Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 12. 2015. 22:04 >> 21:51
1

VIŠE NEGO PROŠLE GODINE

Za 9 mjeseci 775 miliona eura od turizma

Prihod od turizma u Crnoj Gori za devet mjeseci iznosi 775 miliona eura, što je 9,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu turizma, Marko Petričević.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da je bilo 12,99 odsto više turista i 15,55 odsto više noćenja nego u prošloj godini. 

“Uočava se trend da ljudi sve duže ostaju u Crnoj Gori, što je preduslov da sezona bude berićetna u smislu finansijskih pokazatelja”, rekao je Petričević.

Vlada je danas usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim efektima ljetnje turističke sezone za ovu godinu i Predlog plana pripreme zimske turističke sezone za ovu i narednu godinu.

Petričević je kazao da se od nastupajuće zimske sezone očekuje najmanje 20 miliona eura.

“Ako se nastavi dobar trend rasta u nastupajućoj zimskoj turističkoj sezoni se očekuje od 350 hiljada do 400 hiljada noćenja što bi generisalo više od 20 miliona eura prihoda”, kazao je Petričević.

Prema njegovim riječima, struktura gostiju u zimskoj sezoni je takva da evropske zemlje čine 27 odsto kada se radi o broju gostiju, vanevropske zemlje 32 odsto, Srbija 18 odsto, Rusija i zemlje te regije sa 14 odsto.

“Plan pripreme sadrži sve aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se eliminisali mogući problemi i stvorili uslovi za postizanje zadovoljavajućih rezultata. Dat je pregled aktivnosti koje treba preduzeti i u primorskim opštinama tokom zimskih mjeseci kako bi se produžila sezona i postepeno izgubila granica između ljetnje i zimske sezone”, objasnio je Petričević.

Za deset mjeseci ove godine, zaključno sa oktobrom, bilo je 1,66 miliona gostiju, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Noćenja je bilo 10,87 miliona ili 16 odsto više nego prošle godine.

“Ovogodišnja ljetnja sezona je bolja nego prethodna ali se i dalje suočavamo sa izazovima među kojima su visoka sezonalnost, opterećenje na infrastrukturu, buka, nedostatak parkinga, objekti privremenog karaktera”, objasnio je Petričević.

Vlada je, kako je kazao, donijela zaključke kako prevazići sve te probleme u narednoj sezoni.

“Odnose se prije svega na poboljšanju dostupnosti, diverzifikaciju ponude, smanjenje sezonalnosti i ravnomjerni regionalni razvoj upravo kroz razvoj posebnih oblika turizma”, zaključio je Petričević.

 

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније