Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

04. 12. 2015. 16:26 >> 16:13
1

NEMA POVEĆANJA BUDŽETA

URA: Mala podrška sektoru poljoprivrede

Ukupan budžet Crne Gore je od 2010. godine porastao 50 odsto, dok su sredstva opredijeljena za Ministarstvo poljoprivrede ostala praktično na istom nivou, što pokazuje koliko se malo podržava taj sektor, smatraju u Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (URA).

Koordinator za poljoprivredu u URA-i, Milan Marković, kazao je da je ukupan budžet sa 1,43 milijarde eura u 2010. porastao na 2,12 milijardi, koliko je planirano Predlogom budžeta za narednu godinu.

„S druge strane, sredstva Ministarstva poljoprivrede su sa 27,17 miliona praktično stala na istom nivou, sedam godina kasnije i iznose 27,7 miliona eura“, rekao je Marković na konferenciji za novinare o podršci poljoprivredi u ukupnom budžetu Crne Gore.

On je kazao da, budući da će se Predlog zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu uskoro naći na dnevnom redu Skupštine, očekuje od poslanika da to pitanje razmatraju. Prethodnih godina, kako je dodao, na raspravi nije uopšte bilo riječi o poljoprivredi.

Program podrške poljoprivredi i ribarstvu je, kako je precizirao, u 2010. iznosio 16,3 miliona eura, a u narednoj se planira 13,97 miliona eura.

„Ako pogledamo odnos ukupnog budžeta Crne Gore, budžet Ministarstva poljoprivrede i Program poljoprivreda i rabarstvo, budžet je praktično porastao 50 odsto, sredstva Ministarstva poljoprivrede su padala, pa su se vratila, a sredstva za Program poljoprivreda i ribarstvo smanjena su u odnosu na 2010. godinu i sada iznose samo 85,7 odsto“, objasnio je Marković.

On je kazao da ukoliko se pogleda učešće Programa poljoprivreda i ribarstvo u ukupnom budžetu, on je i 2010. bio na niskom nivou, i to 1,14 odsto, a danas je to 0,66 odsto.

Prema riječima Markovića, stavka koja najbolje oslikava odnos prema poljoprivredi su direktna davanja ili direktna podrška poljoprivredi, takozvani prvi stub i ona je u Crnoj Gori, nažalost, na 4,9 miliona eura.

„Ta direktna podrška u budžetu EU, koji za svih 28 članica iznosi 58 milijardi eura, preko 40 milijardi su direktna plaćanja, što je preko 70 odsto budžeta“, naveo je Marković.

Ključni problem kod direktnih davanja je, kako je dodao, mali obuhvat poljoprivrednih gazdinstava koja su uključena u podršku.

„Od 223 hiljade hektara, koliko Ministarstvo i Monstat kažu da se koristi, ni tri odsto površina nijesu obuhvaćena direktnim plaćanjima i manje od 20 odsto gazdinstava koja gaje stoku“, rekao je Marković.

On je kazao da ukupna podrška za poljoprivredu u eurima po stanovniku u Crnoj Gori iznosi 24 eura, što je 15 odsto od EU prosjeka. Direktna podrška po hektaru korišćenja poljoprivrednog zemljišta u Crnoj Gori iznosi 27 eura po hektaru ili 9,6 odsto od EU prosjeka, a Crna Gora se sprema da otvori pregovore sa EU.

Marović je naveo i da Crna Gora nema višegodišnji plan budžeta za poljoprivredu, iako je usvojena nova strategija kao mjerilo ili uslov za otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

„Mi smo jedinstven slučaj da nemamo višegodišnji plan budžeta. Da li se onda može govoriti o odgovornom odnosu države prema tako važnom sektoru“, pitao je Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније