Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 02. 2013. 15:14 >> 15:14

PRIVATIZACIJA TELEKOMA

Sjutra kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrović

Skupštinski Odbor za antikorupciju zakazao je za sjutra kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predraga Mitrovića, u vezi sa privatizacijom Telekoma.

Odbor je krajem decembra donio odluku da obavi kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrovića. Odbor tada o tom pitanju nije glasao već je iskoristio poslovničku odredbu da se kontrolno saslušanje, na osnovu predloga trećine članova parlamentarnog radnog tijela, održi po automatizmu.

U Crnoj Gori je sredinom prošle godine počeo da radi Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, koji je, između ostalih, saslušao Čarapić i Mitrovića i dostavio Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži sve aktivnosti koje su sprovedene u prethodnom periodu, ali ne i predlog mjera koje po ocjeni Anketnog odbora parlament treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Krajem prošle godine Dojče /Deutsche/ Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona USD u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

SEC je optužio bivše direktore Mađar Telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i "sestri visokog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom" platili 7,35 miliona EUR mita u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Pred Okružnim sudom u Njujorku održano je 18. januara posljednje ročište po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv tri bivša direktora Mađar telekoma koji su, kako se navodi u tužbi, 2005. godine korumpirali zvaničnike crnogorske i makedonske Vlade.

Sudija Okružnog suda u Njujorku, Ričard Saliven /Richard Sullivan/ u narednom periodu će razmotriti sve argumente koje je dobio od od predstavnika SEC-a.

SEC treba da dokaže da su nekadašnji čelnici Mađar Telekoma, Elek Štraub /Straub/, Tamaž /Tamas/ Marvai i Andraš Balog /Andras Balogh/, nanijeli štetu američkoj berzi jer su, u periodu kada se ta kompanija kotirala na njoj, iz budžeta firme potplatili neimenovane zvaničnike u dvije zemlje.

(MINA-BUSINES)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније