Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 05. 2013. 00:26 >> 16:34
1

VEĆINOM GLASOVA

VIDEO: Usvojeni zaključci o KAP-u

U Skupštini su kasno sinoć, glasovima Demokratske partije socijalista, Socijalističke narodne partije i Bošnjačke stranke, usvojeni novi zaključci za rješavanje problema u Kombinatu aluminijuma. Prethodno je zaključke sa amandmanima Srđana Milića iz SNP-a, usvojio Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, takođe glasovima poslanika DPS-a, SNP-a i BS-a.

 

 

 

Zaključci glase:

 

1.Nastavak poslovanja i kontinuitet proizvodnje u energetsko-metalurškom reprolancu bez obzira na način raskida saradnje sa Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC).

Imajući u vidu da strani partner nije poštovao ključne ugovorne obaveze, prenos akcija CEAC-a na državu Crnu Goru, kao i raskid ugovora, moguće je uraditi jedino na najefikasniji i najekonomičniji način bez nadoknade po bilo kom osnovu i tereta za budžet države i građane Crne Gore.

2. Skupština Crne Gore obavezuje Vladu da do 20. maja ove godine formira stručni tim sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata koji će do 20. oktobra podnijeti Skupštini na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije Crne Gore.

3. Definisanje odgovarajućeg modela za izmirenje duga KAP-a prema EPCG i uslova ugovora o snabdijevanju električnom energijom u narednom periodu, nagrađivanje potrošača koji uredno i na vrijeme izmiruju račune za električnu energiju i nakon 1. avgusta ove godine.

Da se na pravedan način definiše program potpunog izmirenja postojećeg duga za električnu enertgiju za potrošače koji su u stanju socijalne potrebe. Da se identifikuju i otpišu dugovi za električnu energiju za ona domaćinstva za koja su se stekli uslovi sa aspekta eventualne zastare potraživanja u skladu sa zakonom.

Da se predloži model nagrađivanja redovnih platiša iz kategorije ostalih potrošača na način i u obimu koji će biti stimulativan i za ovu strukturu.

Da se u predviđenom roku dostavi Skupštini, odnosno nadležnom odboru, predlog načina investiranja u nove kapacitete.

Sve gore navedene elemente treba završiti do 30. juna ove godine.

4. Da obezbijedi sve neophodne uslove za puno poštovanje svih zakonskih i obaveza predviđenih Kolektivnim ugovorom prema zaposlenima u Kombinatu aluminijuma i Rudnicima boksita, kao i za izmirenje postojećih obaveza nastalih na zakonu zasnovanim pravima iz radnog odnosa.

5. Skupština traži od Državne revizorske institucije da u skladu sa zakonom, obavi reviziju dugova KAP-a i o tome podnese poseban izvještaj Skupštini i Vladi do 31. maja ove godine, a ostavljena je mogućnost da to uradi i do roka iz tačke 3, odnosno 30. juna.

6. Skupština traži od DRI da u cilju spovođenja zaključaka od 29. februara prošle godine, odnosno obezbjeđivanja potpune i nezavisne revizije poslovanja KAP-a od dana kada ga je preuzeo CEAC, obavi predmetnu reviziju uz mogućnost anagažovanja stručnjaka sa specijalističkim znanjima u roku koji će se precizno definisati u dogovoru sa nadležnim skupštinskim odborom i Vladom.

7. KAP će najkasnije u roku od dva mjeseca od donošenja Zaključaka definisati model kojim će se obezbijediti da se proces proizvodnje u KAP-u obavlja uz puno poštovanje normi i standarda propisanih zakonima Crne Gore kojima se uređuju pitanja upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, procjene uticaja na životnu sredinu i sprječavanja uticaja na životni sredinu. Proces proizvodnje shodno navedenom počeće najkasnije godinu od usvajanja Zaključaka.

8. Ovi Zaključci predstavljaju cjelinu sa Zaključcima Skupštine od 29. februara prošle godine i 8. juna prošle godine.

9. Vlada kao državni organ, nadležan i odgovoran za vođenje ekonomske politike Crne Gore, koja je odgovorna i za realizaciju ovih Zaključaka, najmanje jednom u tri mjeseca će Skupštini podnositi detaljne informacije o problematici poslovanja KAP-a i Rudnika boksita i realizaciji Zaključaka Skupštine u vezi sa tim. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније