Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

08. 10. 2015. 18:15   >>  18:06 1

BIVŠI SINDIKALAC

"DKP opstao zahvaljujući radnicima"

Duvanski kombinat (DKP) Podgorica opstao je zahvaljujući radnicima, koji su u prethodnih šest godina radili i primali plate i tako obezbijedili svoju egzistenciju, saopštio je bivši predsjednik sindikalne organizacije te fabrike, Nebojša Stanković, na sjednici skupštinskog Anketnog odbora.

Stanković, koji je sada menadžer za ljudske resurse u DKP-u, u koji je stečaj uveden sredinom 2010. godine, kazao je da su radnici čitavo vrijeme forsirali priču da kompanija nastavi da radi.

"Ne možemo da zanemarimo da smo šest godina primali plate, obezbijedili egzistenciju i stvorili kakav-takav ambijent da dođe neko da kupi fabriku. Ponosan sam na ovih šest godina. Krvavo smo radili da DKP opstane i doveli smo ga do toga da sada imamo nekoliko partnera koji žele da ga kupe", rekao je Stanković.

On je, na sjednici Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju, saopštio da je na mjesto predsjednika sindikalne asocijacije došao sredinom 2008. godine.

"Od tada počinje agonija, kasne plate i nema proizvodnje. Kulminacija je bila 2010. godine kada nam se dugovalo skoro deset plata, četiri regresa i 24 naknade za prevoz", rekao je Stanković.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Almer Kalač, osvrnuo se na dopise novog sindikata DKP-a u kojem su, kako je naveo, iznijete teške optužbe na račun Stankovića.

"Tu stoji da ste vi saopštili da se stvara mjesečni gubitak od 70 hiljada eura. Da li ste to kazali i ako jeste, kako je moguće da su visine zarada menadžmenta u firmi koja je stečaju bile itekako velike. Pominju se iznosi od hiljadu eura mjesečno", naveo je Kalač.

Stanković je rekao da svako odgovara za svoje radno mjesto i prima zaradu za to što radi.

"Ne vidim razlog zašto to nekom bode oči kolika je moja plata kada znamo da je u DKP-u, sa prekovremenim, prosječna plata 660 eura. Ako će biti bolje u DKP-u da se meni spusti plata na 500 eura i ako će to dovesti do blagostanja nikakav problem nije, čak i to da dam ostavku na članstvo u menadžmentu", poručio je Stanković.

Komentarišući gubitak od 70 hiljada eura, Stanković je rekao da je cijena cigareta po kilogramu takva kakva jeste.

"Ko ima nekog boljeg kupca neka ga dovede i nema problema, mi ćemo da radimo. Kod nas je dolazilo preko 20 partnera, sve se dogovorimo i potpišu se ugovori i kada treba taj čovjek da uplati pare nigdje ga nema", kazao je Stanković.

On je naveo da u sindikatu imaju tu moć i percepciju da uvijek nešto istrgnu iz konteksta.

"Suština priče je da u DKP-u moramo mjesečno da odradimo oko 14 kontejnera da bismo bili na nekoj pozitivnoj nuli. Trenutno radimo po deset ili 11 kontejnera. U julu nijesmo ni radili i danas štrajkujemo, ali samo me interesuje odakle će te plate da se stvore", rekao je Stanković.

Prema njegovim riječima, postoji određena cifra koliko treba da se proizvede da bi se bilo na pozitivnoj nuli.

"Ko može bolju cijenu da ponudi neka dođe i preuzme DKP. Možemo mi da pričamo ovdje bajke i što god hoćete, ali to nije suština današnjeg života u Crnoj Gori, već da se opstane i da se primi plata. Sindikat treba da vodi računa primaju li se plate, a ne da prati da li država pravi dug sebi. Pušti državu, država neka se sama bori za sebe, a ne sindikat da im vodi računa o gubicima", poručio je Stanković.

Poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Branka Čavora, zanimalo je koliko je sindikat DKP-a bio informisan o zbivanjima u fabrici i nalaženju rješenja i da li su njegovi predstavnici učestvovali u tim procesima.

Stanković je odgovorio da su radnici, nakon neispunjvanja njihovih zahtjeva, krenuli sa uličnim protestima, koji su trajali dva mjeseca, a nakon toga, u februaru 2010. godine, i sa štrajkom glađu, koji je trajao nekoliko dana.

"Od samog početka štrajkova bili smo za to da se ne obustavlja proizvodnja, da se napravi korektan socijalni program i da se isplate zaostale zarade", kazao je Stanković.

Na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Danka Šarančića, da li su prema radnicima ispoštovane sve obaveze, Stanković je kazao da je ubrzo nakon štrajka glađu došlo do nekih zaključaka i da je dogovoreno da se do 30. juna 2010. godine isplate zaostale zarade i sprovede socijalni program, što je, kako je naveo, ispoštovano.

"U predstečajnom postupku sve je realizovano po dogovoru", naveo je Stanković.

Poslanik SNP-a i predsjednik Anketnog odbora, Aleksandar Damjanović, pitao je Stankovića da li je zadovoljan stečajnim postupkom i da li smatra da je stečaj bio dobra opcija.

Stanković je do uvođenja obavljao funkciju predsjednika sindikata, a sada je menadžer za ljudske resurse.

Stanković je odgovorio da nije ekonomski ekspert i da ne može da kaže da li je za kompaniju koja ima dug 30 miliona i duguje radnicima devet plata, nužno da pođe u stečaj ili ne.

Damjanović je rekao da je jednglasno donesena odluka da se ide u stečaj i da je u toj odluci učestvovao i Stanković.

"Nakon uvođenja stečaja definisan je menadžment čiji ste vi član", kazao je Damjanović.

Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine, a imovina je prodata Zetagradnji, čiji je vlasnik Blagota Radović, u julu te godine za 13 miliona eura.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, pitao je Stankovića da li ima saznanja da je bilo nepravilnosti prilikom te prodaje i da li je zaštićen državni interes.

Stanković je rekao da je stečajni upravnik objavio tender za prodaju i da se prijavila kompanija Zetagradnja.

"Vi ste tu da utvrdite da li je bilo nekih nepravilnosti. Zadovoljan sam prodajom, ali nijesam ni sudija ni tužilac da bih mogao da kažem da li je bilo nepravilnosti", poručio je Stanković.

On je dodao da je predstavnicima sindikata i radnicima ta suma tada bila zadovoljavajuća, jer im je omogućila rješavanje egzistencijalnih pitanja.

"Da je bilo sreće, od te sume je mogla da se napravi i nova fabrika", rekao je Stanković.

Nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović, rekao je da je stečaj uveden sredinom 2010. godine, da je odmah zatim stečajni upravnik raspisao oglas za prodaju imovine samo u listu Pobjeda i da su svi zainteresovani imali rok od nepunih osam dana da se prijave.

"Da li vam je sve to izgledalo potpuno logično", pitao je Kaluđerović.

On je pitao Stankovića i da li je bio u toku sa svim klauzulama ugovora sa Zetragradnjom, s obzirom da se negdje istopilo šest miliona, jer je Zetagradnja uplatila samo 7,2 miliona.

Stanković je rekao da će pred Anketnim odborom izjave dati stečajni upravnik i sudija i da je to više pitanje za njih.

"Kako se šest miliona istopilo, to je nečija nebriga i nepažnja bila. Da je drugačije sada bi na Ćemovskom polju bila fabrika", rekao je Stanković.

Anketnom odboru je izjavu danas trebalo da da i predsjednik sindikalne organizacije Duvankomerca u trenutku uvođenja stečaja u DKP-u, Dejan Bojović, ali on nije došao na sjednicu.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније