Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 10. 2015. 17:15   >>  17:04

LAKOĆA POSLOVANJA

CG napredovala za šest mjesta

Crna Gora je u posljednjem Izvještaju o lakoći poslovanja (Doing Business 2015) pozicinionirana na 36. mjestu, od ukupno 189 zemalja, što predstavlja napredak od šest mjesta u odnosu na izvještaj od prethodne godine, a to je ostvareno zahvaljujući reformi u indikatoru izdavanje građevinske dozvole“, kazao je Sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Zoran Tomić, na međunarodnom forumu u Beogradu.

Tema foruma bila je  „Građevinska dozvola za konkurentniji region“, a u sastavu delegacije Ministarstva bio je i generalni direktor Direktorata za građevinarstvo, Danilo Gvozdenović. 

Tomić je govorio je o uvođenju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola i predstavio postignute rezultate i planirane aktivnosti u vezi sa sistemom za elektronsko izdavanje dozvola u Crnoj Gori. On je, kako navode iz Ministarstva, istakao da je u Crnoj Gori u završnoj fazi značajan dio aktivnosti, koje se odnose na stvaranje zakonskog osnova za implementaciju tog sistema, a predstavio je i reforme koje Crna Gora kontinuirano sprovodi od 2008.

„Sa uvođenjem sistema 'jedan šalter' za izdavanje građevinskih dozvola, 2011. godine, značajno je olakšana procedura za investitore, skraćeno je vrijeme i smanjeni su troškovi izdavanja građevinske dozvole i stvoren je još povoljniji investicioni ambijent. Sprovedene reforme doprinijele su napredovanjem crnogorske ekonomije u Izvještaju o lakoći poslovanja, a koji Svjetska banka objavljuje na godišnjem nivou“, saopšteno je iz Ministarstva.

„Imajući u vidu izazove sa kojima se investitori suočavaju u procesu dobijanja građevinskih dozvola, forum je bio prilika za diskusiju o sprovođenju reformi u postupku izdavanja građevinskih dozvola, te razmjeni iskustva zemalja učesnica“, dodaje se u saopštenju.

Forum je otvorila potpredsjednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, a prisutne su pozdravili potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Vladimir Marinković, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Kirbi, ambasador Švajcarske, Žan Danijel Ruh, direktor GIZ Srbija, Sigmund Miler, stalni predstavnik MMF u Srbiji, Daehang Kim, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)Vladan Atanasijević. Otvaranju foruma prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović.

Na panelima su učestvovali i resorni ministri za oblast građevinarstva i prostornog planiranja Makedonije, Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Republike Albanije, Republike Slovenije, te predstavnici Regionalnog savjeta za saradnju, Svjetske banke, Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Mreže asocijacija lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi (NALED).

Učesnicima foruma predstavljena je i demo verzija softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji.

Organizatori foruma su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Njemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga koji finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) - Projekat za bolje uslove poslovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније