Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 05. 2013. 09:28   >>  18:04 1

DESETA NOĆ

Još 112 rudara: Idemo u jamu

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su proveli i desetu noć u jami Biočki stan iscrpljeni su i na granici i fizičke i psihičke izdržljivosti, kaže predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

Problem je, kako kaže Bojanović, i što se iz dana u dan širi spisak njihovih kolega koji žele da im se pridruže, pa je taj broj prešao stotinu:

„Mislim da se radi o 112 radnika koji žele da uđu u jamu, da daju podršku onima koji su već tamo, kako bi jasno dali do znanja i Vladi i CEAC-u da su nas zaista doveli na niske grane. Mi smo zbog opasnosti, jer je prostorija u kojoj borave suviše mala, ionako fali vazduha, primorani da zamolimo radnike da ne ulaze, da ne rizikuju svoje živote. Sigurno ćemo izdržati do utorka da ubijedimo radnike da ne ulaze, a u srijedu šta će se desiti ne znam, zavisi od situacije na sastanku šta ćemo se dogovoriti“, kazao je Bojanović Radiju Antena M.

Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata kaže da su uslovi u kojima borave radnici rudnika Boksita nezamislivi za 21. vijek i u zemlji koja stremi Evropi:

„Nezamislivo je i da se na tako drastičan način krše, ne samo njihova radna prava, nego i ljudsko pravo na život, gdje oni u nemogućim uslovima traže ono što im zakonom pripada. Sa druge strane, vidim dosta relaksantan odnos svih ostalih, ipak je svaki minut njima veliki, dragocjen. Nakon praznika treba to pitanje da odmah se riješi“, kazala je Obradović.

Radnici, koji traže isplatu zaostalih sedam zarada,  očekuju da njihovi problemi budu riješeni sjutra na sjednici  Komisije za ekonomsku politiku. Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније