Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

10. 10. 2015. 17:04   >>  16:53

IZMJENE ZAKONA

Prirodni plin novi akcizni proizvod od 2017.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđa se, između ostalog, uvođenje prirodnog plina u akcizni sistem Crne Gore, od 1. januara 2017. godine.

U obrazloženju predloženih izmjena, koje je uradilo Ministarstvo finansija, navodi se da se one donose zbog potrebe dodatnog usklađivanja sa Direktivom Savjeta Evropske unije (EU) o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije.

Izmjenama se uvodi i novi kontrolni mehanizam u cilju stvaranja optimalnih uslova za efikasniju kontrolu rada carinskog organa.

Izmjene se, kako su naveli, donose i zbog pravno tehničkog usklađivanja pojedinih zakonskih odredbi.

“Cilj izmjena je i unaprijeđenje postojećeg zakonskog rješenja u dijelu oporezivanja mineralnih ulja, uvođenjem dodatnih mjera zaštite od nelegalnog prometa u cilju suzbijanja sive ekonomije i stvaranja uslova za bolju poresku disciplinu kod prometa tog akciznog proizvoda”, kazali su iz Ministarstva.

Zakon je izmijenjen u dijelu koji se odnosi na sveobuhvat subjekata koja mogu dobiti akciznu dozvolu, odnosno to pravo osim kompanije stiče i pojedinac.

“Takođe, kao jedan od uslova za dobijanje akcizne dozvole od podnosioca zahtjeva, osim ispunjenja poreskih, traži se i ispunjenje i carinskih obaveza”, navodi se u obrazloženju.

Izmjenama Zakona predloženo je povećanje akciznih stopa na olovni benzin sa 464 eura na 534 eura na hiljadu litara, zatim na bezolovni benzin sa 459 eura na 529 eura na hiljadu litara, kao i na gasna ulja u zavisnosti od namjene za koju se koriste.

“Takođe, visina akcize za motorno gorivo koje se koristi za izvodenje radova na projektu autoputa Bar Boljari, shodno predloženom rješenju, iznosi 169 eura za hiljadu litara”, kazali su iz Ministarstva.

Zakonom o akcizama, koji je u primjeni od 1. aprila 2002. godine, uvedena je obaveza plaćanja akcize za tri grupe proizvoda, i to alkohol i alkoholna pića, duvan i duvanske proizvode, i mineralna ulja, njihove derivate i supstitute.

“Od 1. aprila 2012. godine, kao akcizni proizvod uvedena je i gazirana voda”, dodali su iz Ministarstva.

Akciza se plada na akcizne proizvode proizvedene u Crnoj Cori i akcizne proizvode koji se uvoze u Crnu Goru.

Posljednjim izmjenama Zakona o akcizama u prošloj godini, uvedene su, od 1. januara ove godine, novine, gdje postupak kontrole obračunavanja i plaćanja akcize umjesto poreskog obavlja carinski organ.

“Na ovaj način se, kroz objedinjavanje postupka kontrole i naplate ove dažbine, unaprijedio sistem i obezbijedila efikasnija kontrola, a samim tim i naplata akcize kod proizvodnje, uvoza i prometa akciznih proizvoda. To je umnogome doprinijelo povećanju prihoda uz istovremeno suzbijanje sive ekonomije na tržištu akciznih proizvoda”, smatraju u Ministarstvu.

Uveden je, kako su podsjetili, i akcizni kalendar u svrhe predvidivog, postepenog i izjednačenog rasta akciza kao preduslova za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama i obezbijđivanje stabilnih državnih prihoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније