Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Aleksandra Đurović [ Radio Crne Gore ]

27. 10. 2015. 19:22 >> 19:10

RADONJIĆ NAJAVIO

Ubrzo završni radovi na zaobilaznici u Zeti

Gradska opština Golubovci nastavlja da se razvija punim intezitetom, kao i prethodnih godina. Utrošeno je preko 360 hiljada eura za izgradnju saobraćajnica, a za održavanje postojićih 100 hiljada eura. Ubrzo će početi i radovi na izgradnji završne faze zaobilaznice Golubovaca, čija je vrijednost 6 miliona eura, kaže za Radio Crne Gore predsjednik te gradske opštine Dušan Radonjić.

Radonjić je, u intervjuu za Radio Crne Gore, najavio i da će do kraja godine početi izgradnja srednje stručne škole.

Gradska opština Golubovci u Vašem prethodnom mandatu dobila je novi izgled i nove sadržaje. Novi mandat ste takođe počeli sa bitnim projektima. Da li su riješeni imovinski odnosi za nastavak izgradnje zaobilaznice i da li su radovi počeli?

Nažalost moram dati negativan odgovor na oba pitanja. Mi smo u poodmakloj projektnoj fazi što se tiče toga. Mi bi brzo trebali da imamo izvođača radova za tu zadnju fazu N2 saobraćajnice koja nije ni malo lagana. Vrlo je zahtjevna i finansijski i na svaki drugi način, pogotovo po pitanju rješavanja imovinskih odnosa, a rekao bih tehnički najzahtjevnija iako najkraća dionica od svega 2,6 kilometara. Ali na toj dionici se nalazi nadvožnjak nad aktivnom prugom koji je tehnički gledano jako komplikovano izvesti, a ne blokirati saobraćaj. Ono što su naše intecije, dobro ste primijetili, je da nastavimo aktivno da radimo na saobraćajnom, obrazovnom i svakom drugom usavršavanju i obogaćenju naše lokalne sredine i mislim da ćemo ove godine imati gotov elaborat i početi rješavanje imovinskih odnosa na potezu druge faze obilaznice.

Koliko je neophodno sredstava za realizaciju tog projekta?

Pa po nekim preliminarnim procjenama između 5 i 6 i po miliona eura bi trebao da bude kompletan finansijski zahvat i troškovi ono što je finansiranje od strane Direkcije za saobraćaj i onoga što su imovinski odnosi, odvoda atmosferskih voda i ulična rasvjeta u dijelu koji pripada Glavnom gradu.

Lokalni putevi se redovno održavaju. Pa koji putevi su dobili novi izgled i koliko je utrošeno za te namjene?

Pa mi smo i ove godine rekonstruisali nekoliko prioritetnih putnih pravaca po konstataciji stručne komisije koja se time bavi već par godina u Zeti. Utrošili smo za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju novih saobraćajnica preko 360 hiljada eura. Za održavanje postojeće putne infratsrukture 100 hiljada eura, s tim što je to proces koji traje. Ubrzoćemo dobiti adekvatne smjernice, odnosno, putokaze za sva naselja i to bi trebalo da bude gotovo do kraja godine i to su i vaši slušaoci i građani Glavnog grada i Gradske opštine Golubovci tražili u prethodnom periodu. Tako da ćemo i tom zahtjevu izaći u susret i već od 2016. će se lakše snaći u Zeti.

Nezaobilazno pitanje je o Vodovodu. Da li je nakon otvaranja kancelarije tog preduzeća povećan odziv građana da se priključe na vodovodnu mrežu?

Povećan je svakako jer do tad je bio potpuno zanemarljiv. Mi smo sada već na kvoti koja prevazilazi 150 podnesenih zahtjeva i to iz naselja Mahale i Mojanovića. Tako da smo mi već krenuli sa priključenjem na mrežu onako kako to geografski pripada mreži, znači od sadašnjih korisnika ka budućim. Od Mahale pa dolje ka centralnoj i Donjoj Zeti i nadam se da će nam dobar dio i 2016. proći u tom poslu. Naravno mi sad materijalizujemo ono što je značajno ulaganje u proteklih par godina jer smo do sada uložili preko 6 miliona eura u vodovodni sistem.

Na nedavnoj sjednici Skupštine GO Golubovci ste rekli da su stanovnici Zete dobili najpovoljnije uslove u Crnoj Gori kada je u pitanu priključenje na vodovodnu mrežu?

Pa to nijesam samo ja rekao, to je konstatacija i javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. Evo, da podsjetimo građani Gradske opštine Golubovci oni koji se nijesu priključili na mrežu imaju mogućnost da to urade potpisivanjem ugovora sa tim javnim preduzećem u kancelarijama Gradske opštine Golubovci gdje postoje i smješteni su njihovi službenici. Na 24 mjesečne rate treba da plate iznos od 135 eura i naravno čim počnu da koriste vodu da redovno izmiruju račune.

Osim putne infrastrukture dosta se uradilo i na poboljšanju školstva. Izgrađen je vrtić, a postojeće škole su rekonstruisane. U planu je i srednja stručna škola, pa da li je završen tender i kada će početi gradnja tog objekta?

Gradnja tog objekta počeće u 2015. i do kraja godine ćemo uvesti izvođača radova. Čekamo samo da državna komisija za javne nabavke otkloni sve dileme oko tog postupka i biće poznat izvođač koji će biti uveden u posao. Naravno, prije toga je neophodnost i obaveza da se antenski stub koji se nalazi na toj parceli izmjesti na novoj lokaciji. To nas malo koči, ali nadam se da ćemo ubrzo prevazići i taj problem. Nadam se da će taj objekat u 2016. biti u visokoj fazi izgradnje. A namjera nam je negdje zajedno sa Direkcijom javnih radova ukoliko uspijemo, to je dosta ambiciozan plan, pošto je projekat vrijedan preko 5 miliona eura, da do školske 2017. to i završimo. Ukoliko ne, onda sigurno 2018. taj objekat biće na raspolaganju srednjoškolcima Zete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније