Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 05. 2013. 12:30 >> 17:16

RUDNICI BOKSITA

Kavarić da predloži dalje poteze Vlade

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, tražiće od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da u utorak na sjednici Komisije za ekonomsku politiku saopšti kakve su perspektive Rudnika boksita u kratkoročnom i dugoročnom pogledu i predloži šta Vlada u tom smislu može preduzeti.

Lazović je agenciji Mina-business kazao da će to tražiti zbog zainteresovanosti za sudbinu zaposlenih, bez obzira na, kako je kazao, neodgovoran odnos poslodavca.

Sjednici bi trebalo da prisustvuju i predstavnici sindikata nikšićke kompanije.

Lazović je u reagovanju na navode predstavnika Samostalnog sindikata Rudnika boksita, da on snosi svu odgovornost za dalja dešavanja u preduzeću, rekao da je čudno kako neko želi da odgovornost poslodavca, ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC), za organizaciju proizvodnje i redovnu isplatu zarada prebaci na potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku.

»Da je sreće da smo imali dobrog poslodavca radnici Rudnika boksita bi proizvodili i svakog dana bili u jamama i redovno primali zarade, a ne ovako da ultimativno ulaze u rudarska okna odnosno na svoja radna mjesta«, poručio je Lazović.

On je ponovio da Vlada ne može dijeliti pozajmice i da svi sastanci na tu temu imaju jasan odgovor.

U jami Biočki stan već sedmicu protestuje grupa rudara nezadovoljnih što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada eura.

Iz Samostalnog Sindikaza ranije su saopštili da se Lazović nije ni udostojio da stvori uslove za nastavak pregovora kako bi se iznašlo najbolje rješenje za izlaz iz teške situacije u koju su Boksiti dovedeni.

Rudari su tražili pozajmicu za isplatu septembarske zarade i po 250 eura od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada eura. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika boksita, kompanija CEAC, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније