Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me

24. 11. 2015. 11:57 >> 21:13
3

ĐUKANOVIĆ KINEZIMA

Luka Bar i HE moguće investicije

Razvoj Luke Bar i izgradnja novih hidroelektrana, projekti su u koje bi kineski investitori mogli da ulažu, saopštio je premijer Milo Đukanović na Samitu Kina 16+1. Premijer je kazao da Crna Gora, iako najmanja država u procesu Kina 16+, ima velike ambicije i projekte.

Đukanović podsjeća da je u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti BDP porastao tri puta, a kako navodi uspješno vodimo pregovore za članstvo u EU.

"Kroz nedjelju dana očekujemo odluku o upućivanju poziva za članstvo u NATO. Sprovodimo kvalitetne strukturne reforme i unapređujemo investicioni ambijent. Zahvaljujući tome, kao i konkurentnoj poreskoj politici, SDI tokom posljednje decenije činile su oko 19 odsto ostvarenog BDP. Koristimo euro kao valutu od 2002. Crnu Goru transformišemo u brzorastuću ekonomiju, sa širokim spektrom mogućnosti za biznis”, podsjetio je Đukanović.

Ovogodišnji samit, kako kaže Đukanović, „Nova polazna tačka, domeni i nova vizija” – pruža mogućnost da se sumiraju efekti dosadašnje saradnje, i definiše vizija daljeg razvoja.

“Crna Gora u okvirumehanizma 16+1 koristi značanjan dio opredijeljenog preferencijalnog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte. Jasno nam je da nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima. Iako smo na vratima Jadrana, i imamo stratešku poziciju u srcu Evrope, još uvijek smo relativno teško dostupni i slabo povezani. Zato smo krenuli u izgradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta, koji će povezivati Jadransku obalu, preko Beograda i Budimpešte, sa Centralnom i Zapadnom Evropom. Projekat realizujemo sa kineskim partnerima CCCC-CRBC”, naveo je predsjednik Vlade.

On kaže da je autoput nova polazna tačka za budućnost saradnje sa Kinezima.

"Tačka sa koje vidimo novi domen – uključivanje crnogorske Luke Bar u pomorski lučki koridor na Jadranu, koji bi predstavljao ispunjenje proklamovane „Win-Win” strategije NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za Crnu Goru je važno da angažuje i razvija potencijale Luke Bar, a za NR Kinu da proširi mrežu inicijative „Jedan pojas, jedan put", naveo je Đukanović.

Korišćenjem kapaciteta Luke Bar, i modernizacijom željezničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, region će, kako kaže Đukanović, biti bolje povezan, a prirodni resursi i komparativne prednosti Crne Gore i okruženja bolje valorizovani.

"To će dodatno zainteresovati kineske kompanije da investiraju u region, i otvoriti nove mogućnosti za saradnju u zajedničkom interesu”, naveo je Đukanović.

Ističe da je infrastruktura na Zapadnom Balkanu je uglavnom zastarjela ili razrušena.  Crna Gora ima velike šanse i u oblasti energetike, navodi premijer i podsjeća da sada koristimo manje od 30 odsto vodnog potencijala.

Novu mogućnost unapređenja budućih odnosa sa NR Kinom, Đukanović vidi kroz povezivanje programa 16+1 sa Berlinskim procesom, koji je na inicijativu Vlade Njemačke započet 2014, a nastavljen ove godine u Beču.  Premijer kaže das u te inicijative sasvim komplementarne.

“Naš primjer pokazuje da se projekti mogu realizovati i trilateralno. Rekonstrukciju dijela željezničke pruge u Crnoj Gori vrše kineski partneri, a finansira se iz EU fondova. Povezivanje ovih programa može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i NR Kine. Istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. Siguran sam da će i ovaj Samit značiti podsticaj i podršku u tom pravcu”, zaključio je Đukanović.

Samit okuplja kineskog i prmijere 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope

Podsjećamo, u kineskom gradu Sudžou počeo je četvrti Samit Kina 16+, koji okuplja kineskog i prmijere 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Milo Đukanović, koji će se obratiti učesnicima samita. Premijer Đukanović nakon samita putuje u Peking, gdje je planiran bilateralni susret sa kineskim premijerom i predsjednikom.

Uoči samita, na svečanoj ceremoniji otvaranja Ekonomsko trgovinskog foruma, predsjednik kineske vlade Li Kicijang, premijerima regiona poručio je da ekonomska saradnja ima odličnu prerpektivu, a kao dokaz je ponudio cifre o rastu trgovinske razmjene od početka inicijative Kina 16+.

"Trgovina između Kine i država Centralne i Istočne Evrope bilježi rekordne rezultate, i dostigla je 16 milijardi dolara, što je ogromna cifra, čak i za nas Kineze. Uvoz iz država Centralne i Istočne Evrope u Kinu porastao je za 70 odsto. Kina želi da se poveže sa vašim regionom preko luka na Jadranskom moru. Mi nudimo tehnološka i infrastrukturna rješnja dok su Kini potrebni poljoprivredni proizvodi", naveo je kineski premijer Li Kicijang.

Prilog Jelene Otašević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније