Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 05. 2013. 15:57   >>  16:43 1

U PROMETU

Sjutra nova novčanica od pet eura

Nova novčanica od pet eura, prva banknota nove serije novčanica nazvana “Evropa”, naći će se u prometu sjutra, saopštila je Evropska centralna banka. Navodi se da će novčanica na raspolaganju biti “širom uobičajenih kanala”, odnosno na šalterima banaka i automatima.

 Stare novčanice, prve serije, još uvijek su važeće, ali će postepeno biti povučene iz upotrebe, dok će datum njihovog definitivnog povlačenja biti objavljen “unaprijed”. Ističe se da će i nakon tog datuma, stare novčanice sačuvati vrijednost i moći će biti zamijenjene u centralnim bankama u euro zonama.

Glavna razlika između druge serije i prve je pojava na novčanici portreta Evrope, mitološke grčke princeze koju je zaveo i oteo Zevs, u liku bika, koji je dao njeno ime kontinentu.

Dodatak portreta je omogućio ubacivanje novih sigurnosnih znakova, dizajniranih tako kako bi otežali krivotvorenje.

Brojne smaragdne boje, sa svjetlosnim efektom i promjenom boje, su novi znaci sigurnosti, a na novim novčanicama pojaviće se i ćirilično pismo, koje je treći zvanični alfabet Evropske unije sa latinskim i grčkim, nakon ulaska Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine i Kipra i Malte na karti kontinenata na novčanicama.

Nova novčanica od pet eura je vrlo slična staroj, sačuvala je format, sivu boju i dizajn epohe i arhitektonskih stilova iz prve serije. Saopšteno je da je Evropska centralna banka planirala da postepeno narednih godina mijenja novčanice od 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura.

Nova novčanica od 10 eura je planirana u toku 2014. godine.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније