produktivnosti i rasta broja zaposlenih u sektoru poljoprivrede. Naročito je impresivnim ocijenjen podatak da se značajno uvećao broj lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Prema podacima MONSTAT na osnovu provedene ankete o radnoj snazi, broj zaposlenih u drugom kvartalu ove godine veći je čak 48,3 odsto u odnosu na drugi kvartal 2014. godine.

Ivanović je pozvao evropske partnere da, na bazi postignutih rezultata, i imajući u vidu značaj poljoprivrede za ukupnu crnogorsku ekonomiju, omoguće dinamičan nastavak reformi kroz otvaranje navedenih pregovaračkih poglavlja u što skorijem roku.

“Vi znate da svaka promjena ritma nije dobra. Kao što atletičar održava dinamiku trčanja do cilja, tako i mi moramo nastojati da održimo uspostavljenu dinamiku rada do postizanja konačnog cilja. Ne samo da nas svako usporavanje odvlači od zajedničkog cilja, već će zahtijevati nepotrebno trošenje energije da se ponovo vratimo u ovaj dobar ritam koji smo zajedno uspjeli da postignemo”, naglasio je Ivanović.

Zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u EK, Tomas Haglajtner, ocijenio je očiglednim napredak koji je ostvaren u Crnoj Gori u procesu usvajanja evropskih standarda u oblasti poljoprivrede i pozdravio konkretne koristi koje ovaj proces donosi u smislu unaprjeđenja kvaliteta života poljoprivrednih proizvođača i rasta crnogorske ekonomije. „Zaista smo veoma zadovoljni i impresionirani poslom koji je u toku u Crnoj Gori u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva“, naveo je Haglajtner.

Predstavnici država članica pozdravili su napredak koji Crna Gora ostvaruje u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, bezbjednosti hrane i ribarstva i izrazili spremnost da, kroz dalji tok pregovaračkog procesa, pruže punu podršku nastavku reformi i unapređenju kvaliteta i produktivnosti crnogorske poljoprivrede. „Mislim da stvari izgledaju veoma obećavajuće i da ćemo uskoro početi da radimo na ovim poglavljima unutar naše radne grupe“, naglasila je predsjednica Radne grupe za poširenje Savjeta EU Kristin Goj.

Dogovoreno je da tokom holandskog predsjedavanja bude organizovana posjeta članova Radne grupe COELA Crnoj Gori, kako bi se i lično uvjerili u kvalitet i dinamiku reformi.

Na interesovanje predstavnika država članica EU o načinima i obimu podrške države crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima, ministar je objasnio da država obezbjeđuje subvencije za nabavku stočnog fonda u iznosu od 50 odsto, uz uslov da poljoprivrednici osiguraju stoku i ispune odgovarajuće procedure. Naveo je da je osnovni razlog za sklapanje kreditnog aranžmana sa Abu Dabi fondom bilo obezbjeđenje kreditnih sredstava za crnogorske poljoprivredne proizvođače, pod znatno povoljnijim uslovima od trenutno dostupnih na crnogorskom finansijskom tržištu, koji će poljoprivrednicima omogućiti lakše korišćenje IPA sredstava.

Ivanović je izrazio naročitu zahvalnost državama članicama EU, poput Francuske, Poljske, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske, za pružanje dragocjene ekspertske pomoći i organizaciju niza studijskih posjeta crnogorskih poljoprivrednika. Ministar je naglasio da je edukacija poljoprivrednika od presudnog značaja za unapređenje kvaliteta i produktivnosti crnogorske poljoprivrede, uz ocjenu da je za značajno povećanje proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori podjednako zaslužno povećanje stočnog fonda, kao i primjena savremenih tehnika proizvodnje, koje su crnogorski proizvođači naučili od njihovih evropskih kolega.

Nakon što je Crna Gora ispunila sva mjerila za otvaranje pregovora u tri pregovaračka poglavlja za oblast poljoprivrede, sljedeći korak je usaglašavanje početnih pregovaračkih pozicija.

U nastavku posjete ministar je imao više odvojenih sastanaka sa predstavnicima direktorata Evropske komisije zaduženih za proširenje, poljoprivredu, bezbjednost hrane i ribarstvo.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније